24. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Popredný turecký novinár prišiel o miesto v denníku Milliyet kvôli tweetu, v ktorom naznačil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesie zodpovednosť za samovražedný bombový útok v pohraničnom meste Suruč, pri ktorom zahynulo 32 ľudí, píše agentúra AP.
Z útoku sú obviňovaní militanti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).
Novinár Kadri Gürsel v stredu na svojom konte na Twitteri napísal, že je hanebné, keď svetoví lídri v súvislosti s atentátom v Suruči "vyjadrujú sústrasť osobe, ktorá je hlavným vinníkom terorizmu Islamského štátu". Erdoganovo meno pritom Gürsel vo svojom tweete priamo nespomenul.
Ako v tejto súvislosti uviedla AP, mnohí novinári a aktivisti v Turecku tamojšie vedenie obviňujú, že ignorovalo skutočnosť, že islamistickí radikáli využívajú územia Turecka na prechod do Sýrie, kde sa potom pridávajú k jednotkám IS.
Oddelenie ľudských zdrojov denníka Milliyet v stredu oznámilo prerušenie pracovného pomeru s Gürselom, pričom jeho komentár tragédie v Suruči označilo za protirečiaci novinárskej etike a pravidlám platným v redakcii.
Gürsel je predsedom tureckého výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI).
Turecký denník Zaman  napísal, že kľúčovú rolu v Gürselovom prepustení z redakcie zohral zrejme podnikateľ Erdogan Demirören. Je totiž majiteľom holdingu, kam patrí aj denník Milliyet, a aj v minulosti sa už zasadil za prepustenie viacerých novinárov kritických k Erdoganovi, ktorého je blízkym spojencom.
Mnohí kritici pomerov v Turecku tvrdia, že pomyselná ochranná ruka, ktorú nad sebou navzájom držia majiteľa médií a vláda, bráni slobode médií v Turecku a zužuje priestor na vyjadrovanie odlišných názorov.

Britská mediálna spoločnosť Pearson sa dohodla na predaji skupiny Financial Times (FT) japonskej spoločnosti Nikkei za 1,29 miliardy USD (1,72 miliardy eur). Informovala tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na internetovú stránku japonskej firmy.
Najväčší nemecký vydavateľ novín a časopisov Axel Springer zároveň potvrdil, že nemá záujem o kúpu FT.
Vo viacerých svetových médiách sa tento týždeň objavili špekulácie, že Pearson rokuje o predaji FT. Reuters uviedol, že medzi potenciálnymi kupcami sú okrem Axel Springer aj agentúry Thomson Reuters a Bloomberg.
Pearson vlastní FT už takmer 60 rokov. Do skupiny Financial Times dnes okrem svetoznámych hospodárskych novín patrí aj ich internetová stránka a podiel v časopise Economist.

Copyright © TASR 2015

Americká herečka Lily Rabe, známa najmä z hororovej antológie American Horror Story (2011), rokuje o účinkovaní v pripravovanej piatej sezóne projektu. Informoval o tom magazín Entertainment Weekly. Tridsaťtriročná rodáčka z New Yorku sa má v novej sezóne s podtitulom Hotel predstaviť ako sériová vrahyňa.
V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa ukážu aj Matt Bomer, Finn Wittrock, Max Greenfield, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson, Cheyenne Jackson a speváčka Lady Gaga. Jessica Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, v marci oznámila, že ju diváci a diváčky v nových epizódach neuvidia. V júni sa však v rozhovore pre portál The Wrap vyjadrila, že sa nebráni malej úlohe v budúcich častiach.
Lily Rabe si v American Horror Story najprv zahrala Noru Montgomery. V druhej sezóne stvárnila sestru Mary Eunice, pričom túto úlohu si zopakovala aj desiatej epizóde štvrtej série. V tretej sezóne sa predstavila ako Misty Day. Okrem toho ju diváci a diváčky mohli vidieť v snímkach Úsmev Mony Lízy (2003), Iba na objednávku (2007), V lepšej spoločnosti (2010), Aftermath (2013) či Pawn Sacrifice (2014), ktorý sa do amerických kín dostane v septembri. Taktiež si zahrala v seriáloch Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999), Dobrá manželka (2009) alebo The Whispers (2015).


Americká televízna spoločnosť Fox plánuje postaviť štúdio na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti majstrovstiev sveta vo futbale 2018. Výkonný riaditeľ korporácie David Neal rozhodnutie zdôvodnil lepším pokrytím prenosov zo svetového šampionátu v Rusku a zároveň vyjadril presvedčenie, že ich krok budú nasledovať aj ďalšie televízne spoločnosti. "Myslím si, že aj ostaní držitelia vysielacích práv budú chcieť sídliť pred kremeľskými múrmi," podotkol Neal.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.