1. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Slovenský rezort diplomacie je nepríjemne prekvapený prezentovaním invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 takou zavádzajúcou formou, ako to urobila ruská štátna televízia Rossija 1 v dokumente "Varšavská zmluva - odtajnené stránky" odvysielanom 23. mája.
"Dokumentárna snímka v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použila nepravdy a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili," uviedol pre TASR hovorca MZV Peter Stano.
Ako dodal, je to zarážajúce o to viac, že slovenská vláda len pred pár týždňami dôrazne a jednoznačne odmietla všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. "Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou," podčiarkol Stano.
Ministerstvo preto trvá na rešpektovaní pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu.
Upozornil, že odvysielanie tohto dokumentu poškodzuje deklarované tradične dobré slovensko-ruské vzťahy. "Keďže televízia Rossija 1 je štátnou televíziou, sme presvedčení, že vláda Ruskej federácie príjme adekvátne kroky na zamedzenie skresľovania tragickej časti histórie slovensko-ruských dvojstranných vzťahov," dodal.

Copyright © TASR 2015


Knižná séria Talentovaný pán Ripley sa možno dočká spracovania vo forme seriálu. Produkčná spoločnosť Television 360, ktorá stojí aj za seriálom Hra o tróny (2011), plánuje vytvoriť adaptáciu všetkých päť dielov série z pera Patricie Highsmith. Na projekte sa podieľajú aj spoločnosť Endemol Shine Studios a literátkin vydavateľ. Trojica firiem v súčasnosti hľadá vhodného scenáristu alebo filmára, ktorý by na projekte začal pracovať.
Knižnú sériu Talentovaný pán Ripley odštartovala rovnomenná úvodná časť z roku 1955, ktorá sa dočkala viacero filmových adaptácií. Najznámejšie je spracovanie z roku 1999, v ktorom eponymného hrdinu stvárnil Matt Damon. Autorka neskôr vydala tituly Ripley Underground (1970), Ripley's Game (1974), The Boy Who Followed Ripley (1980) a Ripley Under Water (1991).

Americká herečka Penny Johnson Jerald nebude účinkovať v ôsmej sezóne seriálu Vtierka Castle (2009). Päťdesiatštyriročná rodáčka z Baltimoru o tom informovala prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. „Mojím fanúšikom po celom svete, od včerajška som prekvapená a smutná zo zistenia, že už viac nebudem súčasťou Castlovej rodiny. Ďakujem vám za podporu a lásku,“ napísala predstaviteľka kapitánky Victorie Gates.
Kriminálny seriál Vtierka Castle prináša príbeh svojrázneho spisovateľa Richarda Castla v podaní Nathana Filliona, ktorý pomáha pri vyšetrovaní rôznych kriminálnych prípadov. Televízia ABC nedávno informovala, že seriál bude pokračovať aj ôsmou sezónou. Tá má na jej obrazovkách odštartovať v septembri.
Penny Johnson Jerald okrem série Vtierka Castle účinkovala v seriáloch ako napríklad Star Trek: Nová generácia (1987 – 1994), Pohotovosť (1994 – 2009), Star Trek: Deep Space Nine (1993 – 1999), 24 (2001 – 2010), 4400 (2004 – 2007), NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003) či October Road (2007 – 2008).

Prezident Olympijského výboru Spojených štátov amerických Larry Probst povedie v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) novú komisiu, ktorá bude dohliadať na spustenie olympijského televízneho kanála. V nedeľu ho za šéfa tejto komisie vymenoval prezident MOV Thomas Bach.
Digitálny signál olympijského televízneho kanála sa začne šíriť v apríli 2016. MOV strategicky naplánoval spustenie vysielania na obdobie pred olympijskými hrami v brazílskom Riu de Janeiro. Obsah okrem aktuálneho olympijského diania naplnia tiež historické návraty k predchádzajúcim OH.
Bach tiež oznámil vytvorenie novej komunikačnej komisie, na čele s holandským členom MOV Camielom Eurlingsom.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.