28. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecká polícia vtrhla dnes - niekoľko dní pred predčasnými parlamentnými voľbami - do kancelárií opozičnej mediálnej spoločnosti. Razia je súčasťou tvrdých zásahov proti spoločnostiam napojeným na duchovného Fetullaha Gülena, pôsobiaceho v USA, ktorý je nepriateľom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Dnešný zásah polície zachytáva aj video, píše agentúra Reuters.
Vypukli potýčky a polícia použila vodu na rozohnanie desiatok ľudí pred redakciami televízií Kanaltürk a Bugün v Istanbule. Udalosti naživo vysielala webová stránka televízie Bugün.
Tieto médiá vlastní spoločnosť Koza Ipek Holding, ktorá je napojená na islamského kazateľa a intelektuála Gülena. Úrady v utorok prevzali riadenie 22 firiem spoločnosti Koza Ipek.
Erdogan podniká zásahy proti kedysi vplyvným prívržencom Gülena, svojho niekdajšieho spojenca, a to odvtedy, čo policajti a prokurátori považovaní za sympatizantov tohto klerika začali v roku 2013 vyšetrovanie korupcie vo vnútri Erdoganových kruhov.
Prokurátor žiada pre 74-ročného Gülena 34 rokov väzenia pre obvinenia, že riadil "súbežnú" štruktúru vo vnútri štátnych inštitúcií, ktorá sa snažila zvrhnúť Erdogana. Ten vedie Turecko od roku 2003 - najprv ako premiér, v súčasnosti ako prezident.


Copyright © TASR 2015




Očakávaný špeciál kriminálneho seriálu Sherlock (2010) odohrávajúci sa na konci 19. storočia bude gotický horor. Vyhlásila to anglická herečka Amanda Abbington, ktorá v obľúbenej sérii stvárňuje Mary Morstan.
“Bude poriadne strašidelný, zdvihne nás zo sedadiel,” povedala 41-ročná rodáčka zo severného Londýna. “Je to vianočný strašidelný príbeh,” povedal zasa jeden z tvorcov titulu Mark Gatiss, ktorý so svojim kolegom Stevenom Moffatom tiež prezradil, že príbeh špeciálu Sherlock: The Abominable Bride (v preklade Sherlock: Odporná nevesta, pozn. SITA) je ich vlastný. Pri jeho písaní sa však inšpirovali referenciou z jednej poviedky Arthura Conana Doylea, keď v nej Sherlock Holmes spomína prípad Ricolettiho s konskou nohou a jeho odpornej ženy. “Špeciál je zoširoka o tomto,” povedal Moffat.
Špeciál Sherlock: The Abominable Bride sa na televízne obrazovky vo Veľkej Británii a v USA dostane 1. januára. V titulnej úlohe sa znova predstaví Benedict Cumberbatch, Martin Freeman si zas zopakuje úlohu Johna Watsona. Okrem nich sa v špeciále predstavia aj spomínaná Amanda Abbington a tiež Rupert Graves a Una Stubbs.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala BBC po dvoch rokoch čakania v januári minulého roka. Vlani získal seriál sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu. Avizovanú štvrtú sériu Sherlocka by mali začať nakrúcať na jar.






Spoločnosť Twitter zaznamenala v treťom kvartáli, ktorý sa skončil 30. septembra, medziročný nárast tržieb o 57,6 % na 569,2 mil. USD. Čistá strata sa znížila na 131,7 mil. USD, teda na 20 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka sa strata spoločnosti pohybovala na úrovni 175,5 mil. USD, teda 29 centov na akciu. Bez zahrnutia niektorých položiek sociálna sieť Twitter zarobila 10 centov na akciu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali zisk 5 centov na akciu a príjmy vo výške 559,4 mil. USD.
Firma zároveň zaznamenala v treťom štvrťroku nárast počtu aktívnych užívateľov, ktorý stúpol z 316 miliónov na 320 miliónov. Analytici očakávali, že ich počet stúpne na 324 miliónov. Podľa očakávaní, ktoré firma zverejnila, by príjmy tejto sociálnej siete mali v štvrtom kvartáli dosiahnuť úroveň od 695 mil. USD do 710 mil. USD. Analytici počítajú s hodnotou 739,7 mil. USD.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.