12. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV Petra Lászlóová, ktorá sa v piatok ospravedlnila za to, že kopala do utekajúcich migrantov v blízkosti hraníc so Srbskom a podrážala im nohy, sa dnes opakovane a úprimne ospravedlnila. Jej prvé vyhlásenie viacerí kritizovali s tým, že sa v ňom vlastne priamo neospravedlnila.
Jej manžel poslal denníku Magyar Nemzet vyhlásenie, v ktorom je vyslovene uvedené, že sa úprimne ospravedlňuje všetkým, ktorých sa udalosti dotkli.
"Je ťažké presne formulovať v situácii, keď sa celý doterajší život človeka zrúti. Myslela som si, že slová 'mrzí ma a ľutujem' boli jasným formulovaním toho, čo som cítila kvôli situácii, ktorá vznikla v strachu a podvedome v panickej reakcii," uviedla Lászlóová v dnes zverejnenom vyhlásení s tým, že svoje ospravedlnenie spresnila.
Na internet tento týždeň prenikli videozáznamy, na ktorých vidno, ako kameramanka kope do dievčaťa a následne podráža nohu mužovi nesúcemu v náručí malé dieťa.
K incidentu došlo po tom, ako pri juhomaďarskej obci Röszke, ležiacej v bezprostrednej blízkosti hranice so Srbskom, prerazili stovky utečencov policajný kordón.
Zábery vyvolali pobúrenie po celom svete. Maďarské ľavicové strany podali na Lászlóovú žalobu a štátna prokuratúra v Segedíne ju začala vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu.
Lászlóová sa za svoje konanie už raz ospravedlnila a vyhlásila, že sama nemôže uveriť tomu, čo urobila. Tvrdí, že sa naľakala davu migrantov utekajúcich smerom k nej a že jej vo vyhrotenej situácii "praskli nervy" a naskočil obranný reflex.
"Nie som bezcitná rasistická kameramanka, ktorá kope do detí. Nezaslúžim si politický hon na čarodejnice, očierňovanie ani početné vyhrážky zabitím," uviedla Lászlóová, ktorá je podľa vlastných slov od utorkového incidentu stále v šoku.
Po zverejnení záberov prišla kameramanka v televíznej stanici N1TV okamžite o miesto. Uviedla, že jej odvtedy viackrát pohrozili smrťou. Ide o internetovú televíziu, ktorá má blízko k maďarskej ultrapravicovej strane Jobbik.

Šéf švédskeho prisťahovaleckého úradu Anders Danielsson dnes vyhlásil, že fotografia malého sýrskeho chlapca, ktorý sa utopil na pláži v Turecku pri pokuse dostať sa do Európy, "mala účinok a zmenila predstavy" o migrantoch.
Prisťahovalecký úrad Migrationsverket očakáva, že tento rok požiada vo Švédsku o útočisko 90.000 ľudí. Severská krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov prijala vlani vyše 80.000 žiadateľov o azyl, uviedla tlačová agentúra AP.
Šéf úradu Danielsson povedal pre švédsky denník Aftonbladet, že "kríza je, ale nie sme v nej my. V kríze sú ľudia, ktorí utekajú".
Škandinávska krajina sa zaraďuje medzi päť hlavných krajín Európskej únie, do ktorých smeruje najviac utečencov, a v počte tohtoročných žiadostí o azyl je na druhom mieste po Nemecku.
V piatok neskoro večer sa na centrálnej železničnej stanici v meste Malmö nachádzali stovky migrantov.

Copyright © TASR 2015