27. 12. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čínske úrady oznámili v piatok telefonicky francúzskej novinárke Ursule Gauthierovej, že ak sa neospravedlní za článok, ktorý napísala, bude musieť do 31. decembra opustiť Čínu. Informovala o tom agentúra DPA.
Čínske ministerstvo zahraničných vecí varovalo Gauthierovú, ktorá pracuje pre časopis Le Nouvel Observateur, že jej nepredĺži novinárske víza, čo v podstate znamená vyhostenie z krajiny, ak sa neospravedlní za svoj článok o reakcii Číny na teroristické útoky z 13. novembra, pri ktorých zahynulo v Paríži 130 ľudí.
Gauthierová vo svojom článku napísala, že vyjadrenie solidarity čínskych predstaviteľov s Francúzskom nebolo bez "postranných úmyslov", ktoré sa prejavili najmä v snahe Pekingu získať podporu Francúzska vo svojej kontroverznej politike namierenej proti moslimským Ujgurom v provincii Sin-ťiang. Gauthierová kritizuje aj boj Číny proti terorizmu, pričom "uráža a znevažuje" čínsku politickú scénu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.
Predstaviteľ Výboru na ochranu novinárov (CPJ) Bob Dietz rozhodnutie čínskej vlády nepredĺžiť Gauthierovej víza odsúdil a dodal, že pracovné podmienky zahraničných novinárov v Číne sú čoraz ťažšie.
"Vyhrážka namierená proti Gauthierovej je jasným dôkazom toho, že vláda prezidenta Si Ťin-pchinga sa zahraničné médiá pokúša umlčať podobnými obmedzeniami, ako sa jej to podarilo v prípade domácich médií. Vyzývame preto Peking, aby Gauthierovej predĺžil víza, a umožnil všetkým novinárom slobodne pracovať," povedal Dietz.

Copyright © TASR 2015


Kanadská speváčka Carly Rae Jepsen prespievala skladbu zo seriálu Plný dom (1987 - 1995). Tridsaťročná interpretka tak urobila pre očakávanú sériu Fuller House, ktorá má byť pokračovaním obľúbeného sitkomu. Ako rodáčka z mesta Mission v Britskej Kolumbii informovala prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, nevie sa dočkať, keď si jej fanúšikovia a fanúšičky budú môcť nahrávku vypočuť.
Seriál Fuller House pripravuje spoločnosť Netflix. Premiéru prvej epizódy naplánovali na 28. februára. V novinke sa opäť objavia Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin, Andrea Barber, John Stamos, Dave Coulier, Bob Saget a Lori Loughlin. Pôvodnú skladbu zo seriálu Plný dom naspieval Jesse Frederick. Nahrávka nesie názov Everywhere You Look.
Carly Rae Jepsen skončila v roku 2007 na treťom mieste v šou Canadian Idol. O rok neskôr vydala debutový album Tug Of War, s ktorým však nezaznamenala výraznejší úspech. Slávu jej priniesla až skladba Call Me Maybe, s ktorou dobyla britský aj americký singlový rebríček. Pieseň pochádza z EP nahrávky Curiosity (2012) a nachádza sa aj na jej druhej štúdiovke Kiss (2012). Tento rok v auguste vydala tretí album E.MO.TION.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.