30. 8. 2015

Zomrel Oliver Sacks

Zomrel Oliver Sacks

Vo veku 82 rokov dnes zomrel anglický spisovateľ a neurológ Oliver Sacks. Rodák z Londýna skonal v dôsledku rakoviny vo svojom dome v New Yorku. Smutnú správu potvrdila pre BBC spolupracovníčka zosnulého Jacqui Graham. "Zomrel v pokoji v dôsledku choroby, o ktorej vedel od januára tohto roka. Zomrel obklopený vecami, ktoré mal rád a ľuďmi, ktorých miloval," uviedla.
Oliver Wolf Sacks sa narodil 9. júla 1933. V roku 1973 mu vyšla kniha Awakenings (v českom preklade Probouzení, pozn. SITA), ktorá sa stala predlohou pre scenár filmu Čas prebudenia (1990). Okrem toho mu v slovenčine vyšli knihy ako napríklad Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom (1985), Antropologička na Marse (Sedem paradoxných príbehov) (1995) či Halucinácie (2012). Za prínos literatúre mu v roku 2008 kráľovná Alžbeta II. udelila titul CBE (Commander of the Order of the British Empire).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.