23. 9. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Sporom bývalého trnavského arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľa časopisu .týždeň sa bude opätovne po viac ako troch rokoch zaoberať Okresný súd (OS) v Trnave. Krajský súd (KS) začiatkom septembra zrušil jeho pôvodný rozsudok a vec vrátil na ďalšie konanie. Hovorkyňa KS Tatiana Zvolenská dnes pre TASR uviedla, že spis už odoslali na OS v Trnave, termín pojednávania nie je zatiaľ vytýčený.
V súdnom spore vedenom proti vydavateľovi W PRESS, a.s., ide o ochranu osobnosti. Ústavný súd (ÚS) SR v júni t.r. rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli porušené. ÚS zároveň zrušil rozsudok KS v Trnave z mája 2013 a uznesenie Najvyššieho súdu SR z októbra 2014, ktoré boli v Sokolov neprospech, a vec vrátil KS na ďalšie konanie.
Emeritný trnavský arcibiskup podal žalobu na vydavateľa .týždňa za uverejnenie článkov z mája 2009, podľa ktorých mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti Štefana Náhlika. Ako napísal šéfredaktor týždenníka Štefan Hríb, peniaze mali pochádzať z predaja cirkevných pozemkov pod supermarketom Tesco na Zlatých pieskoch v Bratislave. Séria článkov vyšla v periodiku dva týždne pred odchodom Sokola do dôchodku. V žalobe sa Sokol domáhal ochrany osobnosti a poskytnutia náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 50.000 eur, ktoré deklaroval v prípade úspechu poskytnúť na charitatívne účely. OS v Trnave v marci 2012 jeho žalobu zamietol, sudkyňa sa v zdôvodnení odvolala na slobodu prejavu, zakotvenú v Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol KS, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR.
Advokátska kancelária Čarnogurský ULC, s.r.o. , ktorá v tejto veci emeritného arcibiskupa zastupuje, informovala TASR, že jej bolo 22. septembra doručené rozhodnutie KS. "KS v Trnave dospel k záveru, že odvolanie je dôvodné a že pravdivosť výrokov v článkoch vydavateľ v konaní nepreukázal. Prvostupňový súd bude musieť vo veci nanovo rozhodnúť spôsobom, ktorý bude zodpovedať najmä hmotnému právu a judikatúre nielen súdov Slovenskej republiky, ale aj Európskeho súdu pre ľudské práva," uviedla kancelária vo svojom stanovisku.

Copyright © TASR 2015