12. 5. 2015

Stanovisko Úradu vlády SR . SME s Denníkom N v priamom prenose - lož o údajnej Ficovej chuti vyrábať ruské zbrane

Stanovisko Úradu vlády SR
Solidarita SME s Denníkom N v priamom prenose - lož o údajnej Ficovej chuti vyrábať ruské zbrane

V čase, kedy denník SME prejavuje solidaritu s Denníkom N kvôli neodpovedaniu vlády SR na jeho otázky, sám denník SME prináša ukážkový príklad toho, prečo vláda SR odmieta komunikovať s médiami, ktoré dlhodobo tendenčne a nepravdivo informujú o jej krokoch.
V dnešnom vydaní denník SME na 2. strane uverejnil článok s titulkom „Fico by rád vyrábal ruské zbrane“, ktorým podsúva čitateľom informáciu o údajnom zámere predsedu vlády spustiť na Slovensku výrobu ruských zbraní. Táto informácia je však nepravdivá, pretože pri téme, o ktorej denník v článku píše, nejde o žiadnu novú výrobu, ale len zmluvné doriešenie licencovania už existujúcej výroby zbraní v SR.
Čo je však najpodstatnejšie a čo usvedčuje denník SME zo zámernej tendenčnosti a hrubej neprofesionality, je fakt, že autor článku mal včera k dispozícii vysvetlenie Ministerstva hospodárstva SR o tom, že tu nejde o žiadnu novú výrobu, ale o požiadavku Ruskej federácie na podpísanie bilaterálnej dohody medzi Slovenskom a Ruskou federáciou o udeľovaní licencií na výrobu zbraňových komponentov, ktoré sú na Slovensku vyrábané pre zahraničné trhy, ale ktoré majú podľa ruskej strany pôvod vývoja v Ruskej federácii. Čo je samozrejme niečo úplne iné, ako zámer získania novej výroby ruských zbraní, ako dnes píše SME.
Aby si každý čitateľ urobil vlastný úsudok o rozpore titulku denníka SME s realitou, pripájame celé znenie odpovede Ministerstva hospodárstva SR na otázku redaktora denníka SME: „Táto téma sa týka dlhodobého problému medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou a bola už niekoľkokrát predmetom rokovaní medzivládnych komisii medzi SR a RF. Ruská strana žiada podpísanie bilaterálnej dohody medzi SR a RF o udeľovaní licencií na výrobu komponentov do zbraní, ktoré slovenské firmy vyrábajú na Slovensku a expedujú ich do zahraničia, ale ktoré majú podľa ruskej strany svoj pôvod vývoja v Ruskej federácii.“

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR