16. 10. 2015

Reakcia MZVaEZ SR na spochybňovanie príprav SR na predsedníctvo v Rade EÚ

Reakcia MZVaEZ SR
na spochybňovanie príprav SR na predsedníctvo v Rade EÚ



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) dôrazne odsudzuje neodôvodnené pokusy spochybňovať prípravy Slovenska na historicky prvé predsedníctvo v Rade Európskej únie.
Preto rozhodne protestujeme proti zavádzajúcemu článku internetového portálu topky.sk o verejnom obstarávaní na catering predsedníckych podujatí zo štvrtka 15. októbra, ktorý bez akýchkoľvek dôkazov a pri ignorovaní faktov napadol túto časť príprav na predsedníctvo v EÚ.
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák kladie v procese príprav dôraz na maximálnu transparentnosť a ústretovosť pri vysvetľovaní príprav na túto jedinečnú udalosť.
Zavádzajúci a urážlivý tón článku je o to zarážajúcejší, že MZVaEZ SR poskytlo redakcii dostatok faktov o verejnom obstarávaní, ktoré dosiaľ nespochybnil absolútne nikto, vrátane neúspešných uchádzačov verejného obstarávania.
Verejné obstarávanie na zabezpečenie obedov a večerí pre delegátov podujatí slovenského predsedníctva v EÚ bolo plne v súlade so zákonom, prebehlo transparentne a zvíťazila najnižšia, najlacnejšia ponuka. Je preto poburujúce, keď redakcia topky.sk navodzuje bez akéhokoľvek reálneho základu dojem, že išlo o nejaký "trapas".
Mrzí nás, že redakcia topky.sk sa rozhodla prispievať k neopodstatneným a priori negatívnym snahám spochybňovať predsedníctvo SR v Rade EÚ. Spomínaný článok totiž predstavuje bezdôvodný a neprofesionálny pokus o škandalizáciu a vulgarizáciu procesu príprav a zasluhuje si jednoznačné odmietnutie a odsúdenie.
Predsedníctvo SR v Rade EÚ je udalosť veľkého významu pre celú spoločnosť a celú našu krajinu a má byť aj o dôstojnej prezentácii Slovenska pred domácou i európskou verejnosťou.
V tomto duchu sa MZVaEZ SR stavia k jeho prípravám. Ide totiž o celospoločenské vlastníctvo a jeho úspech bude úspechom celej krajiny, nie pár jednotlivcov, politických strán alebo záujmových skupín.

TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.