12. 7. 2015

Zomrel Ota Petřina

Zomrel Ota Petřina



Vo veku 66 rokov zomrel uznávaný český gitarista, skladateľ a spevák Ota Petřina, známy zo skupiny Bacily, ktorý písal piesne aj pre Václava Neckářa či Petru Janů. Petřina zomrel na následky ochorenia, s ktorým zápasil posledných niekoľko mesiacov. Informoval o tom dnes Český rozhlas, ktorému to potvrdil kapelník Bacilov Jan Neckář.
Otakar Petřina vošiel do povedomia verejnosti hlavne kvôli spolupráci s viacerými známymi československými, respektíve českými popovými hviezdami. Podľa hudobných znalcov bol však i jedným z najlepších českých rockových gitaristov.
Po vyštudovaní pražského konzervatória pôsobil v tamojšom hudobnom divadle Rokoko, v tanečnom orchestri Československého rozhlasu či v sprievodnom orchestri Tria Golden Kids.
Začiatkom 70. rokov založil spoločne so Zdeňkom Rytířom a Janom a Václavom Neckářovými kapelu Bacily, ktorú potom niekoľko rokov aj viedol.
V rokoch 1978 a 1983 vydal aj dva vlastné sólové albumy s názvom Super-robot a Pečeť, na ktorých aj sám spieval.
Medzi najznámejšie hity z jeho dielne patria piesne Nautilus, Motorest, Tenhle vítr jsem měl rád či Marylin, Good-Bye.
Od mladosti nosil charakteristické dlhé vlasy, ktoré si napriek tlaku československých komunistických úradov odmietal dať ostrihať. Za totality preto nesmel verejne vystupovať a mohol pracovať len v štúdiu.

Copyright © TASR 2015