10. 1. 2015

Zomrel Francesco Rosi

Zomrel Francesco Rosi

Vo veku 92 rokov dnes zomrel taliansky režisér a scenárista Francesco Rosi. Rodák z Neapolu, ktorý v poslednom čase často bojoval s bronchitídou, skonal v spánku vo svojom dome v Ríme. Zanechal po sebe dcéru, herečku Carolinu Rosi.
Francesco Rosi sa narodil 15. novembra 1922. Dvere do filmového priemyslu mu otvorila práca asistenta režiséra Luchina Viscontiho na filme Zem sa chveje (1948). Už v prvom samostatnom filme Výzva (1958) sa prejavil jeho silný sociálnokritický postoj, ktorý je charakteristický aj pre snímky ako Ruky nad mestom (1963) či Kristus sa zastavil v Eboli (1979). Spracoval aj ďalšie kontroverzné témy ako záhadná smrť ropného magnáta Enrica Matteiho (Prípad Mattei, 1972), politické machinácie týkajúce sa gangstra Luckyho Luciana (Lucky Luciano, 1974) či korupcia v súdnictve (Ctihodné mŕtvoly, 1976). Na konte má aj filmy ako Salvatore Giuliano (1961), Okamih pravdy (1965), Na generálov rozkaz (1970), Traja bratia (1981), Kronika vopred ohlásenej smrti (1987) či Zabudnúť na Palermo (1990). V roku 2008 dostal na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Berlinale Zlatého medveďa za celoživotné dielo. Ďalej získal cenu Pietra Bianchiho, cenu BAFTA, Zlatú palmu na MFF v Cannes, Zlatého leva alebo Špeciálnu cenu poroty na MFF v Benátkach.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Zajtra, v nedeľu 11. januára 2015 v popoludňajších hodinách sa predseda vlády SR Robert Fico v Paríži zúčastní na celonárodnom pochode, na ktorom spolu s ďalšími predstaviteľmi európskych krajín a zástupcami NATO vzdá úctu obetiam teroristických útokov vo Francúzsku.

Masové zhromaždenia, ktorých účastníci si uctili pamiatku 17 obetí troch útokov radikálnych džihádistov v Paríži, sa dnes konali v mnohých mestách Francúzska. Podľa francúzskych médií do ulíc francúzskych miest vyšlo dnes okolo 230.000 ľudí.
Veľká demonštrácia, za účasti francúzskej politickej elity a štátnikov zo zahraničia, sa uskutoční v nedeľu v Paríži. V súvislosti s touto akciou je francúzska polícia v najvyššej pohotovosti.
V juhofrancúzskom Toulouse bola účasť na pochode mestom najvyššia spomedzi všetkých miest, kde sa dnes zhromaždenia konali - podľa polície sa tam zišlo najmenej 80.000 ľudí. Na čele sprievodu kráčali novinári, ktorí mali na znak solidarity s chladnokrvne zastrelenými kolegami zo satirického týždenníka Charlie Hebdo v rukách perá či ceruzky alebo exemplár tohto periodika.
Podobná demonštrácia sa za účasti asi 30.000 ľudí konala aj v meste Nantes. Čelo sprievodu tvoril transparent s nápisom: "Žiť spolu, v slobode, rovnosti a solidarite".
V prímorskom meste Nice sa dnes popoludní uskutočnil tichý pochod, ktorého účastníci prešli po pobrežnej promenáde až k pomníku padlých, kde položili veniec s nápisom "My všetci sme Charlie".
Pochody a zhromaždenia sa uskutočnili aj v pyrenejskom meste Pau, v Orléanse, Besançone, ale aj v mestách Caen, Lannione, Bourges, Saint-Nazaire, Martigues a inde.
Francúzska vláda po prvých analýzach útokov v Paríži priznala, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných služieb, keďže sa nepodarilo predísť ani stredajšej streľbe v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej páchateľmi boli dvaja bratia hlásiaci sa k islamizmu, ani štvrtkovému útoku na policajnú hliadku na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne zranená mladá policajtka. Páchateľ tohto útoku potom v piatok v Paríži prepadol supermarket s kóšer potravinami, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok pri takmer simultánnej akcii usmrtili. Polícia pátra po partnerke jedného z nich.

Copyright © TASR 2015


Jemenská odnož teroristickej organizácie al-Kájda sa v piatok prihlásila k stredajším útokom na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Podľa vyjadrení jedného z vrcholných predstaviteľov organizácie pôsobiacej na arabskom polostrove Abú Háretha al-Nizárího bola streľba operáciou, ktorej s cieľom bolo "naučiť Francúzov hraniciam slobody prejavu". Al-Nizárí vo zvukovom zázname uviedol, že "niektorí Francúzi nie sú zdvorilí k prorokom a to bol dôvod, prečo niekoľko veriacich, ktorí milujú Boha a jeho prorokov a mučeníctvo, ich išli naučiť, ako sa správať a ako byť slušní k prorokom a taktiež ich naučiť, že sloboda prejavu má svoje hranice".
Podľa Nizárího slov sa Francúzsko "nebude tešiť z bezpečnosti pokiaľ nezastaví vojnu proti islamu", cituje ho portál televízie al-Džazíra. K finančnej a výcvikovej podpore zo strany jemenskej al-kájdy, najaktívnejšej odnoži organizácie, sa v piatok podľa agentúry Reuters priznal aj jeden z páchateľov útoku. Vo zverejnenej zvukovej nahrávke konkrétne spomenul meno vplyvného radikálneho duchovného Anvara Avlakího, ktorého v roku 2011 zabilo americké bezpilotné lietadlo.
Francúzskom otriasol stredajší útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo a piatkové dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža. Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Tí v stredu prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. O život pripravili 12 ľudí.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Tradičná rodinka

Tradičná rodinka

TO JE TV !

TO JE TV !

Rupert Murdoch ´s tweet

Rupert Murdoch´s tweet

TO JE TV !

TO JE TV !

SVET SA VYSMIEVA ROVNAKO. A to je dobre.

SVET SA VYSMIEVA ROVNAKO

Makhlouf, Egypt

Shooty, Slovensko

A to je dobre

Zomrel Samuel Goldwyn Jr.

Zomrel Samuel Goldwyn Jr.

Vo veku 88 rokov zomrel americký filmový producent Samuel Goldwyn Jr.. Rodák z Los Angeles naposledy vydýchol v piatok 9. januára v kalifornskom Cedars-Sinai Medical Center, keď mu zlyhalo srdce. Smutnú správu potvrdil pre americký denník The New York Times syn zosnulého.
Samuel Goldwyn Jr. sa narodil 7. septembra 1926. Jeho rodičmi boli legendárny hollywoodsky producent Samuel Goldwyn a herečka Frances Howard. Po vojenskej službe v druhej svetovej vojne pracoval v Londýne ako divadelný producent a neskôr spolupracoval v New Yorku s Edwardom R. Murrowom pre americkú televíznu spoločnosť CBS. V roku 1979 založil už nefungujúcu produkčnú spoločnosť The Samuel Goldwyn Company a v roku 2000 aj Samuel Goldwyn Films. Spolupracoval na snímkach ako napríklad The Adventures Of Huckleberry Finn (1960), Zlatý tuleň (1983), Mystic Pizza (1988), Stella (1990), Kazateľova žena (1996) či Tajný život Waltera Mittyho (2013). Vďaka filmu Master and Commander: Na opačnom konci sveta (2003) ho spolu s Petrom Weirom a Duncanom Hendersonom nominovali na Oscara a cenu BAFTA.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Piatu sezónu seriálu Hra o tróny (2011) uvedie televízia HBO vo svetovej premiére 12. apríla. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedli tvorcovia projektu. Televízia sa zároveň rozhodla, že posledné dve epizódy štvrtej série - The Watchers on the Wall a The Children, ktoré premiérovo odvysielali vlani v júni, ponúknu fanúšikom a fanúšičkám opätovne 23. a 29. januára. Premietať ich budú vo viac ako 150 kinách.
V nedeľu 8. februára navyše HBO odvysiela špeciál s názvom A Day in the Life. Nedávno o tom informovala fanúšikovská webstránka Winter Is Coming. Špeciálne vysielanie by podľa nej malo priblížiť spomínanú piatu sezónu, podobne ako minulý rok bonusová epizóda s názvom Ice and Fire: A Foreshadowing (2014) predstavila príbeh a postavy štvrtej sezóny.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Predlohou je knižná séria A Song of Ice and Fire (v češtine vychádza pod názvom Píseň ledu a ohně, pozn. SITA) Georgea R. R. Martina.

Americkí herci Patrick Wilson a Ted Danson sa predstavia v druhej sezóne seriálu Fargo (2014). Štyridsaťjedenročný Wilson stvárni policajta Loua Solversona, ktorého svokra a zároveň šerifa Hanka Larssona si zahrá 67-ročný Danson. Americká herečka Jean Smart bude v sérii účinkovať ako Floyd Gerhardt, ktorá vedie zločineckú rodinu. Kirsten Dunst a Jesse Plemons sa predstavia ako manželská dvojica. Herecké obsadenie doplnia aj Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan či Angus Sampson.
O scenár sa opäť postará Noah Hawley. Druhú sezónu seriálu, ktorého dej sa bude odohrávať v 70. rokoch minulého storočia, by mala americká televízia FX začať vysielať na jeseň. Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine.
Patrick Wilson začínal v divadle, úspechy zaznamenal i na Broadwayi, napríklad v muzikáli Donaha!. V roku 2003 účinkoval v televíznom seriáli Anjeli v Amerike (2003), ktorý mu vyniesol nominácie na Zlatý glóbus a Primetime Emmy. Zahral si napríklad aj vo filmoch Fantóm opery (2004), V Pasci (2005), Malé deti (2006), V ten večer (2007), Strážcovia (2009), Zámena (2010), Insidious (2010), A-Team (2010), Prometheus (2012), V zajatí démonov (2013) či Insidious: Kapitola 2 (2013). Predstavil sa aj v seriáli Muž s poslaním (2011 - 2012).
Ted Danson sa preslávil hlavnou rolou v komediálnom seriáli Na zdravie (1982 - 1993). Známy je aj z komédií Traja muži a nemluvňa (1987), Ocko (1989), Traja muži a malá dáma (1990), Made in America (1993) alebo Kšefty s otcom (1994). V období 2007 až 2010 sa objavil v dramatickom seriáli Damages - V ohrození života (2007 - 2012). Od roku 2011 účinkuje v televíznom hite C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, samým sebou prehlásený za nezodpovedný časopis, zbiera finančnú podporu po stredajšom útoku na sídlo svojej redakcie v Paríži, pri ktorom zomrelo 12 ľudí vrátane hlavných členov tímu. Napísala to dnes agentúra DPA.
Nadácia Tlač a pluralita zriadila v piatok webovú stránku pre získanie zdrojov na podporu tohto satirického týždenníka, ktorý pri atentáte prišiel o svojich štyroch najlepších karikaturistov vrátane šéfredaktora.
Redakcia Charlie Hebdo deň po streľbe oznámila, že sa rozhodla vydať ďalšie číslo týždenníka už na budúcu stredu v rekordne vysokom náklade - do distribúcie pôjde milión výtlačkov. Pričom jeho bežný náklad sa pohybuje v počte 30.000 až 45.000 výtlačkov.
Budúce číslo v nezvyčajne vysokom náklade vznikne aj vďaka finančnej pomoci vo výške 500.000 eur z dvoch zdrojov - z nadácie Tlač a pluralita a z nadácie spoločnosti Google (250.000 eur). Okrem toho viacero distribučných spoločností oznámilo, že týždenník budú distribuovať bezplatne.
Francúzska vláda prisľúbila vo štvrtok časopisu jeden milión eur pre "zaistenie jeho udržateľnosti", informoval denník Le Figaro, ktorý citoval francúzsku ministerku kultúry Fleur Pelleriniovú.
Podľa Le Figara sa vďaka online iniciatíve pre získanie finančnej podpory pre Charlie Hebdo podarilo za necelých 24 hodín vyzbierať 98.000 eur.
Šéfredaktor britského denníka The Guardian Alan Rusbridger vo štvrtok prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že jeho mediálna skupina sa zaviazala poskytnúť takmer 130.000 eur "pre Charlie Hebdo, aby sa zaistilo, že nie je umlčaný".
Zdecimovanú redakciu Charlie Hebdo dočasne prichýlila vo svojich priestoroch redakcia lavicového denníka Libération, ktorého vedenie jej ponúklo podporu i technickú pomoc.
Už necelých 24 hodín po atentáte, v ktorom prišli o život kľúčoví karikaturisti, sa zišlo asi 15 členov redakcie, ktorí prijali rozhodnutie, že pripravia ďalšie číslo týždenníka.
Členov redakcie Charlie Hebdo svojou piatkovou návštevou podporil aj francúzsky premiér Manuel Valls.



Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s vďakou a s úctou prijal pozvanie francúzskej vlády na nedeľňajšiu parížsku spomienku na počesť obetí teroristických útokov. Podľa agentúry MTI to oznámil dnes v Budapešti hovorca vlády Bertalan Havasi.
Francúzska vláda vyjadrila vďaku vláde a ľudu Maďarska za prejavenie sympatií a solidarity, dodal Havasi.
Orbán v sústrastnom liste adresovanom v stredu francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi dôrazne odsúdil teroristický útok v Paríži. "Neľútostný útok a neľudské násilie nemožno ničím ospravedlniť. Viktor Orbán a maďarská vláda vyjadrujú sústrasť so smútiacimi rodinami a s francúzskym ľudom. Zraneným želáme skoré uzdravenie," napísal maďarský premiér.
Predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Antal Rogán podľa komerčnej televízie Hír TV inicioval schôdzku predsedov frakcií parlamentných strán, s ktorými by mali prerokovať protiteroristické opatrenia.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová sa v nedeľu zúčastnia v Paríži pochodu na počesť obetí útoku v redakcii Charlie Hebdo.
Šéf EK útok označil za akt barbarstva, ktorý sa týka všetkých Európanov. Súčasne vydal príkaz na posilnenie bezpečnostných opatrení vo všetkých inštitúciách EÚ v Bruseli.
Podobné nariadenie vydal aj bruselský primátor Yvan Mayeur, keď posilnil policajné hliadky pred francúzskou ambasádou a ďalšími budovami francúzskych inštitúcií.
Starosta bruselskej štvrte Uccle Armand De Decker dal postaviť policajné hliadky pred budovu belgického satirického časopisu Ubu-Pan. Sprísnené opatrenia platia aj pred budovami francúzskych lýceí a pred všetkými židovskými svätostánkami.
Do Paríža pocestuje aj eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos, ktorý sa zúčastní na medzinárodnom stretnutí ministrov vnútra zameranom na diskusie o opatreniach, ktoré by mali zabrániť ďalším podobným útokom. Konferenciu organizuje francúzske ministerstvo vnútra.

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) sa dnes pripojila k svetovým médiám a vyjadrila svoju solidaritu s pracovníkmi francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorého redaktori sa v stredu stali obeťami smrtiaceho teroristického útoku.
Útok na týždenník a jeho redaktorov ako vyjadrenie nesúhlasu s redakčným obsahom je celosvetovým útokom na slobodu slova, píše sa vo vyhlásení, ktoré EANA poskytla TASR.
Vraždy v Paríži sú podľa EANA bohužiaľ ďalším príkladom toho, že novinárom hrozí nebezpečenstvo za ich účasť na otvorenej diskusii o otázkach, ktoré sú pre demokratickú spoločnosť dôležité.
Slobodu slova - bez ohľadu na to, aké názory vyjadruje - je v demokracii potrebné zo všetkých síl brániť, konštatovala EANA.


Odnož teroristickej siete al-Káida v Jemene dnes oznámila, že jej vedenie riadilo útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži "ako pomstu za česť" islamského proroka Mohameda. Napísala to dnes agentúra AP.
Nemenovaný príslušník teroristickej organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá je jednou z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, poskytol dnes agentúre The Associated Press tlačové vyhlásenie v angličtine, podľa ktorého "vedenie AQAP riadilo operácie a svoj cieľ si vybrali dôkladne".
Útok bol podľa neho v súlade s varovaniami bývalého lídra siete al-Káida Usámu bin Ládina smerom k Západu o "dôsledkoch pretrvávajúceho bohorúhačstva voči moslimským posvätnostiam".
Prihlásenie sa k zodpovednosti za teroristický útok v Paríži skupina podľa neho odkladala "z bezpečnostných dôvodov".

Copyright © TASR 2015

Reakcia Jaroslava Haščáka na komentár Petra Schutza

Reakcia Jaroslava Haščáka 
na komentár Petra Schutza

09. 01. 2015

Nie je mojim zvykom reagovať na články, či komentáre, alebo blogy, ktoré sa týkajú mojej osoby, či Penty. Faktom je, že keby som mal vždy reagovať na každého „chumaja“, ktorý sa rozhodne pohladiť si svoje ego a zvyšovať svoj rating tým, že v príspevku musí aspoň trikrát napísať Penta, či Haščák, tak by som nemal čas na nič iné. Na jeden z posledných komentárov Petra Schutza, ktorý zverejnil pod názvom: „Čakám na telefonát od Haščáka, čo mám písať“, som sa však rozhodol zareagovať.

Pre tých z Vás, ktorí nemáte predplatené Piano, si dovolím uviesť záverečnú pasáž tohto komentára. So zvyšnou časťou textu p.Schutza nemám chuť polemizovať:

„Horím zvedavosťou, ako chce Penta ovplyvňovať noviny. Neviem sa dočkať, až sa mi Haščák ozve, aby som napísal resp. nenapísal to či ono. Taký masaker ani v Paríži nevideli. To, čomu som dodnes neporozumel, je, že prečo by som mal ja utekať z priestoru, ktorý milujem, pred akýmisi chumajmi s moskovskými školami, ktorí sa živia cudzopasením na štáte v regulovaných odvetviach, kde by dokázal zbohatnúť každý šimpanz, keby mal na štartovnej čiare prominentných boľševikov medzi svojimi predkami“.

Pán Schutz, chcel by som Vás s plnou vážnosťou informovať, že sa necítim byť šimpanzom, a to nielen preto, že som na štartovnej čiare svojho podnikania nemal medzi mojimi predkami a ani príbuznými žiadnych prominentných boľševikov. Moji rodičia boli učitelia, nepatrili k nomenklatúrnym kádrom komunistickej strany a neboli agentami Štb. Len pre doplnenie, otec Mareka Dospivu bol pred rokom 1989 opravár tzv. „bielej techniky“ (práčky, chladničky) a otec Jozefa Oravkina pracoval na železnici a ako lesný robotník. Uvádzam to takto konkrétne aj preto, lebo si myslím, že na to, aby ste mohli hovoriť o prominentných boľševikoch medzi našimi predkami, by ste mali disponovať trochu inou kvalitou poznatkov. Mám pocit, že ste si prečítali diskusiu na internete, alebo vstúpili do elektronických archívov Štb, kde ste našli osobu, ktorá sa síce volá Haščák, či Dospiva, no neskúmali ste, či vôbec má s mojou rodinou, alebo s rodinou mojich kolegov niečo spoločné. Týmto Vám hovorím úplne jasne, že nemá a to ani v najvzdialenejšom pokolení.

V neposlednom rade sa rovnako necítim byť šimpanzom, ktorý sa živí cudzopasením na štáte v regulovaných odvetviach. Naša skupina v krajinách (Slovensko, Česko, Poľsko a Nemecko), dosahuje tržby na úrovni okolo 5 miliárd Eur, z toho približne jednu tretinu predstavujú aktivity na Slovensku. Zamestnávame na Slovensku viac ako 10 tisíc ľudí a platíme dane a odvody v desiatkach miliónov eur ročne. Neviem dosť dobre pochopiť, kde sa skrýva cudzopasenie napríklad v poľskom distribútorovi mrazených potravín Iglotex, v retailovom reťazci EM&F Group, vo Fortune, Aere Vodochody, v Gehringu, Gimborne, v Primabanke, Slovalcu či v Mecom Group a stojím si za tým, že tomu tak nie je ani v zdravotníctve. A už vôbec to cudzopasenie nemôžem vidieť v našom realitnom podnikaní, v tom, že sme postavili Digital Park, Bory Mall, že začíname stavať stovky bytov v širšom centre Bratislavy a Prahy a že budujeme novú mestskú štvrť v Prahe. Spoločným menovateľom úspechu, či neúspechu všetkých vyššie vymenovaných projektov a investícií nie je vzťah so štátom, ale predovšetkým schopnosť priniesť na trh produkt, ktorý je svojou kvalitou a cenou lepší, než produkt konkurencie. A v neposlednom rade schopnosť získať pre svoj produkt na vysoko konkurenčnom trhu aj zákazníka. Nemám na rozdiel od pána Schutza pocit, že toto sú schopnosti, ktoré ovláda každý šimpanz.

Na záver Vás chcem pán Schutz ubezpečiť, že sa Vám nechystám volať. Mám potrebu to voči Vám takto jasne povedať, keďže môj telefonát už po niekoľkýkrát avizujete vo svojich komentároch. Ak sa z Vašej strany jedná o nenaplnenú túžbu, kľudne mi zavolajte vy. Ja sa Vám volať nechystám, no asi budem mať potrebu otvorene vyjadriť svoj názor vtedy, keď budem mať pocit, že ste napísali evidentnú hlúposť.

9. 1. 2015

Vladimír Weiss ml. reaguje

Vladimír Weiss ml. reaguje

"Vzhľadom na pokračujúci záujem novinárov o minulotýždňový incident v centre Bratislavy by som chcel reagovať a z mojej strany uzatvoriť túto, pravdepodobne pre všetkých, nepríjemnú tému. Nechcem sa vracať k samotným udalostiam, keďže som presvedčený, že polícia ich čo najpodrobnejšie vyšetrí. Chcem len zdôrazniť, a dúfam, že aj z doterajších zistení - vrátane videa - je dostatočne preukázané, že na samotnom incidente, ani na následnej potýčke som sa nijako nepodieľal. Zopakujem len to, čo som povedal zasahujúcim príslušníkom polície. Keďže som sedel v inej časti podniku, nevidel som, kto incident vyvolal a následne z podniku odišiel. Čo sa týka mojej reakcie na Twitteri - konal som pod vplyvom negatívnych emócií, keďže som bol obviňovaný z činov, s ktorými som nemal nič spoločné. Reagoval som skratovo a s odstupom času si čoraz viac uvedomujem, že som urobil chybu. Vôbec ma neteší, že som sa dostal do takejto pozornosti verejnosti. Je mi to ľúto a urobím všetko, čo sa bude dať, aby sa moje meno v médiách preberalo výlučne po športovej stránke a aby sa neopakovala situácia z posledných dní. Všetkým, ktorých som sa moje vyjadrenie dotklo, sa ospravedlňujem. Želám ľuďom, ktorí boli zranení, rýchle uzdravenie a každému všetko dobré v novom roku."

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzske bezpečnostné sily uskutočnili dnes podvečer operáciu zameranú na vyslobodenie rukojemníkov, ktorých v obci Dammartin-en-Goele na severovýchode Francúzska zadržiavali dvaja islamskí teroristi. Páchatelia v stredu v Paríži zavraždili desať redaktorov satirického časopisu Charlie Hebdo a dvoch policajtov.
Z okolia budovy v priemyselnom parku v Dammartin-en-Goele, v ktorom teroristi zadržiavali najmenej jedného rukojemníka, sa podľa BBC ozývala intenzívna streľba a výbuchy omračujúcich granátov. Zo strechy budovy, na ktorej bolo na televíznych záberoch vidieť dvoch ostreľovačov, stúpal biely dym.
Podľa agentúry DPA bola akcia úspešná a obaja teroristi sú mŕtvi.
Najväčšej policajnej akcie v dejinách Francúzska sa už tretí deň zúčastňuje vyše 80.000 príslušníkov polície a ozbrojených síl.

Vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh dnes povedal, že islamský extrémizmus uráža islam a proroka Mohameda väčšmi ako tí, čo vydávajú satirické karikatúry, ktoré islamské náboženstvo zosmiešňujú.
Nasralláh sa svojim priaznivcom v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút prihovoril prostredníctvom telemostu, uviedla agentúra AP.
Líder Hizballáhu sa nezmienil o stredajšom útoku na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, ale povedal, že islamskí extrémisti, ktorí ľuďom odrezávajú hlavy a vraždia ich, škodia islamu viac ako ktokoľvek predtým.
Príslušníci šiitského hnutia Hizballáh bojujú v Sýrii proti povstalcom po boku vládnych jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Nasralláhove slová sú v ostrom protiklade s vyjadreniami vodcov sunnitských militantov z organizácií, ako sú takzvaný Islamský štát a al-Káida, ktorí opakovane vyzývajú na útoky proti západným krajinám.

Copyright © TASR 2015


Reakcia SSN k udalostiam vo Francúzsku

Reakcia SSN k udalostiam vo
Francúzsku

My, predstavitelia slobody slova a tlače v demokratickej Európe, odsudzujeme teroristický útok na redakciu parížskeho týždenníka Charlie Hebdo. S hlbokým zármutkom vnímame tragickú bilanciu tohto ohavného činu, ktorý zasiahol celý slobodný svet. V myšlienkach stojíme pri rodinách zabitých a zranených novinárov ako aj ďalších osôb, ktorých sa tento akt násilia a zbabelosti dotkol.
Odmietame, aby bola sloboda prejavu pošliapaná zvrhlým správaním jednotlivcov skrývajúcich sa za vlastný výklad náboženstva, prezentujúcich sa pri presadzovaní týchto názorov terorom a smrťou.
Veríme, že fanatizmus osôb neschopných prijať iný názor, nedokáže zlomiť túžbu ľudí a národov po slobodnom svete bez náboženských či rasových predsudkov.

Slovenský syndikát novinárov

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.
Valls sa pred novinármi vyjadroval v súvislosti s najnovším vývojom pátrania po páchateľoch brutálneho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom v stredu prišlo o život 12 ľudí, väčšinou novinárov. Osem ľudí bolo pri útoku vážne zranených, ale podľa dnešného vyhlásenia ministra vnútra Bernarda Cazeneuva ich život nie je ohrozený.
Hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henri Brandet medzičasom uviedol, že je "takmer isté", že osobami, ktoré v dedine Dammartin-en-Goële od dnešného rána zadržiavajú rukojemníka, sú bratia Kouachiovci - predpokladaní páchatelia masakry v Charlie Hebdo.
Valls dnes na schôdzke s prefektmi z viacerých francúzskych regiónov uviedol, že vďaka "našej politike sa (vo Francúzsku) nepochybne podarilo predísť (viacerým) atentátom". Dodal, že od roku 2013 sa podarilo zabrániť piatim atentátom. Ubezpečil, že úrady nikdy neignorovali žiadnu hrozbu a "žiadna stopa nedostala prednosť pred inými".
Na tento aspekt - ostražitosť bezpečnostných zložiek - dnes vo svojom vyhlásení upozornil aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý ocenil policajné zložky aj za nasadenie počas operácie na dolapenie bratov Kouachiovci.
Premiér Valls pripomenul, že Francúzsko nikdy nečelilo takým bezpečnostným hrozbám ako v posledných troch rokoch. Dodal, že "nepriatelia sú mimo krajiny, aj na jej území". Valls uviedol, že Francúzsko prechádza skúškou, a vyhlásil, že nepochybuje, že z nej vyjde posilnené, a to vďaka sile občanov i akcieschopnosti úradov.

Francúzska polícia nadviazala kontakt s predpokladanými páchateľmi útoku na satirický magazín Charlie Hebdo, ktorí sa aj s jedným rukojemníkom zabarikádovali v tlačiarni v priemyselnom parku v dedine Dammartin-en-Goele v departemente Seine-et-Marne. Informovala o tom rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však Chérif a Said Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.
Velenie policajnej operácie sa podľa RTL snaží upokojiť veľmi napätú situáciu, preto aj stiahlo z hliadkovania vrtuľníky, ktoré od začiatku rukojemníckej drámy patrolovali nad dedinou, najmä nad priemyselným areálom. Časť jeho zamestnancov sa podarilo evakuovať, ostatní zostali v objekte.
Dedina Dammartin-en-Goele je de facto obkľúčená policajnými jednotkami, vrátane elitných. Na miesto zásahu velenie polície vyslalo ďalšie posily. Obyvateľom dediny odporučili nevychádzať z domovov, nezdržovať sa blízko okien a zhasnúť svetlá.
Agentúra AP medzitým informovala, že medzinárodné letisko Charles-de-Gaulle už uzavrelo dve pristávacie dráhy kvôli blízkosti k miestu rukojemníckej drámy. Letisko je od miesta vzdialené len zhruba 11 kilometrov.
"Sme vo vojne proti terorizmu. Nie vo vojne proti náboženstvu, proti civilizácii," povedal podľa spravodajskej stanice Sky News v súvislosti s prípadom francúzsky premiér Manuel Valls.


Pohyb dvoch hlavných podozrivých z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zatiaľ unikajú polícii, potvrdili dnes v meste Dammartin-en-Goele severne od Paríža. Hľadaní Chérif a Said Kouachiovci tam ako rukojemníka zadržiavajú najmenej jedného zamestnanca miestnej tlačiarenskej firmy CTD a v jej priestoroch sa podľa francúzskych médií zabarikádovali. Polícia s páchateľmi údajne vyjednáva.
RTL a denník Le Parisien v súvislosti s tým informovali o dvoch obetiach a asi 20 zranených. Parížska prokuratúra medzitým podľa agentúry Reuters správy o najmenej jednej obeti poprela. Ministerstvo vnútra nebolo bezprostredne schopné uviesť podrobnosti o prípadných obetiach.
Polícia celú oblasť uzavrela a povolala ako posily ďalších 1500 príslušníkov. Oblasť, kde prebieha policajná akcia, sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska Charles-de-Gaulle. Letisko funguje v normálnom režime, lietadlá však navigujú viac na pristávacie dráhy v južnej časti areálu kvôli policajným vrtuľníkom, uviedla stanica RTL.
Nad priemyselných areálom, kde sa rukojemnícka dráma odohráva, prelietavajú policajné helikoptéry. Policajti kontrolujú všetky osobné autá a kamióny a prehľadávajú aj objekty v priemyselnej zóne Prés-Bouchers, kde pracujú stovky ľudí. Miestnych obyvateľov polícia vyzvala, aby nevychádzali z budov. Miestne deti nesmú opustiť budovy škôl.
Minister vnútra Bernard Cazeneuve nezávisle od týchto medializovaných informácií potvrdil, že v Dammartin-en-Goele prebieha policajná operácia, na ktorej sa zúčastňujú aj zásahové jednotky GIGN a RAID. Potvrdil aj identitu Kouachiovcov.
Podľa RTL dvojica páchateľov predtým v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky Peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Majiteľka auta neskôr páchateľov krádeže identifikovala ako Kouachiovcov.
Na úteku dvojica niekoľkokrát strieľala do prenasledujúcej polície. Zastavili ju až policajné zátarasy v blízkosti dediny Dammartin-en-Goële v departemente Seine-et-Marne, nachádzajúcej sa v blízkosti oblasti, kde v uplynulých hodinách prebiehalo intenzívne pátranie polície, zásahových jednotiek GIGN a RAID za pomoci príslušníkov armády a žandarmérie. Kouachiovci nechali ukradnuté vozidlo pri zátarase a skryli sa v priemyselnej zóne Dammartin-en-Goële, kde vzali rukojemníka.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Americká spoločnosť Facebook prevzala spoločnosť QuickFire, ktorá poskytuje služby v oblasti prehrávania videa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na blog spoločnosti QuickFire. Sociálna sieť Facebook a ani firma QuickFire finančné aspekty transakcie nezverejnili.
Spoločnosť Facebook prevzala spoločnosť z oblasti technologických firiem zaoberajúcich sa videom deň po zverejnení správ o tom, že na sociálnej sieti Facebook sa od júna 2014 denne zobrazí v priemere viac než miliarda videí. Spoločnosť QuickFire zároveň informovala, že kľúčoví členovia jej pracovného tímu sa stanú súčasťou spoločnosti Facebook.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

 

 

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Zdecimovanú redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo prichýlila vo svojich priestoroch redakcia denníka Libération, ktorého vedenie jej ponúklo podporu i technickú pomoc. Redakcia Charlie Hebdo je odhodlaná vydať ďalšie číslo týždenníka už na budúcu stredu v rekordne vysokom náklade - do distribúcie pôjde milión výtlačkov.
Už vo štvrtok, necelých 24 hodín po atentáte, v ktorom prišli o život kľúčoví karikaturisti, sa zišlo asi 15 členov redakcie, ktorí prijali rozhodnutie, že pripravia ďalšie číslo týždenníka. Vyjde - ako obvykle - v stredu.
"Rozhodli sme sa, že Charlie ide ďalej s tými, ktorí prežili. Je to spôsob, ako im dať najavo, že Charlieho nezabili, že nevyhrali," uviedol pre Libération zodpovedný redaktor nadchádzajúceho čísla Richard Malka. "Je to náš dlh voči tým, ktorí tu už nie sú," spresnil.
Autor úvodníkov a článkov, lekár Patrick Pelloux, dnes pre rozhlasovú stanicu France Inter uviedol: "Ako by povedal Cabu (jeden zo zavraždených karikaturistov), nové číslo by malo byť ešte lepšie, tak to aj spravíme. Neviem ale ako, lebo budeme písať so slzami v očiach".
Aj keď redakcia dostala veľkú podporu karikaturistov z celého sveta, ktorí jej ponúkli spoluprácu, stredajšie číslo bude pozostávať výlučne z príspevkov kmeňových redaktorov. O tom, aký bude ďalší osud týždenníka, redakcia zatiaľ nerozhodla.
Jeanette Bougrabová, priateľka šéfredaktora Stéphana Charbonniera, publikujúceho pod menom Charb, vo štvrtok v rozhovore pre televíziu BFMTV uviedla, že časť redaktorov má veľký strach pokračovať v práci pre Charlie Hebdo.
Libération napísal, že v ostatných mesiacoch týždenník vychádzal v náklade okolo 50.000 kusov. V prípade, že sa Charlie Hebdo venoval mimoriadne háklivej téme - napríklad v súvislosti s karikatúrami proroka Mohameda v roku 2011 - sa predalo aj 200.000 kusov.
Budúce číslo v nezvyčajne vysokom náklade vznikne aj vďaka finančnej pomoci vo výške 500.000 eur z dvoch zdrojov - z nadácie Tlač a pluralita a z nadácie spoločnosti Google. Okrem toho viacero distribučných spoločností oznámilo, že týždenník budú distribuovať bezplatne.
Pri stredajšom útoku na redakciu Charlie Hebdo zahynuli kľúčoví karikaturisti: okrem Charba prišli o život aj Georges Wolinski, Jean 'Cabu' Cabut a Bernard 'Tignous' Verlhac, ako aj autori úvodníkov Bernard Maris a Else Cayatová. Dvaja útočníci zastrelili aj bývalého novinára Michela Renauda, ktorý bol na redakčnej porade ako hosť. Zahynul aj ďalší karikaturista Phillippe Honoré, subeditor Moustafa Ourad a zamestnanec správy budovy Frédéric Boisseau. O život prišiel aj Charbov telesný strážca - 49-ročný Franck Brinsolaro, otec dvoch detí vrátane ročného dievčatka, ako aj ďalší policajt - Ahmad Merabet - vo Francúzsku žijúci moslim, ktorého po postrelení na ulici, neďaleko sídla redakcie, útočníci usmrtili ranou do hlavy, keď sa im z posledných síl snažil zabrániť v ďalšej streľbe a prosil ich aj o milosť voči sebe samému, informoval na svojej webovej stránke denník Le Figaro.


Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vo svojej reakcii na útok na redakciu Charlie Hebdo označila unikajúcich bratov Kouachiovcov za "hrdinských džihádistov", informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru tajných služieb SITE Intelligence Group, ktorá v médiách monitoruje radikálne islamistické organizácie.
Krátke audioposolstvo s týmto obsahom sa na sieti Twitter a džihádistických webových stránkach objavilo vo štvrtok. Útok na redakciu, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a zranených ich bolo ďalších desať, označili za "prejav podpory proroka Mohameda".
Podozriví bratia Chérif Kouachi (32) a Said Kouachi (34) sa narodili v Paríži rodičom alžírskeho pôvodu. V roku 2008 Chérifa odsúdili na tri roky väzenia za napomáhanie pri nábore bojovníkov pre al-Káidu v Iraku. Jeho brat doposiaľ nebol obvinený zo žiadneho trestného činu, tiež bol však pod dohľadom francúzskych úradov.
Chérifov advokát Dominique Many pre televíziu BFMTV uviedol, že názory jeho bývalého mandanta sa ešte viac zradikalizovali práve vo väzení. Advokát uviedol, že na súde pri vstupe poroty Chérif Kouachi dokonca odmietol vstať, pretože členkou senátu bola aj žena.
Obaja bratia mali zákaz vstúpiť na územie USA, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje z americkej tajnej služby.
Jeden z dvojice bratov, ktorí sú podozriví z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, navštívil v roku 2011 Jemen, kde podstúpil výcvik s militantmi napojenými na al-Káidu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na americké a európske zdroje blízke vyšetrovaniu.
Podľa nich Said Kouachi (34) strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.
V čase, keď Said odišiel do Jemenu, bol jedným z popredných lídrov AQAP Anwar Awlakí - duchovný, narodený v Spojených štátoch. Nie je však známe, či bol Said v kontakte s Awlakím, ktorý zahynul v septembri 2011 pri útoku bezpilotného lietadla. Útok bol všeobecne pripisovaný americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA).

Podozriví bratia Chérif Kouachi (32) a Said Kouachi (34) francúzski občania alžírskeho pôvodu narodení v Paríži. boli francúzskym úradom známi, pripomína DPA.
Chérifa odsúdili na tri roky väzenia ešte v roku 2008 za napomáhanie pri nábore bojovníkov pre al-Káidu v Iraku. Jeho brat doposiaľ nebol obvinený zo žiadneho trestného činu, tiež bol však pod dohľadom.
Obaja mali okrem toho zákaz vstúpiť na územie USA, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje z americkej tajnej služby.
Podľa amerických a európskych zdrojov Said strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.
Útok na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo, ktorý okrem iných zverejnil karikatúry proroka Mohameda, si v stredu vyžiadal životy 12 ľudí vrátane ôsmich novinárov, medzi ktorými je i šéfredaktor Stéphane Charbonnier a niekoľko renomovaných karikaturistov. O život prišli i dvaja policajti, z toho jeden bol moslim pôvodom z Tuniska, pripomínajú médiá. Ahmada Merabeta po postrelení na ulici, neďaleko sídla redakcie, útočníci usmrtili ranou do hlavy, keď sa im z posledných síl snažil zabrániť v ďalšej streľbe a prosil ich aj o milosť voči sebe samému, informoval na svojej webovej stránke denník Le Figaro.
Rozsah mobilizácie a solidarity po útoku na týždenník demonštrovali vo štvrtok aj fotografie, ktoré sa objavili na internete od jeho radových používateľov. Železničná spoločnosť SNCF prakticky v celej krajine na informačných tabuliach vo vlakoch i na staniciach informácie o smerovaní vlakov strieda s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie), ktorý sa ako hashtag #JeSuisCharlie objavil na sieti Twitter a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom.
Takisto sa však objavil hashtag #JesuisAhmed (Ja som Ahmed) na podporu mŕtveho moslimského policajta, ktorého moslimovia považujú za hrdinu. "Ja nie som Charlie. Som Ahmed, mŕtvy policajt. Charlie zosmiešňoval moju vieru a kultúru a ja som zomrel pri bránení jeho práva na to, aby to mohol robiť," uviedol na Twitteri libanonský aktivista Dijáb abú Džahdžáh.


Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq pozastavil reklamnú kampaň na svoj nový román Soumission a odcestoval z Paríža. Informovala o tom spravodajská televízia BMF TV.
Houellebecqov literárny agent François Samuelson na vysvetlenie uviedol, že spisovateľa "hlboko zasiahla smrť jeho priateľa Bernarda Marisa, ktorý je jednou z 12 obetí atentátu na satirický týždenník Charlie Hebdo.
Bernard Maris, ľavicový ekonóm, bol veľkým obdivovateľom Houellebecq, vnímal ho ako brilantného analytika a vlani mu dokonca venoval svoju najnovšiu knihu.
V deň atentátu na redakciu sa na titulnej strane objavila karikatúra Houellebecqa, ktorého kniha sa práve v stredu objavila na pultoch kníhkupectiev. Románu, ktorý je fikciou o Francúzsku v roku 2022, bolo venovaných aj niekoľko ďalších strán čísla. Houellebecq sa počas uplynulého týždňa objavil prakticky vo všetkých vplyvných francúzskych médiách, aby predstavil svoju knihu, ktorá okamžite vyvolala polemiku.
Autor v nej totiž predstavuje Francúzsko v roku 2022, keď ho riadi moslimská vláda a prezidentom sa stane líder moslimskej strany Ben Abbes, ktorý o sebe tvrdí, že bude ochrancom základných hodnôt. Medzi ne však radí patriarchát, polygamiu, zahaľovanie žien, ich vzdanie sa zamestnania, koniec slobody vierovyznania a konverziu k islamu.
Po úspechu svojho románu Les Particules élémentaires (v českom preklade Elementární částice) žil Houellebecq istý čas v Írsku, momentálne však býva v Paríži. Podľa agenta Samuelsona nemá momentálne žiadnu policajnú ochranu.

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes vyzval médiá, aby sa po smrtiacom útoku na redaktorov francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo neuchyľovali k autocenzúre.
"Organizácie austrálskych médií zvyčajne neváhajú, keď v záujme argumentu kritizujú kresťanstvo," povedal Abbott v rozhovore pre ranný program Today austrálskej televíznej siete Nine. Reagoval na otázku, ako ďaleko môže zájsť satira v prípade náboženstiev a menšín.
"Ak začneme uplatňovať autocenzúru, ak zmeníme spôsob nášho života a zmýšľania, stanú sa víťazmi teroristi. Ta posledná vec, ktorú by sme mali urobiť, je darovať týmto fanatikom zla akékoľvek víťazstvo," zdôraznil Abbot.
"Nesmieme prestať byť sebou samými v dôsledku takéhoto typu útoku," citovala austrálskeho premiéra agentúra DPA.
Pri stredajšom útoku bolo zabitých 12 ľudí a polícia ešte stále pátra po útočníkoch na redaktorov časopisu, ktorý zverejnil karikatúry kritické voči islamu, ale i ďalším náboženstvám.


Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

                 VÝROKY TÝŽDŇA





„Ale hoši kurva, sedmkrát ste nás porazili a my sme to museli skousnout, jednou nám to dopřejte. „
Ernest Bokroš pri stretnutí s reportérmi z Česka

„Lebo to počúva 50- až 100-tisíc ľudí. Váhu tomu nedávam ja, ale oni. Všetci sa môžeme tváriť, že Slobodný vysielač neexistuje, ale potom sa nečudujme, že tí ľudia budú voliť Kotlebu. Podľa mňa to je voličský potenciál a nemôžete povedať, že sú všetci blázni. Myslím si, že je lepšie, ak ich svojimi tézami, ktoré možno nie sú mainstream, ale stále sú v normálnych civilizačných hraniciach, oslovím ja, ako to prenechať Kotlebovi alebo Rostasovi, ak sa rozhodne založiť stranu. Určite viete, že nie som extrémista. A nerátam ani s tým, že extrémistov oslovím. Tí budú voliť extrémistov, ale netvrďte mi, že 70-tisíc voličov z banskobystrického kraja, ktorí vo voľbách do VÚC volili Kotlebu, sú extrémisti. Myslím si, že pre tú časť z nich, ktorú netvoria extrémisti, viem byť dobrou alternatívou. Ale osloviť ich musím tam, kde sa nachádzajú. To je napríklad Slobodný vysielač.“
Richard Sulík


" Samo sebou, já Bokroše znám, to on se vychválí do nebes, jak je výborný, jak to zvládnul. Oni hráli proti nám úplně stejný hokej jako proti komukoli jinému. Kdybychom dali tři góly, bylo po šroubkách. A že by nás přehrávali? Dvě třetiny jsme byli jasně lepší, ve třetí přišla křeč, frustrace. Oni měli výborného gólmana a ohromné štěstí. To je asi celé tajemství jejich úspěchu.“
Miroslav Přerost , tréner českej hokejovej 20- ky

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Pohyb dvoch hlavných podozrivých z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zatiaľ unikajú polícii, potvrdili dnes v meste Dammartin-en-Goele severne od Paríža, kde vzali ako rukojemníkov niekoľko osôb. Ich počet nie je bezprostredne známy.
Minister vnútra Bernard Cazeneuve nezávisle od týchto medializovaných informácií potvrdil, že v Dammartin-en-Goele prebieha policajná operácia, na ktorej sa zúčastňujú aj zásahové jednotky GIGN a RAID.
Podľa RTL dvojica páchateľov predtým v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky Peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Niekoľkokrát pritom strieľali na prenasledujúcich policajtov.
Nad mestom Dammartin-en-Goële podľa rozhlasovej stanice France Info prelietava najmenej päť policajných vrtuľníkov. Zamestnanci miestnych firiem dostali príkaz neopúšťať pracovisko po tom, ako dvojica páchateľov zobrala za rukojemníkov údajne najmenej dvoch ľudí - zamestnancov miestnej firmy. Ich zajatiu podľa RTL predchádzala prestrelka, pri ktorej utrpeli ťažké zranenia najmenej dvaja ľudia.

Copyright © TASR 2015

Zomrel Rod Taylor

Zomrel Rod Taylor

Vo veku 84 rokov zomrel hollywoodsky herec, austrálsky rodák Rod Taylor, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Taylorovu rodinu.
Dcéra herca pre noviny Los Angeles Times potvrdila, že Taylor zomrel v stredu v rodinnom sídle v Los Angeles. Taylorov Agent potvrdil úmrtie herca pre americký magazín People vo štvrtok.
Rod Taylor získal slávu prostredníctvom hlavnej úlohy v americkom horore Vtáci (The Birds, 1963) od Alfreda Hitchcocka. Okrem toho účinkoval v ešte 50 ďalších filmoch, pripomína DPA. K najznámejším patrí Stroj času (Time Machine, 1960).
Naposledy si zahral Winstona Churchilla vo filme Nehanební bastardi (Inglourious Bartards) režiséra Quentina Tarantina z roku 2009.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarský Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý má na starosti výrobu spravodajstva a iných programov pre verejnoprávne médiá, avizoval dnes zámer hromadne prepustiť 177 zamestnancov. Informovala o tom agentúra MTI.
Dôvodom tohto kroku, v rámci ktorého v prvom a druhom štvrťroku 2015 prepustia 146 budapeštianskych a celkom 31 zamestnancov pracovísk v Pécsi a Segedíne, je racionalizácia výrobných procesov a znižovanie mzdových nákladov.
MTVA v záujme zmiernenia následkov hromadného prepúšťania začne rokovať s odborármi, píše sa vo vyhlásení fondu.
Terajšie masové prepúšťanie bude už štvrtým v poradí. V roku 2011 vo dvoch etapách prepustili celkom 900 a vlani 200 zamestnancov. Konečným cieľom vedenia je dosiahnuť stav 1600 zamestnancov.
Zamestnanci verejnoprávnych médií patria od 1. januára 2011 organizačne pod MTVA. Maďarská televízia MTV, Duna TV a maďarský rozhlas Magyar Rádió nevyrábajú programy, vytvárajú iba profil médií, ku ktorému rôzne programy objednávajú z tohto fondu.

Copyright © TASR 2015

Saudskoarabského blogera začnú v piatok bičovať po tom, ako ho už dávnejšie odsúdili za urážku islamu. Informuje o tom spravodajský portál denníka The Guardian. Blogerovi Raifovi Badavímu udelia prvých 50 z celkového počtu 1000 rán bičov po piatkových modlitbách. Mladíka odsúdili po tom, ako na vlastnom fóre údajne urážal islam. Okrem toho mu nariadili aj zaplatenie pokuty vo výške milión saudskoarabských rialov, v prepočte až takmer štvrť milióna eur. Podľa ľudskoprávnych organizácií ide len o jeden z množstva podobných prípadov v krajine. Podľa Amnesty International budú Badavího bičovať raz za týždeň až takmer pol roka. V roku 2013 ho pôvodne odsúdili na sedemročné väzenie a 600 rán bičom. Po jeho odvolaní však sudca rozsudok sprísnil. Badavího deti a manželka po rozsudku ušli do Kanady.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Líbyjská pobočka skupiny islamského štátu tvrdí, že popravila dvoch tuniských novinárov, ktorí sa stratili v septembri. Vo vyhlásení na džihádistických webových stránkach sú umiestnené fotografie dvoch novinárov (Sofiene Chourabi a Nadhir Katri ) ,kráčajúcich vedľa ozbrojeného militanta.

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Svetoznáma parížska Eiffelova veža sa včera večer ponorila do tmy na počesť obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených. V reakcii na útok sa v nedeľu zídu v Paríži poprední predstavitelia krajín Európy a USA, ktorí budú diskutovať o opatreniach v boji proti terorizmu.
Na Eiffelovej veži sa o 20.00 h vypli takmer všetky svetlá. Stalo sa tak na záver dňa štátneho smútku, ktorý po stredajšom útoku vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande.
Na nedeľňajšej schôdzke, konanej z iniciatívy Paríža, sa okrem francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva zúčastní aj jeho nemecký rezortný kolega Thomas de Maiziére a americký minister spravodlivosti Eric Holder.
Na rokovaniach budú prítomní aj koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove, eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos i zástupcovia európskych krajín "najviac postihnutých terorizmom", uviedol Cazeneuve.
"Súčasťou stretnutí (v Paríži) budú diskusie o tom, ako čeliť teroristickým hrozbám, zahraničným bojovníkom a násilnému extrémizmu," uviedol predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti, ktorého citovala agentúra Reuters.
Francúzskym policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Do pátrania a súvisiacich opatrení je zapojených okolo 88.000 príslušníkov bezpečnostných síl.



Francúzska polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s predpokladanými páchateľmi útoku na redakciu satirického časopisu v Paríži. Vyšetrovatelia už v súvislosti s prípadom vypočuli 90 ľudí.
Deväť osôb bolo zadržaných za účelom ďalšieho vypočúvania, uviedla agentúra AP.
Policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Polícia varovala, že obaja potomkovia alžírskych prisťahovalcov sú "ozbrojení a nebezpeční".
Existujú obavy, že by muži mohli podniknúť ďalší útok. Podľa správ svedkov majú samopaly typu kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety.
Pátranie sa momentálne sústreďuje na niekoľko miest a obcí v severnom regióne Pikardia, kde sa môžu obaja teroristi ukrývať po úteku z Paríža, povedal novinárom francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
Po zuby ozbrojeným policajtom pomáhajú aj služobné vrtuľníky. Minister zdôraznil, že podozrivých zatiaľ nenašli, nedošlo k žiadnemu obliehaniu a preverujú sa len správy svedkov.
Približne dve desiatky maskovaných policajtov v helmách postupne prehľadávali domy v dedinách Corcy a Longpont v pikardskom departmente Aisne, ležiacom približne 70 kilometrov severne od Paríža. Obe obce sa nachádzajú v blízkosti čerpacej stanice, z ktorej dnes obaja podozriví údajne ukradli pohonné hmoty a jedlo. V okolí dedín sú husté lesy a močiare, uviedla agentúra Reuters.
Tretí podozrivý Mourad Hamyd (18) sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres, keď počul, že je spájaný s útokmi, a v súčasnosti je v policajnej väzbe.
Nemenovaný predstaviteľ francúzskej polície uviedol, že hľadaní bratia boli napojení na jemenskú teroristickú organizáciu, ktorú bližšie nešpecifikoval. Podľa jedného zo svedkov atentátnici vyhlasovali, že za útokom stojí jemenská odnož al-Káidy.

Copyright © TASR 2015

8. 1. 2015

Zomrel Khan Bonfils

Zomrel Khan Bonfils


Dňa 5. januára 2015 herec Khan Bonfils nacvičoval inscenáciu Dantovho Pekla, keď skolaboval a zomrel. Mal 43 rokov
Khan Bonfils bol britský herec a performer.
Medzi jeho filmy patria majster Jedi Saesee Tiin (Star Wars: Epizóda I: Skrytá hrozba , The Phantom Menace , Sky Captain and the World of Tomorrow , Body Armour aTraveller .
Medzi jeho ďalšie filmy patrí Tomb Raider 2, Batman začína, a bondovky Tomorrow Never Dies a Skyfall .
Bonfils hrával aj divadlo vo West Ende.
Bonfils mal krátku kariéru v modelingu/ Michiko Kochino, Hermes, Oswald Boateng / .

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Hlavné moslimské organizácie vo Francúzsku vyzvali dnes imámov po celej krajine, aby v kázňach počas piatkových modlitieb odsúdili terorizmus a násilie. Reagovali tak na stredajší útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených.
"Apelujeme na imámov vo všetkých mešitách vo Francúzsku, aby čo najdôraznejšie odmietli násilie a terorizmus bez ohľadu na jeho pôvod," uvádza sa v spoločnom vyhlásení siedmich francúzskych moslimských organizácií, ktoré citovala agentúra DPA.
Vyzvali tiež všetkých moslimských veriacich, aby sa po skončení piatkových modlitieb zúčastnili na pietnych zhromaždeniach venovaných pamiatke obetí stredajšieho brutálneho útoku.
"Moslimské organizácie - hlboko šokované a zarmútené zavraždením našich krajanov novinárov a policajtov - sa spájajú, vyjadrujú pochopenie s bolesťou pozostalých a chcú prejaviť svoju národnú solidaritu," píše sa vo vyhlásení.

Pápež František sa dnes modlil za obete stredajšieho útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených.
"Modlime sa za obete tejto ukrutnosti. Je ich tak veľa! A prosme tiež Pána, aby zmenil srdcia ukrutných," vyhlásil pápež počas pravidelnej rannej omše v kaplnke Domu svätej Marty vo Vatikáne.
Na modlitby za obete parížskeho útoku vyzvala hlava katolíckej cirkvi aj prostredníctvom sociálnej siete Twitter, uviedla agentúra DPA.
František okrem toho zaslal kondolenčný telegram predsedovi konferencie francúzskych biskupov kardinálovi Andrému Vingtovi-Troisovi.

Copyright © TASR 2015

Francúzska polícia aj vo štvrtok intenzívne pátra po dvoch bratoch, ktorí sa mali podieľať na teroristickom útoku na redakciu humoristického týždenníka Charlie Hebdo. Mužov identifikovali ako 32-ročného Chérifa Kouachiho a 34-ročného Saida Kouachiho. Tretí podozrivý sa už vzdal polícii.
Mladší z bratov je bývalým roznášačom pizze. V roku 2008 ho odsúdili na 3 roky väzenia, z toho 1,5 roka podmienečne, po tom, ako sa pokúsil opustiť Francúzsko a pripojiť sa islamistickým bojovníkom v Iraku. Chérif Kouachi podľa súdu podstúpil len minimálny bojový tréning. Používať kalašnikov sa pritom naučil len s pomocou príručiek. Tajné služby ho zatkli predtým, ako sa pokúsil odletieť do Sýrie, odkiaľ mal namierené do Iraku. Kouachi sa objavil aj vo francúzskom dokumentárnom filme z roku 2005, kde ho autor opisuje ako "mladíka, ktorého zaujímajú viac dievčatá ako mešita". Kouachiho podľa jeho vlastných slov na cestu džihádu presvedčil až radikálny moslimský duchovný z predmestia Paríža. "Povedal mi, že (sväté) písmo poukazuje na východy samovražedných útokov," povedal v dokumente.
O jeho bratovi sa už vie menej. Francúzsky premiér Manuel Valls však vo štvrtkovom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu uviedol, že obaja Kouachiovci boli terčom záujmu tajných služieb. Tretieho podozrivého identifikovali ako 18-ročného Mouarada Hamyda. Policajtom sa vzdal po tom, ako si v novinách prečítal, že ho spájajú s útokom na Charlie Hebdo.
Muži napadli v stredu redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili. Polícia následne spustila veľkú pátraciu operáciu. Denník Le Parisien informoval, že muži s kuklami na hlavách cestujú smerom od Paríža v bielom Renaulte Clio, v ktorom je vidieť aj zbrane. Údajne ide o francúzskych občanov napojených na jemenskú teroristickú bunku.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS vyrobí živý signál z podujatia Zimnej  Univerziády v Osrblí v termíne 24.1.-1.2.2015 pre Alter Rights & Marketing” d.o.o., Serbia za odplatu vy výške 115 000.-€ (bez DPH).