30. 7. 2015

Stanovisko SKU k obvineniam pracovníkov Základnej školy svätého Františka z Assisi v Bratislave v súvislosti s tragédiou z 30.1.2015

Stanovisko SKU k obvineniam pracovníkov Základnej školy svätého
 Stanovisko SKU k obvineniam pracovníkov Základnej školy svätého Františka z Assisi v Bratislave v súvislosti s tragédiou z 30.1.2015
Františka z Assisi v Bratislave v súvislosti s tragédiou z 30.1.2015


Na základe informácií z médií o obvinení zamestnancov Základnej školy svätého Františka z Assisi v Bratislave v súvislosti s tragickým úmrtím žiaka tejto školy vyjadruje Slovenská komora učiteľov nesmiernu ľútosť nad tragédiou, ktorá natrvalo poznačila rodinu Matúša, ale i všetkých zamestnancov školy.

Chápeme neskutočný smútok rodičov a blízkych. Smútia aj obvinení zamestnanci, ktorí zároveň čelia medializácii a po prípadnom odsúdení im hrozí okrem trestu aj strata zamestnania. Čas sa však nedá vrátiť späť a je ťažké špekulovať, „čo by bolo, keby"... Sme presvedčení, že pedagogickí zamestnanci si plnili svoje úlohy zodpovedne a nemohli predvídať takéto veľké nešťastie. Radosť zo snehu, ktorú chceli dopriať deťom, sa zmenila na veľkú tragédiu nie úmyselným činom či zanedbaním povinností, ale okolnosťami, ktoré môžu prekvapiť každého jedného z nás.

Napriek tomu, že v školách platí množstvo predpisov, žiadne z nich nemôžu nikdy presne popísať situácie, ktoré môžu v škole nastať. Zvlášť, ak svoje zohráva aj nevyspytateľná príroda. V práci sú pedagógovia vystavení nepredvídateľným okolnostiam, ktoré musia riešiť pohotovo, promptne. Nie vždy sa dá odhadnúť sila prírody, a aj tento prípad ukázal, že na základe ľudského pozorovania a úsudku nedokážeme predísť ani takýmto tragédiám.

Učitelia sú každodenne pod veľkým tlakom zo zodpovednosti za žiakov, a keď sa to prejavuje vo vyžadovaní poriadku a disciplíny, sú často kritizovaní rodičmi a verejnosťou, že nedávajú dostatočnú voľnosť a slobodu žiakom. Najbezpečnejším riešením by bolo zostať so žiakmi v škole „s rukami za chrbtom", uvedomujeme si však, že toto nie je cesta pre naše školstvo, a tak musíme každý deň niesť istú mieru rizika.

Pedagogická práca je veľmi náročná práve pre veľkú zodpovednosť za zverené deti, preto kolegom vyjadrujeme týmto vyhlásením našu podporu. Dúfame, že sa budú môcť aj naďalej venovať pedagogickej práci a že čas zahojí aj rany blízkych i pedagógov, ktorých sa tragédia dotýka nielen profesijne, ale i ľudsky a osobne.



29. 7. 2015



PaedDr. Mária Barancová, prezidentka SKU

Mgr. Vladimír Crmoman, viceprezident SKU

Mgr. Miroslav Sopko, viceprezident SKU

RNDr. Jana Kontúrová, členka manažmentu SKU

PaedDr. Anna Chlupíková, členka manažmentu SKU

RNDr. Soňa Puterková, členka manažmentu SKU

PaedDr. Lucia Porubčanská, výkonná riaditeľka SKU

Mgr. Andrea Benková, riaditeľka sekcie MŠ SKU

Eva Kurincová, členka sekcie MŠ SKU

PaedDr. Dagmar Kolevová, výkonná riaditeľka SKU

PaedDr. Jana Brigantová, výkonná riaditeľka SKU

PaedDr. Danka Jarabová, členka manažmentu SKU

Mgr. Mária Peťová, členka manažmentu SKU

Mgr. Juraj Jonák, člen manažmentu SKU