25. 9. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Spor dvoch slovenských hokejových legiend, ktorý sa dostal až pred súd, vyznel pre Jozefa Golonku. Peter Šťastný (59) sa musí ospravedlniť 77-ročnému Golonkovi za to, že ho nazval "súdruhom, komunistom a eštebákom". Tento socialistický slovník mal Šťastný použiť voči Golonkovi ešte v roku 2013. Dotknutý Golonka stratil trpezlivosť a rozhodol sa svoje meno očistiť právnou cestou. Po roku a pol mu dal prvostupňový súd za pravdu a rozhodol, že Peter Šťastný je povinný písomne sa mu ospravedlniť. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Informuje o tom týždenník Plus 7 Dní.
Golonka je podľa vlastných slov pyšný na to, že československé hokejové mužstvo po udalostiach v roku 1968 nepodalo "Rusákom" na svetovom šampionáte ruku, ale aj na to, že si prelepoval komunistickú hviezdu na drese izolepou. Šťastného preto zažaloval. Nežiadal majetkovú náhradu, iba ospravedlnenie. Na súde predložil lustračný list z Ústavu pamäti národa. Podľa neho nielenže nebol členom Štátnej bezpečnosti, ale ani Komunistickej strany Československa. Napriek tomu bol v archívoch ÚPN vedený, ale na opačnej strane barikády - ako "preverovaná osoba".
Podľa informácií Plus 7 Dní Peter Šťastný na súde vypovedal, že v hokejovom dokumente vo vysielaní RTVS prezentoval svoj názor na Golonku. Nakoniec mu tento argument nepomohol a súd na verejnom pojednávaní rozhodol v Golonkov prospech. Vyhlásenie rozsudku si však ani jeden z aktérov osobne nevypočul. "Bol som mimo Bratislavy, zastupovala ma právna zástupkyňa. Ešte som nevidel, čo je napísané v rozsudku. Pokiaľ to nie je právoplatné, nebudem sa vyjadrovať,“ uviedol Jozef Golonka pre Plus 7 Dní. Peter Šťastný reagoval podobne opatrne: "Neboli mi ešte doručené veci, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Ak to je tak, ako vy uvádzate, celkom určite sa odvolám.“ Momentálne totiž plynie tridsaťdňová lehota, počas ktorej súd doručí písomne vypracovaný rozsudok obom stranám. Potom bude mať v zámorí žijúci Šťastný pätnásť dní na to, aby sa odvolal.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.