1. 6. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Sťažnosťou na Ústavnom súde SR sa vydavateľ Denníka N bráni voči rozhodnutiu vlády prerušiť komunikáciu s médiom. Do podateľne súdu dnes sťažnosť doručil riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila a právnik Peter Kubina.
Na prerušení komunikácie s najmladším celoštátnym denníkom, ktorý vznikol tento rok, sa členovia vlády dohodli 6. mája. Dôvodom je podľa nich dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu. Fila krok vlády považuje za protizákonný, v rozpore s ústavou garantovanými právami.
„V tomto spore nejde ani tak o nás ako vydavateľstvo alebo noviny. Ide o to, či štát bude rešpektovať právo občanov na informácie, či tu bude dochádzať k diskriminácii na základe prejaveného názoru a v neposlednom rade o to, či si vláda a štát môžu dovoliť svojvoľne porušovať ústavu a zákony,“ uviedol Fila.
Vydavateľstvo sa pred Ústavným súdom snaží docieliť zrušenie prijatého rozhodnutia a uloženie zákazu vláde pokračovať v porušovaní základných práv a slobôd, vysvetlil Kubina.
Zároveň sa snaží o vydanie predbežného opatrenia, aby do rozhodnutia súdu v merite veci bolo zakázané vláde uplatňovať prijaté rozhodnutie a informácie boli poskytované vydavateľovi Denníka N v štandardnom režime.
„Ide o hodnotový spor. Na jednej strane je moc, na druhej strane je právo a pravda. Takých sporov je veľa a toto je jeden z nich. Dovolím si povedať, že v poslednej dobe možno jeden z najvýznamnejších z hľadiska spoločenského a verejného dosahu,“ uviedol na margo sťažnosti právny zástupca denníka.
Vydavateľ sa podľa Kubinu oprel v sťažnosti o tri základné argumenty. Kľúčovým je názor, že vláda uložila denníku sankciu, ktorú zákon a ústava nepoznajú, za to, že uplatňoval svoje základné práva a slobody a prejavil názor.
Druhým argumentom je fakt, že tlačový zákon prikazuje poskytovať vydavateľom a tlačovým agentúram informácie rovnakým spôsobom, pričom pre ne platí osobitný režim oproti jednotlivcom. Vláda tiež podľa denníka porušila jeho právo na podnikanie.
Kubina vysvetlil, že vydavateľ môže pri dlhodobom uplatňovaní rozhodnutia utrpieť ekonomické straty, keďže pôsobí na konkurenčnom trhu a je odkázaný na informácie zo stranu štátu a jeho orgánov. Ústava garantuje voľnú hospodársku súťaž.
Fila informoval, že ministerstvá sa postavili k rozhodnutiu vlády rôzne. „V praxi sa hľadajú obštrukcie na to, aby nám informácie neboli poskytnuté, v mnohých prípadoch nie sú poskytnuté ani na základe infožiadostí, aj keď sa pýtame na veci, ktoré nesúvisia s politickou agendou,“ vysvetlil šéf vydavateľstva N Press.
Zároveň sa obáva toho, že rozhodnutie kabinetu začnú neskôr účelovo využívať aj úrady mimo štátnej správy a že sa neskôr môže rozšíriť i na ďalšie médiá. „Preto musíme teraz vyslať veľmi jasný signál, že toto nie je akceptovateľné, že je to cez čiaru,“ doplnil.

Copyright © TASR 2015