7. 3. 2015

Zomrel Albert Maysles

Zomrel Albert Maysles

Vo štvrtok 5. marca zomrel vo veku 88 rokov americký dokumentarista Albert Maysles. Filmár, ktorý bojoval s rakovinou, naposledy vydýchol vo svojom newyorskom dome. „Počas viac ako piatich dekád vytvoril Albert množstvo originálnych snímok, inšpiroval iných filmárov a všetkých sa dotkol svojou ľudskosťou, charakterom a vierou v silu lásky,“ uviedla Mayslesova rodina vo vyhlásení. „Je to hrozná strata pre filmárov z celého sveta. Jeho práca inšpirovala celé generácie filmových tvorcov,“ vyjadrila sa režisérka a producentka Laura Poitras.
Albert Maysles sa narodil 26. novembra 1926. Spolu s bratom Davidom, ktorý zomrel 3. januára 1987 vo veku 55 rokov, nakrútil dokumentárne filmy ako What's Happening! The Beatles in the U.S.A. (1964), Obchodný cestujúci (Salesman, 1968), Gimme Shelter (1970) či Grey Gardens (1975). Za dielo Christo's Valley Curtain (1974) ich nominovali na Oscara.
Na konte má napríklad aj snímku The Love We Make (2011) o osobnej ceste Paula McCartneyho po zničenom New Yorku v roku 2001 a o plánovaní a príprave benefičného koncertu, ktorý sa konal šesť týždňov po útokoch na budovy Svetového obchodného centra (WTC). Americký prezident Barack Obama mu vlani udelil Národnú medailu umení.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !

6. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Zachary Quinto sa predstaví v tretej sezóne seriálu Hannibal (2013). Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly. Tridsaťsedemročný rodák z Pittsburghu by sa mal objaviť minimálne v jednej epizóde ako pacient psychiatričky Bedelie du Maurier v podaní Gillian Anderson.
Štart tretej sezóny Hannibala je naplánovaný na leto. Rolu sadistického boháča Masona Vergera v nej po Michaelovi Pittovi prevezme Joe Anderson. Viac priestoru by mala dostať spomínaná záhadná psychiatrička v podaní Gillian Anderson, ktorá sa z predstaviteľky vedľajšej postavy posunula medzi hlavné herecké obsadenie. To doplnia aj Angličan Richard Armitage, Japonka Tao Okamoto a Američanka Nina Arianda. Armitage sa predstaví ako sériový vrah Francis Dolarhyde, známy tiež pod prezývkou Zúbková víla. Okamoto, známa ako Mariko Yashida z komiksovky Wolverine (2013), stvárni tajomnú Lady Murasaki, a Arianda si zahrá Molly, manželku špeciálneho agenta Willa Grahama v podaní Hugha Dancyho.
Hannibal Lecter v podaní Madsa Mikkelsena bude v tretej sérii po krvavom finále druhej sezóny spolu s Bedeliou na úteku. I keď nebolo jasné, či Will Graham (Hugh Dancy), Alana Bloom (Caroline Dhavernas) a Jack Crawford (Laurence Fishburne) záver série prežili, tvorcovia už potvrdili, že v nových častiach budú účinkovať Hugh Dancy aj Laurence Fishburne.
Zachary Quinto je známy najmä ako Sylar zo seriálu Hrdinovia (2006 - 2010) a pán Spock z filmov Star Trek (2009) a Star Trek: Do temnoty (2013). Predstavil sa tiež vo dvoch sezónach hororového seriálu American Horror Story (2011), ktorý mu v roku 2013 vyniesol nomináciu na Primetime Emmy, a filme Margin Call (2011). V súčasnosti účinkuje v seriáli The Slap (2015).

Švédsky bývalý tenista Jonas Björkman sa pridal k Martine Hingisovej, Martine Navrátilovej, Monice Selešovej či Toddovi Woodbridgeovi, v rodnej krajine sa zapojil do televíznej šou Let´s Dance. Po prvom kole figuruje s partnerkou Veerou Kinnunenovou na druhej priečke, referuje web Tennis World. Štyridsaťdvaročný Björkman je bývalým lídrom svetového rebríčka ATP vo štvorhre, vo dvojhre sa najvyššie dostal na štvrtú priečku.

Americký tenista Sam Querrey si hľadá partnerku prostredníctvom televíznej šou. Epizódu nakrútili v novembri a káblovka Bravo TV ju odvysiela v nedeľu, predznamenal portál Tennis World. Dvadsaťsedemročný niekdajší 17. muž svetového rebríčka Querrey figuruje na 43. mieste v renkingu ATP vo dvojhre. Počas kariéry si tenisom zarobil 5 828 966 USD, takže spĺňa kritérium obsiahnuté v názve relácie - The Millionaire Matchmaker.

Americký herec, producent a komik Alec Baldwin si v pripravovanom projekte televízie HBO a spoločnosti Universal Television zahrá podnikateľa a filantropa menom Joe Byrne, ktorý neočakávane zasadne na stoličku newyorského starostu. Informoval o tom portál Deadline. Názov seriálu jeho tvorcovia zatiaľ neprezradili, už teraz je však známe, že 56-ročný umelec sa na ňom bude podieľať aj ako producent.
Ďalším výkonným producentom bude Cary Brokaw. Scenár píše Wells Tower. Nakrúcať chcú v New Yorku, pričom začať plánujú v septembri tohto roka. O projekt prejavilo záujem viacero spoločností. Tvorcovia diela napokon uzavreli zmluvu na pilotný diel, na ktorý by mali nadviazať ďalšie časti. V prípade, ak by sa televízia rozhodla, že ďalšie epizódy nechce, hrozia jej sankcie. Zatiaľ nie je známe, kto bude pilot režírovať. „Cary a ja sme sa do toho chceli pustiť už pred deviatimi rokmi, no vtedy som s Lorneom Michaelsom a Tinou Fey pracoval na seriáli Štúdio 30 Rock,“ vyjadril sa Baldwin. „Ten chlapík je filantrop, veľkopodnikateľ a bulváru dobre známy obyvateľ New Yorku,“ doplnil herec, podľa ktorého je Joe Byrne v istých veciach podobný Donaldovi Trumpovi, Michaelovi Bloombergovi či Georgeovi Sorosovi.
Alec Baldwin odštartoval kariéru v roku 1980, keď sa pripojil k hereckému obsadeniu seriálu The Doctors (1963 - 1982). Neskôr hral vo filmoch Beetlejuice (1988), Podnikavé dievča (1988), Miami Blues (1990), Honba na ponorku (1990), Konkurenti (1992), V moci posadnutosti (1993), Nebeskí väzni (1996), Porotkyňa (1996), Na ostrie noža (1997), Merkúr (1998), Notting Hill (1999), Taká zvláštna rodinka (2001), Pearl Harbor (2001), Riskni to s Polly (2004), Letec (2004), Finty Dicka a Jane (2005), Elizabethtown (2005), Na druhej strane (2006), Kauza CIA (2006), Kamarátovo dievča (2008), Pre moju sestru (2009), Nejako sa to komplikuje (2009), Do Ríma s láskou (2012) či Jasmínine slzy (2013). Za výkon vo filme Smoliar (2003) ho nominovali na Oscara. Za účinkovanie v spomínanom seriáli Štúdio 30 Rock (2006 - 2013) získal niekoľko prestížnych cien, napríklad dve Primetime Emmy, tri Zlaté glóbusy a osem Screen Actors Guild Awards.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dánske združenie učiteľov náboženstva požaduje, aby sa kontroverzné karikatúry proroka Mohameda, po prvý raz uverejnené v roku 2005 v denníku Jyllands-Posten, čo najskôr stali súčasťou študijného programu tamojších štátnych škôl. Informoval o tom dnes denník The Copenhagen Post.
Iniciatívu podporilo aj niekoľko politických strán vrátane Sociálnych demokratov (S), Dánskej ľudovej strany (DF) a Konzervatívnej ľudovej strany (DKF), hoci s rozličným stupňom intenzity. "Bolo by prirodzené, ak by sa tieto karikatúry stali súčasťou materiálov, ktoré si učitelia môžu zvoliť," uviedla hovorkyňa ľudovcov Mai Mercadová pre rozhlasovú a televíznu stanicu DR Nyheder.
Táto pravicová strana dokonca vyzvala, aby ilustrácie boli na dánskych štátnych školách povinnou výučbou. Ľudovci však na rozdiel od konzervatívcov, ktorí požadujú, aby sa karikatúry vyučovali na hodinách dejepisu, chcú, aby sa s nimi žiaci stretávali iba v rámci hodín náboženstva, komentujú situáciu dánske noviny.
"Jednou z najväčších výziev našej doby je hrozba islamizmu a tlak na právo slobody, ktorý sa nahromadil počas rokov. Ak chceme, aby žiaci - vrátane tých s moslimským pôvodom - vedeli, aké právo slobody platí v Dánsku, mali by sme pristúpiť k tomuto kroku," uviedol hovorca ľudovcov pre prisťahovalectvo Martin Henriksen.
Mnohé školy po celej krajine vyučujú krízu okolo Mohameda ako súčasť hodín dejepisu, občianskej náuky a náboženstva, téma však nie je povinná, pripomína dánske ministerstvo školstva.

Prezident ČR Miloš Zeman dnes počas pracovnej návštevy Plzenského kraja kritizoval verejnoprávnu Českú televíziu (ČT) a vyslovil sa za zrušenie koncesionárskych poplatkov.
"Môj osobný názor znie, že Česká televízia, bohužiaľ, neplní svoju verejnoprávnu funkciu a stáva sa nielen komerčnou, ale dokonca zlou komerčnou televíziou," uviedol najvyšší predstaviteľ krajiny na tlačovej konferencii, ktorú paradoxne odvysielal v priamom prenose spravodajský televízny kanál ČT24.
Podľa vlastných slov Zeman kedysi s veľkým zaujatím sledoval programy ČT2, predovšetkým dokumentárne, a veľmi ľutuje, čo sa v poslednom čase deje s ČT2.
Návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktorý predložil spoločne s ďalšími 14 senátormi Jan Veleba - líder Strany práv občanov, v ktorej je Miloš Zeman čestným predsedom, považuje prezident za celkom rozumný, aby mali jednotlivé televízne okruhy rovnakú štartovaciu čiaru.
Návrh predpokladá zbavenie povinnosti platiť koncesionárske poplatky na päť rokov u všetkých osôb, o ktorých či už verejnoprávna televízia alebo verejnoprávny Český rozhlas (ČRo) odvysielali nepravdu. Súčasne by umožnil alternatívne zasielanie peňazí iným verejnoprávnym inštitúciám, namiesto televízie alebo rozhlasu napríklad múzeu, divadlu alebo filharmónii.
Vzhľadom na fakt, že viac ako 80 percent z príjmov verejnoprávnych elektronických médií pochádza práve z poplatkov, pričom reklama je v nich výrazne limitovaná, by to však mohlo mať pre ČT i ČRo fatálne dôsledky.
Hovorkyňa ČT Alžběta Plívová v reakcii na prezidentovu kritiku podľa serveru iDNES.cz uviedla, že tento bezprecedentný útok na nezávislosť verejnoprávnej televízie je o to nebezpečnejší, že ho vyslovuje najvyšší ústavný činiteľ krajiny.
Podľa jej slov má kompetenciu hodnotiť vyváženosť a objektivitu spravodajstva ČT a celkovú kvalitu kontrolný orgán - Rada ČT, a to na základe objektívnych analytických údajov. Na invektívy hlavy štátu preto ČT nebude už reagovať a ani sa nimi nenechá zastrašiť, dodala.

Copyright © TASR 2015

Zomrel Harve Bennett

Zomrel Harve Bennett

V stredu 4. marca zomrel vo veku 84 rokov americký televízny a filmový producent a scenárista Harve Bennett, ktorý sa podieľal na viacerých filmoch Star Trek. Informoval o tom portál Deadline. Rodák z Chicaga naposledy vydýchol v meste Medford v Oregone.
„Bol to pozoruhodný človek. Bol nenápadný a skromný. Ak by nebolo jeho, ďalšie filmy Star Trek by zrejme neboli nevznikli. Je možné, že časom zapadne prachom, no práve on prišiel na to, ako to treba robiť,“ vyjadril sa režisér Nicholas Meyer.
Harve Bennett sa narodil 17. augusta 1930. Okrem spomínaných snímok Star Trek II: Khanov hnev (1982), Star Trek III: Pátranie po Spockovi (1984), Star Trek IV: Cesta domov (1986) a Star Trek V: Posledná hranica (1989), v ktorých účinkoval aj nedávno zosnulý herec Leonard Nimoy, stál tiež za televíznymi projektmi ako The Mod Squad (1968 - 1973), The Six Million Dollar Man (1974 - 1978) alebo The Bionic Woman (1976 - 1978). Podieľal sa aj na seriáli Salvage 1 (1979) či dráme A Woman Called Golda (1982).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Interactive Advertising Bureau Slovakia News

Interactive Advertising 

Bureau Slovakia News

Praktiky niektorých médií s nedovoleným kopírovaním a publikovaním autorsky nevysporiadaného obsahu viedli členov Interactive Advertising Bureau (IAB) Slovakia k vzniku Kódexu preberania obsahu na internete. Ako agentúru SITA informovala výkonná riaditeľka IAB Slovakia Michaela Slaninová, "kódex preberania obsahu na internete obsahuje najmä základné pravidlá, pri ktorých dodržaní je možné využívať cudzí obsah na internete bez toho, aby došlo k porušeniu práv pôvodcu obsahu." Členovia IAB Slovakia podľa Slaninovej v uplynulých dňoch kódex nielen prijali, ale zároveň si zvolili členov Komisie pre dohľad nad dodržiavaním kódexu (Etická komisia). "Nie je prípustné, aby médiá, ktoré nemuseli vynaložiť na jeho tvorbu takmer žiadne náklady, profitovali takto z práce a vynaloženého úsilia iných. Na druhej strane, na trhu chýbali pravidlá, ktoré by jednoducho pomenovali návod ako označiť a preberať cudzí obsah tak, aby nedochádzalo k porušovaniu práv jeho pôvodcu. Preto jedným z kľúčových cieľov Kódexu je edukácia," píše sa v tlačovej správe k vzniku kódexu a etickej komisie.
Kódex začne platiť 1. apríla a 5. marca ho zverejnili na webe IAB Slovakia http://www.iabslovakia.sk v sekcii AIMmonitor/ Zapojenie do merania. "Cieľom pravidiel Kódexu je pomôcť tvorcom obsahu chrániť ich práva, zjednotiť označenie prevzatého cudzieho obsahu v médiách tak, aby bolo zrejmé, odkiaľ prevzatý obsah pochádza, a tak transparentne umožniť preskúmanie vysporiadania autorských práv k obsahu, edukovať médiá a trh, zamedziť médiám, aby ďalej komerčne využívali cudzí obsah, ktorý získali neoprávnene," informuje IAB Slovakia.
V kódexe sú pravidlá využívania cudzieho obsahu rozdelené do 13 bodov. Týkajú sa využívania cudzieho obsahu, uvádzania zdroja, hypertextových odkazov, citácie, zvukovo-obrazových záznamov, obsahu RSS kanálov, agregátorov, spravodajskej licencie, súborných diel, plateného prístupu k obsahu, obsahu tlačových agentúr, blogov a obsahu tvoreného tretími stranami. "Ďalej vymedzuje pôsobnosť a kompetencie Etickej komisie, postup pri zistení porušovania pravidiel a formu zverejňovania zoznamu subjektov, ktoré sa zaviazali pravidlá dodržiavať alebo ktoré pravidlá nedodržiavajú. Kódex by mali dodržiavať všetci členovia IAB Slovakia, všetky médiá merané vo výskume AIMmonitor a signatári, ktorí sa dobrovoľne k nemu prihlásia," informovala ďalej Michaela Slaninová.
Výkonná riaditeľka IAB Slovakia upozornila, že 1. apríla zverejnia na webe IAB Slovakia samostatnú sekciu, kde bude uvedený zoznam médií, ktoré sú zmluvne alebo člensky zaviazané dodržiavať kódex, zoznam signatárov kódexu, aktuálna verzia kódexu, zloženie Etickej komisie a informácie súvisiace s prácou komisie. V kompetencii Etickej komisie pritom je posudzovať, či je alebo nie je obsah médií v súlade s pravidlami kódexu a na základe toho vydávať odporúčania pre Správnu radu, pre členov alebo subjekty z trhu, ktoré o to požiadajú. Etická komisia ďalej môže predkladať návrhy Správnej rade združenia na základe zistení vyplývajúcich z kontroly dodržiavania pravidiel. Kontrolovať dodržiavanie pritom môže buď vlastným monitoringom, alebo na základe podnetu. Napokon je právom Etickej komisie navrhovať opatrenia pri porušovaní pravidiel. Komisia pozostáva z 10 členov. Členovia komisie si zvolia svojho predsedu na prvom zasadnutí. "Členmi Etickej komisie sú zástupcovia členských médií, či už z redakčnej alebo obchodnej oblasti. Medzi nominovanými kandidátmi boli odborníci, ktorí na tvorbe kódexu pracovali, ako aj iní zástupcovia členov," uvádza sa v tlačovej správe. Na základe voľby členov IAB Slovakia sa členmi Etickej komisie stali: Jaroslav Matyáš (Trend Holding), Vladimír Kroupa (Spoločnosť 7Plus), Branislav Karvaš (Zoznam), Peter Bárdy (Azet.sk), Ivan Sámel (iSita), David Csino (MAC TV), Ladislav Kováč (Mafra Slovakia), Marek Vidovič (Modrý koník), Martin Čorej (Petit Press) a Andrea Szőcsová (Mafra Slovakia).
Keďže kódex a aj Etická komisia vznikli len nedávno, môžu sa podľa IAB Slovakia niektoré časti kódexu ďalej upraviť, a to nielen na základe práce komisie, ale i vývoja na online trhu. "Kódex preto v jeho súčasnej podobe považujeme za východisko práce pre Etickú komisiu. Vývojom prejde aj spôsob spolupráce s členskými agentúrami a ostatnými subjektmi, ktoré sa k nemu zaviažu a nebudú patriť do kategórie médií."

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA 


"V roku 2014 sa však situácia zmenila, Maďarsko je hospodársky úspešné. Vyhlásilo novú zahraničnopolitickú doktrínu, začalo byť iniciatívne, do hlbokej vody sme hodili mladých, nadaných a ambicióznych ľudí. Je čas, aby sa Maďarsko stavalo k zahraničiu ako rovnocenný partner. Iba vo februári navštívil Budapešť jeden prezident, traja premiéri a deväť ministrov zahraničných vecí."
Viktor Orbán


 „Jsou blbí a projekt tunelu Blanka dělal asi nějaký debil.“
Adriana Krnáčová, pražská primátorka


: „Nehovorím, že niekedy som sa nevyjadril povedzme vulgárne, ale nemyslím si, že je to pravda.“
Vladimír Jánoš ,poslanec Smeru

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Giovanni Ribisi sa predstaví v pilotnom filme seriálu Sneaky Pete. Na produkcii projektu televízie CBS sa podieľajú Bryan Cranston, známy napríklad zo seriálu Perníkový tatko (2008 - 2013), či David Shore, ktorý vytvoril hit Dr. House (2004 - 2012).
Štyridsaťročný Ribisi sa v snímke objaví v hlavnej úlohe, pričom stvárni muža, ktorý po prepustení z väzenia prevezme identitu bývalého spoluväzňa. Vo filme, ktorý bude režírovať Seth Gordon, si zahrajú aj Libe Barer, Marin Ireland, Margo Martindale či Peter Gerety.
Giovanni Ribisi si v rokoch 1996 až 2003 zahral v sitcome Priatelia (1994 - 2004). Okrem toho účinkoval napríklad v snímkach Zachráňte vojaka Ryana (1998), 60 sekúnd (2000), Takmer dokonalý zločin (2000), Nebo (2002), Návrat do Cold Mountain (2003), Stratené v preklade (2003), Verejní nepriatelia (2009), Avatar (2009), Rumový denník (2011), Macík (2012), Lovci gangstrov (2013) alebo Selma (2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Po dňoch intenzívnych diskusií, porota jedného z najlepších ocenení fotožurnalistiky , súťaže World Press Photo, odobrala talianskemu fotografovi jednu z prvých cien potom, čo zistila, že mu skreslil miesto jednej z fotografií. Išlo o sériu"The Dark Heart of Europe", čo je 10-séria fotografií Giovanni Troila , ktorú mal nafotiť v Charleroi, Belgicko. Fotograf bol už predtým obvinený z manipulácie.

Zdroj : NYTimes

5. 3. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) hľadá študentov do vedomostnej súťaže Čo ja viem. Súťaž začala verejnoprávna televízia vysielať v apríli minulého roka a 6. apríla začne vysielať jej druhú sériu. Študenti, ktorí sa chcú prihlásiť, tak môžu spraviť na e-mailovej adrese cojaviem@rtvs.sk alebo poslať správu na profil súťaže na: https://www.facebook.com/cojaviem.rtvs so svojimi kontaktnými údajmi, vrátane čísla mobilného telefónu, agentúru SITA o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Zdôraznil, že ide o prvú interaktívnu súťaž na slovenskom televíznom trhu. Do súťaže sa totiž môžu zapojiť aj diváci, a to prostredníctvom mobilnej aplikácie.
V televíznom formáte budú proti sebe opäť súťažiť tri známe osobnosti a konkurovať im bude ďalších dvesto vysokoškolských študentov. Okrem toho si svoje vedomosti budú môcť zase preveriť aj diváci, a to prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorú si zadarmo stiahnu do svojho smartphonu či tabletu. Táto aplikácia by mala byť dostupná už v najbližších dňoch. Cieľom znalostného kvízu je vyhrať peňažnú odmenu pre vopred určenú charitatívnu organizáciu či ľudí v núdzi. Pokúsia sa o to známa osobnosť a študent, ktorí v základnom kole pozostávajúcom z piatich blokov po desať otázok získajú najviac bodov. Prvú sezónu Čo ja viem uvádzal Marcel Merčiak a podľa Juraja Kadáša bude Merčiak moderovať aj blížiacu sa druhú.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Podľa ruskej agentúry TASS ruským médiám už Ukrajina nepovoľuje vstup na oficiálne podujatia v krajine. Agentúra citovala anonymného predstaviteľa ukrajinského ministerstva zahraničia, ktorý povedal, že "od tohto týždňa už neakreditujeme ruské médiá." Dňa 12. februára ukrajinský parlament hlasoval o zákaze akreditácií ruských médií na podujatia na Ukrajine. Ukrajinská bezpečnostná služba minulý týždeň uviedla, že vytvorila zoznam približne 100 ruských novinárskych organizácií, ktorých sa zákaz bude týkať. Zoznam však nezverejnili.
Ukrajina opakovane obviňuje ruské štátom kontrolované médiá z podnecovania nepriateľstva voči Ukrajine a z lživého opisovania konfliktu na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti bojujú s ukrajinskými jednotkami.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Indická vláda podnikne príslušné kroky voči britskej spravodajskej stanici BBC, ktorá ignorovala súdny príkaz a odvysielala dokumentárny film o tragickom skupinovom znásilnení mladej Indky koncom roka 2012.
Oznámil to dnes indický minister vnútra Rádžnath Singh, ktorého citovala agentúra AP. V kontroverznom dokumente vystupuje jeden z odsúdených páchateľov, ktorý obviňuje samotnú obeť z toho, že ak by sa nebránila, neprišla by o život.
Titul s názvom "Dcéra Indie" od britskej režisérky Leslee Udwinovej mal byť pôvodne odvysielaný v nedeľu 8. marca, pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, BBC ho však odvysielala v Spojenom kráľovstve v stredu večer.
Indickí diváci ho nemali možnosť zhliadnuť na internetovej stránke tejto stanice, film sa však objavil na stránke YouTube. Opatrenia indickej vlády minister nešpecifikoval, podľa neho sú otvorené "všetky možnosti".
BBC v stanovisku argumentovala, že vysielací čas dokumentu posunula dopredu kvôli "značnému záujmu" verejnosti, ktorej chcela tento "neuveriteľne silný dokument predstaviť už pri najbližšej príležitosti", píše AP.
Dôvodom zákazu filmu v Indii sú obavy tamojších úradov, že hanlivé komentáre jedného z páchateľov, ktoré v ňom zaznievajú, by mohli vytvoriť atmosféru strachu a napätia. Podľa režisérky uvedenie dokumentu podporili aj rodičia obete.
Brutálneho sexuálneho útoku na 23-ročnú ženu sa zúčastnilo šesť páchateľov; štyroch z nich odsúdili na trest smrti, ich popravu však odložili. Jeden z útočníkov sa obesil vo väzení, ďalší, ktorý v čase udalosti nemal ešte 18 rokov, dostal trojročný trest.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Aktuálny pohľad do televízie počas nakrúcania nekonečného televízneho seriálu prináša nová premiéra v Divadle J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene s názvom Celebrity s.r.o. Hra z pera českého autora Antonína Procházku bude na Slovensku uvedená prvý raz.
"Hra prináša pohľad do zákulisia televízneho seriálu, s humorom približuje zákulisné vzťahy medzi hercami a štábom a odkrýva pravú tvár mediálneho biznisu aj takzvaných celebrít," povedal TASR dramaturg divadla Ján Chalupka.
Herec epizódnych rolí sa súhrou náhod dostane na výslnie záujmu. Rastúcej sláve však musí obetovať čoraz viac svojho súkromia. Koleso prekvapivých zápletiek sa však točí stále rýchlejšie...
"Diváci sa zoznámia z celou plejádou postáv, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou "hry na slávu". Je tam ambiciózna mladá herečka, všadeprítomná bulvárna novinárka, neúprosná produkčná aj nerealizovaný alternatívny režisér," priblížil hru ďalej dramaturg.
Režisérom novej inscenácie v repertoári DJGT je Martin Kákoš, ktorý paradoxne stál pri zrode prvých slovenských televíznych seriálov. "Pre mňa bolo zaujímavé to, že Procházka veľmi umne spája divadelné prostredie, teda život a svet hercov s televíznym prostredím. Teda tak, ako to v skutočnosti aj je. Herci sa totiž veľmi často snažia kamuflovať pred inými to, prečo vlastne robia televíznu tvorbu, ktorá celkom určite nepatrí k vrcholom hereckého vyjadrenia," povedal režisér pre TASR.
Antonín Procházka má za sebou celý rad úspešných hier. Vo zvolenskom divadle sa ešte donedávna hrala jeho hra S tvojou dcérou nikdy! Celebrity s.r.o. napísal v roku 2006, v jeho neskorších príbehoch sú však prítomné aj výraznejšie kriticko-spoločenské témy.
Komédiu v DJGT autorsky pripravili režisér Martin Kákoš, scénograf Jaroslav Valek a kostymérka Larisa Gombárová. Predstavia sa takmer všetci členovia činoherného súboru DJGT - Barbora Špániková, Richard Sanitra, Dana Karolová, Michal Ďuriš, Ondřej Daniš, Dominika Výrostek Misárová, Vladimír Rohoň, Iveta Marcineková a Ján Marcinek. Premiéra bude v piatok, 6. marca.

Copyright © TASR 2015


SLOVENSKÁ MEDIÁLNA TRAGÉDIA

SLOVENSKÁ MEDIÁLNA TRAGÉDIA

"Hlavným dôvodom vzdania sa funkcií riaditeľky a šéfredaktorky časopisu OK! je ochrana súkromia mojej rodiny, predovšetkým mojich dvoch maloletých detí, ktoré sú v dôsledku tejto medializácie vystavované veľkému psychickému napätiu a tlaku zo strany médií aj spoločnosti. Sústavný a intenzívny mediálny tlak prostredníctvom bulvárnej tlače, ktorému čelím ja a moje maloleté deti, je pravdepodobne spôsobený manipuláciou zo strany tretej osoby konajúcej v rozpore so zákonom a zneužitím jej postavenia. Zároveň považujem jej správanie za hrubé porušenie etického kódexu novinára, ktorého hlavnými zásadami sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov. K tomuto kroku som sa rozhodla aj z dôvodu ochrany dobrého mena a povesti časopisu OK! Magazine.“
Patrícia Vitteková

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalému austrálskemu zabávačovi Rolfovi Harrisovi, žijúcemu dlhodobo v Británii, odobrali Rad britského impéria, konkrétne jeho tretiu triedu CBE. Opatrenie je reakciou na jeho vlaňajšie usvedčenie a uväznenie vo veci pohlavného zneužívania maloletých dievčat.
Vysoké štátne vyznamenanie udelila dnes 84-ročnému Harrisovi britská kráľovná Alžbeta II. v roku 2006. Predchádzali mu tituly MBE (1968) a OBE (1977). Harrisa vlani súd poslal do väzenia na takmer šesť rokov po tom, ako ho uznal za vinného vo všetkých 12 bodoch obžaloby za sexuálne útoky v 80. rokoch.
"Kráľovná nariadila zrušenie a anulovanie titulu CBE udeleného 17. júna 2006 Rolfovi Harrisovi. Jeho meno bude vymazané aj z oficiálneho zoznamu držiteľov uvedeného radu," píše sa v stanovisku, ktoré uverejnili noviny The London Gazette. Harrisovi taktiež odobrali tituly v jeho rodnej Austrálii.
Návrh na anulovanie radu osobám usvedčených z kriminálnej činnosti vypracováva špeciálna komisia, potvrdiť ho musí samotný panovník. Zdiskreditovanému umelcovi anulovali i oba čestné doktoráty, ktoré mu udelila Univerzita Východného Londýna (UEL) a Univerzita Liverpool Hope (LHU).

Copyright © TASR 2015

4. 3. 2015

TASR NEWS

TASR NEWS

Skupina portálov TASR, Teraz.sk, TABLET.TV, Webmagazín, Školský servis a Útulkovo, dosiahla vo februári už druhý historický rekord v návštevnosti v tomto roku a zároveň tretí za posledné štyri mesiace. Podľa oficiálneho rebríčka AIM zaznamenali portály TASR vo februári 887.847 návštevníkov.
"Pre porovnanie, ešte v júni 2014, mali stránky podľa AIM 347.984 návštevníkov. V novembri 2014 dosiahol počet návštevníkov Teraz.sk prvý výrazný rekord, 640.919, podľa AIM," uviedol šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács. "Bolo to spôsobené aj významnou spoločenskou udalosťou, komunálnymi voľbami. Záväzkom tímu Teraz.sk bolo pokúsiť sa tento výsledok v roku 2015 zopakovať a už v januári sa ho podarilo prekročiť," dodal.
V januári 2015 dosiahli portály 649.762 návštevníkov a vo februári 2015 dokonca 887.847.
Portály od júna minulého roka narástli o 539.863 návštevníkov mesačne, teda o 155 percent.
"Nechceme zaspať na vavrínoch a už 5. marca doplníme ponuku o stránku Zamestnajsa.teraz.sk, na ktorej bude k dispozícii cca tisíc pracovných príležitostí od renomovaného partnera. Na stránke budeme zároveň prinášať správy TASR a Teraz.sk týkajúce sa pracovného trhu," konštatoval Forgács.

Copyright © TASR 2015


A všetko zlé je za sklom

A všetko zlé je za sklom


Ďalší škandál v RTVS! 
Podľa portálu O médiách „ len minulý týždeň Rádio_FM spustilo novú diskusnú reláciu Naozaj_FM a dnes je už zrušená. Relácia tak prežila len jedno vysielanie. Zrušenie prišlo zhora. Moderátorom relácie bol Lukáš Fila, šéf vydavateľstva Denníka N a basgitarista z kapely Korben Dallas
O zrušení relácie sa dozvedel len pár dní po premiére a ostal z toho prekvapený. "Rozhodnutie mi oznámil Maroš Hečko (šéfdramaturg rádia), ktorý ma pôvodne oslovil s ponukou na reláciu, za čo mu ďakujem. Je mi ľúto, že to takto skončilo. Na reláciu som sa tešil a bol som pripravený venovať jej to málo voľného času, čo mám," povedal pre Omédiách.com Fila.“
Neskôr sa už portál na ,žiadosť Maroša Hečka , opravil, že to nie vedenie RTVS, ale vedenie Rádia FM. 
O niečo neskôr, než neskôr pribudla skutočnosť, že sa vysielalo na základe neexistujúcej zmluvy.
Nuž- na okraj len tototok- len šialenca muselo napadnúťt osloviť nie riaditeľa vydavateľstva, ale spolumajiteľa a konateľa vydavateľstva*. Korbendalass nekorben dallas.

* http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=250735&SID=2&P=1

RTVS NEWS Ponuka na programový formát

RTVS NEWS 
Ponuka na programový formát



Ponuka na dokument o Slovensku pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie v roku 2016



Zadanie:

Programový typ: dokument
Minutáž: 52 min.
Počet dielov: 1

Obsahové zameranie:

Slovensko v srdci Európy – silné zážitky na malom území,

• príroda, kultúra, história, cestovný ruch, šport, a i.,
• krajina šikovných, vynaliezavých ľudí,
• koncentrovaný biznis potenciál (inovatívni podnikatelia, start-upy, svetovo úspešné produkty a pod.),
• moderná krajina so silnou ľudovou tradíciou, ktorú reprezentuje najmä folklór,
• aktívny člen Európskej únie.

Kľúčové prvky:

• efektívna identifikácia Slovenska,
• príznačné sociálne a kultúrne charakteristiky (napr. mentalita, spôsoby správania sa obyvateľov, prevládajúce hodnoty, typ humoru a pod.),
• aktuálne a moderné prejavy vo vzťahu k bohatým tradíciám.

Cieľová skupina:

Primárna - laická zahraničná verejnosť
Sekundárna – domáci, najmä mladší diváci

Technológia: 16:9, HD
Ukončenie výroby a odovzdanie diela: do 01. 03. 2016
Plánované vysielanie: 2016

____________________
Povinné položky projektu:

1. Meno a adresa predkladateľa
2. Spôsob spolupráce: koprodukcia, vlastná výroba, objednávková výroba, iné
3. Rozšírený námet a explikácia
4. Aproximatívny rozpočet, požiadavky na finančné a/alebo vecné plnenie od RTVS (vrátane DPH)
5. Predbežný plán výroby
6. Licenčné podmienky
7. Tvorivý tím
8. Výrobný štáb

Termín odovzdania námetov: do 30. 03. 2015
Termín vyhodnotenia: 01. 05. 2015


REGISTRÁCIA NÁMETOV/PROJEKTOV:

A. Prostredníctvom elektronického systému Centrálneho registra námetov prístupného na: http://crn.rtvs.org/
B. e-mailom na adresu: crn@rtvs.sk
C. Poštou: Centrálny register námetov
Rozhlas a televízia Slovenska
Mlynská dolina 28
845 45 Bratislava
HESLO: Predsedníctvo SR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český režisér Vladimír Michálek začal dnes s nakrúcaním šesťdielnej kriminálnej série s pracovným názvom Mamon. Mysteriózny triler vzniká pre televíziu HBO na motívy nórskeho miniseriálu Mammon (2014). Hrdinom príbehu je novinár, ktorý vyšetruje kauzu významného štátneho podniku. Pri príprave reportáže narazí na kontroverzné informácie týkajúce sa vlastného brata, ktorý v škandalóznom prípade hrá tiež úlohu. Nakrúcanie potrvá 75 dní a v hlavných úlohách sa predstavia Matěj Hádek a Eva Leimbergerová. Televízia HBO v minulosti pripravila trojdielnu drámu Horiaci ker (2013) či seriál Až po uši (2014).
Vladimír Michálek sa narodil 2. novembra 1956. Po štúdiu medicíny sa prihlásil na pražskú FAMU, kde študoval dokumentárnu tvorbu. Debutoval filmom Amerika (1994), o dva roky neskôr na seba upozornil snímkou Zapomenuté světlo (1996). V roku 1999 získal Českého leva za réžiu snímky Je třeba zabít Sekala, pričom film samotný si vyslúžil dokopy 10 cien Českej filmovej akadémie. Okrem toho nakrútil snímky Anděl Exit (2000), Babí léto (2001), O rodičoch a deťoch (2007), Posel (2012) či Rozprávkar (2014).

Americká herečka Jane Lynch, známa ako Sue Sylvester z televízneho projektu Glee (2009), sa predstaví v pilote komediálneho seriálu Angel From Hell. Informoval o tom portál Deadline. Projekt pripravuje televízia CBS v spolupráci s producentom a scenáristom Tadom Quillom. Päťdesiatštyriročná Lynch stvárni extravagantnú Amy. Tá sa spriatelí so ženou menom Allison, ktorej tvrdí, že je jej strážny anjel. Allison si však nie je istá, či je Amy anjel alebo blázon. Zatiaľ nie je známe kto stvárni Allison .
Jane Lynch si za vedľajšiu rolu v spomínanom seriáli Glee pripísala na konto cenu Emmy a Zlatý glóbus. Zahrala si aj v komédiách 40 rokov panic (2005), Rýchlo a desivo: Šialené preteky (2006) a The Three Stooges (2012) či romantickej dráme Julie & Julia (2009). Objavila sa tiež v niekoľkých epizódach seriálov Dva a pol chlapa (2003 - 2015), Bostonské zločiny (2004 - 2008), Láska je Láska (2004 - 2009), Lovespring International (2006) alebo Myšlienky vraha (2005).

Anglický herec Robert Kazinsky, známy z televízneho projektu True Blood: Pravá krv (2008 - 2014), sa predstaví v pilote seriálu Frankenstein. Informoval o tom portál Deadline. Dielo pre televíziu Fox pripravujú Rand Ravich a Howard Gordon, pričom inšpiráciu čerpajú z rovnomenného románu spisovateľky Mary Shelley.
Tridsaťjedenročný Kazinsky sa objaví v úlohe morálne skazeného bývalého policajta Raya Pritcharda, ktorého zavraždia. Vedcom sa ho však podarí priviesť späť k životu. Jedného z jeho stvoriteľov, miliardára Otta Goodwina, stvárni Juhoafričan Adhir Kalyan.
Robert Kazinsky, vlastným menom Robert John Appleby, si zahral v niekoľkých epizódach seriálov EastEnders (1985), Dream Team (1997) či Bratia a sestry (2006 - 2011). Diváci a diváčky ho môžu poznať aj zo sci-fi Ohnivý kruh (2013). Objaví sa aj v pripravovanej snímke inšpirovanej sériou videohier Warcraft, ktorú chcú verejnosti predstaviť v roku 2016.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Egyptský mediálny magnát a miliardár Nagíb Sáwíris získa väčšinový podiel v spravodajskej stanici Euronews sídliacej vo Francúzsku. Informovala o tom  agentúra RIA Novosti, podľa ktorej tento 60-ročný podnikateľ rokuje o prevzatí 53 percent akcií spoločnosti v hodnote 30 miliónov eur.
Vo vyhlásení Euronews sa píše, že predstavenstvo televízie už dohodu odobrilo, schváliť ju ešte musia regulačné orgány. Stanica vznikla v roku 1993 ako viacjazyčná náhrada za americkú CNN.
Sáwíris predtým kritizoval predpojatosť svetových spravodajských kanálov za to, že prezentujú iba jeden pohľad na konkrétny problém. Dodal, že stanica Euronews by sa mala stať "otvoreným oknom pre všetky názory".
Sáwíris je generálnym riaditeľom egyptského mobilného operátora Orascom Telecom Media & Technology. Podľa magazínu Forbes je tretím najbohatším Egypťanom s majetkom za 3,1 miliardy dolárov.


Súd v Paríži potrestal novinára z panarabskej televízie al-Džazíra pokutou vo výške 1000 eur za nedovolené riadenie bezpilotného lietadla nad francúzskou metropolou. Informácie priniesla agentúra AP.
Súd tiež nariadil konfiškáciu zaisteného lietadla. Novinár Tristan Redman napokon nedostal trest odňatia slobody napriek tomu, že mu hrozil jeden rok za mrežami a pokuta 75.000 eur.
Redman ani jeho právnik sa k verdiktu súdu bezprostredne nevyjadrili.
Troch novinárov z al-Džazíry zadržali 25. februára v Boulognskom lesíku na západe Paríža po tom, ako ich prichytili pri vypúšťaní bezpilotného lietadla.
Televízia sídliaca v Katare tvrdila, že jej redaktori z anglického kanálu stanice nakrúcali príspevok o záhadných preletoch bezpilotných strojov, ktoré už dlhšiu dobu zamestnávajú francúzsku políciu.
Prípad troch žurnalistov však podľa vyšetrovateľov nemá s opakovanými preletmi bezpilotných lietadiel nad Parížom žiadnu súvislosť. Bezpečnostné zložky pripúšťajú, že zatiaľ pre tieto prelety nemajú vysvetlenie.

Copyright © TASR 2015

3. 3. 2015

Stanovisko Panta Rhei k spoločnému vyhláseniu skupiny vydavateľov

Stanovisko Panta Rhei 
k spoločnému vyhláseniu skupiny vydavateľov


Panta Rhei, ako najväčší predajca kníh na Slovensku, si uvedomuje svoju zodpovednosť za stabilitu knižného trhu. Váži si vydavateľov ako kľúčových partnerov a bude naďalej podporovať pestrosť tak v oblasti vydávania kníh, ako aj ich predaja. Prvoradou prioritou Panta Rhei je atraktívna ponuka pre čitateľa s čo najlepšou kvalitou ponúkaných služieb.

Vzhľadom na vyhlásenie skupiny vydavateľov (prelink na: http://www.teraz.sk/knihy/vydavatelia-ziadaju-aby-panta-rhei-ne/12309 2-clanok.html), sme sa rozhodli na ich obavy z vývoja knižného trhu reagovať. Keďže sa týkali prevažne konania Panta Rhei, dovoľujeme si niektoré skutočnosti uviesť na pravú mieru:

1. Obvinenia, že Panta Rhei ohrozuje a kriví trh, či sa snaží o jeho monopolizáciu, vnímame ako prejav emócií. Panta Rhei na slovenskom trhu nie je v monopolnom postavení. Patrí jej približne 30 percent maloobchodného knižného trhu, takže zďaleka nemožno hovoriť o monopole. K tomuto nesmeruje ani zúžená spolupráca s IKAR-om, napriek tomu, že IKAR je stabilnou jednotkou na vydavateľskom a distribučnom knižnom trhu. Naším zámerom ani nie je budovanie monopolnej knižnej distribúcie na trhu. Nie je to ani snahou IKAR-u. Zámerom Panta Rhei je mať úzku spoluprácu s kvalitným a stabilným distribučným partnerom, aby sa mohla sústrediť na zákazníka, ktorý je pre Panta Rhei prvoradý. Záujmom IKAR-u je zároveň mať dobré vzťahy so všetkými vydavateľmi.

2. Je prirodzené, že Panta Rhei sa ako najväčšia sieť kamenných kníhkupectiev snaží získať najlepšie obchodné priestory. Preto sme už v roku 2012 prejavili záujem aj o predajňu v spomínanom OC City Arena Trnava. Rozhodnutie akceptovať toho-ktorého nájomcu je vždy na developerovi a my sme ho vždy rešpektovali. Súťaženie o kvalitné priestory nepovažujeme za nekalé správanie.

3. Investor a finančný partner v roku 2012 poskytnutím úveru umožnil príliv čerstvých peňazí do Panta Rhei. Všetky tieto peniaze skončili práve u vydavateľov. Bolo to v období, keď samotná Panta Rhei čelila kríze a mnohí vydavatelia stáli na pokraji bankrotu. Nebyť tejto finančnej injekcie, dnes by tu veľmi pravdepodobne neboli nielen mnohí z vydavateľov, ale zrejme následne ani mnohí predajcovia. Tieto prostriedky pomohli nielen Panta Rhei, ale aj vydavateľom prekonať krízu a stabilizovať trh.

4. V súčasnosti je Panta Rhei len klientom J&T Banky, ktorá jej poskytla prevádzkový úver. Nijako do obchodnej stratégie spoločnosti nezasahuje, ani za ňu nejedná.

5. Zmeny, ktoré sa dejú na knižnom trhu, sú výsledkom prirodzeného vývoja. S vydavateľmi sme začali rokovať o zmenách, o ktorých sme presvedčení, že prinesú efektívnejšie fungovanie na oboch stranách. Počas nášho 20-ročného pôsobenia sme vždy našli s vydavateľmi spoločnú reč, nevidíme dôvod, prečo by sme ju nemohli nájsť aj v budúcnosti.

Nakoľko predaj väčšiny vydavateľov podpísaných vo vyhlásení v Panta Rhei posledné roky rastie (viď. tabuľka), všetky spomínané obvinenia cítime, žiaľ, ako tendenčný tlak zo strany nášho konkurenta, so snahou nás poškodiť. Veríme, že v spoločnom raste budeme pokračovať aj naďalej a obchodnú komunikáciu štandardne prenesieme za rokovací stôl. Zároveň sme presvedčení, že výsledky krokov Panta Rhei na knižnom trhu sa budú aj naďalej pozitívne prejavovať tak v prospech vydavateľov, ako aj v prospech čitateľa.
Igor Mrva, konateľ Panta Rhei a predseda predstavenstva IKAR László Bödők, konateľ Panta Rhei a člen dozornej rady IKAR
Rast tržieb za mesiace január + február (2015/2013)
Slovart: 15% Eastone Books: 42% Príroda: 141% Fortuna Libri: 7% Tatran: 49% Citadella: 120% Marenčin PT: 3% Evitapress: -17% Motýľ: 72% Premedia: 125% Timy Partners: 169% Aktuell: 195% Matys: 98% Dixit: 384% Didaktis: -16% W Press: 37% Artforum: 56% Kalligram: -30% Dajama: 27% Artis Omnis: 182% Európa: -12% Inaque.sk: 96% KK Bagala: -31%
Celkový súčet: 33%

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v Banskej Bystrici bude hlavný mediálny partner 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP). Jubilejný ročník zároveň dostane viac priestoru v jeho programovej štruktúre. Vyplynulo to z nedávneho stretnutia zástupcov organizačného výboru slávností s predstaviteľmi RTVS v Banskej Bystrici. FSP sa uskutočnia od 10. do 12. júla 2015.
"Je našou ambíciou podchytiť 50. výročie Folklórnych slávností pod Poľanou tak v rozhlase, ako aj v televízii," uviedol výkonný riaditeľ Miroslav Debnár. Podľa jeho slov okrúhle jubileum je dôvodom na oslavu aj pre RTVS, pretože predstavuje 50-ročné fungujúce partnerstvo a dobrú spoluprácu s mestom Detva ako organizátorom festivalu.
Zástupcovia verejnoprávneho média v rozhovore s predsedníčkou programovej rady festivalu Annou Ostrihoňovou načrtli možnosti, ako zohľadniť v takmer polročnom vysielacom období pred 50. ročníkom to najlepšie, čo doteraz na slávnostiach odznelo. Využiť by mali bohatý rozhlasový i televízny archív z predchádzajúcich ročníkov festivalu. Súčasťou nadchádzajúceho ročníka bude aj verejná nahrávka realizovaná banskobystrickým štúdiom RTVS v Detve, ktorá bude mať komponovaný program k histórii slávností.
Primátor Detvy Ján Šufliarsky vo februári v Bratislave rokoval aj s vedením Lúčnice, ktorá potvrdila svoju účasť. "V tento deň navštívil primátor Detvy aj predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igora Furdíka, s ktorým hovorili o príprave takzvaného Krajanského dvora. So svojou ľudovo-umeleckou výrobou a tradičnými jedlami sa na ňom predstavia krajania žijúci v zahraničí," uviedla pre TASR hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Muža obvineného z organizácie záhrebského atentátu na dvojicu Ivo Pukanič-Niko Franjič z chorvátskeho časopisu Nacional,  odvolací súd v Belehrade právoplatne oslobodil. V zdôvodnení verdiktu uviedol, že obžaloba neposkytla jednoznačné dôkazy o tom, že Sreten Jocič (známy v podsvetí pod prezývkou Joca Amsterdam) skutočne stál za spomínaným hrdelným zločinom.
Obžaloba vinila Jociča, že sprostredkoval ako poverenec doteraz neidentifikovanej osoby nájomnú vraždu Iva Pukaniča, a to za úplatu 1,5 milióna eur.
Jocič zostáva však aj po dnešnom oslobodzujúcom verdikte za mrežami, kde si odpykáva 15-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne za inú vraždu.
Odvolací súd súčasne potvrdil 40-ročný trest väzenia pre Željka Milovanoviča vynesený 2. apríla 2014. Ide o identický trest, aký 19. júla 2012 potvrdil pre Milovanoviča v neprítomnosti aj najvyšší chorvátsky súd. Práve tento muž aktivoval nálož, ktorá zabila obete útoku.
V prípade tretieho v Belehrade obvineného v kauze Milenka Kuzmanoviča, odsúdeného prvostupňovým súdom na päť rokov väzenia, rozhodla odvolacia inštancia o opakovaní konania, píše tlačová agentúra APA.
Investigatívny chorvátsky novinár, vydavateľ časopisu Nacional Ivo Pukanič a výkonný šéf periodika Niko Franjič prišli o život 23. októbra 2008 pri bombovom útoku v centre Záhrebu.
Šesť osôb obžalovaných v súvislosti s týmto atentátom v Chorvátsku odsúdili v júli 2012 na tresty v celkovej dĺžke 165 rokov: 35 rokov väzenia pre organizátora zločineckej skupiny Roberta Mataniča, 33 rokov pre Bojana Guduriča, ktorý mal Pukaniča zastreliť, ak by páchatelia neuspeli s bombovým atentátom, po 16 rokov väzenia pre Luku Mataniča a Amira Mafalaniho, ako aj 25 rokov odňatia slobody nepodmienečne pre Slobodana Djuroviča, ktorý mal byť spojkou medzi vrahmi a srbským podsvetím.
Motívom atentátu bola podľa chorvátskeho Úradu boja proti korupcii a organizovanému zločinu (USKOK) snaha zabrániť Pukaničovi v písaní o aktivitách zločineckých skupín, pričom objednávatelia zrejme pochádzali z prostredia medzinárodnej tabakovej mafie, o ktorej obchodoch novinár vypovedal v Taliansku.


Spoločnosť Twitter a americké úrady vyšetrujú údajné hrozby militantov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktoré mali byť namierené voči spoluzakladateľovi mikroblogovacej sociálnej siete a ďalším jej zamestnancom. Informácie priniesla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na viaceré médiá.
Podporovatelia radikálov z IS mali vyzývať v nedeľu cez svoje kontá na útoky proti Twitteru a jeho "záujmom". Medzi príspevkami sa mali údajne objaviť aj hrozby smrťou, informovali médiá.
"Vaša virtuálna vojna proti nám bude viesť k skutočnej vojne proti vám," písalo sa v jednom z príspevkov od priaznivca IS.
Jedna z údajných hrozieb mala byť pritom podľa televízie NBC namierená proti spoluzakladateľovi Twitteru Jackovi Dorseymu.
"Náš bezpečnostný tím vyšetruje vierohodnosť týchto hrozieb s príslušnými právnymi orgánmi," uviedol v nedeľu vo vyhlásení Twitter.
Zástupcovia spoločnosti Twitter zatiaľ udalosti nekomentovali.
Radikáli z IS majú silné zastúpenie na sieti Twitter aj na ďalších sociálnych médiách, ktoré využívajú na koordináciu a komunikáciu, vrátane zverejňovania šokujúcich videí s vraždením zajatcov.

Copyright © TASR 2015


2. 3. 2015

GRATULUJEME !

GRATULUJEME !

The Slovak Spectator sú jediné anglické noviny prinášajúce aktuálne informácie o Slovensku. V súčasnosti si pripomínajú 20. výročie svojho vzniku.
Ich príbeh sa začal v roku 1995, keď Eric Koomen, Richard Lewis, Daniel Stool a Rick Zednik prišli na Slovensko kvôli inému projektu. Ten po niekoľkých mesiacoch fungovania zanikol a tak sa rozhodli založiť The Slovak Spectator, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou slobodnej žurnalistiky.
"Naša vízia informovať, zabávať a vzdelávať prostredníctvom anglického titulu o Slovensku je dnes zaujímavá rovnako, ako bola pred 20 rokmi," konštatuje Daniel Stoll, ktorý je spoluvlastníkom novín dodnes.
Postupne sa pôvodní zakladatelia vrátili späť do zahraničia. Úlohu vedenia vydavateľstva prevzal novinár Tom Nicholson a neskôr jeho slovenskí kolegovia. Spoluvlastníkom vydavateľstva sa stala spoločnosť Petit Press a vydavateľstvu sa podarilo ustáť zložité obdobie krízy v roku 2009.
Okrem dvojtýždenníka The Slovak Spectator spoločnosť vydáva tituly Book of Lists (kniha kontaktov), Career Guide (ročenka o pracovnom trhu a kariére v SR), Investment Guide (ročenka o podnikateľskom prostredí) a moderného cestovateľa po Slovensku: Spectacular Slovakia. Prevádzkuje portál spectator.sme.sk s denným spravodajstvom v angličtine. Tiež pôsobí v oblasti vzdelávania slovenských študentov žurnalistiky a za svoje aktivity vydavateľstvo získalo vlani ocenenie Via Bona a s ním titul Zodpovedná malá / stredná firma.
Čitateľmi novín sú predstavitelia zahraničnej diplomatickej komunity na Slovensku, cudzinci žijúci a pracujúci u nás, slovenské a zahraničné spoločnosti so zastúpením na Slovensku, štátne inštitúcie a organizácie, zastupiteľské úrady, obchodné komory, Slováci s dobrou znalosťou anglického jazyka či študenti. Ďalšiu skupinu predstavujú čitatelia, ktorí trvalo žijú v zahraničí a zaujímajú sa o dianie na Slovensku.
"V podmienkach trhu je fungovanie The Slovak Spectator mediálnym zázrakom, ktorý umožňujú moji kolegovia, naši čitatelia, inzerenti a ambasády. Tento rok sa nám podarilo predstaviť nový web, v najbližších dňoch uvedieme do funkcie novú šéfredaktorku. V jubilejnom roku by sme chceli priniesť knižný titul z nášho seriálu Varíme s veľvyslancom, ako aj dotlač cestovateľa Spectacular Slovakia. Chceme tu byť pre našich čitateľov a aj naďalej predstavovať Slovensko svetu," zdôvodnil pre TASR riaditeľ vydavateľstva Ján Pallo.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu predložili dnes vyšetrovací spis s informáciou o stave a výsledku vyšetrovania v kauze odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom.
"Po preskúmaní trestnej veci rozhodne námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek o ďalšom postupe,“ uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
Šufliarsky v polovici februára opakovane vydal dozorujúcemu prokurátorovi pokyn na ukončenie kauzy. Zároveň zistil čiastočné prieťahy v postupe policajného vyšetrovateľa. Najnovšie mal kauzu odpočúvania novinárov dozorujúci prokurátor ukončiť do konca februára. Išlo už v poradí o štvrtý termín. Prokurátor ju mal ukončiť pôvodne do konca septembra, potom novembra minulého roku a do konca januára tohto roku. Prokurátorom je v tomto prípade Jozef Čentéš.
V prípravnom konaní od konca novembra 2014 do 30. januára tohto roku námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek opakovane konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ). "Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom a rýchlosti vyšetrovania. Zároveň prokurátorovi vyčítal nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní a smerujúcich k jeho skončeniu," uviedla vo februári Predajňová.
Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla minulého roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Na začiatku februára v tejto veci vypovedala expremiérka Iveta Radičová.
Medzi odpočúvanými boli vtedajší šéf TA3 Michal Gučík aj novinári z denníka Pravda. V kauze sú podľa mediálnych informácií obvinení bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol B. a ďalšie štyri osoby.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bangladéšska antiteroristická jednotka (RAB) v pondelok zatkla hlavného podozrivého z vraždy amerického blogera bangladéšskeho pôvodu Avijita Roya. Zatknutým je Farabi Šafjúr Rahman, ktorý bol už v minulosti väznený za prepojenie s extrémistickou islamistickou skupinou Hizbut Tahrir. Hovorca RAB-u uviedol, že Farabiho zadržali na autobusovej zástavke v Dháke a počas vypočúvania sa priznal k vyhrážaniu sa blogerovi. Roya, inžiniera bangladéšskeho pôvodu, minulý štvrtok rozsekali útočníci mačetami, keď sa so svojou manželkou vracal z knižného veľtrhu v hlavnom meste. Rafida Ahmedová, Royova manželka a tiež blogerka, utrpela pri útoku viacero zranení hlavy a prišla o prst. Momentálne je v nemocnici.
Polícia uviedla, že Farabiho zadržali v roku 2013, keď komentármi na sociálnych sieťach otvorene podporoval vraždu blogera Ahmeda Rajiba Haidera, neskôr ho však prepustili na kauciu. Polícia dodala, že v súvislosti s Royom Farabi pred časom na sociálnej siete Facebook napísal: "Je svätou povinnosťou bangladéšskych moslimov zabiť Avijita."
Bangladéš je v súčasnosti na 146. mieste zo 180 - miestneho rebríčka slobody tlače, ktorý každoročne vydáva organizácia Reportéri bez hraníc. V roku 2013 náboženskí extrémisti v krajine zaútočili na viacerých blogerov požadujúcich tresty smrti pre islamských lídrov za vojnové zločiny, ktoré spáchali počas bangladéšskej vojny o nezávislosť. Blogera Ahmeda Rajiba Haidera zavraždili po tom, čo organizoval jeden takýto protest.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS .Sledovanosť večerných správ RTVS prvýkrát prekročila hranicu 14 %

RTVS NEWS

Sledovanosť večerných správ RTVS prvýkrát prekročila hranicu 14 %


Jednotka bola počas víkendu najsledovanejšou televíziou na trhu v čase vysielania nedeľnej premiéry desiatej časti seriálu Tajné životy, ktorú si pozrelo rekordných 517-tisíc divákov (podiel na trhu 22,4%), čo predstavuje najvyššiu hodnotu sledovanosti seriálu od jeho premiéry. Tajné životy sa vďaka tomu stali najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Najvyššie hodnoty seriál dosiahol aj v cieľovej skupine mladších divákov, v ktorej zaznamenal podiel na trhu 14,2%. Trhovou jednotkou bola Jednotka aj v čase vysielania šou Milujem Slovensko, ktorú si v piatok pozrelo až 494-tisíc divákov (podiel na trhu 23,3%).
Jednotka v 9. týždni zaznamenala medziročný nárast celodennej sledovanosti o 1,4 %, v hlavnom vysielacom čase si polepšila o 1,5%. Sledovanosť Jednotky sa zvýšila počas hlavného spravodajského bloku, v pracovných dňoch počas vysielania Dámskeho klubu a tiež v pásme od 15.00 do 19.00.
Dámsky klub minulý týždeň sledovalo priemerne až 93-tisíc divákov (podiel na trhu 13,8%), vďaka čomu zaznamenal najvyššiu týždennú sledovanosť od r. 2010 a v uplynulom týždni v čase svojho vysielania bol trikrát na úrovni trhovej jednotky.
Spravodajské relácie RTVS s rekordnou sledovanosťou

Správy RTVS o 19.00 v týždennom priemere dosiahli podiel na trhu 14,1% a 285-tisíc divákov, vďaka čomu zaznamenali najvyššiu týždennú sledovanosť aj podiel na trhu od ich presunu na 19:00 v januári 2012. Správy RTVS o 16.00 počas uplynulého týždňa sledovalo priemerne 102-tisíc divákov (podiel na trhu 10%) a zaznamenali tak najvyššiu týždennú sledovanosť od r. 2013. Správy RTVS o 12.00 (podiel na trhu 10,1% / 61-tisíc divákov) dosiahli najvyššiu týždennú sledovanosť od r. 2005. Najvyššiu sledovanosť za posledné tri roky a zároveň najvyššiu podielovú hodnotu od r. 2008 zaznamenala súťažná šou 5 proti 5 s moderátorom Andrejom Bičanom (podiel na trhu 19,5% / 346-tisíc divákov).
Darilo sa aj verejnoprávnej Dvojke, ktorá zaznamenala medziročný nárast celodennej sledovanosti o 0,3% a v prime-time 0,2%. Dvojka dosiahla nadpriemerné výkony vo štvrtok počas vysielania futbalového zápasu Európskej ligy medzi Feyenoordom Rotterdam a AS Rím (podiel na trhu 5,9% / 100-tisíc divákov) a víkendových zápasov play-off hokejovej Tipsport extraligy - sobotňajšie stretnutie HC Košice - ŠHK 37 Piešťany sledovalo 99-tisíc divákov (podiel na trhu 6,2%) a nedeľňajšie stretnutie medzi HK Nitra a MHC Martin až 111-tisíc divákov (podiel na trhu 5,9%).

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Už 21. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák sa uskutoční 17. až 20. júna v Košiciach. „Tento rok sa festival uskutoční v polovici júna a podľa predbežných informácií a pozvaní očakávame hostí z minimálne 25 krajín Európy aj zámoria,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Program festivalu bude mať v tomto roku štyri samostatné, paralelne sa konajúce časti. Súťažnú prehliadku filmov - Zlatý žobrák, pracovné stretnutia a workshopy, nesúťažný Medzinárodný filmový festival Košice 2015 a sprievodné podujatia s názvom Esencia Košíc.
Novinkou je, že festival sa bude konať súčasne na Slovensku aj na Ukrajine. Po dvadsiatich rokoch budovania vzťahov medzi lokálnymi a regionálnymi televíziami a takmer rovnakom počte rokov podpory mladých tvorcov a malých produkčných spoločností chce Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý Žobrák reagovať na situáciu na Ukrajine.
„Festival plánuje rozšírenie do Zakarpatskej oblasti Ukrajiny v snahe zopakovať na Ukrajine to, čo sa festivalu podarilo v iných častiach Európy – vytvoriť zoskupenie tvorcov, podporiť programovú výrobu a výmenu a ozdraviť mediálny priestor pre vysielateľov,” vysvetlila Děkanovská.
Výzvy, prihlášky, štatút festivalu a pravidlá súťaže nájdu záujemcovia na www.festival.sk.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

BLOGER ROKA 2014

BLOGER ROKA 2014

 Slovensko bude mať po prvý raz možnosť spoznať najlepších blogerov v krajine! Slovenskí blogeri a blogerky, ktorí sa neboja prejaviť svoj názor a hýbu internetovým svetom, môžu už od 1. marca 2015 nominovať svoj blog alebo blogy svojich známych do celonárodnej súťaže BLOGER ROKA 2014®. Súťažiť sa bude o titul BLOGER ROKA 2014® v ôsmich kategóriách. Organizátorom súťaže je PR agentúra MEDIA IN.

BLOGER ROKA 2014 je prvá súťaž svojho druhu, ktorá má za cieľ vytvoriť jedinečnú platformu blogerov na Slovensku a prezentovať ich príspevky, ktoré sa vďaka ich mienkotvornosti stavajú do pozície trendsetterov.

"Po prvý krát na Slovensku budeme mať možnosť spoznať najlepších mienkotvorných blogerov a prezentovať široké spektrum ich príspevkov v kategóriách: Cestovanie, Gastronómia, Ekonomika, spoločnosť & biznis, Informačné technológie & inovácie, Krása & zdravý životný štýl, Móda, Život, umenie & kultúra a špeciálna kategória pod názvom Najlepší blogerský príspevok 2014. Našim cieľom je stať sa referenciou a vďaka silnej blogerskej komunite môcť udávať na Slovensku trendy v oblasti komunikácie," uviedla Zuzana Lacová z PR agentúry MEDIA IN, organizátor súťaže BLOGER ROKA 2014.

Mechanika súťaže BLOGER ROKA 2014
Verejné hlasovanie nominovaných blogov a príspevkov prebieha od 1. marca do 10. apríla 2015 prostredníctvom stránky www.blogerroka.sk. Hlasovať za nominované blogy bude možné prostredníctvom Facebook-u. Do finále súťaže bude zaradených maximálne 40 blogov, tj. 5 blogov z každej súťažnej kategórie, ktoré získajú najvyšší počet získaných hlasov od širokej verejnosti. Finále bude prebiehať od 20. apríla do 10. mája 2015. Počas tohto obdobia bude odborná porota hodnotiť blogy a na základe kritérií - osobný vklad blogera, informačná hodnota a úroveň mienkotvornosti, nadčasovosť tém, spoločenský prínos, kreativita slova a vizuálna stránka blogu, určí víťaza jednotlivých súťažných kategórií. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční dňa 14. mája 2015 v štýlovom boutique hoteli ARCADIA Bratislava***** situovaný priamo v srdci historickej Bratislavy.

BLOGER ROKA 2014 získal uznanie partnerov
Myšlienka projektu BLOGER ROKA 2014 si získala veľkú priazeň a uznanie mnohých partnerov, ktorí ocenili inovatívny prístup, kreatívne myslenie autorov projektu, ale i možnosť vytvoriť si svoj vlastný príbeh na poli komunikácie.

"Nad ponukou hlavného partnera projektu BLOGER ROKA 2014 som ani na chvíľu nezaváhal. O to viac, že jednou z kategórií projektu je cestovanie, ktorá má za cieľ sprostredkovávať autentické fotografie a jedinečné výpovede z cestovateľských zážitkov, ktoré nepoznajú geografické vzdialenosti či kultúrne rozdiely. Som veľmi rád, že práve naša cestovná agentúra Travel.Sk, ktorá vstupuje do svojej 12. sezóny, môže vďaka našej sústredenej databáze zájazdov a last minute na stránkach travel.sk podporiť a podnietiť cestovateľskú vášeň a sprostredkovať záujemcom ponuku renomovaných cestovných kancelárií pôsobiacich na Slovensku. Odhaliť neobyčajné kúty sveta a vychutnať si cestovateľské dobrodružstvá je možné aj na stránkach reisen.sk, kde sú dostupné tak letné dovolenky ako aj exotické zájazdy do celého sveta organizované najväčšími rakúskymi a nemeckými touroperátormi s odletmi z Viedne," uviedol Anton Brandys, CEO spoločnosti Travel.Sk.

Partnerom projektu je minerálna voda GEMERKA, ktorá vďaka svojmu zloženiu patrí medzi unikátne prírodné dedičstvo. Nesie v sebe ideálny obsah magnézia a vápnika v optimálnom pomere 1:3 pre ich najefektívnejšie vstrebávanie. Udržiava organizmus v rovnováhe a pomáha tak zvládať každodenný stres a únavu. Ďalšími partnermi sú spoločnosti AVON, Adidas, ANRAcar – predajca a servis značky NISSAN, Bubbleology, MasterCard, Designer Outlet Parndorf, UNIMEDIA, Fun rádio, Zoznam.sk, PC Revue, časopis F.O.O.D. a La Femme. Kreatívnu podporu projektu zabezpečil ROLAND TORSTEN ADVERTISING.

"Veľmi sa tešíme, že projekt BLOGER ROKA sa dostal do povedomia našich partnerov aj vďaka svojej nadčasovosti. O to viac, že blogeri sú v oblasti marketingu a komunikácie vnímaní za kľúčových hráčov. BLOGER ROKA 2014 je dôkazom nadšenia tímu MEDIA IN a jedna z možností nadviazať na dlhodobú spoluprácu. Touto cestou by som sa chcela poďakovať našim partnerom za prejavenú dôveru a spoluprácu," uviedla Zuzana Lacová z PR agentúry MEDIA IN, organizátor súťaže BLOGER ROKA 2014.