16. 10. 2015

RTVS: Finále 31. ročníka Košického zlatého pokladu už túto sobotu

RTVS:
Finále 31. ročníka Košického zlatého pokladu už túto sobotu




O víťazstvo zabojuje dvanásť súťažných skladieb, sedem interpretov je z východného a päť zo západného Slovenska.
Finálový koncert 31. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2015 sa uskutoční v sobotu 17. októbra o 19:00 v košickom Kulturparku. Porota bude vyberať tri víťazné skladby z dvanástich, osem z nich zaspievajú ženy a štyri muži. Prvú šesticu finálových skladieb vybrala zo 170 prihlásených výberová komisia, druhú šesticu vybrali prostredníctvom SMS hlasovania poslucháči rádií RTVS. Na koncerte sa predstaví víťaz predchádzajúceho ročníka Kristián Dufinec so skupinou ICONITO a finalista Košického zlatého pokladu 2001 Peter Cmorík so skupinou. Moderátorom večera bude Roman Bomboš. Zoznam finálových piesní je dostupný na webovej stránke RTVS.

„Je skvelé, že pesničková súťaž Košický zlatý poklad odštartovala už svoju štvrtú dekádu a veľmi sa teším, že aktuálny ročník súťaže oslovil obrovský počet autorov a interpretov z celého Slovenska. Finálový koncert ponúkne široké žánrové spektrum, okrem pop-rockových piesní zaznejú aj šansónové, swingové, jazzové či funkové skladby. Pevne verím, že tieto nové hudobné tituly potešia fanúšikov pôvodnej slovenskej populárnej hudby,“ povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Finálový koncert si budú môcť v priamom prenose vypočuť poslucháči Rádia Slovensko a Rádia Regina, dokument z 31. ročníka súťaže odvysiela Dvojka.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. O víťazoch bude rozhodovať odborná porota v zložení Igor Timko, Zoltán Šallai, Peter Cmorík, Peter Bič, Juraj Vančík, riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník a riaditeľ Štúdia RTVS Košice Juraj Hidvéghy. Na víťazov čakajú finančné ceny a pre absolútneho víťaza je pripravená mimoriadna cena – produkcia videoklipu k víťaznej piesni.

Doplňujúce informácie:
Prvý ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa uskutočnil v roku 1980. Podpora pôvodnej slovenskej populárnej hudby a vytváranie priestoru na jej prezentáciu a propagáciu sú prvoradým zámerom organizátorov súťaže. V priebehu predchádzajúcich 30. ročníkov na Košickom zlatom poklade zaznelo 325 piesní. Medzi ich najznámejších interpretov, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria napríklad Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupina No Name, Marián Čekovský či Peter Cmorík.