29. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Obhajkyňa zastupujúca iránsko-amerického novinára Jasona Rezaiana, ktorého vyše roka zadržiavajú v Teheráne pre obvinenia zo špionáže, požiadala o okamžité prepustenie svojho klienta.
"Pre obvinenia voči môjmu klientovi nie sú absolútne žiadne dôkazy a zohľadnení jadrovej dohody so Západom uzatvorenej vo Viedni by mal byť okamžite prepustený," povedala Lejla Ahsanová, ktorú citovala agentúra DPA.
Teheránu sa pred dvoma týždňami podarilo uzatvoriť so svetovými veľmocami konečné znenie dohody o kontroverznom iránskom jadrovom programe, čo predpokladá obmedzenie nukleárnych ambícií islamskej republiky výmenou za stiahnutie ekonomických sankcií Západu.
Ahsanová sa domnieva, že nasledujúce súdne pojednávanie v prípade iránskeho dopisovateľa amerického denníka Washington Post bude zároveň tým posledným. Islamský revolučný súd však doposiaľ termín v poradí štvrtého pojednávania nestanovil, povedala právnička pre tlačovú agentúru Tasnim.
Proces s vedúcim kancelárie denníka Washington Post v Teheráne sa na pôde súdu, ktorý sa zaoberá bezpečnostnými prípadmi, začal 26. mája. Rezaiana vtedy obvinili zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu a šírenia propagandy proti islamskej republike.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli vlani v júli v Teheráne. Všetkých okrem 39-ročného Rezaiana neskôr prepustili. Rezaian sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch.
Vedenie denníka Washington Post, americký prezident Barack Obama i ľudskoprávne organizácie opakovane Rezaianovo zadržiavanie i celý proces kritizujú.

Copyright © TASR 2015