17. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízia Fox zverejnila prostredníctvom portálu YouTube nové zábery z očakávanej novej série obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). V 15-sekundovom videu sa objavili aj Gillian Anderson a David Duchovny, ktorí si v šiestich nových častiach zopakujú úlohy agentov FBI Dany Scullyovej a Foxa Muldera. Okrem nich sa do seriálu vrátia aj Mitch Pileggi (Walter Skinner) či William B. Davis (Muž s cigaretou). Titul sa na obrazovky televízie Fox dostane v nedeľu 24. januára. Druhú epizódu uvedú potom hneď na ďalší deň, pričom aj ďalšie časti odvysielajú vždy v pondelok večer. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.




Televízia Fox pripravuje crossoverové epizódy kriminálky Kosti (2005) a mysteriózneho seriálu Ospalá diera (2013), známeho aj pod názvom Sleepy Hollow. Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly, podľa ktorého sa diváci a diváčky dočkajú dvoch takýchto častí. Jednu odvysielajú v rámci Kostí a druhá bude súčasťou Ospalej diery. Pôvodne ich chceli uviesť na obrazovky už začiatkom jesene, to však pre komplikovanú logistiku zrejme nestihnú. Aktuálne ich plánujú ponúknuť neskôr v priebehu sezóny 2015 - 2016.
To, ktorí hrdinovia a hrdinky sa objavia v spomínaných epizódach, zatiaľ nie je známe. Tvorcovia seriálov držia v tajnosti aj ich dej. Nové časti oboch projektov plánuje televízia Fox uviesť na obrazovky v októbri tohto roka. Kosti vstúpia do 11. sezóny a Ospalá diera sa dočká tretej série.
Kosti sú inšpirované kriminálnymi románmi spisovateľky a forenznej antropologičky Kathy Reichs, ktorá je zároveň jednou z producentiek seriálu. Hlavnými hrdinami sú Temperance „Kosť“ Brennanová a Seeley Booth, ktorých stvárňujú Emily Deschanel a David Boreanaz. Ďalšími účinkujúcimi sú Michaela Conlin (Angela Montenegrová), T.J. Thyne (Jack Hodgins), Tamara Taylor (Camille Saroyanová) alebo John Francis Daley (Lance Sweets). Kosti zatiaľ získali dve nominácie na Primetime Emmy.
Hlavným hrdinom Ospalej diery je vojak Ichabod Crane (Tom Mison), ktorý v roku 1781 vo vojne za nezávislosť zabil bezhlavého jazdca, pričom sám prišiel o život. O niekoľko storočí neskôr však obaja vstanú z mŕtvych a objavia sa v meste Sleepy Hollow. Seriál nominovali napríklad na Television Critics Association Award či Primetime Emmy.




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






Americká internetová spoločnosť Google zvýšila zisk za 2. kvartál takmer o pätinu na vyše 3,9 miliardy USD a výrazne tak prekonala očakávania ekonómov. Podporilo ju najmä zvýšenie celkových príjmov z internetovej reklamy, aj keď cena za reklamu klesla. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTTNews.
Spoločnosť uviedla, že zisk za 2. štvrťrok dosiahol 3,93 miliardy USD (3,62 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka predstavoval zisk 3,35 miliardy USD. Medziročne to znamená rast o 17,3 %. Tržby sa zvýšili o 11 % na 17,73 miliardy USD.
Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol zisk na akciu 6,99 USD oproti 5,98 USD/akcia v 2. štvrťroku minulého roka. Analytici počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 6,71 USD.
Počet platených klikov na online reklamu vzrástol v 2. štvrťroku medziročne o 18 %. To stačilo na zvýšenie príjmov z reklamy o 11 % na vyše 16 miliárd USD, napriek tomu, že priemerná cena za jedno kliknutie o 11 % klesla.


Profimedia, najväčšia česká fotobanka, ktorú nedávno kúpila česká Scandal Media Group mediálneho podnikateľa Karla Vágnera, získala nového významného investora. Väčšinový podiel, vraj až 90 %, získal v nej slovenský finančník a partner skupiny J&T Igor Rattaj. Informuje o tom portál iDNES.
Slovenský podnikateľ, ktorý ovláda najmä horskú spoločnosť Tatry Montain Resorts, má Profimediu pripraviť na podnikanie na nových trhoch. Podľa zástupcov firmy je veľmi zaujímavý poľský a srbský trh.
Za podiel v Profimedii zaplatí Rattaj podľa zdrojov redakcie MF DNES asi 100 miliónov Kč (3,69 milióna eur). Ďalšie peniaze má firme zabezpečiť vo forme úverového financovania. Vágner bude firmu riadiť a jeho podiel sa môže zvyšovať podľa hospodárskych výsledkov.
Profimedia potrebovala silného finančného partnera práve počas jej súčasnej expanzie. Veľmi zaujímavá je pre ňu srbská štátna tlačová agentúra Tanjug, ktorá je na predaj. V Česku je Profimedia partnerom väčšiny mediálnych domov. Ponúka im produkty štyroch stoviek svojich partnerov z celého sveta.



Copyright © TASR 2015



Český telekomunikačný úrad udelil tento rok doteraz najvyššiu pokutu 9,5 milióna korún prevádzkovateľovi satelitných služieb Skylink a CS Link, luxemburskej firme M7 Group, za nesplnenie ohlasovacej povinnosti. Spoločnosť nenahlásila začatia výkonu komunikačnej činnosti. M7 sa obhajuje tým že konala v dobrej viere.



Zdroj : Česká televízia


Ilustrační foto.



Česká televízia neodvysiela ruský dokument Varšavská zmluva, odtajnené stránky. Predaj relácii, ktorý vyvolal búrlivú reakciu kvôli skresľovania invázie v roku 1968 do Československa, ruská televízia bez vysvetlenia zrušila, povedala hovorkyňa televízie Alžbeta Plívová. Česká televízia snímka pôvodne plánovala zaradiť do vysielania k výročiu augustových udalostí.
"Ruská televízia bez vysvetlenia predaj tohto programu zrušila a vyradila ho z katalógu distribútora, Česká televízia ho preto odvysielať nemôže," uviedla Plívová. Dodala, že televízia do špeciálneho komponovaného programu k 21. augustu zaradí dokumentárny film Invázia 1968 novinára Jozefa Pazderka.
Ruský dokument o tom, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy bola zákrokom proti chystanému prevratu, ktorý malo na svedomí NATO a bývalí esesáci a fašisti, vyvolal mohutnú kritiku zo strany odborníkov i slovenských politikov. Krátko po odvysielaní sa kvôli nemu zišiel český minister zahraničia Lubomír Zaorálek s ruským veľvyslancom Sergejom Kiseljovovem. Zatiaľ čo šéf českej diplomacie označil dielo za hrubo skreslené, veľvyslanec sa podľa Zaorálka snažil význam snímke bagatelizovať. Zdôraznil, že stále platí skoršie vyjadrenia prezidenta Michaila Gorbačova aj jeho ruských nástupcov, ktorí sa prihlásili k zodpovednosti za inváziu. Prezident Miloš Zeman uviedol, že Ruská televízia v dokumente klame.
K odvysielanie dokumentu Českú aj Slovenskú televíziu skôr vyzvala iniciatíva intelektuálov a predstaviteľov verejného života. Programový šéf Milan Fridrich vtedy uviedol, že Česká televízia o nákup licencie usiluje.
Česká televízia do komponovaného programu k 21. augustu plánuje zaradiť dokumentárny film Invázia 1968 autora a režiséra Jozefa Pazderka, ktorý ponúka unikátny výpovede o niekdajších udalostiach a predstaví aj sovietskej archívne týždenníky referujúci o vtedajšej invázii. Archívne materiály a svedectvo Pazderka zhromažďoval v čase svojho pôsobenia na poste zahraničného spravodajcu Českej televízie v Moskve.
Medzi respondentmi dokumente nechýbajú sovietski velitelia inváznych vojsk, dôstojníci, radoví výsadkári, sovietski novinári sledujúci udalosti priamo v Prahe alebo ruskí disidenti, ktorí za protest proti invázii strávili roky vo vyhnanstve a psychiatrických liečebniach. Reflexii ponúkne aj posledný sovietsky prezident a tvorca perestrojky Michail Gorbačov. Projekt vznikol v spolupráci s Ústavom pre štúdium totalitných režimov a v súčasnosti dostáva tiež knižné podobu vo vydavateľstve Torst.



Copyright © ČTK 2015