11. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Grécka verejnoprávna televízia a rozhlas dnes po dvoch rokoch obnovili vysielanie pod svojím starým názvom ERT (Elliniki Radiofonia Tileorasi). Masmédium plánuje znovu zamestnať celý pôvodný personál, prepustený pred dvoma rokmi v rámci znižovania nákladov a zvyšovania efektivity, keď bolo na krátky čas zatvorené.
Znovuzavedenie názvu verejnoprávneho média a opätovné zamestnanie všetkých pracovníkov boli kľúčovými sľubmi novej gréckej vlády vedenej radikálnou ľavicou. Tá robila ostrú kampaň proti zatvoreniu tohto masmédia v júni 2013, čo bol krok predchádzajúcej, konzervatívnej vlády.
ERT bola neskôr nahradená zredukovanou, "zoštíhlenou" obdobou nazvanou NERIT (Nea Elliniki Radiofonia, Internet ke Tileorasi), ale jej náhle zatvorenie predsa len rozhnevalo mnohých Grékov a vyvolalo medzinárodné protesty.
Vláda pochválila dnešné prvé odvysielané programy pod prinavráteným názvom a označila to za "víťazstvo demokracie".
Ešte však nie je jasné, aké budú náklady na túto novú spoločnosť a koľko ľudí bude zamestnávať. Pôvodná ERT bola všeobecne kritizovaná za rodinkárstvo a rozhadzovačné
hospodárenie.

Copyright © TASR 2015



Americký herec Bradley Cooper podal žalobu na francúzsky magazín Oops!, ktorý minulý mesiac publikoval článok o jeho údajnom vzťahu s ruskou modelkou Irinou Shayk. Štyridsaťročný rodák z Philadelphie v súdnych dokumentoch tvrdí, že sa o romániku so Shayk nikdy verejne nevyjadril, a magazín preto porušil jeho právo na súkromie. Podľa francúzskej legislatívy totiž nesmú médiá zverejňovať informácie zo súkromia celebrít. Cooper preto od magazínu žiada odškodné 11-tisíc eur a tiež uhradenie súdnych a právnických poplatkov.
Majiteľ magazín Oops! Frédéric Truskolaski pre portál Gossip Cop uviedol, že ho táto žaloba prekvapila. "Nerozumieme, prečo nás Bradley Cooper žaluje. Náš článok vychádza z informácií španielskeho magazínu Hola!, ktoré jasne dokazujú, že Bradley a Irina spolu trávia čas," uviedol Truskolaski, ktorého časopis okrem Coopera prednedávnom zažaloval aj Leonardo DiCaprio. Ten žiada verejné ospravedlnenie a odškodné vo výške 18-tisíc eur za článok, podľa ktorého čaká dieťa s barbadoskou speváčkou Rihannou.
Bradley Cooper začínal hereckú kariéru v divadle, neskôr získal viacero menších seriálových úloh. Do povedomia verejnosti sa dostal vďaka seriálu Alias (2001 - 2006). Zahral si aj v snímkach Ako uloviť družičku (2005), Lemra lemravá (2006), Yes man (2008), Vo štvorici po opici (2009), A-Team: Posledná misia (2010), Vo štvorici po opici 2 (2011), Všemocný (2011), Udri a zdrhni (2012), Terapia láskou (2012), Vo štvorici po opici 3 (2013), Špinavý trik (2013) či Americký ostreľovač (2014). Prepožičal tiež hlas Rocketovi v komiksovke Strážcovia Galaxie (2014). Za výkony vo filmoch Terapia láskou, Špinavý trik a Americký ostreľovač ho nominovali na Oscary, pričom za posledný menovaný získal nomináciu aj ako jeden z producentov v kategórii Najlepší film.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.