19. 8. 2015

Zomrela Yvonne Craigová


Zomrela  Yvonne Craigová


Vo veku 78 rokov zomrela herečka Yvonne Craigová, ktorá v roku 1967 stvárnila v televíznom seriáli Batman prvú ženskú verziu tohto superhrdinu - Batgirl.
      O jej úmrtí informoval podľa stanice BBC jej synovec Christopher Carson. Uviedol, že zomrela vo svojom domove v Kalifornii v noci na utorok na rakovinu prsníka, ktorá jej metastázovala v pečeni.
      Ešte pred Batmanom hrala Craigová v dvoch filmoch s Elvisom Presleyom - It Happened at the World's Fair a Kissin' Cousins - a podľa magazínu Time s ním aj krátko randila.
      Rodáčka z amerického štátu Illinois si zahrala tiež v jednej epizóde zo seriálu Star Trek - zelenú Orionku Marthu, ktorá chcela zabiť kapitána Kirka - a v desiatkach ďalších filmov.
      Najznámejšia je však postavou knihovníčky Barbary Gordonovej, ktorá tajne robí hrdinské činy ako ženská verzia Batmana - Batgirl.
      Ako neskôr priznala v rozhovoroch, myslela si, že ide o tuctovú úlohu v seriáli, ktorý rýchlo zapadne do zabudnutia. A potom sa stretávala so ženami, ktoré jej rozprávali, že jej Batgirl im bola celoživotným vzorom.
      Herečka chodila vyše dva roky na chemoterapiu, ktorá jej oslabila imunitu. "V samom konci jej myseľ ešte chcela bojovať, ale jej telo to už vzdalo," uviedla rodina na Craigovej oficiálnej webovej stránke.

 

Copyright © TASR 2015