1. 7. 2015

Zomrel Nicolas Winton

Zomrel Nicolas Winton

Britský humanista Nicholas Winton, ktorý takmer sám zachránil 669 židovských detí z Čiech i Slovenska pred holokaustom a vyslúžil si označenie "britský Schindler", zomrel vo veku 106 rokov.
Jeho zať Stephen Watson uviedol, že Winton zomrel dnes. Rotary klub v anglickom meste Maidenhead, ktorému Winton v minulosti predsedal, informoval, že pri jeho smrteľnej posteli boli jeho dcéra Barbara a dve vnúčatá.
Winton bol v roku 1938 iba 29-ročným zamestnancom burzy, keď sa začal obávať - a správne -, že židovských obyvateľov nacistami okupovaného Československa budú posielať do koncentračných táborov.
Winton zorganizoval vlaky, ktoré odviezli židovské deti z okupovanej Prahy do Británie - pritom musel zápasiť s byrokraciou na oboch stranách. Deti však zachránil pred takmer istou smrťou. O svojich hrdinských činoch potom mlčal približne pol storočia, napísala tlačová agentúra AP.
Vlak s najväčším počtom detí (241) bol z Prahy vypravený práve 1. júla 1939, informovala dnes BBC.
O živote Nicolasa Wintona nakrútil oceňovanú filmovú trilógiu aj bratislavský rodák a režisér Matej Mináč (Všetci moji blízki, Sila ľudskosti a Nickyho rodina).

Copyright © TASR 2015