12. 11. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rossiya Segodnya news agency logo

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Česko z cenzúry po tom, ako český rezort diplomacie odmietol predĺžiť akreditáciu spravodajcovi štátnej agentúry Rossija Segodňa (Rusko dnes) Alexandrovi Kuranovovi. Informoval o tom dnes spravodajský server. Novinky.cz.
České ministerstvo zahraničných vecí odmietlo informáciu s poukazom na utajované informácie komentovať.
"Ide o ďalší prejav cenzúry a poľovačky na ruských novinárov v západných krajinách," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.
"Praha sa prejavila v najlepších sovietskych tradíciách. Novinárovi zamietli akreditáciu, dôvody sú utajené. Idete po správnej ceste, súdruhovia!" uviedla Margarita Simonjanová, šéfka agentúry Rusko dnes.
České ministerstvo zahraničia pre Novinky.cz s odkazom na zákon o ochrane utajovaných informácií a o bezpečnostnej spôsobilosti uviedlo, že dôvody neudelenia akreditácie sú tajné. "Tieto informácie teda nemôžu byť ďalej šírené či 'objasňované'," dodalo tlačové oddelenie ministerstva.
Kuranov pracuje v Prahe pre Rusko dnes od júna 2014.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v noci nadnes potvrdil, že do záberov kamier ruských televízií NTV a Prvý kanál sa dostali aj tajné plány nového jadrového torpéda odpaľovaného z ponoriek, ktoré nikdy nemali byť odvysielané.
Išlo o zábery štábov prokremeľských televízií NTV a Prvý kanál, ktoré nasnímali počas schôdzky prezidenta Vladimira Putina s predstaviteľmi zbrojárskeho priemyslu.
Kamery cez plece jedného z vysokopostavených dôstojníkov urobili záber na dokument so schémou a popisom zbraňového systému Status-6, ktorý môže podľa agentúry AP spôsobiť rádioaktívne zamorenie rozsiahlych pobrežných oblastí. Tie by sa potom "na dlhý čas" stali nevyužiteľnými pre vojenské a ekonomické aktivity.
Oba televízne kanály tieto zábery z vysielania i z webových archívov neskôr stiahli.
Putin hovorca neskôr, v stredu večer, priznal, že kamery zabrali "nejaké tajné informácie", ktoré boli neskôr z vysielania stiahnuté. "Veríme, že v budúcnosti sa to už nezopakuje," vyhlásil.
Odvysielanie týchto záberov televíziami, ktoré sú kontrolované Kremľom, vyvolalo podozrenie, že šlo o zámer s cieľom varovať Západ alebo o súčasť propagandy, keďže tajné plány sa dostali do záberov kamier krátko po tom, ako Putin oznámil rozsiahlu modernizáciou ruských ozbrojených síl.
Pentagón o vývoji tejto zbrane Ruskom špekuloval už v septembri.





Člen redakčného tímu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, Patrick Pelloux, dnes povedal, že noviny ochromené tohtoročným teroristickým útokom potrebujú nový tím, ale sú vplyvnejšie než kedykoľvek predtým.
Publicista a lekár Pelloux patril k prvým ľuďom, čo prišli do parížskych kancelárií Charlie Hebdo po masakre zo 7. januára, ku ktorej došlo počas porady. Na noviny zaútočili francúzski islamskí extrémisti z pomsty za urážlivé karikatúry proroka Mohameda, pripomenula tlačová agentúra AP.
Pelloux oznámil, že z týždenníka odchádza, ešte v septembri, krátko po poslednom vydaní s kresbami karikaturistu Luza, ktorý takisto útok prežil a takisto z týždenníka odišiel.
V dnešnom rozhovore pre francúzsku televíziu iTELE Pelloux uviedol, že noviny potrebujú ľudí, ktorí pomôžu "znovu nájsť posolstvo karikatúry".
Pelloux vydal tento týždeň knihu na počesť svojich zavraždených kolegov.



Copyright © TASR 2015