6. 11. 2015

Zomrel George Barris

Zomrel George Barris 


Vo veku 89 rokov zomrel americký dizajnér a konštruktér automobilov na objednávku George Barris. Rodák z Chicaga v Illinois skonal v spánku vo svojom dome v Kalifornii obklopený rodinou. Smutnú správu potvrdil prostredníctvom sociálnej siete Facebook jeho syn Brett Barris. Dôvod úmrtia tvorcu prvého Batmobilu zatiaľ nie je známy.
George Barris, vlastným menom George Salapatas, sa narodil 20. novembra 1925. Ako dieťa sa s rodinou presťahoval do Kalifornie. Po druhej svetovej vojne odišiel do Los Angeles, kde sa spolu s bratom Samom venovali výrobe áut na objednávku. Jeho talent využili napríklad Jack Arnold v dráme High School Confidential! (1958), Alfred Hitchcock v mysterióznom trileri Na sever severozápadnou dráhou (1959) alebo George Pal v dobrodružnom sci-fi Stroj času (1960). Najväčší úspech mu však zaručil spomínaný Batmobil, ktorý vyrobil pre seriál Batman (1966 - 1968). Auto zostrojil za 15-tisíc dolárov podľa konceptu Lincolnu Futura z roku 1955, ktorý odkúpil za jeden dolár. Trvalo mu to 15 dní. Batmobil vydražili v roku 2013 za viac ako štyri milióny dolárov. Medzi Barrisových zákazníkov patrili napríklad aj Bob Hope, John Wayne alebo Elton John. 


2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.