14. 3. 2015

OTO 2015

OTO 2015
Pätnásty ročník televíznej ankety OTO ovládla moderátorka Adela Banášová, ktorá si hneď v úvode šou prevzala cenu v kategórii Moderátor alebo moderátorka TV programov a na záver získala aj cenu Absolútny OTO. Práve ona pritom s Matejom "Sajfom" Cifrom aj moderovala galavečer v novostavbe Slovenského národného divadla.
Do Siene slávy uviedli Mariku Gombitovú. Obľúbená speváčka, ktorá sa na verejnosti objavuje len veľmi zriedka, si cenu prevzala z rúk generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku a vyslúžila si standing ovation publika.
Cenu pre moderátora alebo moderátorku spravodajstva získal Ján Mečiar, v kategórii Redaktor/-ka TV spravodajstva zvíťazila Danica Kleinová a osobnosťou TV publicistiky sa stal Patrik Herman. Kategóriu spevákov ovládol Adam Ďurica, trofej pre speváčku získala Celeste Buckingham, ktorá sa však na ceremoniáli nezúčastnila, a medzi hudobnými skupinami zvíťazili Fragile.
Za najobľúbenejšieho herca si hlasujúci zvolili Juraja Kemku a spomedzi herečiek dostala najviac hlasov Zuzana Šebová. Medzi seriálmi triumfovalo Búrlivé víno, najobľúbenejším zábavným programom je Milujem Slovensko a programom roka V siedmom nebi. Cenu týždenníka Život získal Pavel Dvořák.

Prehľad víťazov a víťaziek jednotlivých kategórií ankety OTO:

Absolútny OTO: Adela Banášová
Moderátor/-ka TV programov: Adela Banášová
Redaktor/-ka TV spravodajstva: Danica Kleinová
Moderátor/-ka TV spravodajstva: Ján Mečiar
Osobnosť TV publicistiky: Patrik Herman
Moderátor/-ka TV športu: Peter Varinský
Komentátor/-ka TV športu: Marcel Merčiak
Speváčka: Celeste Buckingham
Spevák: Adam Ďurica
Hudobná skupina: Fragile
Seriál roka: Búrlivé víno
Herec: Juraj Kemka
Herečka: Zuzana Šebová
Zábavný program: Milujem Slovensko
Program roka: V siedmom nebi
Cena týždenníka Život: Pavel Dvořák
Sieň slávy: Marika Gombitová

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

13. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruská štátna televízia dnes odvysielala zábery prezidenta Vladimira Putina, ako pracuje vo svojej podmoskovskej rezidencii. Ide o prvé zábery po niekoľkých dňoch, počas ktorých sa Putin neobjavoval v médiách, čo vyvolalo dohady o jeho chorobe alebo o prebiehajúcom konflikte v mocenských štruktúrach.
Putina štáby nasnímali v jeho rezidencii v Novo-Ogariove, kde sa koná väčšina jeho pracovných stretnutí, počas rokovania s predsedom najvyššieho súdu Viačeslavom Lebedevom.
Agentúra Reuters dodala, že Putin bol na stretnutí oblečený v sivom obleku s modrou vzorkovanou kravatou. Vyzeral vraj ako obvykle, usmieval sa a v reportáži bolo počuť aj niekoľko jeho poznámok k justičnému systému.
Dohady o Putinovom zdraví sa objavili po tom, ako bola nečakane zrušená jeho cesta do Astany, kde mal rokovať s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom a ich bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom. Zrušené bolo aj plánované rokovanie s delegáciou z Južného Osetska - tá sa o anulovaní schôdzky s Putinom dozvedela až po prílete do Moskvy.
Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov pre Reuters vo štvrtok povedal, že Putin, ktorý má 62 rokov, sa naďalej teší dobrému zdraviu a pracuje ako obvykle.
Zrušenie vopred naplánovanej cesty a schôdzok v Moskve však vyvolalo vlnu dohadov na ruskom internete a v médiách, najmä tých, ktoré nie sú naklonené Kremľu. Živnou pôdou pre špekulácie bol aj stále komplikovaný vývoj na východnej Ukrajine, ale najmä nedávna vražda Putinovho veľkého oponenta - jedného z vodcov opozície Borisa Nemcova.
K tejto situácii sa vyjadrili aj viacerí ruskí sociológovia a politológovia. Podľa generálneho riaditeľa ruského celoštátneho inštitútu na prieskum verejnej mienky Valerija Fiodorova "prehnané a vzrušené špekulácie" o Putinovi vypovedajú o "obrovskej úlohe", akú plní ruský prezident nielen vo svojej krajine, ale aj na celom svete. Na druhej strane poukazuje aj na isté ilúzie o tom, že ak by sa niečo stalo s Putinom, Rusko by okamžite zmenilo zvolený kurz a anulovalo tak výdobytky posledných 15 rokov.
Politológ Leonid Poľakov vyhlásil, že špekulácie ohľadom Putina sú dlhodobou a cieľavedomou akciou.
Putin sa spomedzi ruských politikov naďalej teší najvyššej popularite - podľa najnovších prieskumov jeho politike dôveruje 65 percent opýtaných ruských občanov, informovala agentúra RIA Novosti.

Copyright © TASR 2015

Moderátorom 67. ročníka udeľovania cien Primetime Emmy bude americký herec, komik a rapper Andy Samberg. Informovali o tom organizátori podujatia. Prestížne televízne ceny odovzdajú v nedeľu 20. septembra v losangeleskom Nokia Theatre. Nominácie sa verejnosť dozvie 16. júla.
"Je nádherne príhodné, že Andy Samberg, držiteľ ocenenia Emmy, bude moderovať tohtoročné Primetime Emmy Awards," uviedol predseda a výkonný riaditeľ americkej Akadémie televíznych umení a vied Bruce Rosenblum. "Andy exceloval vo všetkých aspektoch televízneho sveta, či už pred alebo za kamerou," doplnil. "Vo chvíli, keď sa začalo diskutovať o moderátorovi, povedali sme, že to musí byť Andy. Je odvážny, veselý, oceňovaný zabávač, spevák, scenárista a herec s úžasnými skúsenosťami v televízii," vyjadrili sa Dana Walden a Gary Newman z televízie Fox, ktorá tento rok prinesie galavečer na televízne obrazovky.
"Zapnite si pásy, diváci Emmy! Podobne ako by ste si ich mali zapnúť aj v aute. Ak aj nepozerávate galavečer Emmy, mali by ste si ich zapnúť. Cesta môže byť nebezpečná. Ak aj nie ste divák Emmy, mali by ste uvažovať o tom, že sa ním stanete, pretože budem moderovať a bude to divoká jazda. Takže si zapnite pásy," vyhlásil 36-ročný Samberg.
Andy Samberg je členom komediálneho tria The Lonely Island, ktoré vzniklo v roku 2001 a okrem neho ho tvoria aj Akiva Schaffer a Jorma Taccone. Na svojom konte majú aj dva hudobné albumy - Incredibad (2009) a Turtleneck & Chain (2011). V rokoch 2005 až 2012 pôsobil Samberg v televíznej šou Saturday Night Live, vďaka čomu získal jednu Primetime Emmy a ďalších šesť nominácií na toto ocenenie. Na striebornom plátne debutoval v roku 2007 komédiou Piráti ciest. Zahral si tiež vo filmoch Kamoš za všetky drobné (2009), Ide len o sex (2011), Môj otec je šialenec (2012), Celeste and Jesse Forever (2012) a svoj hlas prepožičal do animovaných snímok Vesmírni opičiaci (2008), Oblačno, miestami fašírky (2009), Hotel Transylvánia (2012) a Oblačno, miestami fašírky 2 (2013). Za výkon v seriáli Brooklyn Nine-Nine (2013) mu vlani udelili Zlatý glóbus.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes vyhlásila prvé tohtoročné výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
V jarnom výberovom konaní je podľa jej slov zaradených šesť voľných rozhlasových frekvencií. Vo všetkých prípadoch ide o individuálne skoordinovanie. "Frekvenciu 106,7 MHz Trenčín je z dôvodu eliminácie vzájomného rušenia s frekvenciou 106,7 MHz Partizánske vhodné prideliť len spoločnosti Rádio WOW," spresnila hovorkyňa.
Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 15. apríla, a to osobne alebo písomne na adrese sídla RVR. Súčasťou výberového konania bude aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. To je naplánované na 25. mája.
V jarnom výberovom konaní sa bude rozhodovať o týchto frekvenciách - Košice - 107,7 Mhz, výkon 250 W, Prievidza (Handlová) - 102,0 Mhz výkon 100 W, Senec - 102,4 Mhz, výkon 100 W, Spišská Nová Ves - 103,9 Mhz, výkon 200 W, Trenčín - 106,7 MHz, výkon 150 W a Zvolen - frekvencia 98,1 Mhz, výkon 100 W.

Copyright © TASR 2015

AUDIT ABC SR

AUDIT ABC SR

Na príchod nového celoštátneho Denníka N na trh zatiaľ najviac dopláca denník Sme. Ukázali to výsledky predajnosti za mesiac január, ktoré zverejnila kancelária ABC SR.
Zo štyroch celoštátnych denníkov dva zaznamenali v prvý mesiac tohto roka pokles predaja oproti poslednému minuloročnému mesiacu. Najpredávanejší Nový Čas spadol v januári o 960 predaných kusov na číslo 95.788 (pokles o 1 %). Denník Sme zaznamenal prepad o 3112 kusov, keď sa ho v januári predalo 32.853 výtlačkov (pokles o 8,7 %).
Naproti tomu denník Plus 1 deň dosiahol oproti decembru 2014 nárast predaja o 2153 výtlačkov. Celkovo sa ho predalo 44.293 výtlačkov (nárast o 4,9 percenta). Predaj posledného zo štvorice monitorovaných celoštátnych denníkov – Hospodárskych novín v januári stúpol o 652 výtlačkov na celkových 12.394 (nárast o 5,2 %).
Denník N, ktorý založili bývalí členovia redakcie denníka Sme, začal vychádzať na papieri od piatku 30. januára. Spravodajský web jeho tvorcovia spustili v úvode roka. Januárový predaj denníka Sme je novým historickým dnom titulu. Doteraz najhorší výsledok predaja bol z júla 2014 (37.448 predaných výtlačkov).
Sme ako jediný monitorovaný celoštátny denník kontinuálne padá v predaji od októbra 2014, keď vedenie redakcie a jej časť oznámil odchod z dôvodu vstupu finančnej skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press, a. s. V novembri zaznamenalo Sme deväťpercentný a v decembri šesťpercentný medzimesačný pokles predaja. Historické minimum predaja zaznamenal v januári i denník Nový Čas.
Riaditeľ vydavateľstva N Press, ktoré vydáva Denník N, Lukáš Fila si nemyslí, že situácia na mediálnom trhu v januári bola ovplyvnená ich nástupom. „Bol tam len minimálny časový prekryv,“ vysvetlil, že v tento mesiac vychádzali iba jeden deň.
Denník N sa nateraz nezapojí do auditu predaja, ktorý realizuje kancelária ABC SR. Fila to zdôvodnil tým, že čakajú na novú metodiku auditu predaja, ktorá by mala zohľadniť aj digitálne predplatné. Predaj Denníka N za prvý mesiac jeho vychádzania – február - vydavateľ podľa informácie Filu zverejní budúci týždeň.

Copyright © TASR 2015

Sekundová výpoveď

Sekundová výpoveď



SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská národná galéria (SNG) začala vydávať veľkoformátový magazín o vizuálnom umení s číselným názvom 365°. Jeho pilotné číslo je oddnes dostupné v kníhkupectve Ex Libris v SNG a na distribučných miestach mimo Bratislavy.
Podľa generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej jeho zámerom je informovať o dianí na umeleckej scéne doma i v zahraničí formou rozhovorov, reportáží, kratších formátov a prehľadových rubrík tak, aby plnil funkciu inteligentného a osvetového sprievodcu umením dostupného pre každého. Súčasťou je kvalitný vizuálny materiál.
"Keďže má vychádzať raz do roka, nazvali sme ho podľa počtu dní a pridali sme stupne, pretože sa nám páčilo, že je to trochu viacej ako kruh, čiže je to úplná dokonalosť," zdôvodnila názov magazínu na jeho slávnostnom uvedení vo štvrtok večer (12.3.) pre TASR Kusá.
Ten na 184 stranách prináša pestré čítanie. V rozhovore riaditeľ Moravskej galérie v Brne Jan Press prezradí, že svoju prácu vníma ako službu verejnosti. Tento vraj najmladší a najmotivovanejší riaditeľ veľkej galerijnej inštitúcie v priestore nášho bývalého spoločného štátu predstaví brniansku galériu, ktorá je druhá najväčšia v ČR a v moravskej metropole spravuje tri veľké budovy i dve špeciálne pracoviská: Jurkovičovu vilu v Brne a rodný dom Josefa Hoffmanna v Brtnici.
Všeličo z prostredia pražskej súkromnej galérie Hunt Kastner Artworks prezradia jej zakladateľky Camille Hunt z Kanady a Američanka českého pôvodu Katherine Kastner. Iný pohľad na tvorivé umenie uvádza trebišovský rodák, fotograf Jaroslav Varga pôsobiaci v Prahe, ktorý je aj kurátorom bratislavskej galérie Hit. V rozhovore s Martinom Kollárom tento úspešný fotograf a filmár hovorí aj o svojom zahraničnom cestovaní a inšpirácii. Desaťstranový dialóg generačne odlišných tvorcov - výtvarného experimentátora Erika Bindera (1974) a fotografa Ľubomíra Ďurčeka (1948) prezradí, prečo ich k rozhovoru inšpirovala vlaňajšia výstava v SNG Dve krajiny.
Pozoruhodnosť architektúry Vladimíra Dedečka potvrdzuje svojimi farebnými zábermi rakúska fotografka Hertha Hurnaus. Čitateľ sa dozvie o revitalizácii múzea v Betliari a vzniku jeho novej divízie Múzeum Contemporary. Štúdiu o spôsoboch prezentácie sakrálneho a súčasného umenia napísal Dušan Buran, reportáž z progresívnej galérie PLATO v Ostrave Lucia Gavulová. O spôsoboch prezentácie povolania kurátora v súčasnej hollywoodskej kinematografii píše Petra Hanáková.
Okrem toho je v úvodnom čísle materiál o najmladšej generácii slovenských vizuálnych tvorcov. Predstavuje tri slovenské Kunsthalle a iné inštitúcie, rôzne výročné umelecké súťaže, festivaly a ďalšie pravidelné podujatia. Podáva správu o slovenskom trhu s umením za minulý rok, krátku reportáž z veľtrhu súčasného umenia Art Basel 2014 aj prezrádza, ktoré je najnavštevovanejšie múzeum na svete. Nechýba fotoeditoriál z privátneho bytu zberateľov súčasného umenia a všeličo iné.
"Okrem množstva práce našich odborných zamestnancov vydávanie magazínu galériu nestojí nič. Náklady hradí náš partner J&T Banka, ktorá nám vlani v lete dala túto ponuku. Po polročnej príprave je prvé číslo vonku. Ak zaujme a sa nám bude dariť, bola by som veľmi rada, keby sme ho časom vydávali dva razy za rok," dodala Kusá.

Copyright © TASR 2015





SLOVENSKÉ ŠARÁDY

SLOVENSKÉ ŠARÁDY


Novým hovorcom strany Most-Híd bude Matej Kováč. Funkcie sa ujme v pondelok 16. marca. Kováč bol štyri roky do 20. februára hovorcom KDH. Zmeny na tlačovom oddelení sú jedným z krokov, ktorými sa strana Most-Híd aj personálne pripravuje na predvolebnú kampaň. Matej Kováč sa stane aj vedúcim tlačového oddelenia strany. Jeho hlavnou úlohou necelý rok pred parlamentnými voľbami bude prezentácia politiky strany Most-Híd smerom k občanom.
Doterajší hovorca Most-Híd Gabriel Gilányi sa stáva tlačovým tajomníkom parlamentného klubu a v jeho kompetencii budú výstupy strany Most-Híd a jej poslancov v NR SR. Gilányi bol hovorcom strany od novembra 2013. Františka Dušíková zostáva tlačovou tajomníčkou strany pre maďarské médiá.
Kováča na konci februára nahradila vo funkcii hovorcu KDH bývalá moderátorka RTVS Nataša Žembová. Kováč tento týždeň vystúpil z KDH a vzdal sa pozície experta KDH pre obranu. Expert KDH je podľa stanov hnutia súčasťou Konzília, ktoré je poradným orgánom predsedu a predsedníctva hnutia. Experti Kresťanskodemokratického hnutia sú odbornými poradcami pre jednotlivé rezorty vládnej politiky. Predsedníctvo hnutia môže v prípade potreby rozhodnúť o vymenovaní niekoľkých expertov hnutia v rámci rezortu a o rozdelení ich zodpovednosti. Expertov hnutia do funkcie vymenúva a odvoláva Predsedníctvo spravidla na svoje funkčné obdobie. KDH má s novými expertmi spolu 19 takýchto poradcov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

              VÝROKY TÝŽDŇA




"Ako tak obcas pozriem diskusie na roznych portaloch, tak vojnu na Slovensku si najviac zelaju neomarxisti, bolsevicki diskuteri z proamerickych platkov ako Dennik N a SME.sk "
Oskar Dobrovodský


"Na Ukrajine prebehol štátny prevrat. K moci sa tam dostávaju fašisti a pravicoví extrémisti. Západ v poslednom desaťročí podkopáva spoluprácu s Ruskom a ponižuje ho. NATO ohrozuje Rusko tym, ze sa približuje k jeho hraniciam. Keby si Rusko urobilo základne v Mexiku alebo na Kube, USA by reagovalo rovnako. Prímerie v súčastnosti ohrozuje Pravý sektor, ktorého bojové zložky nemá Kyjev pod kontrolou. Prímerie porušujú obe strany konfliktu rovnako".
Eduard Chmelár

TELKÁČ ROKA 2014

TELKÁČ ROKA 2014
 

Štvrtý ročník ankety Telkáč roka, prostredníctvom ktorej mohli diváci a diváčky na sociálnej sieti Facebook podporiť svojich televíznych obľúbencov, pozná víťazov a víťazky v 11 kategóriách. Prvé miesto v kategórii Telkáč obhájila už štvrtý rok po sebe televízia JOJ. Za najobľúbenejší seriál vyhlásili taktiež po štvrtý raz Panelák. "Veľmi si vážim, že Panelák opäť obhájil cenu. Dvojnásobne ma teší, že to môžem považovať za peknú bodku poslednej sezóny. Rád by som odkázal jeho fanúšikom, že sa budeme snažiť vytvoriť také programy, ktoré by vyhrali Telkáč na budúci rok," vyjadril sa scenárista Andy Kraus. Druhé miesto patrí Búrlivému vínu a tretí skončili Profesionáli.
V kategórii herec obsadil prvú priečku Ján Koleník, ktorý v ankete zvíťazil už dvakrát, vlani však v prvej trojke chýbal. Tesne za ním sa umiestnili Tomáš Maštalír a Juraj Loj. V rovnakej ženskej kategórii patrí prvenstvo Petre Polnišovej, ktorá predvlani skončila na striebornej pozícii a v roku 2012 bola tretia. Trojicu najobľúbenejších herečiek uzatvárajú Zuzana Šebová a Diana Mórová. Kategóriu moderátor tento rok ovládol Andrej Bičan. "Telkáč - je to malý krok pre ľudstvo, ale veľký pre človeka. Teší ma to veľmi, lebo nehlasujú roboti ani mimozemšťania, ale hlasujú väčšinou Slováci, a tým pádom je to super odozva na to, čo robím. Že má zmysel ráno vstávať skoro, aby som natočil šesť častí za deň 5 proti 5 a urobil zase nabudúce väčšiu zábavu, ešte viac pritlačil na pílu a odpílil konár. Teším sa, naozaj sa teším," prezradil Bičan, ktorý si celkové víťazstvo vychutnáva po prvý raz. V tejto kategórii doteraz totiž vždy zvíťazil Vilo Rozboril, ktorý sa tento rok musí uspokojiť s druhou priečkou. Tretí skončil Marcel Forgáč.
Prvé miesto v kategórii Moderátorka patrí rovnako ako minulý rok Adele Banášovej. "Je to pre mňa príjemný pocit a teší ma, že keď už niečo robím, tak z toho má aspoň niekto radosť. Človek totiž nikdy nevie dokedy, preto si to s vďakou ticho užívam a vážim," uviedla 34-ročná rodáčka z Bratislavy. Na druhom mieste skončila Lucia Barmošová a tretia je Mária Pietrová. V kategórii Publicistická relácia zvíťazilo Teleráno a divácky najobľúbenejšou spravodajskou reláciou sú Veľké noviny televízie JOJ. Najviac hlasov v kategórii Moderátor/moderátorka získala Danica Kleinová. Za najobľúbenejší televízny program vyhlásili Milujem Slovensko. V kategórii Nová televízna hviezda zvíťazila Zuzana Šebová.


Výsledky ankety Telkáč roka 2014:

Telkáč:
1. JOJ
2. Markíza
3. Jednotka

Slovenský seriál:
1. Panelák
2. Búrlivé víno
3. Profesionáli

Herec:
1. Ján Koleník
2. Tomáš Maštalír
3. Juraj Loj

Herečka:
1. Petra Polnišová
2. Zuzana Šebová
3. Diana Mórová

Moderátor:
1. Andrej Bičan
2. Vilo Rozboril
3. Marcel Forgáč

Moderátorka:
1. Adela Banášová
2. Lucia Barmošová
3. Mária Pietrová

Publicistická relácia:
1. Teleráno
2. Reflex
3. Slovensko v obrazoch

Spravodajská relácia:
1. Veľké noviny televízie JOJ
2. Televízne noviny
3. Správy RTVS

Redaktor/redaktorka:
1. Danica Kleinová
2. Ján Tribula
3. Juraj Hajdin

Televízny program:
1. Milujem Slovensko
2. Kredenc
3. V siedmom nebi

Nová televízna hviezda:
1. Zuzana Šebová
2. Marcel Forgáč
3. Michal Kubovčík

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes uviedla, že štátna tajná služba má v pláne úzko spolupracovať s internetovými platformami Google a YouTube pri odstraňovaní videozáznamov z dielne teroristov, informovala agentúra AP.
Miklová-Leitnerová si od návrhu sľubuje odstránenie "násilných videí od teroristov a radikálov z internetu tak rýchlo, ako sa dá".
Rakúska ministerka tiež vyzvala všetkých užívateľov internetu, aby teroristicky ladené videá nahlásili priamo rakúskemu rezortu vnútra. Vďaka tomu by experti mohli posunúť informácie ďalej poskytovateľom internetových platforiem, kde sa videá objavili, a následne ich požiadať o zmazanie obsahu.
Podľa informácií ORF má byť plán ministerky Miklovej-Leitnerovej prediskutovaný v priebehu včerajšieho dňa na stretnutí ministrov vnútra EÚ v belgickom Bruseli.

Osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva v Iráne vyzval dnes islamskú republiku, aby zrušila zákony obmedzujúce slobodu tlače a prejavu, prepustila približne 30 zadržiavaných novinárov a blogerov a zastavila blokovanie satelitného vysielania a internetových stránok. Napísala to dnes agentúra Reuters.
Spravodajca Ahmed Šahíd predpokladá, že vlani popravili v Iráne 753 ľudí, čo je najvyšší počet výkonov trestu smrti v krajine od roku 2002. Polovicu z týchto prípadov podľa neho tvorili osoby odsúdené za trestné činy súvisiace s drogovými aktivitami.
Teherán by mal podľa Šahída v súlade s medzinárodným právnym systémom zrušiť udeľovanie trestu smrti za drogové delikty, ako aj mladistvým, a dodržiavať normy spravodlivých súdnych procesov.
"Najvyšší dôraz by sa mal klásť na novelizáciu právnych noriem a politík, ktoré podkopávajú či porušujú medzinárodne uznávané práva a postupy," uviedol Šahíd vo výročnej správe pre Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), pred ktorou vystúpi v pondelok.
Iránski predstavitelia opakovane popierajú obvinenia Západu zo snahy potlačovať akýkoľvek disent zatýkaním umiernených politikov, študentských aktivistov, právnikov či novinárov.
Iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu sa podľa agentúry Reuters po víťazstve vo voľbách v roku 2013 doposiaľ nepodarilo vytvoriť priestor pre slobodnejšiu spoločnosť. Prezident vyzval na trpezlivosť pri dosahovaní liberalizácie, ktoré naráža na odpor vplyvných bezpečnostných zložiek a súdnictva.
Šahíd, bývalý minister zahraničných vecí Maldív, povolenie na cestu do Iránu nedostal. Svoju správu preto postavil na rozhovoroch s desiatkami ľudí z tejto islamskej republiky a exulantmi, ktorí žijú v západnej Európe.

Vojenská obvodná prokuratúra vo Varšave pozastavila pre nedostatok dôkazov o naplnení trestného činu "neúmyselného spôsobenia bezprostredného nebezpečenstva katastrofy" vyšetrovanie okolností, ktoré viedli napokon k bezpečnému pristátiu vládneho stroja typu JAK-40 na letisku v západoruskom Smolensku 10. apríla 2010.
Toto lietadlo s novinármi na palube pristálo už za zhoršujúcich sa poveternostných podmienok iba niekoľko desiatok minút pred katastrofou prezidentského špeciálu typu TU-154M na tom istom letisku.
Podozrivými v prípade boli piloti Artur Wosztyl a Rafal Kowaleczko. Ani jeden z nich sa nechcel vyjadriť k obsahu rozhodnutia pred jeho doručením.
Rozhodnutie z 2. marca ešte nie je právoplatné, ale dnes ho s oneskorením potvrdil aj hovorca prokuratúry Ryszard Filipowicz, informovala spravodajská televízia TVN24.
V troskách havarovaného stroja zahynuli vtedajší poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj ďalší poprední predstavitelia štátu a významná časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkovú slávnosť na miesto niekdajšej masakry poľských dôstojníkov a inteligencie v Katyni, keď prezidentský špeciál havaroval pri pristávacom manévri za nepriaznivého počasia.
Nehodu v Smolensku, ktorej príčiny vyšetrovali osve tak ruské, ako aj poľské orgány, neprežil nikto z 96 ľudí na palube.


Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) umožnila prístup na internetové stránky zakázané v Rusku, Iráne a ďalších deviatich krajinách, čím sa snaží čeliť tlaku tamojších vlád.
Skupina dnes oznámila, že vytvorila zabezpečené duplikáty originálnych webových stránok a umiestnila ich na hostingové služby poskytované spoločnosťami Amazon, Google a Microsoft, informovala tlačová agentúra AP.
Vlády predmetných krajín majú stále možnosť tieto služby zablokovať, podľa RSF by to však mohlo mať široké dôsledky. Zablokovanie prístupu na servery uvedených internetových gigantov s cieľom zneprístupniť kópie zakázaných stránok by totiž pripravilo tisíce firiem v týchto štátoch o základné internetové služby.
Medzi odblokovanými webmi je aj stránka Grani.ru, ktorá sa vyjadruje kriticky na adresu ruskej vlády a vlani bola zakázaná. Na Kube sa dnes dalo dostať na web Hablemos Press, v Iráne fungoval prístup na Gooya News. Podľa AP bol včera prístup na dva čínske weby The Tibet Post a Mingjing News obmedzený.


Copyright © TASR 2015

Americký herec William Hurt si zahrá v seriáli Beowulf, ktorý podľa rovnomenného veršovaného epického diela, pripravuje britská televízia ITV. Do hlavnej roly obsadili 34-ročného Kierana Bewa, známeho napríklad zo snímky Hooligans (2005) či televízneho projektu Da Vinciho démoni (2013), v ktorom sa predstavil minulý rok. Šesťdesiatštyriročný Hurt si zahrá Beowulfovho mentora Hrothgara. V seriáli z dielne Jamesa Dormera, Tima Hainesa a Katie Newman diváci a diváčky uvidia aj anglickú herečku Joanne Whalley. Päťdesiattriročná bývalá manželka Vala Kilmera stvárni Rhedu. Herecké obsadenie dopĺňajú aj Ed Speleers, známy napríklad z fantasy Eragon (2006), predstaviteľ Ibisa zo sci-fi Jupiter na vzostupe (2015) David Ajala či divadelné herečky Kirsty Oswald a Laura Donnelly.
Dej trinásťdielneho seriálu sa bude odohrávať na mieste, ktoré okrem ľudí obývajú aj mýtické bytosti. Nakrúcanie plánujú odštartovať ešte tento mesiac. Filmovať budú na severovýchode Anglicka. V prvej epizóde sa Beowulf po rokoch strávených bojmi vráti do siene Herot, aby si osobne uctil pamiatku zosnulého vládcu Hrothgara, ktorý ho vychoval. Keď však Herot začne terorizovať príšera Grendl, Beowulf nemá na výber a musí sa ju pokúsiť zabiť. Len tak si totiž môžu získať priazeň novej panovníčky. „Pred stovkami rokov počúvali naši predkovia o Beowulfovi práve preto, že to bol skvelý dobrodružný príbeh - desil ich, dokázal ich nadchnúť, rozosmiať i rozplakať. Počúvali ho však aj preto, že v ňom nachádzali sami seba i veci, ktorých sa báli,“ vyjadril sa Dormer.
William Hurt získal v roku 1986 Oscara za hlavnú rolu v dráme Bozk pavúčej ženy (1985). Okrem toho má na konte aj ďalšie tri nominácie na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - z rokov 1987 a 1988 za hlavné roly v snímkach Bohom zabudnuté deti (1986) a Vysielame správy (1987) a z roku 2006 za vedľajšiu úlohu v trileri História násilia (2005). Zahral si aj vo filmoch Žiar tela (1981), Milujem ťa na smrť (1990), Dym (1995), Jana Eyrová (1996), Jediná správna vec (1998), Smrtihlav (1998), A.I. Umelá inteligencia (2001), Útek do divočiny (2007), Uhol pohľadu (2008), Neuveriteľný Hulk (2008), Robin Hood (2010), Hostiteľ (2013) či Zimný príbeh (2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

12. 3. 2015

Práve na TA3

Práve na TA3


doc. PhDr. František Škvrnda, CSc., plk. v.v


  • Vojenská škola Jána Žižku, Bratislava a Vojenské gymnázium SNP, Banská Bystrica
  • Vojenskopolitická fakulta Vojenskej akadémie, Brno a Vojenská politická akadémia, Bratislava
  • PhDr. - Vojenská politická akadémia, Bratislava
  • CSc. - Vojenská politická akadémia, Bratislava
  • docent marxistickej sociológie - Vojenská politická akadémia,
  • Bratislava
  • absolvent viacerých postgraduálnych kurzov na vojenských akadémiách v rôznych štátoch
  • docent medzinárodných vzťahov – Ekonomická univerzita, Bratislava

Reklamná pauza, teraz sa môžete ...

Reklamná pauza, teraz sa môžete ...

Zomrel Terry Pratchett

Zomrel Terry Pratchett

Terry Pratchett, svetoznámy britský autor série humorných príbehov z fantastického sveta Plochozeme, podľahol vo veku 66 rokov Alzheimerovej chorobe.
Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Pratchettovo vydavateľstvo.
Pratchett zomrel vo svojom dome v kruhu svojej rodiny a svojej mačky spiacej na posteli, uviedlo vydavateľstvo Transworld Publishers vo vyhlásení. Riaditeľ vydavateľstva Larry Finlay povedal, že "svet prišiel o jednu zo svojich najjasnejších, najbystrejších myslí".
Terry Pratchett sa narodil v meste Beaconsfield severozápadne od Londýna. Sám sa opísal ako nenápadný študent, ktorý sa prihlásil na technickú strednú školu, pretože mal pocit, že práca s drevom bude zaujímavejšia ako latinčina. Zaujímal sa tiež o rádiá a počítače.
Prvý krátky príbeh mu vyšiel v školských novinách už ako 13-ročnému. O dva roky vyšiel aj komerčne. Svoj honorár využil na to, aby si kúpil písací stroj a písať už nikdy neprestal. Stal sa novinárom a vo voľnom čase písal romány, kým mu ich úspech neumožnil venovať sa spisovateľskej dráhe na plný úväzok.
V roku 1969 sa oženil v Lyn Purvesovou a o tri roky neskôr mu vyšiel aj prvý román Koberčania.
Svetoznámu sériu Plochozem začal písať v roku 1983. Prvým dielom z tohto sveta bola Farba mágie. Séria sa stávala slávnejšou s každým ďalším dielom, ako sa aj jeho fantastický svet stával komplexnejší a detailnejší. Pratchett však vytvoril aj niekoľko diel zameraných na mladých čitateľov, ktoré získali viacero literárnych cien.
Britská kráľovná Alžbeta II. mu v roku 2009 udelila rytiersky titul za jeho služby literatúre.
Pratchett trpel zriedkavou formou Alzheimerovej choroby so skorým nástupom. Bol známy svojou dôstojnou kampaňou za právo nevyliečiteľne chorých na asistovanú samovraždu.
Jeho schopnosť písať a rozprávať sa v posledných rokoch v dôsledku postupu choroby zhoršila. Napriek tomu vlani v lete dokončil svoju poslednú knihu a s charakteristickým klobúkom a bielou bradou zostal na očiach verejnosti.
Pratchett bol najviac známy vďaka sérii kníh z fiktívneho fantastického sveta Plochozem. Celkovo sa na nej odohráva viac ako 40 jeho diel. Na celom svete sa predalo vyše 65 miliónov výtlačkov jeho kníh v desiatkach jazykov, vrátane slovenčiny a češtiny.
K svojej chorobe sa priznal v roku 2007. Lekári si spočiatku mysleli, že jeho stav je následkom mozgovej mŕtvice, ale ukázalo sa, že ide o nezvyčajnú formu Alzheimerovej choroby. Až do konca ostával optimistom.
Keď už nedokázal písať sám, začal používať systém na diktovanie, ktorý mu umožnil dokončiť posledné diela, povedal jeho agent Colin Smythe. Nepoľavil ani vo veľmi emotívnej verejnej diskusii o asistovanej samovražde.
"Smrť si ho odvedie ako kráľa... a on sa jej odvďačí neortodoxnou starostlivosťou o izbové rastliny." (Terry Pratchett, Dobré znamenia)



Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vyšetrenie kauzy odpočúvania slovenských novinárov Vojenským obranným spravodajstvom, kde figuruje plukovník v zálohe Pavol B. a spol., dozorujúci prokurátor do konca minulého mesiaca neukončil. A to aj napriek lehote určenej námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym. Vyšetrovanie je však vo finálnej fáze a rozhodnutie prokurátora Generálnej prokuratúry SR sa predpokladá v máji tohto roku.
Šufliarsky opakovane vykonal skutkovo-právnu analýzu v tejto trestnej veci, ktorú dozoruje prokurátor Jozef Čentéš. "V prípravnom konaní v čase od 2. februára do 27. februára námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek opakovane konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ) Slovenskej republiky. Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi vydal ďalší pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci (rozsah dokazovania) a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom a rýchlosti vyšetrovania. Zároveň prokurátorovi vytkol nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní a smerujúcich k jeho skončeniu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.
Šufliarsky už v polovici februára opakovane vydal dozorujúcemu prokurátorovi Čentéšovi pokyn na ukončenie kauzy. Najnovšie mal vtedy kauzu odpočúvania novinárov dozorujúci prokurátor ukončiť do konca februára. Išlo už v poradí o štvrtý termín. Prokurátor ju mal ukončiť pôvodne do konca septembra, potom novembra minulého roku a do konca januára tohto roku.
Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla minulého roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Na začiatku februára v tejto veci vypovedala expremiérka Iveta Radičová.
Medzi odpočúvanými boli vtedajší šéf TA3 Michal Gučík aj novinári z denníka Pravda. V kauze sú podľa mediálnych informácií obvinení bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol B. a ďalšie štyri osoby.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


Zomrel Richard Glatzer

Zomrel Richard Glatzer

V utorok 10. marca zomrel vo veku 63 rokov americký režisér a scenárista Richard Glatzer. V roku 2011, krátko pred tým, než sa rodák z New Yorku a jeho manžel Wash Westmoreland rozhodli, že začnú pracovať na filme Still Alice, mu diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS), ktorá je známa aj ako Lou Gehrigova choroba. Aj napriek vážnemu ochoreniu však naďalej pracoval.
Naposledy vydýchol v losangeleskej nemocnici, kde ho dva dni pred odovzdávaním Oscarov hospitalizovali pre problémy s dýchaním. Ceremoniál plánoval sledovať z lôžka, pretože predstaviteľka hlavnej hrdinky Julianne Moore zo spomínanej snímky, ktorú nakrútili podľa knihy spisovateľky a neurologičky Lisy Genovy, získala nomináciu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Akadémia filmových umení a vied jej ocenenie nakoniec aj udelila.
„Som z toho zničený. Rich bol moja spriaznená duša, môj spolupracovník, môj najlepší priateľ a môj život. To, že som ho štyri roky sledoval ako statočne bojoval s ALS, inšpirovalo mňa i všetkých, ktorí ho poznali. V týchto ťažkých časoch ma utešuje fakt, že stihol svetu predstaviť film Still Alice. Do toho diela vložil celé svoje srdce a dušu a z toho, že sa ten film dotkol toľkých ľudí, mal obrovskú radosť. Richard bol výnimočný človek - tvrdohlavý, zábavný, starostlivý, spoločenský, štedrý a veľmi veľmi inteligentný. Skutočný umelec a úžasný človek. Vážim si každý jeden deň, ktorý som s ním mohol stráviť počas tých krátkych 20 rokov, čo sme boli spolu. Nemôžem uveriť tomu, že je preč. V mojom srdci a v srdciach tých, ktorí ho milovali, však bude žiť večne,“ vyjadril sa Westmoreland, s ktorým sa Glatzer zosobášil predvlani v septembri.
Richard Glatzer sa narodil 28. januára 1952. S Westmorelandom vytvoril okrem spomínanej drámy Still Alice aj snímky ako The Fluffer (2001), Pätnásťročná (2006) či Posledná láska Robina Hooda (2013). Režíroval tiež komédiu Grief (1993) a bol známy aj ako producent šou America's Next Top Model (2003).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarská vláda plánuje úplne zrušiť viaceré odbory na vysokých školách a univerzitách. Medzi takéto odbory patrí aj komunikácia, napísal dnes server Eduline.hu. Nemenované zdroje pre server uviedli, že by žurnalistiku a ďalšie populárne odbory bolo možné údajne študovať od roku 2016 výhradne na Národnej univerzite verejnej služby.
Ďalšími ohrozenými odbormi sú napríklad aj medzinárodné vzťahy a knihovníctvo. V zmysle návrhu by v prípade viacerých odborov zrušili štátom podporovanú formu vzdelávania. V súčasnosti sú iba výrazne obmedzené možnosti štátom financovaného štúdia právnikov, ekonómov a novinárov, píše Eduline.hu.
Podľa rezortu ľudských zdrojov v súčasnosti o návrhu racionalizácie odborov vo vysokoškolskom vzdelávaní rokuje príslušný úrad štátneho tajomníka s odbornými komisiami rektorskej konferencie. Vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI ministerstvo poprelo, že by žurnalistiku prednášali v budúcnosti iba na Národnej univerzite verejnej služby, ktorá podľa neho ani nemá v profile odbor komunikácie.

Iba tri dni po tom, čo ruská televízia Rossija 1 zverejnila upútavku na zatiaľ neodvysielaný nový dokument Krym: Cesta do vlasti prišla dnes reakcia z Kyjeva.Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil na zasadaní vlády v Kyjeve rezortu spravodlivosti, aby trailer a po odvysielaní aj celý dokument postúpil Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu, informovala v pôvodnom materiáli z Kyjeva tlačová agentúra MTI.
Zo zverejnenej ukážky, v ktorej Vladimir Putin približuje pozadie rozhodnutia o pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii, vyplýva, že sa v Moskve pre tento postup rozhodli už v noci na 23. februára 2014, keď museli zachraňovať život vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého by inak v Kyjeve očakávala eliminácia.
Ukrajinský premiér pred kolegami z vlády uviedol, že si trailer pozrel aj osobne a dospel k záveru, že film bude možné využiť v Haagu ako dôkaz ruských zločinov voči jeho krajine. V tejto súvislosti pripomenul platné uznesenie ukrajinského parlamentu, ktoré zaväzuje odovzdať všetky materiály preukazujúce podobné činy, vrátane anexie polostrova Krym, práve súdu v Haagu.
Podľa Jaceňuka obsah filmu zaujme aj sudcov Haagu, pretože poskytuje odpoveď na otázku, kto nariadil anexiu Krymu, kto nesie za to zodpovednosť.
"Potom aj my nakrútime film, ktorý ponesie názov Krym - Zločin a trest," poznamenal ukrajinský premiér narážajúc na slávny román svetoznámeho ruského spisovateľa Fiodora Dostojevského.

Copyright © TASR 2015

Európski lídri požiadajú budúci týždeň svojich ministrov zahraničia vypracovať plán boja proti ruskej dezinformačnej kampani o ukrajinskom konflikte, ukázal návrh záverov nastávajúceho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční 19.-20. marca v Bruseli. Európski lídri dajú hlavnej predstaviteľke zahraničnej politiky únie Federice Mogheriniovej tri mesiace, do budúceho summitu v júni, vypracovať návrh, ako podporiť mediálnu slobodu a európske hodnoty v Rusku. Diplomati EÚ uvádzajú, že únia bude musieť nájsť spôsob boja s dezinformáciami v samotnom Rusku ako aj v západoeurópskych krajinách ako Nemecko a v krajinách EÚ susediacich s Ruskom, kde žije početná ruská menšina ako v pobaltských krajinách.
Televízne stanice v Rusku kontrolované štátom zobrazujú proruské povstanie na východe Ukrajiny ako spontánnu reakciu na prevrat nacionalistických ukrajinských síl v Kyjeve. Západ obviňuje Moskvu zo zapájania sa do bojov poskytovaním zbraní, vojenskej techniky a vojakov, čo Kremeľ odmieta.
V novembri 2014 Rusko založilo štátnu mediálnu organizáciu Sputnik so stovkami novinárov v zahraničí, ktorých cieľom je šírenie proruských informácií namiesto, podľa nich, agresívnej západnej propagandy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dva dni, jedna noc

Dva dni, jedna noc


11. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výkon futbalistov Realu Madrid a pískanie fanúšikov po zápase osemfinále Ligy majstrov so Schalke 04 znechutili Cristiana Ronalda natoľko, že do konca sezóny sa nebude rozprávať s médiami. Portugalská hviezda v utorok večer pomohla dvoma gólmi, ktoré zmiernili prehru 3:4. Real napriek neúspechu vďaka výhre 2:0 v Gelsenkirchene postúpil do ďalšieho kola. Gólové hlavičky vyniesli Cristiana Ronalda na čelo historickej tabuľky strelcov v európskych pohároch. Má na konte o jeden gól viac ako Raúl González a o dva ako Lionel Messi.
Real pokračuje v nevýrazných výkonoch v roku 2015, z pätnástich zápasov prehral päť, prišiel o vedenie v Primera División a do štvrťfinále Ligy majstrov postúpil s odretými ušami. V utorok večer bol Cristiano Ronaldo na trávniku veľmi frustrovaný, z ihriska odchádzal krútiac nechápavo hlavou a hnev ho neopustil ani v mixzóne. "Nebudem hovoriť. Vlastne nechcem hovoriť s novinármi až do konca sezóny," odvrkol Cristiano Ronaldo.

Očakávaná piata sezóna obľúbeného seriálu Hra o tróny (2011) odštartuje na televíznych obrazovkách naraz v 170 krajinách. Informoval o tom programový riaditeľ americkej televízie HBO Michael Lombardo. Premiéru úvodnej časti piatej sezóny televízia naplánovala na 12. apríla o 21:00 východného času (03:00 SELČ, pozn. SITA).
"Sme nadšení, že sa naši medzinárodní partneri pripojili a prinesú Hru o tróny, jeden z najobľúbenejších seriálov na svete, globálnemu publiku v rovnakom čase, ako ho budú vysielať v USA," uviedol Lombardo. "Bude to skvelá sezóna," doplnil. Okrem úvodnej epizódy sa fanúšikovia a fanúšičky môžu tešiť na ďalších deväť dielov, pričom aj tie HBO a jej partneri budú vysielať simultánne.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Projekt filmových štúdií, ktoré majú vyrásť pri bratislavských Jarovciach, sa zväčšuje. Spoločnosť Solid Enterprise plánuje rozšíriť celkovú plochu areálu o 328 percent a zastavanú o viac než 173 percent. Menia sa tak aj náklady na projekt, z pôvodne avizovaných 60 miliónov eur majú filmové štúdia zhltnúť 103 miliónov eur. Vyplýva to zo zmeneného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.
"Účelom predkladanej zmeny činnosti je vytvorenie komplexnej prevádzky filmovo – televíznej tvorby a s tým súvisiacimi podpornými službami," uvádza sa v zámere. Po novom by tak mali štúdiá zaberať územie o rozlohe 276.046 štvorcových metrov (m2), z čoho zastavaná plocha má tvoriť 58.866 m2. Výrobná plocha sa má zväčšiť o vyše 150 percent, podlažná plocha pozemných stavieb zase o asi 40 percent.
Projekt zmenil aj svoj názov, po novom sa už volá Film Park Jarovce. Namiesto 283 zamestnancov sa má tiež vytvoriť 320 pracovných miest a zväčší sa aj množstvo parkovacích státí z 355 na 495. Pribudne plocha zelene, vodná plocha s pieskovou plážou, biokoridor a mení sa architektonické a dispozičné riešenie stavebných objektov. Spoločnosť zapracovala zmeny v etape prípravy projektu pre územné rozhodnutie.
"Filmové a televízne štúdia s najnovšími technológiami poskytnú podporu pre tuzemské i zahraničné filmové projekty, kreatívny a zábavný priemysel. Stanú sa najmodernejším filmovým centrom v strednej Európe," uvádza sa v zámere.
Výstavba areálu je rozplánovaná na tri etapy, ktoré tvoria samostatné funkčno-prevádzkové celky. V prvej etape má vyrásť technologické centrum pre filmovú a televíznu produkciu. Stavať ho plánujú dva roky. V druhej sa zase má rozšíriť kapacita centra a pribudne školiace centrum pre audiovizuálnu tvorbu. V tretej spoločnosť plánuje vytvoriť kreatívny park, čo má byť priestor pre výrobu exteriérovej filmovej produkcie. Na každú etapu sa počíta s prácami na tri roky.
Kedy sa začne stavať, bude závisieť od vydaného stavebného povolenia. S prvou etapou však plánujú začať tento či budúci rok. Projekt chcú potom ukončiť do siedmich rokov.
Spoločnosť ešte pred dvoma rokmi avizovala, že zaplatiť štúdiá majú zahraniční investori pôsobiaci vo filmovom a IT priemysle. V súčasnosti sa k projektu bližšie nevyjadruje, PR manažérka spoločnosti Daniela Stričková to pre TASR odôvodnila šírením nepravdivých informácií o projekte.

Copyright © TASR 2015

TASR NEWS

TASR NEWS

Projekt "Digitalizácia archívu TASR" vstupuje do svojej záverečnej fázy. V rámci neho Tlačová agentúra Slovenskej republiky doteraz zdigitalizovala 811.576 objektov na vstupe, čím spolu vzniklo 1.365.840 digitálnych objektov. Do konca júna zostáva zdigitalizovať záverečných desať percent archívu. Finálne tak TASR zdigitalizuje 1.536.200 objektov. Až 90 percent digitálneho archívu TASR sprístupní pre verejnosť na vedecké a študijné účely.
"Ide o mimoriadne rozsiahly a zložitý projekt, ktorý zahŕňa veľké množstvo objektov a tie je nevyhnutné vybaviť metadátami, aby boli ďalej elektronicky ľahko spracovateľné. Pripravujeme web Vtedy.sk, ktorý by mal ponúkať pohľad na našu históriu cez archívne fotografie a dokumenty. Chcem poďakovať všetkým zainteresovaným subjektom, dodávateľom, Ministerstvu kultúry SR, Úradu vlády SR a ďalším za kvalitnú a ústretovú spoluprácu," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Tlačová agentúra SR získala finančné prostriedky na digitalizáciu archívu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prostriedky, určené na digitalizáciu obsahu pamäťových a fondových inštitúcií, ich archivovanie a sprístupňovanie, sú z Operačného programu Informatizácia spoločnosti v rámci prioritnej osi 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií.
Agentúra podpísala zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku so sprostredkovateľským orgánom rezortu kultúry pre OPIS vo výške 3.921.559,80 eura, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 4.435.955,23 eura. TASR si hradí z vlastných projektov päť percent nákladov. Projekt bude trvať do júna 2015.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstavitelia British Broadcasting Corporation (BBC) na neurčito suspendovali moderátora obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremyho Clarksona. Dôvodom je incident, pri ktorom 54-ročný rodák z Doncasteru údajne udrel jedného z producentov programu. BBC preto oznámila, že neodvysiela nasledujúcu epizódu, ktorá mala mať premiéru v nedeľu 15. marca. Neskôr informovali, že pravdepodobne neodvysielajú ani zvyšné dve epizódy aktuálnej série. Fanúšikovia programu krátko po oznámení Clarksonovej suspendácie spustili online petíciu, prostredníctvom ktorej žiadajú jeho návrat. Podpísalo ju už viac než 170-tisíc ľudí.
Jeremy Clarkson je televízny moderátor a spisovateľ, ktorý sa preslávil práve vďaka spomínanému programu Top Gear. V ňom pôsobil najprv v rokoch 1988 až 2000 a potom od roku 2002 v novom formáte. Momentálne ho spolu s ním moderujú aj James May a Richard Hammond. Uvádzal tiež prvú sezónu programu Robot Wars, viacero iných motoristických relácií a v rokoch 1998 až 2000 mal vlastnú talkšou s názvom Clarkson. Je autorom štrnástich kníh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Sedem hlavných európskych denníkov - nemecký Die Welt, francúzsky Le Figaro, španielsky El País, talianska La Repubblca, belgický Le Soir a švajčiarsky Tages-Anzeiger a La Tribune de Geneve uzavreli dohodu o výmene obsahu a spoločnej investigatíve .

Zdroj CT 24

10. 3. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Televízia Markíza dostala 10-tisícovú pokutu. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) jej ju dnes uložila za to, že vlani v júli propagovala koncert Richarda Müllera a skupiny Fragile. Počas štyroch dní však reklama 28-krát trvala dlhšie ako mala, komerčná televízia prekračovala povolený čas vždy asi o 30 sekúnd. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.
Markíza však nebola jedinou, komu na dnešnom zasadnutí RVR dala pokutu. Televízii JOJ uložila zaplatiť 1000 eur. Minulý rok v auguste totiž televízia v sponzorovanom programe Dobré ráno pozitívne prezentovala ponuku kaviarní Štúr a Rannô Ptáča. Kukliš vysvetľuje, že tam došlo "k priamej podpore predaja služby spoločnosti Štúr, s.r.o.", čo je zakázané.
Ďalších 1000 eur dostal prevádzkovateľ retransmisie UPC Broadband Slovakia. Sankciu mu rada uložila za to, že niektoré dni vlani aj tento rok poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1, ČT2, ČT24, Prima family, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Nova a Nova Cinema prostredníctvom služby UPC Digital bez súhlasu pôvodných vysielateľov.
Na porušenie zákona RVR upozornila televíziu TV8. Tá podľa rady porušila čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu, keď v auguste minulého roka odvysielala Erotik kvíz show. "Neobsahoval jednoznačné a správne inštrukcie o zadaní úlohy, keďže zadanie uvedené na obrazovke počas hry a prezentované moderátorkou nekorešpondovalo s odpoveďou, ktorú v závere hry moderátorka označila za správnu," vysvetlil Kukliš.
Rada tiež začala niekoľko správnych konaní. Voči Markíze napríklad za seriály Ordinácia v ružovej záhrade a Dva a pol chlapa. Televízii rada vyčíta možné porušenie ochrany maloletých. Voči JOJ Plus začala konanie pre možné porušenie čestnosti a slušnosti reklamy a telenákupu, keď televízia odvysielala v januári Eurominúty.
Správne konanie začala rada aj voči Rádiu SiTy. V rámci vysielacieho bloku Popoludnie v meste odvysielalo rádio vlani v novembri komunikát Nemusí sa nám to páčiť, nemusíme ich mať radi, ale sú tu a majú svoj názor. "Svojím obsahom a spôsobom spracovania mohol propagovať násilie a otvorenou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva," uviedol Kukliš.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tohtoročnú cenu Európskej asociácie tlačových agentúr (EANA) za vynikajúcu kvalitu spravodajstva získala francúzska tlačová agentúra Agence France-Presse (AFP) a riaditeľka jej globálneho spravodajstva Michele Léridonová.
AFP získala ocenenie za reportáže o Islamskom štáte (IS) a za iniciovanie diskusie o etike a publikovaní v čase vzrastajúceho politického násilia, oznámila dnes rada združenia EANA, ktorá je zároveň porotou pri udeľovaní týchto ocenení.
"AFP a pani Léridonová iniciovali po vražde humanitárnych pracovníkov a novinárov a záplave propagačných záberov diskusiu o vyváženosti novinárskej povinnosti informovať verejnosť a o potrebe vyhnúť sa vytváraniu propagandy. Pani Léridonová ohľaduplným spôsobom zdôraznila dôležitosť monitorovania zložitých a brutálnych správ, potrebu bezpečnosti novinárov, ako aj zachovávanie dôstojnosti obetí, ktoré extrémisti zverejňujú na sociálnych sieťach," uvádza sa vo vyhlásení rady EANA.
Léridonová je riaditeľkou globálneho spravodajstva AFP od polovice minulého roka. Do tejto agentúry nastúpila v roku 1981, predtým pracovala v regionálnej dennej tlači. V rámci AFP pôsobila v parížskom ústredí agentúry, ako zástupkyňa riaditeľa pobočky v Abidjane i ako zástupkyňa oddelenia sociálnej práce a zástupkyňa šéfredaktora pre európsko-africké otázky.
V rokoch 2004-06 viedla oddelenie sociálnej práce. V roku 2009 ju vymenovali za šéfku agentúrnej pobočky v Ríme.
Ocenenie, diplom, gravírované pero a prémiu vo výške 1000 eur odovzdá Léridonvej predseda EANA Clive Marshall na výročnom valnom zhromaždení tejto organizácie, ktoré sa uskutoční 23.-25. septembra vo švajčiarskej Ženeve.

Desať ľudí zahynulo v pondelok na severozápade Argentíny pri zrážke dvoch vrtuľníkov, zúčastňujúcich sa nakrúcania televízneho programu. Informovala o tom BBC s odvolaním sa na políciu.
K nehode došlo v provincii La Rioja neďaleko mesta Villa Castelli, ktoré leží 1170 kilometrov severozápadne od argentínskej metropoly Buenos Aires.
Úrady sa domnievajú, že helikoptéry sa zrazili vo vzduchu.
Podľa miestnych médií pasažiermi boli Francúzi, ktorí sa zúčastňovali na medzinárodnej súťaži zameranej na vytrvalosť a prežitie v náročných podmienkach. Súťaž sa koná každý rok v provincii La Rioja a vysiela sa aj v iných štátoch.
V jednom vrtuľníku sa nachádzal televízny štáb, v druhom súťažiaci. Pri nešťastí zahynuli aj obaja argentínski piloti. Jeden z vrtuľníkov patril provinčnej vláde, uviedla agentúra Télam.

Vlastnú sociálnu sieť "Caliphate Book" si zriadili stúpenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorých aktivity sú na štandardných sociálnych sieťach ako Facebook či Twitter zakázané a spadajú pod blokádu.
Internetová stránka 5elafabook.com, ktorá nápadne pripomína Facebook, pričom pôsobí nedokončene, vstúpila do prevádzky v nedeľu. Hneď v pondelok však správcovia jej aktivity pozastavili, nefunkčný je aj jej účet na Twitteri.
Podľa anglicky napísaného odkazu, ktorý sa zjaví na úvodnej strane 5elafabook.com pozastavil tento web svoje aktivity dočasne, aby "ochránil informácie a detaily o svojich členoch a ich bezpečnosť".
Bojovníci IS, ktorí na dobytých územiach v Iraku a Sýrii vyhlasujú islamský kalifát, často pre šírenie svojich posolstiev využívajú sociálne médiá. Prostredníctvom internetu zdieľajú aj správy o svojich víťazstvách a úspechoch vo vojnových aktivitách, zverejňujú tiež videá znázorňujúce odrezávanie hláv zajatcom.
Všetky hlavné sociálne médiá sa snažia odstraňovať zo svojich archívov odkazy na videá zobrazujúce usmrcovanie zajatcov. Vlády väčšiny krajín vyzvali na posilnenie zákazov proti využívaniu internetu pre aktivity militantov.
Kto je zriaďovateľom 5elafabook.com, ani koľko členov táto sieť zahŕňa, nie je podľa Reuters známe. Úvodný odkaz síce tvrdí, že stránka je nezávislá a nie je financovaná zo zdrojov IS, uvádza však, že militantná skupina sa šíri do celého sveta "z vôle Alaha".
Podporovatelia IS na inom internetovom fóre diskutovali o tom, či je platforma ako 5elafabook.com dôveryhodná, prípadne či ju nemôžu využívať nepriatelia IS pre účely tajných služieb, uviedla americká organizácia SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete.

Copyright © TASR 2015

Americká televízia AMC uvedie koncom leta v premiére spinoff seriálu Walking Dead (2010), pričom už o rok by sa mala na obrazovky dostať aj druhá séria. V pondelok o tom informovali zástupcovia AMC. Názov pripravovaného projektu však zatiaľ držia v tajnosti. V médiách sa ako možné názvy šou objavili Fear the Walking Dead či Cobalt.
Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana. Seriál sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom v podaní Andrewa Lincolna cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek.
Prvú sériu spinoffu bude tvoriť šesť epizód. Dej sa tentoraz presunie do Los Angeles, kde sa skupinka preživších v podaní Cliffa Curtisa, Kim Dickens, Franka Dillanea a Alycie Debnam-Carey bude snažiť uniknúť pred živými mŕtvolami. "Vedomie, že sme uzavreli kontrakt na dve série, nás posilňuje v tom, čo robíme, a to že zástupcovia AMC súhlasili s produkciou, považujem za prejav naozajstnej dôvery. Osobne to vnímam ako znak toho, že sú rovnako ako my presvedčení, že sa nám podarilo splniť cieľ, a to prísť s niečím originálnym, čo by vzdalo hold pôvodnej šou a rozšírilo svet, ktorý som vytvoril, a priniesť do toho príbehu niečo nové. Som vďačný, že máme možnosť vyrozprávať tento úžasný príbeh a ukázať fanúšikom, že pokiaľ ide o Walking Dead videli zatiaľ iba nepatrný zlomok toho celého," prezradil Kirkman. "Máme k dispozícii skvelých scenáristov a hviezdne herecké obsadenie," doplnil producent Dave Erickson, ktorý je podľa vlastných slov z pripravovaného diela rovnako nadšený ako Kirkman.

Americký herec Don Johnson sa predstaví v pilote dramatického seriálu Boom. Informoval o tom portál Deadline. Projekt vzniká pod dohľadom producenta Tonyho Krantza a spoločnosti ABC Studios. Scenár píšu Josh Pate a Rodes Fishburne a na režisérsku stoličku sa posadí Jonas Pate.
Dielo sa bude zameriavať na najväčší objav ropy v amerických dejinách. Množstvo "čierneho zlata", na ktoré v Severnej Dakote narazili v roku 2006, je porovnateľné s objemom, akým disponuje Saudská Arábia a spomínanému štátu zaistilo ekonomickú prosperitu. Šesťdesiatpäťročný Johnson stvárni ropného magnáta Hapa Boyda. Rodák z Flat Creek v Missouri bude pilot zároveň aj produkovať. Ďalšími výkonnými producentmi budú už spomínaní bratia Josh a Jonas Pateovci.
Dona Johnsona preslávila úloha v seriáli Miami Vice (1984 - 1990), za ktorý v roku 1986 získal Zlatý glóbus. Okrem toho si zahral aj v snímkach Mŕtvy gang (1989), Horúce miesto (1990), Prázdniny v raji (1991), Včera narodení (1993), Diablov advokát (1993), Zelený svet (1996), Stalo sa v Ríme (2010), Machete (2010), Divoký Django (2012) či Jedna za všetky (2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.