21. 9. 2015

Emmy Awards 2015

Emmy Awards 2015



Dramatický fantasy seriál Hra o tróny a komediálny seriál Viceprezident(ka) z prostredia vysokej americkej politiky - oba z dielne káblovej televízie HBO - získali v nedeľu v Los Angeles hlavné ocenenia na 67. ročníku udeľovania prestížnych amerických televíznych cien Emmy. Tie sa rozdávajú za dramatickú a komediálnu tvorbu.
V poli porazených sa tentoraz ocitli obľúbené seriály Mad Men a Moderná rodina. Ten prvý sa vysielal od roku 2007 a tento rok diváci videli jeho poslednú sériu.
Zachraňoval ho napokon 44-ročný Jon Hamm, ktorý zožal búrlivé ovácie publika, pretože sa mu na šestnástykrát podarilo získať cenu Emmy za hlavnú mužskú úlohu v dramatickom seriáli. V seriáli televízie AMC Mad Men o reklamnej newyorskej agentúre Sterling Cooper z obdobia 60. rokov stvárnil jedného z jej zamestnancov Dona Drapera.
Seriál Viceprezident(ka) ukončil päťročnú vládu titulu Moderná rodina konkurenčnej ABC. Stal sa nielen najlepším komediálnym seriálom, ale herečka Julia Louisová-Dreyfusová, stvárňujúca bývalú egoistickú senátorku Selinu Meyerovú, ktorá prijala ponuku stať sa viceprezidentkou USA, si štvrtýkrát odniesla Emmy pre najlepšiu komediálnu herečku. Jej kolega Tony Hale, stvárňujúci jej manžela, sa opäť stal najlepším komediálnym hercom vo vedľajšej úlohe. Seriál Viceprezident(ka) premenil päť z deviatich nominácií.
Päťdesiatročná Viola Davisová sa stala prvou Afroameričankou, ktorá získala Emmy v kategórii najlepšia herečku v dramatickom seriáli. Ocenená bola za úlohu húževnatej obhajkyne v seriáli televízie ABC Vražedné práva (How to Get Away with Murder), z ktorého sa zatiaľ nakrútila iba jedna séria, druhá sa však už pripravuje. "Jediná vec, ktorá oddeľuje farebné ženy od kohokoľvek iného, je príležitosť. Nemôžete získať Emmy za úlohy, ktoré jednoducho nie sú," povedal Davisová v ďakovnej reči.
Hra o tróny získala po piatich sezónach cenu ako najlepší dramatický seriál. Celkovo bola nominovaná 24-krát, pričom zvíťazila v 12 kategóriách vrátane najlepší scenár, réžia a herec vo vedľajšej úlohe (Peter Dinklage). Celkovo bola nominovaná 83-krát, uspela v 26 prípadoch.
Svojich prvých cien Emmy sa dočkal internetový gigant Amazon, ktorý prišiel na televízny trh s vlastným seriálom Transparent. O prvú sa zaslúžil Jeffrey Tambor ocenený za svoju úlohu transsexuála v kategórii najlepší herec v komédii. Tambor venoval Emmy všetkým transsexuálom. "Ďakujem vám za trpezlivosť. Ďakujem vám za vašu odvahu. Ďakujem vám za vaše príbehy," povedal herec. Ďalšiu cenu získala pre seriál Transparent režisérka Jill Solowayová.
Televízia HBO kraľovala i v kategórii miniseriál/ televízny film. Dramatický seriál Olive Kitteridgeová na motívy románu Elizabeth Stroutovej získal osem cien, a to aj pre Frances McDormandovú v hlavnej a Billa Murraya vo vedľajšej úlohe.
Päť cien z 19 nominácií získal dramatický seriál American Horror Story - Freak Show.
Dominantnosť HBO sa prejavila aj v konečnom zúčtovaní: stanica získala tento rok 43 cien, nasledujú NBC (12), Comedy Central a FX (po osem), ABC (6) a Amazon (5).



Zoznam cien Emmy v hlavných kategóriách:



- najlepší dramatický seriál: Hra o tróny


- najlepší komediálny seriál: Viceprezident(ka)


- najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Jon Hamm (Mad 
   Men)


- najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu: Viola
   Davisová (Vražedné práva)


- najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Peter Dinklage
  (Hra o tróny)


- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Uzo 
  Adubaová (Orange Is the New Black)


- najlepší herec v komediálnom seriáli: Jeffrey Tambor (Transparent)


- najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Julia Louisová-Dreyfusová
  (Viceprezident(ka))


- najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Tony Hale
  (Viceprezident(ka))

- najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Allison

  Janneyová (Mama)


- réžia, dramatický seriál: David Nutter (Hra o tróny)


- réžia, komediálny seriál: Jill Solowayová (Transparent)


- miniseriál: Olive Kitteridgeová


- reality šou: The Voice, NBC


Copyright © TASR 2015