10. 6. 2015

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Osobnosti európskej kinematografie a filmy zo svetových festivalov lákajú na 23. ročník Art Film Festu (AFF), ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Festival tento rok potrvá osem dní. Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia vo filme udelí dvom osobnostiam. Vo Festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojím menom česká herečka Aňa Geislerová, držiteľka piatich Českých levov a Juraj Kukura, jeden z najvýraznejších slovenských hercov, ktorý rovnako ako doma prerazil aj v zahraničí. Mená laureátov ocenenia vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave viceprezident AFF Peter Hledík.
"Juraj Kukura v časoch, keď začínal, keď robil s Františkom Vláčilom, priniesol do filmu niečo nové, niečo iné až dráždivo mužné. Jeho život nebol jednoduchý a my oceňujeme jeho návrat k filmu, že stále pracuje, ale súčasne sa vraciame k tomu, aby sme obsiahli jeho tvorbu od pána Vláčila až po súčasné dni," uviedol pre TASR Peter Hledík, riaditeľ ceny Hercova misia a Zlatá kamera. Voľbu českej herečky, reprezentantky strednej generácie, vysvetlil s tým, že organizátori festivalu chceli ukázať, že aj medzi hercami tejto generácie sú osobnosti veľmi výrazné a zaujímavé. "Je skoro až dojemné, ako na Českých levoch sa čaká každý rok, že Aňa Geislerová, či už hrá veľkú, alebo malú postavu, toho leva dostane. Väčšinou je to prekvapenie, keď ho nedostane. Navyše je to herečka, ktorá vychováva tri deti, venuje sa im a popri tom je schopná ešte dať toľko zo seba aj do filmu," poznamenal Hledík na margo českej hereckej hviezdy.
Cena Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie poputuje počas otváracieho ceremoniálu do rúk Jána Ďuriša. "Dnes je klasikom slovenského filmu, je to kameraman, ktorý prispel k tomu, že máme slávneho režiséra Juraja Jakubiska," dodal Peter Hledík.
Ako ďalej informoval riaditeľ AFF Peter Nágel, festivalový program rozdelený do 13 sekcií ponúkne 125 filmov reprezentujúcich 50 krajín z celého sveta, z toho 84 dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych. Nebudú chýbať snímky z festivalov v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach. O hlavné ceny Modrých anjelov sa bude uchádzať 11 filmov Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 36 snímok v Súťaži krátkych filmov.
Festival bude tiež dejiskom troch verejných diskusií na tému slovenská kinematografia - Žánrová absencia v slovenskej kinematografii (Áno alebo Nie), AUDIOVÍZIA.SK 2020 a Nový príbeh Európy. V rámci odborného programu pre filmových profesionálov bude AFF aj tento rok hostiť pokračovanie medzinárodného workshopu dramaturgického vzdelávania MIDPOINT.
Projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kursalone, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, ArtKine Metro, vo Festivalovom kine ODA - Posádkový klub a v Kinematografe

Copyright © TASR 2015