14. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalý rozhlasový moderátor David Mueller zažaloval americkú speváčku Taylor Swift. Muža pred dvoma rokmi vyhodili z práce po tom, ako členovia interpretkinho tímu uviedli, že hudobníčke nadvihol sukňu a chytil ju za zadok. K incidentu údajne prišlo ešte v roku 2013 v Pepsi Center v Denveri. Muzikantka sa stretla s Muellerom a jeho priateľkou Shannon Melcher v zákulisí počas koncertu a odfotila sa s nimi. Neskôr jeden z ochrankárov obvinil muža, že sa k Swift správal nevhodne a vyviedol ho z areálu. Muellera, ktorý obvinenia poprel, o dva dni neskôr vyhodili z práce, kde údajne zarábal 150-tisíc dolárov ročne. Teraz žiada odškodné za ušlé príjmy.
Dvadsaťpäťročná Taylor Swift vydala debutový, eponymný album v roku 2006. Nadviazala naň štúdiovkami Fearless (2008), Speak Now (2010), Red (2012) a 1989 (2014). So všetkými nahrávkami, s výnimkou prvej, sa jej podarilo dobyť americký albumový rebríček Billboard 200. Na konte má napríklad sedem cien Grammy, 22 Billboard Music Awards či 16 American Music Awards, vrátane Dick Clark Award for Excellence. V roku 2009 sa objavila v seriáli Kriminálka Las Vegas (2000), zahrala si aj vo filmoch Valentín (2010) a Darca (2014).




Anglický herec Richard Armitage bude účinkovať v seriáli Berlin Station. V novinke, ktorá ponúkne desať častí, sa predstavia aj Michelle Forbes, Richard Jenkins či Rhys Ifans. Štyridsaťštyriročný Armitage stvárni Daniela Meyera, ktorý príde do berlínskej centrály CIA a má za úlohu zistiť, kto môže za únik informácií.
Režisérom prvých dvoch epizód seriálu bude Michaël R. Roskam. Olen Steinhauer, autor knihy Turista (2009), sa na novinke podieľa ako scenárista. Obaja vystupujú aj ako výkonní producenti, s čím im pomáhajú tiež Eric Roth, Steve Golin, Kerry Kohansky-Roberts, Keith Redmon a Luke Rivett. Seriál televíznej spoločnosti Epix by mal mať premiéru na jeseň 2016.
Richard Armitage, celým menom Richard Crispin Armitage, sa ako 17-ročný pridal k cirkusu v Budapešti, neskôr pôsobil v divadlách a dostával aj menšie roly v televízii. Prvú hlavnú úlohu stvárnil v miniseriáli North &South (2004) z produkcie BBC. V rokoch 2006 až 2009 stvárňoval Guya of Gisborne v seriáli Robin Hood, v období 2008 až 2010 účinkoval ako Lucas North v seriáli MI5 (2002 - 2011) a napokon sa predstavil ako John Porter v akčnom seriáli Protiúder (2010), ktorý však v úvode druhej sezóny opustil. Po úlohe v komiksovke Captain America: Prvý Avenger (2011) prišla prelomová rola, vďaka ktorej sa preslávil na celom svete. V roku 2012 sa na filmovom plátne po prvý raz predstavil ako kráľ trpaslíkov Thorin Oakenshield v prvej časti trojdielnej adaptácie knihy Hobit J. R. R. Tolkiena v réžii Petra Jacksona a zahral si aj vo zvyšných dvoch častiach z rokov 2013 a 2014. Tento rok sa predstavil ako Francis Dolarhyde v seriáli Hannibal (2013).




Dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa možno nevyhne trestnému stíhaniu - za nevýhodný predaj vysielacích práv z majstrovstiev sveta Jackovi Warnerovi. Medzierku v doteraz nepriestrelnej Blatterovej obrane proti všetkým podozreniam z obohacovania vidí už aj bývalý protikorupčný poradca FIFA Mark Pieth. Švajčiarsky profesor trestného práva si myslí, že Blatter je potenciálny cieľ vyšetrovania federálnych úradov vo svojej vlasti, kde má FIFA aj sídlo, konkrétne pre chybné riadenie organizácie. "Blatter sa musí hájiť proti obvineniam zo sprenevery," povedal Pieth na margo vyšetrovania švajčiarskej generálnej prokuratúry.
Švajčiarska televízia SRF v piatok zverejnila zmluvu z roku 2005 s Blatterovým podpisom, ktorou FIFA predala práva na vysielanie majstrovstiev sveta 2010 a 2014 pre karibskú oblasť za 600-tisíc amerických dolárov spoločnosti kontrolovanej Warnerovou rodinou. Tá následne zinkasovala za ten istý balík práv od jamajskej firmy trhových 20 miliónov USD. Dokument len potvrdzuje Warnerove slová z roku 2011, že mu FIFA poskytla kontrolu nad časťou vysielacích práv na MS výmenou za podporu Blatterra v prezidentských voľbách. Vtedy jeho výrok zaznel v kontexte vylúčenia zo všetkých futbalových štruktúr pre spojenie s aférou okolo podplácania delegátov volebného kongresu v prospech Švajčiarovho súpera Mohammeda bin Hammama a nepripisoval sa mu veľký význam. Po štyroch rokoch sa Warnerovo meno začalo v súvislosti s FIFA skloňovať znova - keď sa ocitol medzi obvinenými v ďalšom korupčnom škandále, ktorý vyšetrujú úrady v USA. "Majú v rukách priamy dôkaz. To znamená, že by mali otvoriť vyšetrovanie," uviedol Pieth.
FIFA na svoju obranu uviedla, že výnos z predaja si rozdelila na polovicu s Karibskou futbalovou úniou. Navyše v júli 2011 bola zmluva anulovaná a práva na MS 2014 sa predávali odznova.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Turecká polícia dnes v Istanbule urobila raziu v sídle redakcie časopisu Nokta a zhabala tam pripravované najnovšie číslo, na ktorého titulnej strane mala byť fotomontáž prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ako si robí selfie pred rakvou vojaka zabitého v zrážkach s kurdskými ozbrojencami.
Ako na svojom konte na sieti Twitter informoval šéfredaktor Cevheri Güven, polícia prišla do redakcie prvýkrát dnes krátko po polnoci, ale nikoho tam nenašla. Druhýkrát policajti prišli o 08.30 h a zhabali dokumentáciu k novému číslu.
Denník Hürriyet na svojej stránke zverejnil kópiu rozhodnutia istanbulskej prokuratúry, ktorá nariadila prehliadku v redakcii, zhabanie najnovšieho čísla a zablokovanie twitterového konta redakcie, a to pre urážku hlavy štátu a propagáciu terorizmu.
Fotomontáž, ktorá sa mala objaviť na titulnej strane najnovšieho čísla magazínu Nokta, odzrkadľuje kritiku na adresu prezidenta Erdogana. Jeho odporcovia ho totiž obviňujú, že zneužíva ozbrojené zrážky medzi bezpečnostnými zložkami a ozbrojencami zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), aby si získal sympatie verejnosti pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa v Turecku budú konať 1. novembra. Erdogan tieto tvrdenia odmieta.
Redakcia časopisu Nokta priznala, že ako inšpirácia pre fotomontáž na titulke jej poslúžila ilustrácia, ktorú dal v roku 2013 na jednu zo svojich prvých strán britský denník Guardian. Bola na ňom fotografia britského expremiéra Tonyho Blaira, ako si robí selfie so stĺpom čierneho dymu z explózie počas vojny v Iraku.
Islamisticko-konzervatívna vláda v Turecku je veľmi častým terčom kritiky za potláčanie slobody tlače a nátlak na novinárov. Úrady vyšetrujú niekoľko novinárov, ktorí sú podozriví z urážky hlavy štátu. Okrem toho, od začiatku septembra boli z Turecka vyhostení dvaja britskí novinári a jedna ich kolegyňa z Holandska. Všetci traja sa prioritne venovali zrážkam medzi tureckými bezpečnostnými zložkami a PKK, ktoré sa obnovili koncom júla.

Copyright © TASR 2015