11. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV sa ospravedlnila za to, že na kopala do utekajúcich migrantov v blízkosti hraníc so Srbskom a podrážala im nohy. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ITV News.
Na internet tento týždeň prenikli videozáznamy, na ktorých vidno, ako kameramanka Petra Lászlóová kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa.
K incidentu došlo po tom, ako pri juhomaďarskej obci Röszke, ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom, prerazili stovky utečencov policajný kordón.
Zábery vyvolali pobúrenie po celom svete. Maďarské ľavicové strany podali na Lászlóovú žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.
Lászlóová sa svoje konanie ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.
"Nie som bezcitná rasistická kameramanka, ktorá kope do detí. Nezaslúžim si politický hon na čarodejnice, očierňovanie ani početné vyhrážky zabitím," uviedla Lászlóová, ktorá je podľa vlastných slov od utorkového incidentu stále v šoku. Svoje ospravedlnenie tlmočila v liste uverejnenom v konzervatívnom denníku Magyar Nemzet.
Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Ide o internetovú televíziu, ktorá má blízko k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik.



Copyright © TASR 2015