29. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka a modelka Lori Loughlin a stand-up komik, herec a moderátor Bob Saget sa predstavia v pripravovanom pokračovaní seriálu Plný dom (1987 - 1995). Päťdesiatročná herečka, ktorá v pôvodnej sérii stvárňovala Rebeccu Katsopolis, sa novinkou pochválila v televíznej relácii Good Morning America. "Budem súčasťou rebootu alebo spinoffu s názvom Fuller House. Som z toho nadšená. Bude úžasné opäť sa stretnúť s ostatnými hercami. Bude to zábava," uviedla Loughlin.
Tvorcovia seriálu už potvrdili, že v novinke sa opäť objavia aj Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin, Andrea Barber, Dave Coulier a John Stamos. "Pomôžeme Candace, Jodie a Andrei rozbehnúť novú šou. Vrátime sa a ukážeme sa v prvej epizóde a tu i tam sa zrejme budeme objavovať aj v ďalších častiach," doplnila v Good Morning America Loughlin.

V seriáli sa okrem spomínaných ukáže aj Bob Saget, ktorý stvárňoval Dannyho Tannera. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informoval spomínaný John Stamos. "Posledný, ale nie menej dôležitý člen hereckého obsadenia. Skvelý Bob Saget sa pridá k šou z dielne Netflixu," napísal predstaviteľ Jesseho Katsopolisa.
V pôvodnom projekte účinkovali aj herečky a módne návrhárky Mary-Kate a Ashley Olsen. V pokračovaní si však nezahrajú. "Hoci Ashley a Mary-Kate nebudú súčasťou seriálu Fuller House, viem, ako veľa pre nich Plný dom znamená, a stále ich považujeme za členky rodiny. Je úžasné sledovať, ako si budujú profesionálne kariéry a podporujem ich rozhodnutie zamerať sa na ich módne značky a iné obchodné aktivity. Cením si tiež ich podporu a priania všetkého dobrého seriálu Fuller House," vyjadril sa nedávno Robert L. Boyett, jeden z výkonných producentov pripravovaného projektu, ktorý by mala spoločnosť Netflix uviesť na budúci rok.
V centre príbehu bude tentoraz veterinárka D.J. Tanner-Fuller (Candace Cameron Bure), ktorá ovdovela. Žije v San Franciscu a onedlho sa jej má narodiť tretie dieťa. Nasťahujú sa k nej preto nádejná speváčka Stephanie (Jodie Sweetinand) a slobodná matka Kimmy (Andrea Barber) s dcérou Ramonou.
Päťdesiatdeväťročný Robert Lane "Bob" Saget prepožičal hlas rozprávačovi v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014). Režíroval tiež snímku Farce of the Penguins (2006). Lori Loughlin môžu diváci a diváčky poznať napríklad aj ako Avu Gregory z televízneho projektu Summerland (2004 - 2005) či Debbie Wilson zo seriálu 90210: Nová generácia (2008 - 2013). Predstavila sa tiež v horore The New Kids (1985), komédiách Secret Admirer (1985), Noc predtým (1988) a Starí psi (2009) či rodinnej snímke Dobrodružné leto (2007).

Najnovší korupčný škandál v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), ktorého výsledkom je zatknutie siedmich vplyvných funkcionárov a celkovo 14 obvinených osôb, podnietil fantáziu recesistov po celom svete.
Na sociálnych sieťach sa šíria rôzne narážky. Nová edícia známej počítačovej hry FIFA 16 napríklad v jednej z vtipných fotografií ukazuje šéfa svetového futbalu Seppa Blattera za mrežami a ponúka hráčsky modul dresov s putami. Iná fotografia zase ukazuje Blatterovu jazdu na medveďovi s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, ktorý sa 79-ročného Blattera otvorene zastal - ako inak - hore bez.
Britský bulvár The Sun zas uverejnil na titulke upravené meno súčasného šéfa svetového futbalu ako Sepp(tic) Blatter.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zomrel Vladimír Ondruš

Zomrel Vladimír Ondruš

Vo veku nedožitých 73 rokov zomrel slovenský kameraman Vladimír Ondruš .Narodil sa 30. máj 1942 v Terchovej. Hoci V. Ondruš absolvoval v roku 1971 štúdium na Právnickej fakulte UK v Bratislave (získal titul JUDr.), už od roku 1959 – po maturite na gymnáziu v Žiline – pôsobil najprv ako elév kamery v Krátkom filme v Bratislave, následne (od roku 1960) ako asistent kamery v hranom filme. Postupom času sa z neho stal samostatný (hlavný) kameraman; debutoval filmom Očovské pastorále (1973) v réžii Jozefa Zachara. S týmto režisérom spolupracoval aj na snímkach Sebechlebskí hudci (1975), Desať percent nádeje (1976) a Kamarátka Šuška (1977). Výsledkom spolupráce s režisérom Ivanom Húšťavom boli filmy Sneh pod nohami (1978), Odveta (1980), Živá voda (1980), Člny proti prúdu (1981) a Letný strom radosti (1983 – Cena za kameru). Za Ondrušovu najúspešnejšiu éru sa považuje jeho spolupráca s režisérom Martinom Ťapákom, s ktorým nakrútil filmy Zrelá mladosť (1983), Návrat Jána Petru (1985), Skleníková Venuša (1985), Kohút nezaspieva (1986), Neďaleko do neba (1987) a Montiho čardáš (1989).
Ako kameraman participoval V. Ondruš aj na filmoch Živá voda (1980, réžia: J. Medveď), Sagarmatha (1988, réžia: J. Piroh), Tajomstvo šťastia (1995, réžia: J. Holec) a iných. Pre televíziu sa kameramansky podieľal na viacerých filmoch a seriáloch – Nepokojná láska (1975 – 78), Sedem krátkych rokov Ing. Hagaru (1977), Štrnásť výstrelov (1981), Dies irae (1984), Ilda (1984)... Snímka Vynes na horu svoj hrob (1979) je sfilmovaným príbehom horolezcov, ktorí ako členovia česko-slovenskej expedície uskutočnili v roku 1973 výstup na himalájsku horu Makalu. Spomínaný film získal čestné uznanie na festivale v Trente.
Ako scenárista, kameraman a režisér pripravilfilmový dokument Veľký čierny obor (1985), ovenčený niekoľkými domácimi aj zahraničnými cenami.
V roku 1989 bol V. Ondrušovi udelený titul Zaslúžilý umelec.
Jeho kariéru poznamenal vzťah ku HZDS. Režijne je podpísaný pod niekoľkými publicistickými programami, ktoré v rokoch 1991 – 1992 odvysielala Slovenská televízia (Korene, Za zvrchované Slovensko, Krahule – stred Európy, Boli sme chvíľu preč a iné). V októbri 1992 sa stal riaditeľom Slovenskej filmovej tvorby, neskôr generálnym riaditeľom Štúdia Koliba v Bratislave (funkciu vykonával do roku 1998).

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL




Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorého redakcia bola v januári terčom ozbrojeného útoku, vyrukoval s obálkou evokujúcou kauzu z februára 2012: počas parížskeho antukového grandslamového Roland Garros zobrazil tenistu so štyrmi injekciami zabodnutými v končatinách. Web Tennis World uviedol, že tvorcovia tým veľmi pravdepodobne vystavili otáznik nad "čistotu" Španiela Rafaela Nadala.
Pred viac ako troma rokmi program Les Guignols (Gumáci) televíznej stanice Canal Plus priniesol spot, v ktorom karikatúra Nadala s patrične nafúknutými svalmi na rukách a s čelenkou na hlave príde autom na čerpaciu stanicu, vypije fľašu minerálky a potom sa vymočí do palivovej nádrže. Na záver sa objaví nápis útočiaci na čestnosť španielskych športových úspechov "Španielski športovci. Nevíťazia náhodou" a okolo neho logá desiatich španielskych športových organizácií vrátane tenisovej.
Spot odvysielali krátko po tom, ako španielsky cyklista Alberto Contador dostal trest za porušenie antidopingových pravidiel. Nadal je 9-násobným víťazom Roland Garros a v minulosti sa často objavili pochybnosti, či jeho povestná výdrž na kurte je prirodzená.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Poslanec NR SR Pavol Abrhan (KDH) chce zabrániť, aby orgány verejnej moci mohli odopierať poskytovanie informácií. Preto do parlamentu predkladá novelu tlačového zákona. Podaním reaguje na fakt, že premiér Robert Fico, úrad vlády a niektoré ministerstvá odmietajú odpovedať na otázky niektorých denníkov. „V poslednom čase sme svedkami hrubého zneužívania sily nielen proti opozícii, ale aj proti médiám, teda aj ich čitateľom. Fico odmieta odpovedať niektorým denníkom na otázky. Ficovi sa to nemusí páčiť, ale opozícia je na to, aby zastupovala voličov. Ficovi sa to nemusí páčiť, ale médiá sú tu na to, aby informovali divákov, poslucháčov, čitateľov o tom, čo sa na Slovensku deje. Ani Fico si nemôže robiť čo chce. Hrubé a arogantné správanie je jeho vizitka, ale upierať informácie občanom si premiér nemôže dovoliť,“ vyhlásil Abrhan.
Ak by parlament návrh Abrhana prijal, Fico a vláda nebudú môcť selektovať novinárov na jemu pohodlných a nepohodlných. „Strana Smer nastúpila cestu HZDS, Fico sa viac a viac podobá Vladimírovi Mečiarovi, keď odopiera dávať informácie čitateľom,“ povedal Abrhan.
Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dvakrát odmietol rokovať o rovnosti prístupu k médiám a neinformovaní niektorých médií členmi vlády. O rokovanie požiadali opoziční poslanci, ktorí sú členmi výboru. Vládny Smer podobne ako minulý týždeň neschválil program zasadnutia výboru. Opozícia navrhovala prijať uznesenie, ktorým by mediálny výbor požiadal ministra kultúry Mareka Maďariča „o neodkladné vykonanie nápravy, týkajúce sa porušenia tlačového zákona, a to poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre vrátane Denníka N informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti“. Keďže rokovanie výboru sa stoplo hneď na začiatku, o uznesení sa nehlasovalo.
Slovenská vláda pred časom rozhodla, že nebude komunikovať s Denníkom N a premiér Robert Fico rovnako zakázal komunikáciu s periodikom všetkým ministerstvám. Dôvodom je podľa kabinetu "dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu zo strany denníka, ktoré vyvrcholilo odštartovaním samolepkovej politickej antikampane. Podľa vyjadrenia úradu sa denník touto aktivitou bezprecedentne pridal k opozičným politickým subjektom, a preto vláda nevidí zmysel v ďalšej komunikácii s ním.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
“ Ahoj, diktátor !“
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie Viktorovi Orbánovi

“Médiá na Slovensku dvadsaťpäť rokov dávajú priestor iba hŕstke nafúkaných, nevzdelaných a infantilných pravičiarov, ktorých jedinou životnou náplňou je nadávať ...na ľavicu, nenávidieť Fica a urážať voličov Smeru. Nulový intelekt, nulová tvorivosť, nulová morálka. Dokopy je to asi tridsať úbožiakov, ktorých platí Penta, Eset a rôzne korporácie, aby vytvárali ilúziu, že štát je zlo, kapitalizmus je fajn, USA je cool, Rusko je ríša zla, Kiska je ňuňuňu a ďalšie nezmysly. Tieto ich drísty už na Slovensku nikto s výnimkou zopár bratislavských zbohatlíkov neberie vážne, ale títo srandisti si žijú vo svojom vlastnom umelom svete a vôbec im nedochádza, že sú na smiech! Najnovšie sa Denník N pokúsil o vrchol tejto stupidity, keď spovedá niekoľko arogantných lúzrov s otázkou, akú by si podľa mňa nedovolili položiť ani v lokálnom rádiu niekde v Ugande. Že čo sa musí stať, aby už konečne niečo oslabilo Fica!? To je čisté zúfalstvo. Pripadá mi to, ako nejaké hlúpe, zakomplexované decko, ktoré vyplakáva u spolužiakov a pýta sa, čo sa musí stať, aby mu už učiteľka nedávala päťky z diktátov... Ale tá otázka je stále nič v porovnaní s odpoveďami: podľa kovaných "odborníkov" typu Ondřejíček či Breiner je problémom sama slovenská populácia, lebo ľudia sú tu vlastne hlúpe ovce, sú stádo a len preto volia Fica... Keby boli takí múdri, skvelí, krásni a dokonalí ako Onřejíček a Breiner, tak by určite Fico nevládol - niečo na tento spôsob tam títo lúzri fakt dávajú. To je už čistá psychopatia. Chaloši objavili novú dimenziu: už to nie je iba "lebo Fico", už to je "lebo Slováci" . Najlepšie by asi bolo vymeniť celý národ a naklonovať sem 5 miliónov Breinerov, hneď by sme tu mali raj na zemi... asi tak. Tridsať úbožiakov podľahlo pocitu, že môžu opovrhovať celým národom a akosi zabudli na to, že je to naopak: národ opovrhuje nimi... S takýmito médiami tu bude Fico naveky...”
Ľuboš Blaha, PhD.

"Tanky nepotrebujú víza."
 Dmitrij Rogozin , ruský vicepremiér


"Som pripravený zomrieť za Rusko, pretože tu žijú silní ľudia. Ja sa nechystám, ako nejaký hlupák, položiť život za súčasné Francúzsko."
Gérard Depardieu

„Spojené štáty americké sa miešajú do vnútorných záležitostí Medzinárodnej futbalovej federácie  s jasným cieľom - aby pripravili Rusko o právo usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2018. Bol to ďalší jasný pokus zmariť znovuzvolenie pána Blattera za prezidenta FIFA."
Vladimír Putin

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vatikánske médiá čaká rozsiahla reorganizácia, aby bola ich činnosť efektívnejšia. Povedal to v stredu v Londýne predseda pápežovho reorganizačného výboru Chris Patten. Uviedol, že navrhuje spojenie vatikánskych novín, televízie a rozhlasu pod ústredné vedenie a posilnenie kancelárie hovorcu Vatikánu, aby fungovala v nepretržitom režime a viacerých jazykoch.
Bývalý predseda Nadácie BBC Patten priznal, že tieto zmeny bude ťažké realizovať vzhľadom na doterajšiu autonómnosť jednotlivých vatikánskych médií, ich rozpočtov a zamestnancov. Výbor sa však rozhodol nenavrhovať žiaden "plán B" k splynutiu médií a redukcii činností tam, kde sa prekrývajú, čo je predovšetkým pri prekladateľských službách, informovala agentúra AP.
Patten je od júla predsedom výboru mediálnych expertov, ktorý má navrhnúť, ako by Vatikán mal zmodernizovať svoje fungovanie vzhľadom na digitálne potreby 21. storočia, ako by mal skoordinovať svoju činnosť a ušetriť na nákladoch. Podľa Pattena výbor dospel k záveru, že nemôže výrazne zredukovať spoločný rozpočet týchto médií vo výške 70 miliónov eur, ak nezníži počet ich zamestnancov, ktorých je teraz vyše 600.
Výbor sa preto rozhodol navrhnúť možnosti, ako z tohto rozpočtu dosiahnuť čo najlepší výsledok zlepšením multimediálnych výstupov a presunom financií z rozpočtov tradičných médií ako rozhlas a tlač tak, aby sa posilnila televízia a výstupy na sociálnych sieťach.
"Tlačová kancelária je v súčasnosti personálne poddimenzovaná a pod obrovským tlakom. Mala by fungovať vo viacerých jazykoch a prispôsobiť sa 24-hodinovému cyklu spravodajstva," citovala Pattena AP.
Patten uviedol, že kardináli, ktorí sú poradcami pápeža Františka, s podstatou týchto odporúčaní minulý mesiac súhlasili. Bol vytvorený nový výbor, ktorý má zmapovať ich realizovateľnosť. Konečné slovo bude mať pápež František.

Copyright © TASR 2015

Turecké mesto Gaziantep vo štvrtok potvrdilo, že zrušilo plány slávnostne udeliť čestné vyznamenanie americkému novinárovi za jeho pomoc pri záchrane vzácnych malieb. Dôvodom zrušenia výnimočnej ceremónie novinárova kritika prezidenta Recepa Erdogana. Ten je známy svojím autokratickým vedením krajiny a nízkou toleranciou verejnej kritiky jeho osoby. Stephen Kinzer v minulosti pôsobiaci aj v americkom denníku New Yorku Times si prezidenta za terč svojej kritiky vybral vo svojom článku pre denník Boston Globe. V ňom obvinil Erdogana, že spravil z príkladnej krajiny "spojenca z pekla".
Starostka 1,3-miliónového Gaziantepu a bývalá ministerka v Erdoganovej vláde Fatma Sahinová na svojom konte na sieti Twitter uviedla, že Kinzerove vyjadrenia boli voči "nášmu prezidentovi nespravodlivé". Čestným občanom mesta sa tak nestane. Ako podotýka agentúra AP, ide o ďalší z krokov zameraných proti slobode prejavu a trestaniu kritikov súčasného vedenia moslimskej krajiny.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výstava No Comment

Výstava No Comment



Novinárske fotografie a české i slovenské karikatúry možno od piatka vidieť v bratislavskej Open Gallery. Diela prihlásené do súťaže Novinárska cena 2014 zachytávajú spoločenské a politické udalosti na Slovensku i v zahraničí počas roka 2014. Výstavu No Comment kurátorsky pripravila Ľubica Stanek z Nadácie otvorenej spoločnosti a produkčne zabezpečila Katarína Vlková. Agentúru SITA o tom informoval Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti.
Výber vystavených prác vychádza z kategórií súťaže - Najlepšia fotografická reportáž, Najlepšia fotografická aktualita a Najlepší česko-slovenský vtip, komiks, karikatúra. Víťazov a nominovaných vybrali porotcovia fotografických kategórií: Milota Havránková, Joe Klamar a Milan Jaroš. Vtipy, komiksy a karikatúry oceňovali Helena Diesing, Ivana Šáteková, Martin Ciel a Joachim Dvořák. Vo fotografii výstava prináša tvorbu víťazov - Michala Burzu, Tomáša Halásza a Borisa Németha. Doplnia ich fotografie od Maja Peigera, Matúša Zajaca, Andreja Bána, Kataríny Acél-Gálikovej, Martina Bandžáka a ďalších. Výstava predstaví aj víťaza kategórie Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks a karikatúra - Martina Shootyho Šútovca. Návštevníci uvidia tiež práce nominovaných českých autorov Vojtěcha Velického a VHRSTI (Vojtěch Jurík) a od ďalších prihlásených - Jozefa Danglára Gertliho, Stanislava Kemela, Miloša Gašparca a Rada Ondřejíčka alias Cynickej obludy.
Výstava No Comment bude v Open Gallery na Baštovej 5 v Bratislave otvorená do 28. júna a v novembri sa presunie do Prahy. Galéria je otvorená denne okrem pondelka od 11:00 do 19:00. Open Gallery funguje v sídle Nadácie otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation, ktorá je zároveň vyhlasovateľ a organizátor súťaže Novinárska cena.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané



28. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká internetová spoločnosť Yahoo musí v USA musí čeliť hromadnej žalobe pre nezákonný prístup k obsahu emailov a využívanie získaných informácií na podporu reklamných príjmov. Rozhodla o tom v utorok sudkyňa Lucy Kohová. Žalobu môžu podať užívatelia iných emailových služieb, ktorí od 2. októbra 2011 komunikovali s užívateľmi služby Yahoo Mail. Užívatelia týchto služieb spoločnosť obviňujú, že kopírovala a analyzovala ich emaily v snahe vytvoriť "cielenú reklamu" zameranú na zhruba 275 mil. užívateľov služby Yahoo Mail. Spoločnosť tvrdila, že časť sťažovateľov pokračovala v komunikácii s užívateľmi Yahoo Mail aj po tom, čo sa dozvedeli o využívaní informácii z emailov. Tým mali vyjadriť s postupom firmy súhlas, čo však sudkyňa Kohová odmietla, uviedla agentúra Reuters.
Skupinová žaloba môže sťažovateľom uľahčiť cestu k vyšším kompenzáciám pri znížení súdnych nákladov. Podľa sťažovateľov by sa k hromadnej žalobe mohlo pripojiť až milión ľudí. Hovorkyňa Yahoo uviedla, že k otvoreným súdnym prípadom sa firma nebude vyjadrovať.

Manželka čínskeho umelca uviedla, že jej manžela, umelca, zatkli v utorok za zverejnenie humorného portrétu čínskeho prezidenta Si Ťin-pinga na internete. Ťudy Ču vo štvrtok povedala, že polícia po zatknutí Taj Ťia-jonga neďaleko jeho domu v Šanghaji obvinila umelca z vyvolania nepokojov. Taj je známy zverejňovaním eklektických
fotografií na sociálnych sieťach, na ktorých ukazuje seba a iné osoby s rozmačkaným nosom a ústami. Rovnaký portrét umiestnil na internete s prezidentom a pridal mu aj fúzy.
Čínske úrady v poslednom čase ešte pritvrdili v zásahoch na politických disidentov a čínskych umelcov, ktorí podporovali minuloročných prodemokratických demonštrantov v Hongkongu. Tajovi hrozí až 5-ročné väzenie.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

STANOVISKO: Kancelária NR SR k tlačovej besede aktivistov iniciatívy SOS Bratislavský hrad

STANOVISKO: 
Kancelária NR SR k tlačovej besede aktivistov iniciatívy SOS Bratislavský hrad


 Kancelária Národnej rady SR sa dôrazne ohraduje voči klamstvám a obvineniam z nezákonných postupov pre rekonštrukcii a dostavbe areálu Bratislavského hradu, ktoré odzneli v stredu na tlačovej besede aktivistov. Jednoznačne deklarujeme, že archeologický prieskum bol zrealizovaný vysoko profesionálne. So všetkými pamiatkami a nálezmi sa zaobchádzalo v minulosti aj v prítomnosti prísne v súlade s rozhodnutiami a pod dozorom Krajského pamiatkového úradu a teda v súlade so zákonom. Tieto fakty potvrdili aj početné kontroly a inšpekcie dozorných orgánov pamiatkovej starostlivosti. Zhodlo sa na tom aj odborné grémium , kde boli aj zástupcovia iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ale aj zahraniční experti, dokonca aj tí, ktorých nominovala iniciatíva.
Kancelária NR SR aj na základe diskusií s odbornou a laickou verejnosťou zároveň zatraktívnila spôsob prezentácie pamiatok a nad rámec pôvodného projektu pribudne krycia stavba nálezov na severozápadnom bastione, upravila sa stavba Pod gaštanmi a pribudne aj otváracie pódium v Jazdiarni. Našim najvyšším záujmom vždy bola, je a bude ochrana pamiatok. Sme presvedčení, že na jar budúceho roka bude areál hradu atraktívnym miestom na prechádzky a podujatia nielen pre Bratislavčanov, ale aj pre všetkých návštevníkov hlavného mesta.
Všetky informácie, vrátane vizualizácií a spôsobu prezentácie pamiatok sú dostupné na www.bratislava-hrad.sk


TASR o tom dnes informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

TO JE TV !

TO JE TV !


Krajiny s najväčším počtom TV pornokanálov

Krajiny s najväčším počtom TV pornokanálov
 

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Výbor NR SR pre kultúru a médiá sa ani dnes nezaoberal rozhodnutím vlády SR nekomunikovať s Denníkom N. Poslanci sa síce podobne ako minulý týždeň na podnet opozície zišli, vládny Smer-SD však neschválil navrhnutý program a zasadnutie sa skončilo bez diskusie.
Opakujúci sa scenár z minulého týždňa znepokojil poslanca Daniela Krajcera (nezaradený). "Toto sú boľševické metódy, neumožňujete ani diskusiu. Bojíte sa pravdy a nechcete diskutovať. Väčšina však nestačí, aby ste umlčali pravdu," odkázal Krajcer. Jeho slová sa dotkli Miroslava Číža (Smer-SD). "Sú to hanebné politické vyhlásenia. Takého kolegu si nevážim, lebo nemám rád neserióznosť. Používate podpásové metódy," reagoval.
Krajcer sa vzápätí Číža opýtal, aký to má na saku odznak. Dozvedel sa, že je to odznak čínsko-slovenského priateľstva. "To je dobré na inšpiráciu. V tej krajine občas svojich oponentov aj popravujú," povedal Krajcer.
Opozícia chcela na rokovaní prijať uznesenie, ktorým by výbor zaviazal ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) "neodkladným vykonaním nápravy týkajúcej sa porušenia zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve". Podľa tejto právnej normy sú totiž orgány verejnej moci povinné poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti. Keďže opozícia neuspela ani dnes, rokovanie o vzťahu vlády a Denníka N sa pokúsi zaradiť na najbližšie riadne zasadnutie mediálneho výboru.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) si však nemyslí, že vláda svojím prístupom porušuje ústavu a tlačový zákon, keď s Denníkom N nekomunikuje. "Dokonca si myslím, že táto schôdza je úplne naivné politikárčenie, pretože my sa o tomto nemáme čo baviť," reagoval ešte minulý týždeň.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Dánska rozhlasová stanica Radio24syv si vyslúžila kritiku verejnosti a ochrancov zvierat aj výzvy na bojkot za to, že jej moderátor v priamom prenose zabil králika.
Rádio vraj tak chcelo vzbudiť diskusiu o „rozšírenom pokrytectve“ vo vzťahu Dánov k hospodárskym zvieratám, s ktorými sa vraj v chovateľskom priemysle kruto zaobchádza, napísal britský denník The Guardian.
„Nesnažte sa ospravedlniť, vy bezcitní parchanti. Jediný dôvod, prečo ste zabili to bezbranné zviera, je, aby sa vám zvýšila počúvanosť,“ uviedol v komentári na Facebooku stanice jeden z poslucháčov. „Možno by mal niekto tresnúť pumpičkou po hlave vás a uvidíme, či to vyprovokuje diskusiu,“ dodal muž. Poukazoval tak na spôsob, akým deväťtýždňový králik menom Alan prišiel o život – po niekoľkých úderoch cyklistickou pumpičkou do hlavy.
„Neurobili sme to pre zábavu,“ kontrovalo rádio vo vyhlásení na Twitteri. „Tisíce zvierat každodenne zabíjajú, aby ich ľudia mohli jesť. Kupujeme a jeme zvieratá, ktoré mali hrozný život. A zvieratá zabíjajú v rovnako kontrolovaných podmienkach ako králik v štúdiu.“
Jednou z pozvaných do vysielania bola aj známa zvieracia advokátka Linse Kesslerová, ktorá o zámere moderátora Asgera Juhla vopred nevedela. Keď to zistila, naháňala ho po štúdiu v snahe zachrániť králika. Neskôr uviedla, že síce zámeru stanice rozumie, ale že zabitím králika zašlo rádio príliš ďaleko.

Copyright © ČTK 2015



Sedem zhavranelých bratov

Sedem zhavranelých bratov


27. 5. 2015

Každá štvrtá pesnička slovenská

Každá štvrtá pesnička slovenská


Poslucháči chcú podľa ministra kultúry Mareka Maďariča počuť viac slovenskej hudby v éteri. "Je tu dopyt po slovenskej hudbe a tento zákon nenavrhuje žiadnu zničujúcu kvótu," reagoval na dnešné rozhodnutie vlády prijať novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zavádza kvóty pre takúto produkciu.
Rovnako je presvedčený o tom, že existuje dostatok slovenských piesní na to, aby sa nimi dal zaplniť stanovený podiel. "Každá štvrtá pesnička slovenská - to je v slovenských rádiách úplne normálne a prijateľné," dodal.
Súkromné rádiá im budú musieť od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Do stanoveného podielu sa započítajú iba tie, ktoré odznejú od 06.00 do 24.00 h.
K povinným kvótam namietala Generálna prokuratúra (GP) SR, ale aj Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc.
Podľa GP by tento návrh mohol byť protiústavný z hľadiska obmedzovania hospodárskej súťaže. Novelou totiž štát prikazuje vysielateľom nakupovať zákonom vymedzený druh tovaru bez ohľadu na to, či je oň u poslucháčov záujem. "Tento zásah je tak v rozpore s princípmi trhovo orientovanej ekonomiky a ochranou riadnej hospodárskej súťaže," uviedla GP.
Názor ministerstva kultúry je opačný. "Kvóty sú plošné, nikoho neznevýhodňujú, platia pre všetkých vysielateľov," konštatoval pre TASR Maďarič. Rovnako sa odvolal na nález Ústavného súdu z roku 1998, ktorý pripustil možnosť existencie spoločenských záujmov prevažujúcich nad záujmami uplatňovanými pri ochrane hospodárskej súťaže.
"Dnes existujú v našej legislatíve podobné kvóty na vysielanie európskych diel. Nezaznamenal som, že by pri tom Generálna prokuratúra namietala, že to porušuje hospodársku súťaž," dodal.
Zásadné pripomienky si uplatnila tiež Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Žiadala úplne stiahnuť zákon. Namietala, že ide o nadbytočnú a nevhodnú reguláciu, ktorá poškodzuje konkrétnu službu rozhlasového vysielania aj poslucháčov a spotrebiteľov, ktorým núti konkrétny obsah. Návrhu podľa nich nepredchádzala ani žiadna verejná či odborná konzultácia alebo diskusia.
Maďarič v tejto súvislosti upozornil, že pred dvomi rokmi rokoval so súkromnými rádiami o tom, akým spôsobom dosiahnuť viac slovenskej hudby v éteri. Po zložitých diskusiách prišli s návrhom, že budú sami mimo zákona podporovať slovenskú hudbu. "Po dvoch rokoch sa na tomto stave nič nezmenilo," podčiarkol Maďarič s tým, že naďalej bol podiel slovenskej hudby zhruba na úrovni 10 percent. "Preto prišlo na rad riešenie v podobe zákona," uzavrel.

Copyright © TASR 2015

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Prestížne ocenenie Zlatá kamera na tohtoročnom 23. ročníku medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne získa kameraman a vedúci Ateliéru kameramanskej tvorby na VŠMU v Bratislave Ján Ďuriš. Jeho meno sa zaradí medzi ocenených velikánov európskeho filmu, ako sú Emir Kusturica, Ulrich Seidl, Roman Polanski, Andrzej Wajda či domáci filmári Juraj Herz a Dušan Hanák.
"Samozrejme, že o kameramanovi filmov, ktoré patria medzi to najlepšie, čo u nás bolo natočené, by sa dalo napísať niekoľko strán. Ale ak by som mal pomenovať to podstatné, prečo je výnimočný, potom je to jedna veta - je precízny, profesionálny, niekedy až prehnane náročný na seba, ale nebráni mu to v tom, že jeho kamera je plná fantázie, rozmachu, výtvarnosti, je stále hľadajúca a odhaľujúca život, jeho drsnú pravdu i skrytú krásu," povedal o novom laureátovi Zlatej kamery viceprezident Art Film Festu a riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery Peter Hledík.
Ján Ďuriš si prácu kameramana a štúdium na pražskej FAMU vysníval, už keď chodil do deviatej triedy na základnej škole. Na štúdiá nastúpil v 70. rokoch, v ročníku mal neskôr známych filmových režisérov ako Agnieszku Holland, tzv. pražskú školu juhoslovanských režisérov, Dušana Trančíka, Fera Feniča a aj Petra Hledíka.
V hranej tvorbe debutoval v roku 1979 filmom Jána Zemana Hra na telo. Jeho najzaujímavejšie projekty vzišli z takmer tri desaťročia trvajúcej spolupráce s režisérom Jurajom Jakubiskom, s ktorým nakrútil až päť filmov. Za film Nejasná správa o konci sveta získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Montreale v roku 1997 Cenu za kameru a nomináciu na Českého leva. Tá sa mu ušla aj za kameru vo veľkofilme Bathory. Svoj obrazový rukopis vložil aj do Jakubiskových filmov Post coitum (2004) či Pehavý Max a strašidlá (1987). Ako kameraman figuruje aj v pripravovanej Slovanskej epopeji.

Copyright © TASR 2015

Stanovisko riaditeľky piešťanskej nemocnice k obstarávaniam CT

Stanovisko riaditeľky piešťanskej
 nemocnice k obstarávaniam CT

Vzhľadom na neutíchajúci útok voči piešťanskej nemocnici a mojej osobe zo strany Suchánka prostredníctvom médií som sa rozhodla uverejniť túto správu. Šírenie zavádzajúcich a nepravdivých informácií zo strany Suchánka považujem za snahu odviesť pozornosť od pravej príčiny zrušenia nákupu CT prístroja v roku 2012, po zistení ktorej som bola nútená podať trestné oznámenie, keďže som nadobudla vážne podozrenie, že uvedené verejné obstarávanie bolo ovplyvnené osobnými záujmami zúčastnených osôb. Na uvedené verejné obstarávanie v roku 2012 mal Suchánek výrazný vplyv, pretože bol sám členom komisie na vyhodnocovanie ponúk. Podozrivé bolo samotné nastavenie podmienok súťaže, kde najnižšia cena nebola jediným kritériom, čo spôsobilo, že víťazom po e-aukcii dňa 19.4.2012 sa stal uchádzač s najdrahšou ponukou o viac ako 250 000 eur, ktorý však v predbežnom vyhodnotení ponúk skončil na poslednom treťom mieste.

Primárka rádiológie ako členka komisie listom upozornila na to, že vyhral najdrahší stroj, víťaz súťaže úmyselne prikrášlil údaj o počte vrstiev CT lampy a tiež upozornila na prekročenie predpokladanej hodnoty zákazky. Obaja „neúspešní“ uchádzači komisiu tiež písomne upozornili na to, že ponuky boli nesprávne vyhodnotené v prospech víťaza súťaže. Komisia rozhodla, že vylúči víťazného uchádzača z verejného obstarávania z dôvodu, že uviedol klamlivý, zavádzajúci, nepravdivý a skreslený údaj. Nasledovala však separátna porada vtedajšieho riaditeľa Mamrillu so Suchánkom, pričom z tohto rokovania boli na pokyn riaditeľa vylúčení ostatní členovia komisie, o čom spísali zápisnicu dňa 23.05.2012, ktorú odmietol podpísať iba Suchánek.

Výsledkom tejto „tajnej“ porady bolo stanovisko riaditeľa, že komisiou pripravené listy o vylúčení úspešného uchádzača nepodpíše a prikázal prostredníctvom Suchánka napísať neúspešným uchádzačom listy o zamietnutí ich sťažností. Na podklade týchto závažných skutočností pôvodná dozorná rada nemocnice odporučila riaditeľovi nemocnice toto verejné obstarávanie zrušiť. Na nadväzujúcom zasadnutí správnej rady však Suchánek so sestrou Kovačovičovou ako členovia správnej rady aj naďalej presadzovali dokončenie verejného obstarávania podpisom samotnej kúpnej zmluvy s úspešným uchádzačom s najdrahšou ponukou, čomu však nebolo vyhovené. Listinné dôkazy o zásahu do procesu verejného obstarávania v roku 2012 boli odovzdané Národnej kriminálnej agentúre. Vzhľadom na uvedené je otázne, či skutočným dôvodom Suchánkovho neustáleho spochybňovania verejného obstarávania v roku 2014 a riadenia nemocnice je jeho úprimný záujem o záchranu zdravotníctva, alebo snaha odviesť pozornosť od faktov a podozrení súvisiacich s nákupom CT v roku 2012.

JUDr. Mária Domčeková
Riaditeľka NAW, n. o.

RVR NEWS

RVR NEWS

Predsedu Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloša Mistríka otravujú reklamy tak ako ostatných. Ľudia sa podľa neho na ne často sťažujú. "Ale zákon je nastavený tak, že ich veľké množstvo vo vysielaní povoľuje," povedal dnes v parlamente, kde predniesol Správu o stave vysielania a retransmisie za minulý rok.
Zákon podľa neho umožňuje 12 minút reklamy za hodinu, pričom upútavky sa do tohto času nezapočítavajú. "Tie môžu spolu s reklamou vziať z hodiny asi 20 minút, čo je naozaj veľa," zhodnotil. Hoci je zákon starý asi 15 rokov, čo podľa neho nie je veľká cifra, mediálny svet sa vyvíja rýchlo, na čo neskôr nemusia stačiť iba novelizácie zákona. "Zákon bude možno treba celý prepracovať, ale to sa už nebude týkať tejto vlády," povedal.
Podpredseda mediálneho parlamentného výboru Jozef Viskupič (OľaNO) by chcel pre RVR viac kompetencií v udeľovaní sankcií. Privítal by pre ňu lepšie technické vybavenie, aby mohla lepšie monitorovať regionálne médiá. Napríklad v súvislosti s činnosťou miestnych politických štruktúr.
Podľa šéfa mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) by sa mohli kompetencie RVR v budúcnosti posilniť. Treba počítať s vyššími financiami v súvislosti s jej činnosťou, povedal. Tiež spomenul dôležitosť monitorovania komunálnych médií s čoraz väčším vplyvom. "Akákoľvek iniciatíva zo strany NR SR ma bude veľmi tešiť," odkázal Mistrík.
V prednesenej správe sa píše, že rok 2014 bol v mediálnej oblasti mimoriadne bohatý aj napätý, pretože Slovensko prechádzalo tromi voľbami (prezidentské, do Európskeho parlamentu a komunálne). "RVR v tejto súvislosti síce mala zvýšený počet sťažností, avšak celkovo možno povedať, že nedošlo k takým chybám, ktoré by ohrozili priebeh volieb," uviedol Mistrík.
Za pozitívny označil fakt, že došlo k miernemu medziročnému poklesu sťažností všeobecne (celkovo 361), teda nielen v oblasti objektivity a vyváženosti, ale aj v ochrane maloletých či v ďalších sférach. Podľa Mistríka za to môže najmä programová politika licencovaných televíznych vysielateľov.
V medziročnom porovnaní 2013-2014 mierne klesol aj počet uložených sankcií. Na druhej strane celková suma vysielateľmi zaplatených pokút sa trochu zvýšila, čo však môže byť zapríčinené zotrvačnosťou príjmov z predchádzajúceho obdobia. Na pokutách RVR vlani vyzbierala viac ako 342.000 eur.

Copyright © TASR 2015

STANOVISKO ÚS SR k medializovaným informáciám


STANOVISKO  ÚS SR
 k medializovaným informáciám 


Stanovisko tlačového a informačného odboru Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky k medializovaným informáciám o veci vedenej pod sp. zn. III. ÚS 571/2014

 Denník N v článku pod titulkom Súd iné Kiskovi povedal a napísal“ zverejnenom 26. mája 2015 vzniesol výhrady k formulácii výroku rozhodnutia III. senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) vo veci sp. zn. III. ÚS 571/2014 zo 17. marca 2015 týkajúcej sa sťažností troch nevymenovaných kandidátov na sudcov ústavného súdu proti prezidentovi Slovenskej republiky (ďalej aj ,,prezident“).
      Podľa zverejnených výhrad mal III. senát pochybiť predovšetkým tým, že napriek vysloveniu porušenia základných práv sťažovateľov zo strany prezidenta a zrušeniu jeho rozhodnutí o nevymenovaní sťažovateľov do funkcií sudcov ústavného súdu neformuloval ďalší výrok svojho rozhodnutia tak, že vracia vec prezidentovi na ďalšie konanie, ale namiesto toho vyslovil, že prikazuje, aby prezident Slovenskej republiky vo veci znova konal a rozhodol.
      Odhliadnuc od skutočnosti, že príkaz, aby prezident vo veci znova konal a rozhodol, v sebe implicitne logicky zahŕňa aj vrátenie veci na ďalšie konanie, argumentácia, ktorá spochybňuje vykonateľnosť rozhodnutia ústavného súdu, nezodpovedá požiadavke systematického výkladu právnych noriem a účelovo poukazuje len na časť relevantnej právnej úpravy. Ústava Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“) v čl. 127 ods. 2 prvej vete ustanovuje, že ak ústavný súd vyhovie sťažnosti, svojím rozhodnutím vysloví, že právoplatným rozhodnutím, opatrením alebo iným zásahom boli porušené základné práva alebo slobody sťažovateľa, a zároveň také rozhodnutie, opatrenie alebo iný zásah zruší. V súlade s uvedeným ústavný súd vo svojom rozhodnutí zo 17. marca 2015 po tom, ako vyslovil porušenie základného práva sťažovateľov, rozhodnutia prezidenta o ich nevymenovaní do funkcie sudcu ústavného súdu zrušil.
      Ustanovenie čl. 127 ods. 2 ústavy však vo svojej ďalšej časti obsahuje ďalšie možnosti, ktoré môže ústavný súd využiť v záujme nápravy zisteného porušenia ústavnosti. Podľa čl. 127 ods. 2 druhej a tretej vety ústavy ak porušenie práv alebo slobôd vzniklo nečinnosťou, ústavný súd môže prikázať, aby ten, kto tieto práva alebo slobody porušil, vo veci konal. Ústavný súd môže zároveň vec vrátiť na ďalšie konanie, zakázať pokračovanie v porušovaní základných práv alebo slobôd alebo ľudských práv a základných slobôd vyplývajúcich z medzinárodnej zmluvy, ktorú Slovenská republika ratifikovala a bola vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom, alebo ak je to možné, prikázať, aby ten, kto porušil práva alebo slobody, obnovil stav pred porušením. Tieto ďalšie možnosti sú teda ústavnému súdu zverené fakultatívne v tom zmysle, že je oprávnený rozhodnúť o použití niektorej z nich tak, aby zvolené opatrenie zaistilo efektívnu nápravu porušenia ústavnosti.
      V súlade s uvedeným ústavný súd v prípadoch, ak to vyžaduje účinná ochrana ústavnosti a okolnosti prípadu, vo svojich rozhodnutiach už aj v minulosti opakovane použil výrok, ktorým po zrušení napádaného rozhodnutia orgánu verejnej moci „len“ prikázal konať orgánu verejnej moci tak, aby sa obnovil stav pred porušením základného práva alebo slobody, pričom v tomto príkaze bolo implicitne obsiahnuté aj vrátenie veci tomuto orgánu na ďalšie konanie a rozhodnutie (napr. rozhodnutia sp. zn. III. ÚS 128/05, III. ÚS 199/05, III. ÚS 295/05, III. ÚS 7/08, III. ÚS 196/08, III. ÚS 298/08, III. ÚS 331/09 a i.). Takýto postup ústavného súdu nebol relevantným spôsobom ústavnoprávnou teóriou ani praxou doteraz spochybnený.
      Ústavný súd v súlade s už uvedeným využil túto možnosť aj v predmetnom konaní, keďže v čase rozhodovania ústavného súdu protiústavný stav spočívajúci v porušovaní základných práv sťažovateľov naďalej trval a je nevyhnutné tento stav porušovania práv sťažovateľov ukončiť.
      Z uvedeného je zrejmé, že výrok rozhodnutia ústavného súdu zo 17. marca 2015 vo veci sp.  zn. III. ÚS 571/2014, ktorým ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky z 2. júla 2014 o nevymenovaní sťažovateľov za sudcov ústavného súdu a zároveň prikázal, aby prezident vo veci znovu konal a rozhodol, má oporu v ustanoveniach ústavy a je dostatočne určitý a zrozumiteľný, aby bol vykonateľný a aby prezident podľa neho mohol postupovať.
      Pokiaľ ide o výhrady k zneniu odôvodnenia rozhodnutia ústavného súdu v danej veci, podľa vyjadrenia členov III. senátu ústavného súdu písomné vyhotovenie nálezu doručené prezidentovi Slovenskej republiky a ostatným účastníkom konania, ktorého znenie je vždy rozhodujúce, nie je v zásadnom rozpore s ústnym vyhlásením nálezu. Členovia III. senátu ústavného súdu zároveň uviedli, že vzhľadom na skutočnosť, že pred ústavným súdom prebieha ďalšie konanie o sťažnostiach nevymenovaných kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktoré dosiaľ nebolo právoplatne skončené, pričom existuje reálna možnosť zjednocovania právnych názorov senátov v danej veci v pléne ústavného súdu, nepovažujú za vhodné a náležité verejne reagovať na niektoré polemické vyhlásenia účastníkov konania, prípadne tretích osôb, ktoré sa týkajú predmetu konania. Zatiaľ čo účastníci konania, prípadne iné osoby môžu aj v tomto ohľade uplatňovať svoje právo na slobodu prejavu, sudcovia ústavného súdu musia v záujme nezávislého a nestranného výkonu súdnej moci zachovávať určitú mieru zdržanlivosti, a preto nepovažujú v súčasnej dobe za vhodné verejne polemizovať o otázkach, ktoré by mohli súvisieť s predmetom konaní týkajúcich sa rozhodnutí prezidenta Slovenskej republiky o nevymenovaní sudcov ústavného súdu alebo by mohli súvisieť s účastníkmi týchto konaní alebo osobami zúčastnenými na týchto konaniach.

Slovak Press Photo News

Slovak Press Photo News


Novinkami začínajúceho štvrtého ročníka súťaže Slovak Press Photo sú medzinárodná kategória krátke video do troch minút a zvláštna kategória Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť.
"Teší ma, že predsedom poroty je legendárny americký fotograf a viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene. Príde v septembri do Bratislavy na vyhodnotenie a bude aj viesť workshop," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.
Podľa bratislavského primátora Iva Nesrovnala je to už významná medzinárodná súťaž, ktorá si získala veľké renomé. "Teší ma to ako primátora aj amatérskeho fotografa. Opäť bude grant Bratislavy a táto kategória je zaujímavá, poskytuje veľa možností na zobrazenie mesta. Dúfam, že sa jej zúčastní veľa fotografov," povedal primátor.
Nad novou kategóriou o Slovensku prevzalo záštitu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Je to pri príležitosti budúcoročného šesťmesačného predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únii.
"Chceme túto fotografickú súťaž využiť na propagáciu našej krajiny a bude putovať po zastupiteľských úradoch vo svete," zdôvodnila Katarína Tomková, generálna riaditeľka Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ z MZVaEZ.
Slovak Press Photo je súťaž a následná výstava fotografických prác. Okrem novej kategórie o Slovensku môžu od 15. júna do 31. augusta domáci súťažiaci zasielať fotografie aj v kategóriách reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport a príroda. Ďalšia kategória je pre mladých fotografov do 25 rokov a študentov. Pre zahraničných fotografov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny je opäť kategória stredoeurópska fotografia.
Okrem Greena ďalšími novými zahraničnými členmi poroty sú riaditeľ Rus Press Photo, fotograf, kurátor a historik fotografie Vasily Prudnikov (Bielorusko) a ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, ktorý bude mať v septembri autorskú výstavu v Bratislave. Hodnotiacu porotu doplnia českí fotografi Jindřich Štreit a Roman Vondrouš aj slovenské fotografky Judita Csaderová a Jana Hojstričová.
Medzinárodná kategória je i pre súťažiacich s krátkym videom. Okrem domácich sa jej môžu zúčastniť autori z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny. Zámerom tejto súťaže, ktorá vzniká v spolupráci s RTVS, je podnietiť kvalitatívny rast tvorcov aktuálnych spravodajských, dokumentárnych a publicistických šotov pre publikovanie v audiovizuálnych médiách. Tieto príspevky bude hodnotiť trojčlenná porota pod vedením režiséra a kameramana Pavla Barabáša. Ďalšími členmi sú riaditeľ spravodajstva ČT Zdeněk Šámal a slovenský kameraman a fotograf Martin Kollár.
Po septembrovom hodnotení bude od 22. októbra do 30. novembra v Múzeu mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca výstava ocenených a ďalších vybraných prác.
Nad týmto projektom prevzali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.
Podmienky súťaže sú na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk.

Copyright © TASR 2015

Televízia Z končí

Televízia Z končí

K 31. máju skončí svoje vysielanie Televízia Z. TASR o tom informoval generálny riaditeľ televízie Petr Komínek. Televízia dostala licenciu na celoplošné digitálne vysielanie v apríli minulého roka.
"Projekt Televízie Z bol založený s myšlienkou šírenia kresťanských a pozitívnych hodnôt, žiaľ, od začiatku, kedy sme začali sporom zo Západoslovenskou televíziou, nás sprevádzali problémy," uviedol Komínek. Podľa jeho slov bol pokus niekoľkokrát posúvať projekt dopredu, čo sa však nepodarilo.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a All4films, s. r. o. uzavreli dohodu o podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: “Richard Müller - 55“, počet častí: 1.
Námet: Miro Remo
Scenár: Juraj Šlauka, Richard Müller
Réžia: Miro Remo
Dramaturg za RTVS: Alexandra Gunišová - Ševčíková
Dĺžka jednej časti : 75 minút
Výkonný producent za partnera: Albert Malinovský

Celkový rozpočet výroby AVD predstavuje sumu vo výške 118 100,12 eur vrátane DPH. Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu 41 187,12 eur vrátane DPH, z toho vecný vklad predstavuje finančnú hodnotu vo výške 6 187,12 eur . Finančný vklad RTVS na výrobu AVD predstavuje sumu vo výške 35 000,- eur . Koprodukčný vklad partnera na výrobu AVD predstavuje sumu vo výške 76 913,- eur

Rozhlas a televízia Slovenska a et cetera group, s.r.o. uzavreli dohodu o podmienkach vzájomnej spolupráce Zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s názvom: „Sedem zhavranelých bratov
Žáner: rozprávka
Scenár a réžia: Alice Nellis
Hlavný kameraman: Matej Cibulka
Strih: Filip Issa
Hudba: Vašo Patejdl
Architekt: Peter Čanecký
Minutáž: cca 102 min.
Koproducenti: Honys Motion, s.r.o., Rozhlas a televízia Slovenska
Nakrúcanie: v rokoch 2013, 2014, 2015
Plánovaná premiéra v kinách: 27.5.2015
Termín kontrolnej projekcie v RTVS: 30.9.2015
Producent za Partnera: Katarína Vanžurová
Producentka za RTVS: Ivana Kurincová
Dramaturg RTVS: Magdaléna Glasnerová
Celkový rozpočet výroby Audiovizuálneho diela predstavuje sumu vo výške : 1.912.000,00 EUR bez DPH.Celkový vklad RTVS pri výrobe AVD predstavuje sumu vo výške 191.000 EUR, z toho finančný vklad RTVS pri výrobe Audiovizuálneho diela predstavuje sumu vo výške 36.000.- EUR vrátane DPH a vecný vklad je vyjadrený nasledovne:
Nahrávka hudby v štúdiu SRo (hudobné štúdio, réžia a zvukový majster v SRo) v hodnote 5.000.-€ a mediálne promo vysielané na programových službách RTVS v rámci vlastnej propagácie, spolu 200 spotov v celkovej hodnote reklamného vysielania, po zľave z dôvodu koprodukčného vzťahu s RTVS, v hodnote 150.000 EUR vrátane DPH.
Táto suma sa započítava do vecného plnenia RTVS.

HARABIN NEWS

HARABIN NEWS



Výpoveďami brata, syna, synovej bývalej priateľky a synovca bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina pokračovalo dnes na Okresnom súde Bratislava IV pojednávanie v prípade ochrany osobnosti a náhrady nemajetkovej ujmy 300.000 eur.
Harabin požaduje na súde od RTVS 200.000 eur za výrok, ktorý odznel v roku 2012 v relácii Reportéri, a od psychiatričky, ktorá ho vyslovila, 100.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s Harabinovým konaním. „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ uviedla vtedy okrem iného psychiatrička. Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS.
„Ten šot som pozeral spolu s manželkou, bolo to pre mňa zarážajúce a šokujúce. Ja som tomu neveril, pretože som si pamätal mediálne útoky na môjho brata. Moja manželka však bola šokovaná. Tým, že tam vystúpila lekárka, mala sklon uveriť, že niečo na tom zrejme bude,“ vysvetľoval na súde brat Štefana Harabina, ktorý v minulosti pracoval ako pedagóg. Výrok mal ovplyvniť aj jeho pôsobenie v zamestnaní. "O pár dní si ma zavolala riaditeľka a pýtala sa ma, že čo to mám za brata, ktorý spôsobil smrť nejakým sudcom,“ doplnil. Podobným, pre neho nepríjemným otázkam musel čeliť niekoľko mesiacov a vysvetľovať, že to podľa neho nie je pravda.
Podobne vypovedali aj ďalší príbuzní bývalého šéfa Najvyššieho súdu. „Poznám otca celý život, tak som neveril, že by to bola automaticky pravda. Ale určite to zanechalo nejaké stopy, mieru podozrenia, že čo sa to tam na Najvyššom súde deje a čo tam robia,“ vypovedal syn Štefana Harabina. Aj podľa neho išlo o závažné obvinenie, nakoľko zaznelo z úst odborníčky a psychiatričky.
Harabinov synovec zase musel vysvetľovať, že ide podľa neho o nepravdivé tvrdenia najmä straším ľuďom v pravoslávnej komunite, v ktorej sa pohybuje. Podľa bývalej priateľky Harabinovho syna sa zase po odvysielaní reportáže od nich odvrátili niektorí spoloční priatelia a doteraz sú ich vzťahy ochladnuté.
S reportážou však má problém aj samotná psychiatrička. "Veta bola odvysielaná bez môjho vedomia, cítim sa zneužitá,“ prehlásila okrem iného na súde.
Sudkyňa odročila pojednávanie na 8. septembra tohto roka.

Copyright © TASR 2015



SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Súkromné rádiá budú musieť od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov.
Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti.
S takýmito podielmi prichádza novela zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.
Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu alebo výkonný umelec tohto diela má alebo mal trvalý pobyt na území SR.
Novela však prináša ďalšie novinky. Nimi sa má zlepšiť prístup sluchovo a zrakovo postihnutých ľudí k vysielaným programom.
Kábloví a televízni prevádzkovatelia už budú musieť poskytovať k programom či reláciám aj titulky, tlmočenie do posunkovej reči pre nepočujúcich a hlasové komentovanie pre nevidiacich. "Nakoľko v súčasnosti dochádza v praxi k situácii, keď vysielateľ síce odvysiela program, ktorý je sprevádzaný titulkami alebo hlasovým komentovaním, no pri prenose vysielania prevádzkovateľom retransmisie sa tento program dostane ku koncovému užívateľovi bez nich," vysvetľuje MK.
Zabezpečiť titulkami alebo hlasovým komentovaním budú musieť aj slovenské audiovizuálne dielo alebo audiovizuálne dielo v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave aj ich distributéri. Nebude sa to vzťahovať na diela verejne rozširované pred 1. januárom 2016.
Ako presne budú titulky vyzerať, bude riešiť vyhláška ministerstva.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Rumunsku obnovili vyšetrovanie bývalého prezidenta Traiana Basesca v súvislosti s verbálnym útokom rasistického charakteru na novinárku z roku 2007. S odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru o tom dnes informovala agentúra APA.
Basescu vtedy žurnalistku, ktorá ho údajne "otravovala" počas nákupu, označil za "zapáchajúcu cigánku". Týmito slovami komentoval incident za volantom svojho auta, v ktorom sedela aj jeho manželka.
Prezident pred nastúpením do auta vytrhol novinárke, pracujúcej pre jeho osobe nie práve naklonenú televíziu, jej mobilný telefón, avšak netušil, že zaznamenáva inkriminované slová. Novinárke sa neskôr tento záznam podarilo zverejniť.
Národná rada pre boj proti diskriminácii svojho času konštatovala, že išlo o výrok diskriminačného charakteru a adresovala vtedy úradujúcej hlave štátu napomenutie. Basescu následne neuspel s odvolaním. Najvyšší rumunský súd síce prípad zhodnotil tiež ako prejav diskriminácie, avšak nie ako porušenie zákona.

Copyright © TASR 2015

Šesť funkcionárov zadržala švajčiarska polícia pred kongresom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok v Zürichu. Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že konalo na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie. Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela. Zadržaní sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode. Peniaze údajne putovali práve cez americké banky.
"Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike," uviedli švajčiarske úrady.
Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterejší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Školský časopis Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou s netradičným názvom Spoľahlivý odbúravač stresu (SOS) sa stal víťazom pondelkovej (25.5.) celokrajskej súťaže stredoškolských časopisov Trenčianskeho samosprávneho kraja.
Súťaž pripravilo Krajské centrum voľného času (KCVČ) v Trenčíne v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a v porovnaní s minulým ročníkom priniesla jednu novinku.
"V rámci inovácie súťaže, ktorá má štandardne miesto v kalendári súťaží, sa novinky dotkli aj súťaže stredoškolských časopisov Trenčianskeho kraja. Okrem objektívneho posúdenia kvality časopisov odborníkmi sme pridali aj praktickú stránku. Tou bolo v tomto ročníku napísanie editoriálu, teda úvodníka, na vyžrebovanú tému," vysvetlila riaditeľka KCVČ Renáta Bieliková.
Dvanásť študentov zo šiestich stredných škôl si žrebovalo z 12 rozličných tém, ktoré sa stali smerodajnými pre vypracovanie praktickej časti. Krajská komisia pridelila súťažiacim body za kvalitatívnu úroveň časopisu a spracovaný editoriál, na ktorý mali súťažiaci 40 minút.
Za víťaznými Bánovčanmi skončili minuloroční víťazi z Gymnázia v Považskej Bystrici, ktorých časopis Rozhľad získal v tomto roku v krajskej súťaži striebro. Cenu za tretie miesto si odniesol časopis Veget Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Copyright © TASR 2015

26. 5. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Slovenské televízie dostali ďalšie pokuty od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Dôvodom pre sankcie bolo nesprávne označenie vhodnosti programu pre maloletých, ale aj chýbajúce upozornenie v reklamnom šote.
Vysielateľ TV Markíza si vyslúžil pokutu 4000 eur za to, že v programe Kurz sebaovládania, odvysielanom 12. decembra označil program za nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov. "Obscénne vyjadrovanie v tomto programe však malo viesť k označeniu nevhodnosti pre maloletých do 15 rokov," vysvetlila hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
Z rovnakého dôvodu, no vo výške 1500 eur, dostal pokutu aj vysielateľ TV JOJ, konkrétne za pochybenie označenia nevhodnosti relácie v programe Profesionáli z 13. novembra 2014.
Ten istý vysielateľ dostal pokutu vo výške 3500 eur za to, že v dňoch 29.11. a 12.12.2014 odvysielal reklamu na voľnopredajný liek, v ktorej chýbala zrozumiteľná výzva na pozorné prečítanie poučenia o správnom užívaní lieku a odporúčanie poradiť sa o jeho použití s lekárom alebo lekárnikom.
Vysielateľ TV JOJ, JOJ PLUS A WAU dostal takisto pokutu vo výške 165 eur za to, že neviedol štatistiku o odvysielanom programe programových služieb vrátane podielu nových diel a túto štatistiku nedoručil rade v stanovej lehote.
"RVR na dnešnom zasadaní takisto rozhodla o opodstatnenosti 16 sťažností, ktorými sa zaoberala," informovala Jelčová. Medzi nimi bola aj sťažnosť za reportáž televízie TA3 NAKA v Liptákovej ordinácii, odvysielanej 13. marca 2015 v Správach TA3, ktorú sťažovateľ označil za neobjektívnu. Podobne opodstatnená bola podľa RVR sťažnosť na príspevok Tovar v relácii RTVS Reportéri zo dňa 5. marca 2015. Rada uznala, že v príspevku nebol detský respondent dostatočne uchránený pred stresom z redaktorových otázok.

Copyright © TASR 2015

FREKVENCIE NAŠE KAŽDODENNÉ

FREKVENCIE NAŠE KAŽDODENNÉ
Rockové i lokálne rádiá môžu zlepšiť pokrytie svojho vysielania vďaka frekvenciám, ktoré im dnes pridelila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Celkovo šesť nových frekvencií získalo päť vysielateľov.
O dve frekvencie v Košiciach a Spišskej Novej Vsi rozšíri svoje pokrytie rádio Rocková republika. Rádio WOW získalo frekvenciu v Trenčíne, Radio Rock One vo Zvolene a Rádio Beta frekvenciu pre Prievidzu a Handlovú. RVR pridelila frekvenciu aj novému lokálnemu rádiu DANCE FM v Senci.
Hovorkyňa RVR Lucia Jelčová pripomenula, že vo všetkých prípadoch išlo o frekvencie, ktoré si vysielatelia sami koordinovali.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Súdny proces s americko-iránskym spravodajcom Jasonom Rezaianom, ktorého vyše desať mesiacov zadržiavajú v Iráne pre obvinenia zo špionáže, sa dnes začal v Teheráne na pôde súdu zaoberajúceho sa bezpečnostnými prípadmi. Informuje o tom agentúra AP.
Vedúceho kancelárie denníka Washington Post v Teheráne, 39-ročného Rezaiana, na dnešnom pojednávaní za zatvorenými dverami pred Islamským revolučným súdom obvinili zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu a šírenia propagandy proti islamskej republike, napísala iránska tlačová agentúra IRNA.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku - novinárku Yeganeh Salehiovú - a dvoch iránsko-americkým fotografov zatkli 22. júla v Teheráne. Všetkých, okrem Rezaiana neskôr prepustili, pričom Salehiovej prípad sa bude posudzovať v samostatnom procese. Rezaian sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch.
Vedenie denníka Washington Post opakovane Rezaianovo zadržiavanie i celý proces kritizovalo.
Americké ministerstvo zahraničných vecí tieto obvinenia už skôr označilo za "absurdné" a prezident Barack Obama vyzval na jeho prepustenie.

Satelitné vysielanie sýrskych vládnych televíznych kanálov bolo dnes ráno prerušené, informovala agentúra SANA s tým, že šlo o dôsledok zasahovania "nepriateľských štátov", ktoré "chcú odstaviť hlas pravdy".
Sýrska spravodajská televízia, ktorá vysiela 24 hodín denne, stačila svojich divákov upozorniť na prerušenie signálu riadkovým oznámením. Krátko na to začala vysielať na inej frekvencii - na frekvencii sýrskej Drama TV. Vysielať nemohli ani ďalšie sýrske stanice.
Agentúra SANA vinu za incident pripísala "konšpirujúcim štátom", ktoré podľa nej chcú "zabrániť televíznym divákom z celého sveta, aby sa dozvedeli pravdu o konflikte v Sýrii". SANA nespresnila, ktoré krajiny obviňuje zo zodpovednosti za incident.
Sýrska vláda, ktorá posledné viac ako štyri roky bojuje s povstalcami snažiacimi sa zosadiť prezidenta Bašára Asada, vníma ako nepriateľov západné štáty a krajiny Perzského zálivu.

Copyright © TASR 2015

V pripravovanej piatej sezóne hororovej antológie American Horror Story s podtitulom Hotel sa predstaví aj americký herec Max Greenfield. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informoval režisér, scenárista a producent Ryan Murphy. "V októbri sa Max Greenfield (tak ako ste ho ešte doteraz nevideli) ubytuje v hoteli, z ktorého už však neodíde," napísal filmár.
V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa ukážu aj Lady Gaga, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson, Matt Bomer a Cheyenne Jackson. Jessicu Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, však diváci a diváčky už v nových častiach neuvidia.
Tridsaťštyriročný Max Greenfield je známy najmä ako Schmidt zo seriálu Nové dievča (2011), za účinkovanie v ktorom si vyslúžil po jednej nominácii na Zlatý glóbus a cenu Primetime Emmy. Objavil sa v projekte Veronika Marsová (2004 - 2007) a vlani sa predstavil aj vo filmovom spracovaní seriálu. V rokoch 2007 a 2008 účinkoval v Škaredej Betty (2006 - 2010). Zahral si tiež v drámach Cross Bronx (2004), About Alex (2014) a Hello, My Name Is Doris (2015) či komédii They Came Together (2014).

Americký káblový operátor Charter Communications Inc kúpi spoločnosť Time Warner Cable Inc, pričom hodnota transakcie je 78,7 mld. USD. Obaja kábloví operátori, ktorí sú na americkom trhu na druhom a treťom mieste, sa tak spoja, aby lepšie konkurovali lídrovi na trhu spoločnosti Comcast Corp. Ponuka na prevzatie firmy Time Warner Cable stanovuje cenu jej akcií na úrovni zhruba 195,71 USD za kus. Uviedli to obe firmy vo vyhlásení, ktoré zverejnili v utorok.
Dohoda o akvizícii prichádza v čase, keď sa americké káblové a internetové spoločnosti snažia prostredníctvom zlučovania redukovať náklady. Hodnota akcií Time Warner Cable po zverejnení správy o akvizícii pred otvorením utorkového riadneho obchodovania na americkej burze posilnila o 11,6 % na 190,50 USD za kus. Akcie firmy Charter Communications zdraželi o 3,2 % na 181 USD za kus.
Podľa zdrojov agentúry Reuters Charter Communications prevezme aj firmu Bright House Networks, ktorá je šiestym najväčším americkým káblovým operátorom, za 10,4 mld. USD. Charter and Bright House pokračujú v rokovaniach o fúzii po tom, ako sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o tom, že Comcast prevezme Time Warner Cable.


Obľúbený seriál Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991) sa dočká 18 nových epizód. Počas diskusie venovanej seriálu, ktorá sa konala v rámci festivalu hororu Crypticon v americkom Seattli, to vyhlásili Sheryl Lee a Sherilyn Fenn. Predstaviteľky ženských úloh v mysterióznom seriáli tiež prezradili, že hudbu pre nové časti skomponuje Angelo Badalamenti, ktorý spolupracoval aj na pôvodných epizódach a ďalších snímkach režiséra Davida Lyncha. Okrem toho herečky prezradili, že tvorcovia nakrútia nové časti aj v kaviarni Twede's Cafe, ktorú rovnako ako pri pôvodných epizódach prebudujú na Double R Diner.
Seriál o záhadách a tajomstvách malého mesta, v ktorom zavraždili krásnu Lauru Palmer, získal v roku 1991 Peabody Award a tri Zlaté glóbusy. Na konte má aj dve ceny Primetime Emmy z roku 1990. V prvých dvoch sériách sa okrem spomínaných Lee a Fenn predstavili napríklad aj Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer alebo Lara Flynn Boyle. O zámere nakrútiť nové časti obľúbeného seriálu informoval Lynch v októbri. Neskôr síce oznámil, že z projektu odchádza pre nedostatok financií, no napokon v máji potvrdil prácu na nových častiach.
Podľa pôvodného plánu mala mať tretia séria deväť častí a na televízne obrazovky sa mala dostať v roku 2016. Nové epizódy majú byť pokračovaním, ktoré sa bude odohrávať v súčasnosti. Tvorcovia tiež potvrdili, že v pripravovanom projekte si znovu zahrajú spomínané Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Dana Ashbrook a Catherine E. Coulson.
Štyridsaťosemročná Sheryl Lee si okrem prvých dvoch sezónach Mestečka Twin Peaks a v prequelovom filme Twin Peaks (1992) zahrala v snímkach Backbeat (1994), Matka noc (1996), Tanec smrti (1999) či dráme Zmrznutá kosť (2010). Objavila sa aj v seriáloch Dr. House (2004 - 2012) alebo Sexi špinavé prachy (2007 - 2009). Jej o dva roky staršia kolegyňa Sherilyn Fenn je známa aj pre snímky Divokosť v srdci (1990) či O myšiach a ľuďoch (1992). Zahrala si aj v seriáloch Priatelia (1994 - 2004), Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007), Dr. House (2004 - 2012), 4400 (2004 - 2007) alebo Mesto divov (2012 - 2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a