16. 7. 2015

AVF NEWS. Prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu.

AVF NEWS

Prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu.

Audiovizuálny fond, po preskúmaní žiadosti žiadateľa Spectral s.r.o., vydal prvé osvedčenie o registrácii filmového projektu, ktorým bude druhá séria televízneho seriálu Marco Polo.
Podporu medzinárodných filmových produkcií realizovaných na Slovensku umožnila novela zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú predkladalo Ministerstvo kultúry. Audiovizuálny fond môže poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20% tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahol sumu najmenej 2 milióny eur.
Záujem nakrúcať na Slovensku a využiť finančný stimul prejavila americká spoločnosť The Weinstein Company prostredníctvom svojich dcérskych spoločností realizujúcich medzinárodné projekty. Z jej doterajších realizovaných diel poznáme filmy ako Kráľova reč, The Artist, či aktuálne uvádzaný Dáma v zlatom.
Začiatok nakrúcania seriálu Marco Polo je plánovaný na august tohto roka, predbežne by sa malo nakrúcať vo Vysokých Tatrách a v Malej Fatre. Celkový rozpočet filmovej produkcie druhej série je približne 60 miliónov eur, z čoho na Slovensku by sa mali preinvestovať viac ako 2 milióny eur.
Podpora veľkých filmových produkcií je zameraná najmä na realizáciu hraných, dokumentárnych alebo animovaných audiovizuálnych diel určených pre kinodistribúciu alebo pre televízne vysielanie. Jej cieľom je podpora investícií do filmového priemyslu na Slovensku a tiež podpora vzniku nových pracovných príležitostí v tomto odvetví.