10. 11. 2015

RADA RTVS

RADA RTVS

Napriek tomu, že na tento rok nepripadá jubilejné výročie Nežnej revolúcie, RTVS si tento medzník v histórii pripomenie s patričnou vážnosťou. Na dnešnom zasadaní Rady RTVS to uviedli programoví riaditelia verejnoprávneho vysielateľa.
V televíznej ponuke na Jednotke budú November '89 i udalosti, ktoré mu predchádzali, rezonovať vo večernej ponuke filmov. "Diváci si opäť môžu vychutnať Oscarom ocenenú tragikomédiu Kolja, ale takisto aj film Fair play z obdobia normalizačného Československa i komédiu Muzika, ktorá vznikla podľa predlohy Petra Pišťanka," informoval šéf televíznej služby RTVS Tibor Búza.
Na Dvojke Deň boja za slobodu a demokraciu pripomenie celý rad dokumentov. Napríklad dokument Nežná '89, ktorý rekapituluje 21 dní, počas ktorých sa "zosypal" komunistický režim, či dokument z produkcie nezávislých producentov pod názvom 25-ročná demokracia. RTVS takisto odvysiela v priamom prenose odovzdávanie Cien Pamäti národa z pražského Národného divadla. "V premiére odvysiela RTVS aj hudobný dokument Under My Spell - Pocta slobode z koncertov Oskara Rózsu a sopranistky Adriany Kučerovej, ktoré sa vo Viedni, Prahe i Budapešti odohrali pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie," upozornil Búza.
V rozhlasovom vysielaní RTVS si poslucháči počas 17. novembra budú môcť vypočuť viacero fíčrov o osobnostiach, ktorých osud je spojený s Nežnou revolúciou. Riaditeľ rozhlasovej služby RTVS Vincent Štofaník na dnešnej Rade RTVS informoval, že primerane bude upravená hudobná dramaturgia a rovnako sa vo vysielaní objavia aj hudobno-slovné programy, ktoré pripomenú časy Novembra '89. Rádio Regina odvysiela napríklad reláciu Neoblomná revolta o živote a tvorbe Karla Kryla, na Rádiu_FM budú zasa reláciu Pohoda_FM venovať "rýchlokurzu českého a slovenského undergroundu".

Copyright © TASR 2015