24. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí udelil včera milosť sto väzňom, medzi ktorými sú aj dvaja žurnalisti anglického vysielania panarabskej televízie al-Džazíra - kanadský novinár Mohamed Fahmy a jeho egyptský kolega Bahir Muhammad. Informovali o tom štátne médiá a právnik jedného z reportérov. Vo vývoji prípadu, ktorý rázne odsúdili ľudskoprávne skupiny a medzinárodné organizácie, ide o dramatický zvrat.
Oboch novinárov, Fahmyho a Muhammada, dnes už aj prepustili. Sloboda čaká spolu s nimi i na desiatku ďalších aktivistov za ľudské práva, uviedla v správe tlačová agentúra AP.
K udeleniu milosti došlo v predvečer veľkého moslimského sviatku íd al-adhá a zároveň deň pred tým, ako sa egyptský prezident Sísí vo štvrtok vydá na cestu do New Yorku, kde sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN.
Manželka Fahmyho Marwa Omarová uviedla, že správu o prepustení sa dozvedela z televízie vo väznici, kde bola práve na návšteve manžela. "Bála som sa o jeho zdravie, takú radosť prežíval," uviedla Omarová. Dodala, že prvé, čo urobia, bude veľká svadobná hostina na oslavu ich nedávneho sobáša.
Egyptská štátna tlačová agentúra MENA napísala, že amnestiu dostala aj tretia osoba v prípade al-Džazíry, ktorý sa týka mnohých ďalších obžalovaných vrátane austrálskeho novinára Petra Gresta, ale nebola zverejnená jej totožnosť. Gresta deportovali z krajiny už skôr v priebehu roka a agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo získať jeho vyjadrenie.
Na Fahmyho účte na Twitteri sa dnes popoludní objavil odkaz: "Ďakujem všetkým svojim podporovateľom za zaslanie správy a sme veľmi šťastní. Štáb al-Džazíry je slobodný!"
Trojicu novinárov vlani odsúdili na tri roky väzenia za šírenie "nepravdivých správ" a zaujatých reportáží. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.
Troch žurnalistov al-Džazíry však najprv vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Ich odsúdenie v súvislosti s výkonom povolania vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.
Trojica novinárov čelila obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta.
Egyptské úrady zatkli trojicu novinárov v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Copyright © TASR 2015