12. 8. 2015

Košický zlatý poklad

Košický zlatý poklad

Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže bolo prihlásených 170 piesní, na základe kritérií súťaže výberová komisia určila dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže, do druhej skupiny vybrala 16 piesní, ktoré budú v septembri prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále. Z druhej skupiny postúpi do finále 6 piesní s najväčším počtom SMS hlasov.
Výberová komisia v zložení Peter Bič, Igor Timko a Zoltán Sallai zo skupiny No Name, Martin Husovský zo skupiny Komajota, Robo Kopina zo skupiny Noc a deň vyberala skladby spoločne s redaktormi Štúdia RTVS Košice. „Veľmi sme sa v porote potešili, že tento ročník súťaže vzali útokom hlavne ženské interpretky, akurát nás mrzelo, že okrem textov a piesní prišlo málo fotiek - to by sme vybrali finalistov za desať minút. Na finále sa teda teším hlavne preto, že tento rok bude forma zodpovedať obsahu,“ povedal s úsmevom člen komisie Igor Timko.
„Osobne ma príjemne prekvapilo široké žánrové spektrum prihlásených piesní. Oproti minulým ročníkom sa vo vyššom počte objavili folkové, swingové, elektronické, funkové či bluesové deriváty populárnej hudby. Za stagnujúcu považujem kvalitu textov, myslím si, že pri väčšine prihlásených skladieb je omnoho atraktívnejšia melodická linka, harmonická stavba či samotná interpretácia. Každopádne ma teší veľký záujem o túto súťaž a verím, že mnohé zo súťažných piesní si nájdu cestu k poslucháčom aj vďaka RTVS,“ dodal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Absolútny víťaz 31. ročníka spolu s atraktívnou finančnou odmenou získa i možnosť nakrútenia videoklipu k víťaznej skladbe .
Finálový koncert z košického Kulturparku v priamom prenose odvysiela 17. októbra Rádio Slovensko a Rádio Regina. Televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.
Viac informácií o súťaži nájdete na adrese http://ke.regina.rtvs.sk/kosicky-zlaty-poklad