3. 10. 2015

VšZP: Transparency International Slovensko zavádza verejnosť i médiá

VšZP: 
Transparency International Slovensko zavádza verejnosť i médiá


Transparency International Slovensko (ďalej len "TIS") dnes zverejnila informáciu, že Univerzitná nemocnica Bratislava v čase, keď jej šéfoval súčasný generálny riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura, kúpila 64 vrstvové CT o 400 tisíc eur drahšie ako nemocnica v Ostrave. Toto tvrdenie je klamstvo. Pravdou je, že nemocnica kúpila za tú istú uvádzanú cenu 1,39 mil. eur neporovnateľne výkonnejšie 128 vrstvové CT.
TIS zároveň uviedla, že technická podmienka "chladenie vodou" vylúčila z verejného obstarávania štyroch z piatich uchádzačov. Podmienka bola stanovená preto, lebo pôvodné zariadenie fungovalo tiež na chladenie vodou. Priestor pre osadenie nového CT nemal vybudovanú ani primárnu vzduchotechniku a jej vybudovanie by si vyžiadalo dodatočné investície. Navyše, chladenie vodou má veľkú prevádzkovú výhodu v tom, že v prípade poruchy chladenia sa používa priamo voda z vodovodu.
Verejné obstarávanie na predmetné CT bolo vyhlásené vo Vestníku 17.7. 2009. Podpis rámcovej zmluvy sa uskutočnil v apríli 2010 a samotný nákup bol realizovaný už za nového riaditeľa M. Buchu v decembri 2011. Príslušná faktúra bola vystavená 13.3. 2012 a uhradená 26.3 2012, pričom čiastočné zdroje na úhradu poskytol príspevkom v tom čase už odstupujúci/odchádzajúci minister Ivan Uhliarik.
Je zarážajúce, že TIS, ktorá sa dnes tejto téme venovala, si neoverila ani základné fakty týkajúce sa tohto verejného obstarávania.
Mimochodom, keďže klamlivé informácie ohľadom kúpy tohto CT prístroja sa objavili už v minulosti, vedenie UNB dňa 7.11. 2012 (Žiadosť má k dispozícii aj VšZP) požiadalo Petit Press ako vydavateľa denníka SME o uverejnenie opravy, k čomu do dnešného dňa nedošlo.
Otázkou je, komu a na čo majú slúžiť klamlivé a zavádzajúce informácie a prečo ich médiám a ich prostredníctvom aj verejnosti podsúva práve organizácia, ktorá má v názve "transparentnosť"?


Informovala Petra Balážová, vedúca referátu komunikácie a hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a. s.