27. 9. 2015

Festival de San Sebastián

Festival de San Sebastián

Islandský režisér Rúnar Rúnarsson získal dnes s filmom Sparrows (Vrabce) hlavnú cenu - Zlatú mušľu za najlepší film na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne. Na záverečnom galavečeri 63. ročníka filmového festivalu v severošpanielskom pobrežnom meste to večer oznámila porota.
Dráma o vstupe 16-ročného chlapca do sveta dospelých sa odohráva na pozadí nádhernej prírody, v islandskej dedine za finančnej krízy, napísala tlačová agentúra DPA. V hlavnej súťaži sa zúčastnilo 18 filmov.
Rúnar Rúnarsson sa narodil v Reykjavíku v roku 1977 a absolvoval Dánsku filmovú školu. Režíroval krátke filmy The last Farm (2004), Birds (2008) a Anna (2009), kým debutoval s hraným filmom Volcano (2011). Sparrows (2015) je jeho najnovší film a iba druhá hraná snímka.
Striebornú mušľu za najlepšiu réžiu si odniesol Belgičan Joachim Lafosse za film Les Chevaliers Blancs (Bieli rytieri). Argentínčan Ricardo Darín a Španiel Javier Cámarra dostali ceny za najlepšie mužské herecké výkony vo filme Truman, ktorý režíroval Katalánec Cesc Gay.
Striebornú mušľu za najlepší ženský herecký výkon dostala kubánska herečka Yordanka Ariosa za hlavnú postavu vo filme El Rey de La Habana (Kráľ Havany) španielskeho režiséra Agustího Villarongu.
Filmový festival v baskickej metropole patrí spoločne s festivalmi v Berlíne, Benátkach a Cannes medzi najväčšie filmové festivaly v Európe.

Copyright © TASR 2015