26. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kolumbijský súd poslal na 36 rokov a tri mesiace za mreže poslanca, ktorý si objednal vraždu tamojšieho známeho žurnalistu. Informovala o tom agentúra AP.
Ferneyho Tapasca odsúdili v stredu za smrť Orlanda Sierra, zástupcu šéfredaktora novín La Patria. Toho zastrelili v roku 2002 v meste Manizales, približne 165 kilometrov severovýchodne od Bogoty. Výbor na ochranu žurnalistov vo štvrtok rozsudok uvítal, napriek skutočnosti, že v súdnom procese prišlo k zdĺhavým prieťahom a kontroverzným rozhodnutiam.
Sierra patril k ostrým kritikom miestnych politikov.

Rodičia amerického novinára, uneseného v roku 2012 v Sýrii, ocenili rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu netrestať rodiny, ktoré sa rozhodli vyplatiť výkupné za svojich zadržiavaných príbuzných, napísala  agentúra AP.




Prezident Obama v stredu oznámil, že predstavitelia americkej vlády budú odteraz priamo komunikovať s teroristami, zadržiavajúcimi Američanov v zámorí, nebudú však za nich platiť výkupné. Rodinným príslušníkom týchto rukojemníkov budú pomáhať pri vyjednávaní o ich prepustení, a nebudú stíhať tých, ktorí sa pokúsia za zajatých členov rodiny platiť výkupné.
Rodičia uneseného novinára Austina Ticea v  rozhovore pre kanadskú spravodajskú stanicu CBS uviedli, že únos svojho syna by vedeli lepšie zvládnuť, keby bola táto politika v platnosti už v čase jeho únosu. Ticeová potvrdila, že rodina stále pracuje na Austinovom prepustení. Účinnosť novej Obamovej politiky sa podľa nej preukáže až po tom, keď sa im podarí dostať syna domov.
Marc a Debra Ticeovci tiež uviedli, že o únoscoch svojho syna nič nevedia a netušia, aká teroristická organizácia by zaň mohla byť zodpovedná. Veria však, že je stále nažive.
Austin Tice (33) pôsobil ako novinár v slobodnom povolaní, ktorý písal pre Washington Post i ďalšie americké periodiká. Podľa svojho profilu na sociálnej sieti Twitter bol bývalým príslušníkom amerického vojenského námorníctva.




Copyright © TASR 2015