28. 10. 2015

Freedom on the Net 2015

Freedom on the Net


Čína je v súčasnosti celosvetovo najhoršou krajinou ohľadom slobody internetu. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy americkej neziskovej organizácie Freedom House, ktorú citovala agentúra DPA.
Čína blokuje takmer 3000 webových stránok a online služieb vrátane Gmailu, Googlu či Picasy, ako aj sociálnych sietí Facebook, Twitter a Youtube. Peking navyše tento rok prijal viaceré opatrenia sprísňujúce kontrolu internetu.
Vlani sa Čína v tomto prieskume umiestnila na treťom mieste za Iránom a Sýriou. Správa s názvom Sloboda inetrnetu 2015 zároveň hovorí o zmenšujúcom sa priestore pre online vyjadrovanie názorov v 32 zo 65 štátov posudzovaných od júna 2014.
V prvej desiate aktuálnej správy Freedom House sa ocitli aj krajiny ako Uzbekistan či Vietnam. Ďalšie štáty s momentálne najhoršou slobodou slova na internete ležia podľa správy väčšinou v Afrike a na Blízkom východe.
V dokumente nie je zahrnutá Severná Kórea, keďže z tejto krajiny neexistuje dostatočné množstvo informácií na zhodnotenie skúmanej situácie.
V Číne v uplynulých rokoch zatkli stovky novinárov a blogerov, ktorí mali na internete rozširovať "nepravdivé fámy". Ku koncu vlaňajška bolo v tamojších väzniciach 44 novinárov, čo je podľa Výboru pre ochranu novinárov (CPJ) najviac na svete.

Copyright © TASR 2015