17. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Tureckú reportérku Pinar Ögünčovú a troch ďalších novinárov krátko zadržali na hraniciach so Sýriou po tom, ako si pohnevali tamojšieho guvernéra otázkou o prípadných infiltrátoroch z extrémistickej skupiny Islamský štát. Informuje o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie médiá.
Denník Cumhuriyet dnes oznámil, že Ögünčovú zatkli spolu s novinármi pracujúcimi pre turecký denník Evrensel a nemecký Die Welt v utorok v pohraničnom meste Akčakale. Žurnalisti pracovali na reportáži o IS v sýrskom mestečku Tall Abjad, ktoré je susedným k tureckému Akčakale.
Ögünčová povedala, že na policajnú stanicu ich odviedli potom, keď sa spýtali guvernéra Izzettina Küčüka na to, či môžu militanti z IS ohroziť Turecko.
Küčükov úrad obvinenia o tom, že novinárov zatkli na základe kladených otázok, poprel. Ich zadržanie bolo podľa guvernérovej kancelárie iba z dôvodu kontroly totožnosti kvôli citlivosti tohto pohraničného regiónu.


Copyright © TASR 2015




Česká televízia sa snaží získať práva k problematickému ruskému dokumentu o udalostiach z roku 1968. Verejnoprávna televízia ho plánuje zaradiť v rámci augustového komponovaného pásma. Podľa odborníkov dokument skresľuje históriu.
Programový riaditeľ ČT Milan Fridrich to potvrdil nemeckým médiám a servera Hlídacípes.org.
"Už niekoľko týždňov rokujeme o nákupe licencie ruského dokumentu a veríme, že čoskoro dokument získame. Naším cieľom je dokument odvysielať tento rok v auguste v komponovanom večernom pásme o roku 1968, "uviedol Fridrich.
Dokumentárny film "Varšavská zmluva, odtajnené stránky" okrem iného uvádza, že vtedajšia invázia bola zákrokom proti chystanému prevratu v Československu, ktorý malo na svedomí NATO a bývalí esesáci a fašisti (viac o dokumente čítajte tu).
Snímka sa krátko po odvysielaní stal témou schôdzky českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka s ruským veľvyslancom v SR Sergejom Kiseljovovem. Zatiaľ čo šéf českej diplomacie označil dielo za hrubo skreslené, veľvyslanec sa podľa Zaorálka snažil význam snímke bagatelizovať. Prezident Miloš Zeman uviedol, že ruská televízia v dokumente klame.
K odvysielanie dokumentu už Českú aj Slovenskú televíziu vyzvala iniciatíva českých intelektuálov a predstaviteľov verejného života.
"Žiadame vás bezodkladne tento dokument odvysielať v hlavnom vysielacom čase verejnoprávnych televízií Slovenské republiky a Českej republiky s následnou štúdiovú diskusiou našich historikov a politológov," uviedli vo vyhlásení, ktoré podpísal napríklad publicista Fedor Gál. Občania podľa nich majú právo vedieť, ako moskovská propaganda "nehanebne pretvára dejiny".
Televízny kanál verejnoprávnej slovenské RTVS v reakcii na výzvu uviedol, že k dokumentárnemu snímke nevlastní vysielacie práva, ktorá drží ruská štátna televízia.
"RTVS môže odvysielať iba formáty, na ktoré má zakúpené licenčné práva. V opačnom prípade by sme porušili nielen zákony na území Slovenska, ale aj medzinárodné právne normy, ktoré striktne dbajú na dodržiavanie autorských práv, "oznámila manažérka marketingu RTVS Dominika Šulková.




Copyright © ČTK 2015