21. 5. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS
Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes na svojom zasadnutí v Košiciach prerokovala a vzala na vedomie Komplexnú správu o organizácii, činnosti a rozvoji štúdia RTVS v Košiciach. Problémom košického štúdia ostáva zlý stav objektov televíznej zložky na Rastislavovej ulici. Stavebná rekonštrukcia by si podľa odhadov vyžadovala zhruba 1,5 milióna eur bez DPH, na ktoré RTVS nemá zdroje.
"Existujúce finančné prostriedky na investície sú iba na technológie," uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Václav Mika. V košickom štúdiu sa tak podľa jeho slov aspoň darí dobiehať technologický dlh.
Televízny areál si podľa správy, ktorú rade predniesol výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice Juraj Hidvéghy, vyžaduje zásadnú rekonštrukciu niekoľkých objektov vrátane technologickej obmeny výrobno-vysielacích zariadení. "Zámerom je realizácia optimálnej priestorovej dislokácie rozľahlého komplexu vrátane strižní, záznamových a dabingových pracovísk. Areál po rekonštrukcii by mal pozostávať z troch objektov, z ktorých dva budú stavebne prepojené, a vrátnice," uviedol Hidvéghy. Následne by bolo podľa neho možné odpredať objekty, ktoré sa po dislokácii stanú nepotrebnými.
Rozhlasový areál RTVS leží na Moyzesovej ulici, jeho administratívne priestory postačujú pre programové a prevádzkové potreby. V správe sa ďalej uvádza, že synergia medzi rozhlasovou a televíznou zložkou sa najvýraznejšie prejavuje v administratívnej rovine, komplexne je však v štúdiu nízka.
"Aktuálny stav v Košiciach je odpoveďou na to, či zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu bolo premysleným krokom. Ja odpovedám, že nie. To, že sa to z núdze cnosť podarilo urobiť v Banskej Bystrici, je super, ale v Košiciach, ako aj sám pán výkonný riaditeľ priznal, tá synergia je v podstate minimálna," uviedol pre TASR predseda Rady RTVS Igor Gallo.
Časti členov Rady RTVS chýbala v správe hlbšia vízia budúceho smerovania regionálneho štúdia do budúcna. Poukazovali aj na nevyužitú možnosť získať investičné prostriedky v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013.

Copyright © TASR 2015