20. 5. 2015

Výročné ceny a prémie Literárneho fondu za novinársku tvorbu 2014

Výročné ceny a prémie Literárneho
 
fondu za novinársku tvorbu 2014

Päť výročných cien a 23 prémií za novinársku tvorbu v roku 2014 dnes v Bratislave udelil Literárny fond (LF). Do súťaže o jeho Výročnú cenu, ktorú vyhlasuje Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 118 súťažiacich s 246 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Henrieta Ďurovová (Život), Ján Bábik (RTVS, Rádio Slovensko) a Kristína Kövešová (TV Markíza). V kategórii spravodajstvo dostal toto ocenenie Jaroslav Vrábeľ (Denník Korzár) a v kategórii novinárska fotografia Tomáš Halász (MONO.sk).
Prémiu za novinársku tvorbu v roku 2014 za spravodajské agentúry si v Zičiho paláci prevzal Richard Kvasňovský, vedúci domácej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). "Každé takéto ocenenie si veľmi vážim. Beriem to však ako ocenenie práce celej redakcie domáceho spravodajstva za dlhodobú kvalitnú žurnalistiku," povedal pre TASR autor, ktorý ocenenie LF získal za rozhovory realizované v rámci multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v ktorých spovedal napríklad aj Simeona Djankova, Jána Lalku a Miroslava Bártu. "Z mojich rozhovorov si najviac cením ten s bývalým bulharským ministrom financií Simeonom Djankovom, ktorý považuje za jeden z míľnikov finančnej krízy aj pád vlády Ivety Radičovej," dodal Kvasňovský.
V kategórii publicistika udelili štyri prémie pre tlač a internetové médiá, o ktoré sa podelili Marcela Fuknová (Život), Ján Dzúr (Šarm), Milan Čupka a Jozef Sedlák (obaja Pravda). V rozhlasovej skupine uspeli zástupcovia RTVS - Mariana Kovačechová (Rádio Regina Banská Bystrica), Táňa Kusá, Mirjana Šisoláková (obe Rádio Devín), Dagmar Mozolová a Eva Vasilová (obe Rádio Slovensko), Janka Bleyová (Rádio Regina) a Ivica Ruttkayová (Rádio Devín).
V skupine televízia získali prémiu Blanka Dóková (TA3), Henrich Krejča (TV Markíza) a opäť bodovali redaktori RTVS - Ivan Brada, Slávka Gáborová a Juraj Mravec.
V kategórii spravodajstvo, v skupine rozhlas dostal prémiu Michal Čabák (RTVS - Rádio Slovensko) a Viktor Wurm (Rádio Košice). Za skupinu televízia uspeli Zuzana Glabazňová, Ján Maloch (obaja TV Markíza) a Richard Bolješik (TV JOJ). V kategórii novinárska fotografia získal prémiu Michal Burza za sériu fotografií Majdan - revolúcia na Ukrajine a Život na okraji.
O udelení cien rozhodla porota v zložení Ferdinand Tisovič (predseda), Fedor Bartko, Štefan Dlugolinský, Vladimír Dobrovič, Klára Grosmannová, Gabriela Horečná, Marcela Košťálová, Ivan Podstupka, Kveta Škvarková a Marta Žilková.
"Mnohé príspevky v tlači, rozhlase i v televízii nie sú kvalitné. Odhliadnuc od toho, že niektorým autorom chýba profesionalita, a to aj napriek tomu, že na Slovensku máme množstvo novinárskych vysokých škôl," zhodnotil úroveň informácií pre TASR Ferdinand Tisovič s tým, že pri hodnotení príspevkov zaslaných do súťaže sa ukázalo, že jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich nedostatkov v tvorbe slovenských žurnalistov je žáner. "Žánrovo nevyhranená tvorba prirodzene ukrajuje z kvality publikovaných článkov. Riešenie tohto problému porota vidí nielen v samotných autoroch, ale aj vo vedúcich pracovníkoch redakcií," uzavrel.

Copyright © TASR 2015