28. 7. 2015

RVR NEWS

RVR NEWS



Nedodržiavanie pravidiel ochrany maloletých vo vysielaní slovenských televízii je druhý najčastejší priestupok, ktorý v prvom polroku tohto roka pokutovala licenčná rada. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, za porušenia ustanovení týkajúcich sa ochrany maloletých uložili vysielateľom za 1. polrok 2015 sankcie v celkovej výške 67 665 eur. Vysielateľovi Markíza-Slovakia, spol. s r.o. (televízie Markíza, Doma a Dajto) dala RVR šesť pokút spolu vo výške 28 tisíc eur a vysielateľovi MAC TV, s.r.o. (televízie JOJ, PLUS a WAU) taktiež šesť pokút v sumárnej výške 39 500 eur. Spoločnosť MAC TV dostala zároveň najvyššiu pokutu za prvých šesť mesiacov tohto roka. Pokutu 15-tisíc eur jej rada uložila za opakované porušenie ochrany maloletých vo vysielaní televízie Joj Plus, konkrétne za nedodržanie "systému označovania programov podľa vekovej vhodnosti". Išlo o porušenia ešte z roku 2013 a o vec vrátenú Najvyšším súdom SR, takže šlo o opätovné rozhodnutie rady, objasnila Jelčová. Popri spomínaných celoplošných súkromných televíziách dala RVR jednu pokutu za nedodržanie ochrany maloletých vo vysielaní aj lokálnej televízii, a to pokutu 165 eur Mestskej televízii Trnava.
Niektoré pokuty dala RVR zároveň za iné porušenia zákona, najmä za zaraďovanie a množstvo reklamy, čo sa zohľadnilo v ich výške, doplnila Jelčová. Najčastejšou príčinou porušenia ochrany maloletých vo vysielaní bolo podľa hovorkyne rady "označenie programu nezodpovedajúce jeho obsahu - vysielatelia nezohľadnili správne kritériá JSO a program označili piktogramom nižšej vekovej vhodnosti ako mal."
Ochrana maloletých vo vysielaní sa naposledy výraznejšie upravovala od 1. apríla 2013 zavedením tzv. druhej časovej opony pre programy rozhlasov a televízií prístupné od 15 rokov. Išlo o sprísnenie vyhlášky k zákonu o vysielaní retransmisii, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o jednotnom systéme označovania (JSO) audiovizuálnych diel, zvukových záznamov umeleckých výkonov, multimediálnych diel, programov alebo iných zložiek programovej služby a spôsobe jeho uplatňovania. Zvedenie 2. časovej opony zaviedlo pravidlo, podľa ktorého sa programy prístupné od 15 rokov môžu vysielať iba od 20:00 do 6:00 a programy prístupné od 18 rokov od 22:00 do 6:00 ráno. Cieľom zavedenia druhej časovej opony bolo odstrániť z denného vysielania verejnosťou najkritizovanejšie programy, ktoré obsahujú detailné naturalistické násilie, sexuálne scény, či vulgárne alebo obscénne vyjadrovanie. Vyhláška určuje aj pravidlá pre vysielanie programov vhodných aj do sedem a 12 rokov. Platí, že programy sa musia označovať logom o ich vekovej prístupnosti.
Licenčná rada v prvom polroku tohto roka najčastejšie pokutovala za reklamu. Rada od januára do konca júna uložila 57 sankcií, z nich 38 vo forme finančných pokút, ostatné boli nefinančné sankcie a upozorňovali na porušenie zákona. Z 38 uložených pokút sa najviac - 16 týkalo porušenia ustanovení upravujúcich vysielanie reklamy. Išlo najmä o nedodržanie pravidiel zaraďovania reklamy a prerušovania programov reklamou, čiže množstva a frekvencie vysielania reklamy. Spolu 15 pokút dala rada za porušenie zákonných pravidiel ochrany maloletých. Pokutovala aj za nedodanie záznamov vysielania na vyžiadanie RVR či za porušenie pravidiel objektivity a ochrany ľudskej dôstojnosti a nedodržanie ďalších pravidiel, ktoré vysielateľom, najmä televíziám a rádiám prikazuje zákon o vysielaní a retransmisii.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.