26. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Súdny proces s americko-iránskym spravodajcom Jasonom Rezaianom, ktorého vyše desať mesiacov zadržiavajú v Iráne pre obvinenia zo špionáže, sa dnes začal v Teheráne na pôde súdu zaoberajúceho sa bezpečnostnými prípadmi. Informuje o tom agentúra AP.
Vedúceho kancelárie denníka Washington Post v Teheráne, 39-ročného Rezaiana, na dnešnom pojednávaní za zatvorenými dverami pred Islamským revolučným súdom obvinili zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu a šírenia propagandy proti islamskej republike, napísala iránska tlačová agentúra IRNA.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku - novinárku Yeganeh Salehiovú - a dvoch iránsko-americkým fotografov zatkli 22. júla v Teheráne. Všetkých, okrem Rezaiana neskôr prepustili, pričom Salehiovej prípad sa bude posudzovať v samostatnom procese. Rezaian sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch.
Vedenie denníka Washington Post opakovane Rezaianovo zadržiavanie i celý proces kritizovalo.
Americké ministerstvo zahraničných vecí tieto obvinenia už skôr označilo za "absurdné" a prezident Barack Obama vyzval na jeho prepustenie.

Satelitné vysielanie sýrskych vládnych televíznych kanálov bolo dnes ráno prerušené, informovala agentúra SANA s tým, že šlo o dôsledok zasahovania "nepriateľských štátov", ktoré "chcú odstaviť hlas pravdy".
Sýrska spravodajská televízia, ktorá vysiela 24 hodín denne, stačila svojich divákov upozorniť na prerušenie signálu riadkovým oznámením. Krátko na to začala vysielať na inej frekvencii - na frekvencii sýrskej Drama TV. Vysielať nemohli ani ďalšie sýrske stanice.
Agentúra SANA vinu za incident pripísala "konšpirujúcim štátom", ktoré podľa nej chcú "zabrániť televíznym divákom z celého sveta, aby sa dozvedeli pravdu o konflikte v Sýrii". SANA nespresnila, ktoré krajiny obviňuje zo zodpovednosti za incident.
Sýrska vláda, ktorá posledné viac ako štyri roky bojuje s povstalcami snažiacimi sa zosadiť prezidenta Bašára Asada, vníma ako nepriateľov západné štáty a krajiny Perzského zálivu.

Copyright © TASR 2015

V pripravovanej piatej sezóne hororovej antológie American Horror Story s podtitulom Hotel sa predstaví aj americký herec Max Greenfield. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informoval režisér, scenárista a producent Ryan Murphy. "V októbri sa Max Greenfield (tak ako ste ho ešte doteraz nevideli) ubytuje v hoteli, z ktorého už však neodíde," napísal filmár.
V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa ukážu aj Lady Gaga, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson, Matt Bomer a Cheyenne Jackson. Jessicu Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, však diváci a diváčky už v nových častiach neuvidia.
Tridsaťštyriročný Max Greenfield je známy najmä ako Schmidt zo seriálu Nové dievča (2011), za účinkovanie v ktorom si vyslúžil po jednej nominácii na Zlatý glóbus a cenu Primetime Emmy. Objavil sa v projekte Veronika Marsová (2004 - 2007) a vlani sa predstavil aj vo filmovom spracovaní seriálu. V rokoch 2007 a 2008 účinkoval v Škaredej Betty (2006 - 2010). Zahral si tiež v drámach Cross Bronx (2004), About Alex (2014) a Hello, My Name Is Doris (2015) či komédii They Came Together (2014).

Americký káblový operátor Charter Communications Inc kúpi spoločnosť Time Warner Cable Inc, pričom hodnota transakcie je 78,7 mld. USD. Obaja kábloví operátori, ktorí sú na americkom trhu na druhom a treťom mieste, sa tak spoja, aby lepšie konkurovali lídrovi na trhu spoločnosti Comcast Corp. Ponuka na prevzatie firmy Time Warner Cable stanovuje cenu jej akcií na úrovni zhruba 195,71 USD za kus. Uviedli to obe firmy vo vyhlásení, ktoré zverejnili v utorok.
Dohoda o akvizícii prichádza v čase, keď sa americké káblové a internetové spoločnosti snažia prostredníctvom zlučovania redukovať náklady. Hodnota akcií Time Warner Cable po zverejnení správy o akvizícii pred otvorením utorkového riadneho obchodovania na americkej burze posilnila o 11,6 % na 190,50 USD za kus. Akcie firmy Charter Communications zdraželi o 3,2 % na 181 USD za kus.
Podľa zdrojov agentúry Reuters Charter Communications prevezme aj firmu Bright House Networks, ktorá je šiestym najväčším americkým káblovým operátorom, za 10,4 mld. USD. Charter and Bright House pokračujú v rokovaniach o fúzii po tom, ako sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o tom, že Comcast prevezme Time Warner Cable.


Obľúbený seriál Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991) sa dočká 18 nových epizód. Počas diskusie venovanej seriálu, ktorá sa konala v rámci festivalu hororu Crypticon v americkom Seattli, to vyhlásili Sheryl Lee a Sherilyn Fenn. Predstaviteľky ženských úloh v mysterióznom seriáli tiež prezradili, že hudbu pre nové časti skomponuje Angelo Badalamenti, ktorý spolupracoval aj na pôvodných epizódach a ďalších snímkach režiséra Davida Lyncha. Okrem toho herečky prezradili, že tvorcovia nakrútia nové časti aj v kaviarni Twede's Cafe, ktorú rovnako ako pri pôvodných epizódach prebudujú na Double R Diner.
Seriál o záhadách a tajomstvách malého mesta, v ktorom zavraždili krásnu Lauru Palmer, získal v roku 1991 Peabody Award a tri Zlaté glóbusy. Na konte má aj dve ceny Primetime Emmy z roku 1990. V prvých dvoch sériách sa okrem spomínaných Lee a Fenn predstavili napríklad aj Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer alebo Lara Flynn Boyle. O zámere nakrútiť nové časti obľúbeného seriálu informoval Lynch v októbri. Neskôr síce oznámil, že z projektu odchádza pre nedostatok financií, no napokon v máji potvrdil prácu na nových častiach.
Podľa pôvodného plánu mala mať tretia séria deväť častí a na televízne obrazovky sa mala dostať v roku 2016. Nové epizódy majú byť pokračovaním, ktoré sa bude odohrávať v súčasnosti. Tvorcovia tiež potvrdili, že v pripravovanom projekte si znovu zahrajú spomínané Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Dana Ashbrook a Catherine E. Coulson.
Štyridsaťosemročná Sheryl Lee si okrem prvých dvoch sezónach Mestečka Twin Peaks a v prequelovom filme Twin Peaks (1992) zahrala v snímkach Backbeat (1994), Matka noc (1996), Tanec smrti (1999) či dráme Zmrznutá kosť (2010). Objavila sa aj v seriáloch Dr. House (2004 - 2012) alebo Sexi špinavé prachy (2007 - 2009). Jej o dva roky staršia kolegyňa Sherilyn Fenn je známa aj pre snímky Divokosť v srdci (1990) či O myšiach a ľuďoch (1992). Zahrala si aj v seriáloch Priatelia (1994 - 2004), Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007), Dr. House (2004 - 2012), 4400 (2004 - 2007) alebo Mesto divov (2012 - 2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a