17. 12. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Snímka: Reuters



Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390.
      Ako informovali ruské tlačové agentúry, tlačová konferencia nie je časovo obmedzená. Vlani trvala tri hodiny a desať minút a Putin počas nej odpovedal na 50 otázok.
      Predpokladá sa, že dnes bude veľkú pozornosť venovať zahraničnej politike. Prvá otázka však bola venovaná ekonomickej kríze - Putin uviedol, že ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol".
      Putin vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Podľa jeho slov vláda vedie zodpovednú finančnú politiku a kádrové zmeny nie sú nutné.
      Ako sa už stalo zvykom, mnohí novinári sa snažia upútať pozornosť hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, aby im dal možnosť položiť otázku hlave štátu, preto si so sebou priniesli transparenty alebo hračky.

Embedded image permalink


Sýrska aktivistická skupina, ktorá informuje o aktivitách organizácie Islamský štát (IS), oznámila, že jedného z jej novinárov zabili. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Skupina s názvom Raqqa is Being Slaughtered Silently (Rakka je masakrovaná v tichosti) na svojom účte na sociálnej sieti Twitter uviedla, že novinára Ahmada Muhammada Músu zabili v stredu v severosýrskej provincii Idlib maskovaní útočníci. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.
Skupina sídli v sýrskom meste Rakka, ktoré je hlavnou baštou IS v Sýrii. Skupina prišla už o niekoľko svojich členov. Zakladajúceho člena skupiny v októbri spolu s ďalším sýrskym aktivistom zabili na juhu Turecka. Aktivisti obvinili z týchto činov Islamský štát.
Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku udelil skupine v novembri medzinárodnú cenu za slobodu tlače.




Copyright © TASR 2015



Román Purpurové rieky francúzskeho spisovateľa Jean-Christopha Grangého sa dočká seriálového spracovania. Postará sa o to produkčná spoločnosť EuropaCorp známeho režiséra Luca Bessona. Okrem toho sa na projekte podieľa nemecká firma Maze Pictures. Scenár napíše Franck Ollivier, ktorý je spolutvorcom seriálovej adaptácie Bessonovej filmovej série Taxi pre americkú televíziu NBC s názvom Taxi Brooklyn (2014). S Ollivierom píše scenár aj samotný autor knižnej predlohy. Dátum začiatku nakrúcania tvorcovia zatiaľ neprezradili.
Mysteriózny román Purpurové rieky vyšiel po prvý raz v roku 1998. Titul o komisárovi Pierrovi Niémansovi vyšetrujúcom záhadnú vraždu s pomocou policajta Abdoufa, zaznamenal veľký úspech, vďaka čomu si ho všimli filmári. Filmová adaptácia knihy prišla do kín v roku 2000 v réžii Mathieuho Kassovitza, ktorý tiež napísal scenár. V hlavných úlohách si zahrali Jean Reno (Niémans) a Vincent Cassel (Max Kerkerian, Kerkerian nahradil vo filme Abdoufa, pozn. SITA). Na motívy Grangého knihy vznikla aj snímka Purpurové rieky 2: Anjeli apokalypsy (2004).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.