21. 12. 2015

Reakcia na zavádzajúce informácie denníka SME

Reakcia na zavádzajúce informácie
denníka SME




Ministerstvo obrany SR sa ostro ohradzuje voči výmyslom denníka SME v článku: „Opravovne padajú, Glváč čaká na titulnej strane a „Opravovne robia čudné obchody“ na strane 4 zo dňa 21.12.2015, ktorých autorom je Peter Kováč. V článku sú uvedené klamstvá a zavádzajúce informácie. Nie je pravda, že minister obrany Martin Glváč v súvislosti s Leteckými opravovňami Trenčín a.s. nekoná, čaká resp. mlčí, ako o tom píše denník SME. Ministerstvo obrany okamžite po rokovaní v LOTN podniklo kroky v súvislosti s manažmentom spoločnosti a odborársky predák Viliam Jánošík je o nich informovaný.
Personálnym opatreniam musí predchádzať rozhodnutie o udelení požadovaného stupňa bezpečnostnej previerky. Vykonáva ju Národný bezpečnostný úrad, nie Ministerstvo obrany SR, ktoré nemá na tento proces žiadny dosah. Rezort obrany bude postupovať v súlade so zákonmi, nie tak ako predchádzajúce vedenie, ktoré zákony nerešpektovalo. Tvrdenie redaktora, že minister obrany môže manažment kedykoľvek vymeniť je preto absolútnym nezmyslom a hrubým zavádzaním. Ministerstvo obrany SR žiada denník SME o opravu nepravdivých informácií. Z medializovaných informácií vyplýva, že zamestnanci podniku sú s najväčšou pravdepodobnosťou zavádzaní predstaviteľmi odborov, a to aj napriek tomu, že o situácii a krokoch ministerstva odborový predák dobre vie. Z tohto dôvodu bude na nasledujúcej návšteve LOTN a.s. minister obrany hovoriť priamo so zamestnancami, pretože je evidentné, že nemajú správne informácie, a to ani o procese zrušenia prenájmu LOTN a.s.
Ministerstvo obrany SR musí konštatovať, že zámerom denníka SME nebolo objektívne informovať svojich čitateľov, pretože z poskytnutých informácií redaktor vykonštruoval články, ktorých zjavným cieľom bolo očierniť osobu ministra obrany.
LOTN a.s. má svoje vlastné vedenie. To je zodpovedné za fungovanie podniku, nie minister obrany. Je však evidentné, že úmyslom autora a denníka SME bolo jednoznačne škandalizovať osobu ministra. Autor článkov vydáva akési svoje pochybnosti o fungovaní podniku za prešľapy, len aby čitateľov presvedčil o vlastnej pravde.
LOTN a.s. poskytla redaktorovi informácie na jeho otázky. Autor však z odpovedí vybral iba to, čo mu zapadalo do jeho umelo vykonštruovanej „kauzy“. Spoločnosť Dapelux s.r.o. vykonáva v LOTN a.s. upratovacie práce od roku 2007. Zmluvu podpisovalo vedenie LOTN a.s., nie ministerstvo obrany a hoci sa za toto obdobie vystriedali štyria ministri, o čom redaktor veľmi dobre vedel, napísal že ide o čudné obchody súvisiace so súčasným ministrom. Teda presne v zmysle, ako keby Denník SME a jeho zamestnancov niekto obvinil, že sú spoluzodpovední za tunelovanie nebankových spoločností, len preto, že spoluvlastníkom denníka SME bol J.M..
Autor kriticky píše aj o komerčnom prenájme nevyužívanej výrobnej haly LOTN a.s. súkromnej spoločnosti. Na rovnakej báze, teda komerčnom prenájme, je v priestoroch LOTN a.s. organizovaný napríklad aj festival Pohoda. Ak by chcel byť autor objektívny, musel by napadnúť aj tento komerčný prenájom, ale to by sa dotýkalo niekoľkých tisícov návštevníkov a tých si pohnevať nechce, takže účelovo opäť použil len to, čo mu zapadalo do jeho konštrukcií.
Denník SME píše o pochybnostiach aj v prípade predaja ubytovne v Trenčíne. Ponukové konanie na predaj uvedenej nehnuteľnosti bolo uverejnené v celoštátnom denníku Pravda ako aj v regionálnom periodiku Pardon a samozrejme na webovej stránke LOTN a.s. Do ponukového konania sa zapojili štyri spoločnosti, pričom víťazná ponuka prevyšovala zostatkovú hodnotu objektu. Nehnuteľnosť bola postavená v roku 1944 a predávala sa bez pozemku.