13. 6. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenské súdy porušili ústavné práva emeritného trnavského arcibiskupa Jána Sokola. Rozhodol o tom Ústavný súd SR. Senát Ústavného súdu SR zložený z predsedníčky Marianny Mochnáčovej a sudcov Petra Brňáka a Milana Ľalíka tento týždeň na neverejnom zasadnutí senátu rozhodol, že boli porušené Sokolove práva na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu a to uznesením Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 23. októbra 2014 a aj rozsudkom Krajského súdu v Trnave z 15. mája 2013. Obe boli verdiktom ústavného súdu zrušené a vec bola vrátená Krajskému súdu v Trnave na ďalšie konanie, pričom zároveň bola uložená povinnosť Krajskému súdu Trnave uhradiť Sokolovi trovy konania.
Arcibiskup Sokol napadol na ústavnom súde verdikt Krajského súdu v Trnave, ktorý zamietol jeho žalobu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50-tisíc eur, čím potvrdil verdikt okresného súdu. Sokol žaloval vydavateľstvo W Press za sériu článkov z roku 2009 v časopise .týždeň. Týždenník .týždeň uverejnil v máji 2009, dva týždne pred odchodom trnavského arcibiskupa Jána Sokola z funkcie, sériu článkov, v ktorých ho obvinil z prevodu 500 miliónov korún (16 596 959 €), získaných pri predaji cirkevných pozemkov, na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti (ŠtB ) Štefana Náhlika. Kauza vtedy vyvolala zvýšenú pozornosť médií. Arcibiskup Ján Sokol bezprostredne po uverejnení týchto informácií v týždenníku .týždeň poukazoval, že tieto informácie sa nezakladajú na pravde. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok. Tohto istého sporu sa týkalo aj rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré ústavný súd tiež zrušil.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.