8. 10. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Divadlo Pôtoň z Bátoviec v okrese Levice zvolilo nevšedný a originálny spôsob propagácie súčasnej slovenskej literatúry a hudby. Od stredy 14. októbra budú znieť z obecných rozhlasov troch obcí úryvky z vybraných diel slovenských spisovateľov. Relácie doplnia skladby mladých slovenských skladateľov a hudobníkov. V roku 2015 odvysielajú 12 relácií, redakčne ich pripravuje Diana Mašlejová v spolupráci s hudobným dramaturgom Robertom Pospíšom. Ide o jednu z aktivít projektu Centra umenia a kreativity, ktoré realizuje Divadlo Pôtoň s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.
„Pôsobíme na dedine. Z obecného rozhlasu často počúvame rôzne miestne oznamy a toto výsostne vidiecke médium nás začalo veľmi inšpirovať. Nemôžete ho prepnúť a ani vypnúť, môžete ho maximálne latentne ignorovať. Prečo to nevyužiť v prospech súčasného umenia?“ vysvetľuje nápad riaditeľ a dramaturg divadla Michal Ditte. Ako ďalej dodal, touto aktivitou oslovia viac ako 3 000 ľudí. V rozhlasoch predstavia tvorbu Veroniky Šikulovej, Pavla Vilikovského, Agda Bavi Paina, Petra Krištúfeka, Moniky Kompaníkovej, Jany Beňovej, Ivany Dobrakovovej, Ballu, Lucie Piussi, Viťa Staviarskeho, Zusky Kepplovej a Juraja Šebestu. „Ozývajú sa nám poslanci a starostovia aj z iných obcí po celom Slovensku, či by bolo možné relácie prezentovať v ich miestnych rozhlasoch. Zdá sa, že by to mohol byť celkom úspešný projekt,“ doplnil Ditte.
Tvorcovia projektu majú ambíciu zachovať miestny kolorit a zároveň upriamovať pozornosť na významné diela súčasnej slovenskej literatúry, s ktorou bežní ľudia mnohokrát nemajú možnosť prísť do kontaktu. Obyvateľov obcí Bátovce, Žemberovce a Devičany bude rozhlas vítať predslovom: „Vážení občania, miestny spolok vám ponúka stopercentnú súčasnú slovenskú literatúru a hudbu. Započúvajte sa do ľúbozvučnej slovenčiny plnej metafor, inotajov, originálnych rýmov a prazvláštnych slovných spojení. Zastavte sa na okamih, odložte rýle, motyky, kosačky, odstavte hrnce zo sporákov a nechajte sa vtiahnuť do príbehov našich významných autorov, o ktorých možno dnes ešte nič neviete, čo však neznačí, že neexistujú!“


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.