11. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Existencia nemanželského syna monackého kniežaťa Alberta II. prekračuje prísne súkromie kniežaťa. Rozhodol o tom v utorok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v spore medzi monackým kniežaťom a francúzskym časopisom Paris Match, ktorý odhalil nemanželské dieťa Alberta II.
ESĽP vo svojom konečnom rozsudku upozornil, že odsúdenie časopisu vo Francúzsku za publikovanie tejto správy predstavuje porušenie slobody prejavu.
"Vzhľadom na povahu dedičných funkcií monackého kniežaťa, odhalenie existencie zatajeného syna princa Alberta bolo vo verejnom záujme," uviedol súdny dvor zriadený Radou Európy. Všetkých 17 sudcov tento rozsudok jednomyseľne potvrdilo.
Týždenník Paris Match bol v roku 2005 odsúdený na náhradu morálnych škôd vo výške 50.000 eur v prospech monackého princa Alberta, ktorý práve zdedil "trón" po svojom otcovi kniežaťu Rainierovi III. a ktorý v tom čase nemal žiadnych legitímnych potomkov.
Týždenník zverejnil dlhý rozhovor s letuškou Nicole Costeovou, ktorá priznala, že jej syn Alexandre, narodený v auguste 2003, je dieťaťom dediča monackého kniežatstva. Princ Albert až po mesiaci priznal, že je otcom malého chlapca a nespochybnil tvrdenia uvedené v Paris Match.

Copyright © TASR 2015