10. 7. 2015

AVF NEWS

AVF NEWS



Audiovizuálny fond (AVF), ako prijímateľ žiadostí o podporu veľkých filmových produkcií, zaregistroval v týchto dňoch prvú záväznú žiadosť zo zahraničia. Záujem nakrúcať na Slovensku a využiť finančný stimul prejavila americká spoločnosť The Weinstein Company prostredníctvom svojich dcérskych spoločností realizujúcich medzinárodné projekty. Na Slovensku chce nakrúcať druhú sériu historického televízneho seriálu Marco Polo. TASR o tom informoval referát styku s médiami ministerstva kultúry.
"Začiatok nakrúcania seriálu Marco Polo je plánovaný na august tohto roka, predbežne by sa malo filmovať vo Vysokých Tatrách a v Malej Fatre," informoval referát.
Celkový rozpočet filmovej produkcie druhej série je približne 60 miliónov eur, z čoho na Slovensku by sa malo preinvestovať viac ako dva milióny eur. Produkciu seriálu zabezpečuje vyše 300-členný medzinárodný štáb s britským režisérom Seanom Cameronom Guestom, ktorý spolupracoval aj na filmoch November Man s Piercom Brosnanom, Red 2 s Bruceom Willisom alebo Ghost Rider 2 s Nicolasom Cageom. "Titulnú rolu svetoznámeho moreplavca v seriáli, ktorý má široké medzinárodné obsadenie, stvárňuje taliansky herec Lorenzo Richelmy. Prvú sériu Marco Polo priniesla divákom spoločnosť Netflix," priblížil rezort kultúry.
Spoločnosť The Weinstein Company stojí za oceňovanými filmami ako Kráľova reč, The Artist či najnovšie Dáma v zlatom.
Podporu veľkých filmových produkcií realizovaných na Slovensku umožnilo novelou zákona o Audiovizuálnom fonde ministerstvo kultúry pod vedením ministra kultúry Mareka Maďariča. Audiovizuálny fond takto môže poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahol sumu najmenej dva milióny eur.
Podpora je zameraná najmä na realizáciu hraných, dokumentárnych alebo animovaných audiovizuálnych diel určených na kinodistribúciu či televízne vysielanie. Jej cieľom je podpora investícií do filmového priemyslu na Slovensku a tiež podpora vzniku nových pracovných príležitostí u nás.


Copyright © TASR 2015