12. 5. 2015

Vytlačte totu špinu za hranice štátu je OK ! 2

Vytlačte totu špinu za hranice štátu
 je OK ! 2


Okresná prokuratúra v Prešove rozhodla vo veci homílie gréckokatolíckeho kňaza Rastislava Baku nahrávanej 14. januára tohto roka v Chráme Povýšenia sv. Kríža v Prešove na Sekčove a neodvysielanej v národnostnom vysielaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v Rádiu Regina. Prokuratúra vydala uznesenie, z ktorého vyplýva, že homília neporušila zákon a kňaz sa nedopustil nenávisti voči žiadnej skupine ľudí.
"Okresná prokuratúra v Prešove vo svojom uznesení na základe skutkovo právnej analýzy neodvysielanej homílie Rastislava Baku právoplatne rozhodla, že vo veci predmetnej homílie nie je dôvod na začatie trestného stíhania," citoval z rozhodnutia prokuratúry prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ.
Ako ďalej povedal, prokuratúra tiež uvádza, že prepis homílie sa nezhoduje s uverejnenými článkami v dennej tlači, periodiká uverejňovali len časti homílie, ktoré okomentovali, pričom práve ich vyjadrenia ku kázni vyznievajú podľa Babjaka agresívnejšie a netolerantnejšie ako samotný obsah kázne. Prokuratúra podľa arcibiskupa tiež rozhodla, že homília je verejným vyjadrením názorov ľudí, ktorí sú veriacimi, a teda je uplatnením ich slobody verejne prejavovať svoje náboženstvo.
Samotný kňaz Rastislav Baka sa dnes vzdal uplatnenia náhrady škody, avšak využije právo dodatočného oznámenia na základe tlačového zákona, teda od niekoľkých periodík na Slovensku bude žiadať ospravedlnenie a očistenie svojho mena.
Arcibiskup taktiež očakáva od RTVS, že sa za svoj postup i vyjadrenia ku kázni ospravedlní a zaujme seriózny postoj k pravde. Ako dnes uviedol, v najbližšom období podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu, aby preskúmala postup RTVS. Podľa neho vyjadrenia RTVS o tom, že homília je nenávistná a porušuje zákon, sú nepravdivé a médiá vyjadrenia kňaza vytrhli u kontextu.
Rozhodnutie prokuratúry i celé znenie nahranej homílie dostalo podľa neho arcibiskupstvo približne v rovnakom čase - asi pred dvoma týždňami. Znenie homílie sa teraz chystajú uverejniť na internetovej stránke Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove, aby sa ukázalo, že kňaz nehovoril nenávistne.
Babjak tiež povedal, že trvá na tom, aby liturgie boli vysielané naživo, čo RTVS podľa neho splní až teraz, pretože najbližšiu homíliu odvysiela naživo v nedeľu 17. mája.
Podľa PR manažéra RTVS Juraja Kadáša prokuratúra skúmala trestnoprávnu rovinu konania konkrétnej fyzickej osoby a nie porušenia zákonných noriem, ktorými sa RTVS ako vysielateľ musí riadiť. Avšak v tejto chvíli stále skúmajú rozhodnutie prokuratúry.
"Hovorca Okresnej prokuratúry v Prešove nám dnes poskytol informáciu, že nedošlo k spáchaniu niektorého z trestných činov, čo bolo predmetom jej skúmania. To však neznamená, že by zverejnením predmetnej homílie nemohlo dôjsť k správnemu deliktu podľa znenia iných právnych predpisov, ktorými sa RTVS musí riadiť, napríklad zákon o vysielaní a retransmisii a pod. Tie však nie sú v právomoci skúmania prokuratúry, ale iných príslušných orgánov. Myslíme si, že RTVS konal v súlade so zákonom a tiež v súlade s internými predpismi. Na druhej strane, s predstaviteľmi gréckokatolíckej cirkvi sme v kontakte a spoločne rokujeme o podmienkach vysielania a ďalšej vzájomnej spolupráce aj vo väzbe na túto udalosť," povedal.
RTVS v polovici januára odmietol odvysielať homíliu kňaza, pretože podľa neho bola časť homílie v rozpore s platnou legislatívou a tiež bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom. Hovorkyňa RTVS Dominika Šulková vtedy argumentovala, že homília hraničí podľa nich s tzv. hate speech (nenávistné vyjadrenie, poznámka TASR), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy.

Copyright © TASR 2015