25. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Japonské ekonomické vydavateľstvo Nikkei chce po prevzatí tradičného britského titulu Financial Times (FT) využívať obe redakcie a rešpektovať kultúru denníka. Informovala o tom agentúra DPA.
"Chceme pre FT ponúknuť informácie Nikkei o Ázii a zároveň bude možné čitateľom Nikkei ponúknuť medzinárodné správy na ešte vyššej úrovni," vyjadril sa šéf japonského vydavateľstva Naotoši Okada. Podľa jeho slov okrem rešpektovania kultúry britského denníka mienia zachovať aj jeho nezávislosť.
Nikkei získal súhlas s kúpou FT vo štvrtok 23. júla. Japonci odkúpia denník od doterajšieho vlastníka - koncernu Pearson - za 844 miliónov libier (1,19 miliardy eur). Transakciu ešte musia schváliť viaceré dozorné úrady.
O Financial Times malo údajne záujem aj nemecké vydavateľstvo Axel Springer, napokon však z transakcie odstúpilo. Materský koncern Pearson sa mieni výraznejšie zamerať na kľúčovú činnosť v oblasti vzdelávania.

Copyright © TASR 2015

Anglická supermodelka Naomi Campbell doplní obsadenie piatej sezóny hororovej antológie American Horror Story (2011). Štyridsaťpäťročná rodáčka z južného Londýna stvárni v pripravovanej sérii nesúcej podtitul Hotel módnu redaktorku. Campbell má začať s nakrúcaním budúci týždeň.
V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa ukážu aj Matt Bomer, Finn Wittrock, Max Greenfield, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson, Cheyenne Jackson a speváčka Lady Gaga. Jessica Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, v marci oznámila, že ju diváci a diváčky v nových epizódach neuvidia. V júni sa však v rozhovore pre portál The Wrap vyjadrila, že sa nebráni malej úlohe v budúcich častiach.
Naomi Campbell sa do sveta modelingu dostala ako 15-ročná. Vypracovala sa na jednu z najúspešnejších modeliek na svete a spolu s ďalšími piatimi kolegyňami Cindy Crawford, Christy Turlington, Lindou Evangelista, Claudiou Schiffer a Kate Moss sa zaradila do kategórie supermodeliek 90. rokov 20. storočia. Zahrala si napríklad vo filmoch Studený ako ľad (1991), Rapsódia v Miami (1995), Sex po telefóne (1996) či v seriáloch Kids (1979), Fastlane (2002 - 2003) alebo Empire (2015). Okrem svojej kariéry však pútala pozornosť aj výstredným správaním, závislosťou od drog, slávnymi milencami ako Mike Tyson či Robert De Niro, ale aj agresivitou. Niekoľkokrát ju obvinili z násilného útoku na jej zamestnancov, spolupracovníkov a v jednom prípade na policajtov. Objavila sa aj v Madonninej kontroverznej knihe fotografií Sex (1992).

Americký rapper a herec Ludacris sa predstaví v druhej sezóne seriálu Empire (2015). Tridsaťsedemročný rodák zo Champaign v Illinois o tom informoval prostredníctvom služby Instagram, kde zverejnil spoločnú fotografiu s Terrenceom Howardom, ktorý stvárňuje Luciousa Lyona. Ludacris je na fotke v uniforme, čo naznačuje, že si zahrá člena väzenskej stráže, keďže na konci prvej série Lyona odsúdili za vraždu. V druhej sérii, ktorú začne televízia Fox vysielať 23. septembra, si okrem predstaviteľov hlavných postáv zahrajú napríklad aj Chris Rock, Lenny Kravitz, Alicia Keys, Kelly Rowland či Marisa Tomei.
Ludacris, vlastným menom Christopher Brian Bridge, vydal debutový album Incognegro v roku 1999. Nasledovali štúdiovky Back For The First Time (2000), Word Of Mouf (2001), Chicken-n-Beer (2003), The Red Light District (2004), Release Therapy (2006), Theater Of The Mind (2008), Battle Of The Sexes (2010) a Ludaversal (2015). Na konte má tri ceny Grammy či deväť BET Awards. Ako herec sa predstavil napríklad vo filmoch Rýchlo a zbesilo 2 (2003), Crash (2004), Hustle a Flow (2005), Aj Santa má brata (2007), RocknRolla (2008), Silvestrovská noc (2011), Rýchlo a zbesilo 5 (2011), Hlavne nezáväzne (2011), Rýchlo a zbesilo 6 (2013) alebo Rýchlo a zbesilo 7 (2015).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !

24. 7. 2015

Zomrel James L. White

Zomrel James L. White

Vo veku 67 rokov zomrel James L. White, scenárista životopisného filmu o spevákovi Rayovi Charlesovi s názvom Ray (2004). Podľa jeho právneho zástupcu Matthewa H. Savera skonal vo štvrtok doma v Santa Monice v dôsledku komplikácií spôsobených rakovinou pečene a pankreasu. Zanechal po sebe manželku Elizabeth, dcéry Monee a Martinu a syna Jimmyho.
James L. White si za scenár spomínaného filmu Ray vyslúžil nomináciu na cenu BAFTA a získal Satellite Award. Režisér snímky Taylor Hackford, ktorý sa podieľal aj na tvorbe príbehu oceňovanej drámy, označil Whitea za milého chlapíka a úžasného scenáristu. "Jeho postrehy, ktoré získal ako černoch vyrastajúci na juhu, v Kentucky, mali neoceniteľný prínos pre scenár snímky Ray," dodal Hackford.
White mal pred smrťou rozpracované dva projekty. Jedným z nich je životopisný film Empress of the Blues o speváčke Bessie Smith. Druhá snímka, ktorá zatiaľ nemá názov, by sa mala zamerať na životný príbeh speváčky a klaviristky Dinah Washington.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA



VÝROKY TÝŽDŇA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Popredný turecký novinár prišiel o miesto v denníku Milliyet kvôli tweetu, v ktorom naznačil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesie zodpovednosť za samovražedný bombový útok v pohraničnom meste Suruč, pri ktorom zahynulo 32 ľudí, píše agentúra AP.
Z útoku sú obviňovaní militanti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).
Novinár Kadri Gürsel v stredu na svojom konte na Twitteri napísal, že je hanebné, keď svetoví lídri v súvislosti s atentátom v Suruči "vyjadrujú sústrasť osobe, ktorá je hlavným vinníkom terorizmu Islamského štátu". Erdoganovo meno pritom Gürsel vo svojom tweete priamo nespomenul.
Ako v tejto súvislosti uviedla AP, mnohí novinári a aktivisti v Turecku tamojšie vedenie obviňujú, že ignorovalo skutočnosť, že islamistickí radikáli využívajú územia Turecka na prechod do Sýrie, kde sa potom pridávajú k jednotkám IS.
Oddelenie ľudských zdrojov denníka Milliyet v stredu oznámilo prerušenie pracovného pomeru s Gürselom, pričom jeho komentár tragédie v Suruči označilo za protirečiaci novinárskej etike a pravidlám platným v redakcii.
Gürsel je predsedom tureckého výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI).
Turecký denník Zaman  napísal, že kľúčovú rolu v Gürselovom prepustení z redakcie zohral zrejme podnikateľ Erdogan Demirören. Je totiž majiteľom holdingu, kam patrí aj denník Milliyet, a aj v minulosti sa už zasadil za prepustenie viacerých novinárov kritických k Erdoganovi, ktorého je blízkym spojencom.
Mnohí kritici pomerov v Turecku tvrdia, že pomyselná ochranná ruka, ktorú nad sebou navzájom držia majiteľa médií a vláda, bráni slobode médií v Turecku a zužuje priestor na vyjadrovanie odlišných názorov.

Britská mediálna spoločnosť Pearson sa dohodla na predaji skupiny Financial Times (FT) japonskej spoločnosti Nikkei za 1,29 miliardy USD (1,72 miliardy eur). Informovala tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na internetovú stránku japonskej firmy.
Najväčší nemecký vydavateľ novín a časopisov Axel Springer zároveň potvrdil, že nemá záujem o kúpu FT.
Vo viacerých svetových médiách sa tento týždeň objavili špekulácie, že Pearson rokuje o predaji FT. Reuters uviedol, že medzi potenciálnymi kupcami sú okrem Axel Springer aj agentúry Thomson Reuters a Bloomberg.
Pearson vlastní FT už takmer 60 rokov. Do skupiny Financial Times dnes okrem svetoznámych hospodárskych novín patrí aj ich internetová stránka a podiel v časopise Economist.

Copyright © TASR 2015

Americká herečka Lily Rabe, známa najmä z hororovej antológie American Horror Story (2011), rokuje o účinkovaní v pripravovanej piatej sezóne projektu. Informoval o tom magazín Entertainment Weekly. Tridsaťtriročná rodáčka z New Yorku sa má v novej sezóne s podtitulom Hotel predstaviť ako sériová vrahyňa.
V piatej sérii American Horror Story, ktorú plánuje americká televízia FX začať vysielať v októbri tohto roka, sa ukážu aj Matt Bomer, Finn Wittrock, Max Greenfield, Evan Peters, Angela Bassett, Kathy Bates, Wes Bentley, Chloë Sevigny, Sarah Paulson, Cheyenne Jackson a speváčka Lady Gaga. Jessica Lange, ktorá sa v štyroch sezónach projektu predstavila postupne ako Constance Langdon, sestra Jude Martin, Fiona Goode a Elsa Mars, v marci oznámila, že ju diváci a diváčky v nových epizódach neuvidia. V júni sa však v rozhovore pre portál The Wrap vyjadrila, že sa nebráni malej úlohe v budúcich častiach.
Lily Rabe si v American Horror Story najprv zahrala Noru Montgomery. V druhej sezóne stvárnila sestru Mary Eunice, pričom túto úlohu si zopakovala aj desiatej epizóde štvrtej série. V tretej sezóne sa predstavila ako Misty Day. Okrem toho ju diváci a diváčky mohli vidieť v snímkach Úsmev Mony Lízy (2003), Iba na objednávku (2007), V lepšej spoločnosti (2010), Aftermath (2013) či Pawn Sacrifice (2014), ktorý sa do amerických kín dostane v septembri. Taktiež si zahrala v seriáloch Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999), Dobrá manželka (2009) alebo The Whispers (2015).


Americká televízna spoločnosť Fox plánuje postaviť štúdio na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti majstrovstiev sveta vo futbale 2018. Výkonný riaditeľ korporácie David Neal rozhodnutie zdôvodnil lepším pokrytím prenosov zo svetového šampionátu v Rusku a zároveň vyjadril presvedčenie, že ich krok budú nasledovať aj ďalšie televízne spoločnosti. "Myslím si, že aj ostaní držitelia vysielacích práv budú chcieť sídliť pred kremeľskými múrmi," podotkol Neal.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

23. 7. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS




RTVS a poľská TVN S.A. sa dohodli na náákup licenčných práv programov pre vysielanie RTVS na televíznych programových službách Jednotka a Dvojka seriálu Prawo Agaty. Spolu je to sedem sérií a 93 epizód. Prawo Agaty je  úspešný poľský dramatický seriál.
Cena 75 330 € .

REAKCIA: Vševedko Dag Daniš

REAKCIA: Vševedko Dag Daniš

Komentátor Dag Daniš si vo svojom poslednom komentári na Konzervatívnom výbere pod názvom "Ako si východniari privatizujú Petržalku," zobral na mušku nový parkovací systém v Petržalke, ktorý by mala prevádzkovať košická firma EEI. Dag Daniš kritizoval tri veci: výber firmy EEI petržalským miestnym úradom, samotný parkovací systém a obchodné pozadie firmy. V ďalšom texte z dôvodu zabezpečenia plurality názorov prinášame reakciu prednostu Miestneho úradu Bratislava - Petržalka Ing. Miroslava Štefánika v plnom znení.


Hlavný komentátor Hospodárskych novín Dag Daniš sa už druhý týždeň (aj tu na tomto webe) „zasvätene“ vyjadruje ku verejnej súťaži na výber dodávateľa parkovacích služieb pre mestskú časť Petržalka. Nakoľko opakovane a úplne nezmyselne vŕši jednu hlúposť na druhú hlúposť a nakoľko sa bez akýchkoľvek dôkazov systematicky „naváža“ do úradu prednostu mestskej časti Petržalka a aj do osoby starostu Petržalky, rozhodol som sa pre túto reakciu. Nerobím si nárok, ani nádeje, že pána Daniša takto presvedčím, ale takáto koncentrovaná zmes hlúpostí, zavádzania a neprávd nemôže podľa môjho názoru zostať nepovšimnutá.

Nelegálna súťaž

Na začiatok ponúkam malý slovník, ktorý používa hlavný komentátor HN vo svojich textoch vtedy, keď chce niečo spochybniť. Ide o tieto výrazy: „Vyzerá to tak …“, „Podľa všetkého …“, „Rieši sa či nebola …“, „Máme tu podozrenie…“. Toto sú prosím pekne výrazy za ktorými vždy nasleduje obvinenie z podvodu, zlodejiny, porušenia zákona… a podobne. Nikdy a nikde sa nedočítate, že niečo je presne tak, pretože to plynie zo zákona, smernice, nariadenia, vyhlášky XY. Nikde. Neviem, či texty pána Daniša schvaľuje redakčný právnik, ale v každom prípade to vyzerá tak, že autor si uvedomuje, že svoje „jedovaté sliny“ môže na papier a web púšťať iba tak, aby sa podľa možností čo najlepšie vyhol právnemu postihu. To tiež o niečom vypovedá.

A teraz k veci.

Verejná súťaž na výber dodávateľa parkovacích služieb pre mestskú časť Petržalka prebehla úplne a presne v súlade so zákonom. Riadila ju renomovaná právna kancelária Ružicka Csekes a podklady pre ňu spracoval Výskumný ústav dopravy (VÚD) zo Žiliny. Ja za tú súťaž zodpovedám a kedykoľvek a kdekoľvek si sadnem s pánom Danišom a bod po bode si preberieme všetky jeho námietky, úvahy a konštatácie. Kedykoľvek a kdekoľvek.

Tu, na tomto mieste, ale nemusíme zachádzať do podrobností, preto len jeden, vcelku kľúčový detail, ktorého sa pán Daniš drží.

Zmluva, ktorú úrad podpísal s víťazom verejnej súťaže je platná, ale nie je účinná. To by pán Daniš mal vedieť. Starosta Petržalky pán Bajan teda v žiadnom prípade neobišiel a ani nemohol obísť poslancov miestneho zastupiteľstva, pretože tento postup je presne v súlade so zákonom. S víťazom súťaže zmluvu podpísať jednoducho musíte.

Dôležité je, čo sa bude diať ďalej. Miestne zastupiteľstvo, teda aj tí poslanci, ktorí sa dnes cítia byť „obídení“ a o názor ktorých sa pán Daniš opiera, musia pre účinnosť tejto zmluvy prijať Všeobecne záväzné nariadenie (takzvané „vézetenko“) a musia schváliť prevádzkový poriadok. IBA TAK a JEDINE TAK sa zmluva stane účinnou a rozhodnú o tom IBA A JEDINE poslanci miestneho zastupiteľstva. Žiaden iný postup nie je možný.

Poškodení vylúčení

Mimoriadne zaujímavé je, ako sa pán Daniš zastáva dvoch firiem, ktoré boli zo súťaže vylúčené. Keby pracoval, ako ich PR poradca, nerobil by to lepšie. Tak si teda povedzme, komu sa stala krivda a kto bol zo súťaže vylúčený a prečo. Perom pána Daniša – vylúčené preto, pretože úrad súťaž „našil“ na tú tretiu, ktorá vylúčená nebola a vyhrala.

Vylúčená firma Cinooc. Nemá v Obchodnom registri v predmete svojej činnosti služby, ktoré mestská časť v tejto verejnej súťaži hľadala. Firma nemá podľa aktuálneho výkazu ziskov a strát ani jedného zamestnanca a nie je dokonca ani registrovaná ako platca DPH. V súťaži predložila referencie inej firmy, pričom hodnoverne nepreukázala zmluvné spojenie s ňou, nedodala vyžadované poistné zmluvy, nebola schopná hodnoverne preukázať svoje ekonomické parametre ani technickú a odbornú spôsobilosť. Tieto základné povinnosti si firma Cinooc nesplnila ani po opakovanej výzve zo strany výberovej komisie. Presnejšie – dva krát avizovanej výzve. Táto firma, ktorá na svojej internetovej stránke uvádza, že dodáva a rieši najmodernejšie parkovacie systémy v spolupráci so svetovými lídrami v tomto obore, nemá na Slovensku ani jednu overiteľnú referenciu.

Vylúčená firma Vinci Park SK. Nepredložila vyžadované poistné zmluvy a nepreukázala sa overiteľnými referenciami. Samozrejme – vieme, že firma Vinci rieši a poskytuje parkovacie služby (a nielen na Slovensku), ale prečo pre boha živého nevie tieto svoje aktivity doložiť v súlade so zákonom? Prečo nevie predložiť poistnú zmluvu? Ja to nechápem.

Jeden z dôvodov, prečo sme týmto dvom vylúčeným firmám dali nie jeden, ale dva dodatočné termíny na dodanie spomínaných úplne bežne vyžadovaných podkladov bol aj ten, že sme chceli poznať ich cenové ponuky a nechceli sme, aby v súťaži zostala iba jedna firma. Lenže tak neurobili.

A to je kľúčové. KEBY KOMISIA TIETO DVE FIRMY NEVYLÚČILA, dopustila by sa flagrantného porušenia zákona o verejnom obstarávaní a celá súťaž by bola zmarená! Jednoducho – neexistovala možnosť tieto dve firmy nevylúčiť.

Dnes čítam a počúvam, že cenové ponuky týchto dvoch firiem boli nižšie, ako ponuka víťaznej firmy. Bohužiaľ – a môže za to iba „šlendrián“ týchto firiem – ja neviem, či je to pravda, pretože som ich cenové ponuky nevidel a nemohol vidieť. Ani komisia ich nevidela a vidieť nemohla. V súlade so zákonom o verejnom obstarávaní sme totiž ich zalepené cenové ponuky museli poslať späť. Neprešli totiž prvým kolom a zákon inú možnosť nepripúšťa. Chápete pán Daniš? NEPRIPÚŠŤA! Bodka.

Parkovanie pre Petržalčanov

O to ide predovšetkým. My v Petržalke sme sa rozhodli tento problém konečne po 25-tich rokoch vyriešiť. Na rozdiel od komentátorov a iných mudrcov vieme, že naši občania sa toho dožadujú už roky.

Rezidentský systém parkovania (ten sme obstarávali) je bežný všade v rezidentských zónach na celom svete a niektoré poznámky pána Daniša o tomto systéme svedčia iba o tom, že vôbec nevie o čom to je. Mylne sa napríklad domnieva, že rezidentská karta má zaručiť rezidentovi určené parkovacie miesto. Nuž nemá. Má mu zaručiť a aj mu zaručí, že svoje parkovacie miesto si spomedzi tých, ktoré budú vyznačené ako rezidentské, nájde. V príslušnej zóne, čiže ulici alebo bloku, kde býva. Nie je na tom nič zložité.

Veľmi dôležitý je však dôvod, prečo tento systém zaviesť chceme. Pán Daniš možno nevie, ale v Petržalke denne (aj v noci) parkuje odhadom zhruba o 15 – 20 tisíc áut viac, ako by malo. Sú to autá ľudí, ktorí tu bývajú, ale nemajú tu trvalé pobyty a neplatia miestne dane. A sú to aj autá tých, ktorí si ich tu jednoducho len tak nechajú zaparkované a odídu napríklad na týždeň do Rakúska. U nás v Petržalke je bežné, že ľudia nechávajú zaparkované autá so zaradeným neutrálom a potom si ich posúvajú, ako treba. U nás v Petržalke sa pokojne môže stať, že v noci neprejde sanitka, alebo požiarne auto len preto, že cesty sú zavalené autami.

Rezidentský systém zavedie poriadok

V prvom rade uprednostní rezidentov, čiže ľudí, ktorí tu platia dane s ktorých sa platí verejné osvetlenie, odpady, kanalizácia, mestská polícia, zimná a letná údržba komunikácií …atď.

V druhom rade prinúti tých, ktorí tu žijú a majú tu byty, aby sa prihlásili na trvalý pobyt a miestne dane tým pádom aj začali platiť.

A v treťom rade takto definitívne zistíme, či nám reálne a skutočne nejaké parkovacie miesta chýbajú a najmä kde. Budeme tak vedieť povedať, že napríklad parkovací dom sa oplatí postaviť na mieste X, pretože je zrejmé, že verejné priestranstvo pre rezidentov nestačí.

A ešte mnoho iných vecí.

Ing. Miroslav Štefánik, prednosta Miestneho úradu Bratislava – Petržalka

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americký web The Onion, ktorý uverejňuje satirické spravodajstvo, zverejnil minulý týždeň správu, podľa ktorej sa Spojené štáty snažia kvôli jadrovej dohode s Iránom upokojiť Izrael - zásielkou balistických rakiet.
Britský denník The Independent dnes informoval, že táto satirická správa sa medzičasom stala realitou. Na podobnosť udalostí so satirickým článkom upozornil aj izraelský denník Haarec.
Americký prezident Barack Obama totiž ponúkol izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "okamžité rozhovory o zdokonalení útočných a obranných schopností izraelských obranných síl," napísal Haarec: jediný rozdiel medzi satirickým článkom a realitou je ten, že Netanjahu spočiatku na ponuku nereagoval a neskôr ju odmietol.
The Onion vo svojom satirickom článku citoval fiktívneho hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého je "Bibi (Benjamin Netanjahu) vždy trochu mrzutý, keď nás vidí rozprávať sa s Iránom, ale niekoľko desiatok pozemných rakiet krátkeho doletu ho spravidla rozveselí".





V pripravovanej novej sérii mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002) sa predstavia aj dvaja ďalší agenti, ktorých stvárnia Robbie Amell a Lauren Ambrose. Ich postavy sa budú volať agent Miller a agentka Einsteinová, pričom obaja sa objavia iba v jednej z plánovaných šiestich epizód. Bližšie informácie o ich postavách zatiaľ tvorcovia neposkytli.
V hlavných úlohách sa znova ukážu Gillian Anderson a David Duchovny, ktorí si zopakujú úlohy agentov FBI Dany Scullyovej a Foxa Muldera. Okrem nich sa do seriálu vrátia aj Mitch Pileggi (Walter Skinner) či William B. Davis (Muž s cigaretou). Ďalšími členmi hereckého obsadenia sú Joel McHale, Tad O'Malley, Annet Mahendru, Kumail Nanjiani a Rhys Darby. Seriál sa na obrazovky televízie Fox dostane v nedeľu 24. januára, pričom druhú epizódu uvedú hneď na ďalší deň. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Turecko včera po niekoľkých hodinách obnovilo prístup na sociálnu sieť Twitter. Dočasné zablokovanie služby malo zabrániť zverejňovaniu a šíreniu fotografií a videozáznamov z pondelkového bombového útoku v meste Suruč ležiaceho pri hranici so Sýriou, pri ktorom prišlo o život najmenej 32 ľudí.
O dočasnom zákaze prístupu na Twitter rozhodol príslušný turecký súd v Suruči. Opatrenie bolo zrušené po tom, ako spoločnosť v súlade so súdnym nariadením odstránila požadovaný nevhodný obsah vrátane fotografií a nenávistných prejavov. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.
Podľa niektorých tureckých médií bolo zablokovanie Twitteru motivované aj snahou zabrániť aj využívaniu tejto sociálnej siete na zvolávanie protestných akcií proti vláde, ktorá je terčom kritiky za to, že nedokázala útoku v Suruči zabrániť.
Turecko sa z času na čas uchyľuje k zablokovaniu niektorých webových stránok. Napríklad začiatkom tohto roka - počas rukojemníckej drámy v budove súdu v Istanbule - bol zablokovaný prístup na Twitter aj k službe YouTube. Obmedzovanie prístupu na internet v Turecku bolo v minulosti terčom kritiky západných vlád a ľudskoprávnych organizácií.
Nemenované vládne zdroje v Turecku vyslovili predpoklad, že útok v meste Suruč mohol byť odvetou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) za zákrok tureckých bezpečnostných zložiek proti stúpencom IS v Turecku.


Copyright © TASR 2015

Bojovník

Bojovník


22. 7. 2015

Prieskum Median SK Markíza aj RTVS stúpli.TA 3 padá

Prieskum Median SK
Markíza aj RTVS stúpli.TA 3 padá

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má Televízia Markíza, myslí si to 30 percent respondentov prieskumu spoločnosti Median SK. Nasleduje Slovenská televízia (RTVS) s 27 percentami a TV JOJ so 16 percentami. Prieskumu robila spoločnosti Median SK od 30. marca do 21. júna tohto roka. Respondenti odpovedali na otázku: "Ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" Štvrtá v rebríčku najobjektívnejšieho televízneho spravodajstva je televízia TA3 s 11 percentami. Inú televíziu uviedli tri percentá opýtaných. Jedenásť percent respondentov sa k otázke nevedelo vyjadriť. Agentúra Median SK robila prieskum pomocou osobných rozhovorov a pomocou internetového dotazníka na vzorke 2 133 respondentov vo veku 14 - 79 rokov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




V Japonsku rastú obavy o novinára na voľnej nohe menom Džumpei Jasuda, ktorý pôsobí v Sýrii - naposledy sa totiž odtiaľ ozval pred mesiacom. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Zatiaľ nie je jasné, prečo sa reportér neozýva. Na Blízkom východe pôsobil od roku 2002. Nie je ani známe, či bol zajatý.
Jasuda už raz bol v zajatí - v Iraku v roku 2004 spolu s ďalšími tromi Japoncami. Neskôr ho prepustili na základe vyjednávania islamských duchovných.
Ďalší novinár, Kosuke Cuneoka, povedal, že naposledy dostal od Jasudu správu 23. júna v Sýrii. Od tej doby sa však nezvestný Japonec neozval.
Cuneoka je znepokojený, pretože - ako hovorí - pre Jasudu je nezvyčajné, aby tak dlho nenadviazal kontakt.
Japonskéministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si je vedomé správ o Jasudovom zmiznutí, ale nemá v tejto veci potvrdené informácie.




Americká internetová spoločnosť Yahoo zaznamenala v 2. štvrťroku 2015 čistú stratu. Dôvodom boli vyššie náklady na provízie z reklamy pre partnerov, kompenzácie za zamestnanecké akcie aj náklady na akvizície. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Presnejšie, Yahoo vykázal za tri mesiace do konca júna čistú stratu 22 miliónov USD (20,24 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období vlani dosiahol zisk 269,7 milióna USD.
Ale bez jednorazových položiek by mal Yahoo v 2. kvartáli zisk 16 centov na akciu. Ani tento výsledok však nesplnil očakávania analytikov, ktorí predpovedali spoločnosti zisk v priemere 18 centov/akcia.
Celkové tržby Yahoo v 2. kvartáli po odpočítaní poplatkov partnerským internetovým stránkam stagnovali na úrovni 1,04 miliardy USD.



Copyright © TASR 2015

Austrálska herečka Cate Blanchett sa ujme réžie televíznej psychologickej drámy Stateless. Pripravovaný film, ktorý bude režisérskym debutom 46-ročnej rodáčky z Melbourne, vznikne podľa skutočného príbehu Austrálčanky nemeckého pôvodu Cornelie Rau, ktorú austrálske úrady desať mesiacov väznili, pretože ju nesprávne označili za ilegálnu imigrantku. Rau pritom trpela schizofréniou a pre chorobu nedokázala určiť svoju identitu. Scenár filmu napísala Elise McCredie. Zatiaľ nie je známe, či si Blanchett vo filme aj zahrá.
Cate Blanchett je držiteľkou troch Zlatých glóbusov a dvoch Oscarov, ktoré jej udelili za účinkovanie vo filmoch Letec (2004) a Jasmínine slzy (2013). Okrem toho ju na Oscara nominovali aj za snímky Kráľovná Alžbeta (1998), Zápisky o škandále (2006), Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek (2007) a Partička B. D. (2007). Blanchett tiež účinkovala vo filmoch Talent pána Ripleyho (1999), Ideálny manžel (1999), Takmer dokonalý zločin (2000), Pobrežné správy (2001), Banditi (2001), Nebo (2002), Káva a cigarety (2003), Život pod vodou (2004), Malá ryba (2005), Babel (2006), Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008), Robin Hood (2010) či Hanna (2011). V trilógii Pán prsteňov (2001, 2002, 2003) a vo filmoch Hobit: Neočakávaná cesta (2012), Hobit: Smaugova pustatina (2013) a Hobit: Bitka piatich armád (2014) si zahrala elfku Galadriel. Blanchett mala pôvodne režírovať časť poviedkového filmu The Turning (2013), napokon sa ale tejto úlohy vzdala a miesto toho si v snímke len zahrala.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Theodore Bikel

Zomrel Theodore Bikel




Rakúsko-americký herec a spevák Theodore Bikel zomrel v utorok vo veku 91 rokov v nemocničnom zariadení Ronald Reagan UCLA Medical Centre v Los Angeles. Oznámil to v noci nadnes Bikelov agent, podľa ktorého tento svetoznámy hudobník a skladateľ zosnul prirodzeným spôsobom.
Bikel sa narodil vo Viedni a bol držiteľom nominácií na Oscara a Tony Award. Bol známy svojou vášňou pre folkovú hudbu a politickú angažovanosť, napísala v tejto súvislosti agentúra AP.
Bikel sa preslávil hereckým talentom, v rámci ktorého dokázal stvárniť širokú škálu rozmanitých charakterov od škótskeho policajta, cez kapitána ruskej ponorky, židovského utečenca, holandského námorného kapitána až po bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera. Svoje piesne spieval v 21 jazykoch.
Vystupoval tiež ako hosťujúca hviezda v množstvách televíznych show a seriáloch, nahrával audioknihy, spolupracoval na operných inscenáciách a vydal vyše 20 súčasných a folkových hudobných albumov.
V roku 1958 Bikel získal nomináciu na Oscara v kategórii najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie šerifa Maxa Mullera v dráme Útek v reťaziach o dvojici väzňov na úteku. V nasledujúcom roku zažiaril v postave kapitána Georga von Trappa v brodwayskej muzikálovej produkcii The Sound of Music, za ktorú získal nomináciu na cenu Tony Award.



Copyright © TASR 2015

MO SR sa odmieta zapájať do hier a konštrukcií denníka Sme

MO SR sa odmieta zapájať do hier
Obrázok k článku
a konštrukcií denníka Sme




 Denník Sme sa dnes opäť snaží podsúvať verejnosti dezinformácie. V článku s názvom „Zákazku Rattajovej firme ministerstvo nevysvetlilo“ nezverejnilo reakciu ministerstva obrany, napriek tomu, že ju mal redaktor k dispozícii.
Po skúsenostiach s neobjektívnym informovaním redaktora v poslednom období („Glváč pochybil pri liekoch“; „Glváč sa mýli, poľské húfnice sa nebudú opravovať u nás“; „Na obrane zarobili aj ľudia z J&T“) sme denník požiadali o uvedenie stanoviska v plnom znení, čo však neurobil. Preto ho teraz uvádzame takouto formou: „Informovanie o zákazke na motorovú naftu považujeme za hrubú manipuláciu s faktami, a preto sme denník Sme požiadali o opravu nepravdivých tvrdení. Je nepochopiteľné, ako denník Sme dokáže informáciu o výraznej úspore pre daňových poplatníkov prekrútiť a podsúvať tak čitateľom zavádzajúce informácie. Na rozdiel od predchádzajúcej súťaže, ktorej sa zúčastnil jediný uchádzač, v tejto súťaži boli štyria. Po vyhodnotení podmienok účasti vo verejnej súťaži sa elektronická aukcia začala na sume 165 USD za tonu a výsledkom bolo zníženie ceny na 59,90 USD. V porovnaní s predchádzajúcou zmluvou ide o úsporu cca 40 %.“

Zomrel E. L. Doctorow

Zomrel E. L. Doctorow




Vo veku 84 rokov podľahol v utorok v newyorskej nemocnici následkom rakoviny pľúc americký spisovateľ E.L. Doctorow. Informoval o tom v noci nadnes americký denník New York Times s odvolaním sa na spisovateľovho syna Richarda.
Oceňovaný autor kultových románov Ragtime a Billy Bathgate, zasadených do obdobia americkej histórie, ktoré neskôr dostali aj filmové spracovanie, je považovaný za významného súčasného spisovateľa. Špecializoval sa na žáner historickej fikcie s prvkami sociálnej kritiky.
"E.L. Doctorow bol jedným z najväčších amerických románopiscov. Jeho knihy ma mnoho naučili a bude nám chýbať," napísal na sociálnej sieti Twitter prezident USA Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.
E.L. Doctorow sa narodil v roku 1931 v New Yorku, žil v tamojšej štvrti Manhattan a v Sag Harbore na Long Islande, bol ženatý a mal tri deti, uviedla agentúra DPA.
Počas svojej dlhej publikačnej kariéry získal okrem iných prestížnych cien výročné americké literárne ocenenie National Book Award, cenu amerických literárnych kritikov National Book Critics Circle Awards a dve PEN/Faulknerove ceny. Knihy E.L. Doctorowa vychádzajú vo vydavateľstve Random House.



Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Tohtoročné udeľovanie MTV Video Music Awards, ktoré sa bude konať 30. augusta v Los Angeles, bude moderovať americká speváčka Miley Cyrus. Dvadsaťdvaročná interpretka to oznámila prostredníctvom služby Instagram, kde zverejnila fotografiu, na ktorej má na sebe zelenú masku mimozemšťana. „MTV mi tento rok nedovolilo vystupovať, tak budem tohtoročné VMAs moderovať,“ stojí na tabuliach, ktoré má speváčka prevesené cez telo. Cyrus tým zrejme odkazovala na rok 2013, keď na odovzdávaní MTV VMA predviedla provokatívne vystúpenie so spevákom Robinom Thickeom.
Odovzdávanie MTV Video Music Awards naposledy v roku 2012 moderoval americký herec Kevin Hart. Počas ostatných dvoch rokov sa však ceremoniál zaobišiel bez moderátora či moderátorky. Nominácie na tohtoročné MTV VMA vyhlásia počas dnešného dňa.
Miley Cyrus, vlastným menom Destiny Hope Cyrus, sa preslávila účinkovaním v seriáli Hannah Montana (2006 - 2011) o dievčati Miley Stewart, ktoré vedie tajný život speváckej hviezdy. Okrem toho sa objavila v snímkach Hannah Montana - Film (2009), Sex v meste 2 (2010), Posledná pieseň (2010) či LOL (2012) a prepožičala tiež hlas jednej z postáv v animovanom filme Blesk (2008). Na konte má zatiaľ štyri štúdiové albumy - Meet Miley Cyrus (2007), Breakout (2008), Can't Be Tamed (2010) a Bangerz (2013), vďaka ktorému získala nomináciu na cenu Grammy.





Televízia NBC pripravuje reboot obľúbeného dobrodružného seriálu Xena (1995 - 2001). Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, predstavitelia televízie v súčasnosti hľadajú scenáristu, ktorý by dal príbehom o mocnej princeznej - bojovníčke novú podobu. Pripravovaný titul má totiž priniesť nový typ hrdinky, ktorá by mala charizmu a šarm pôvodnej predstaviteľky Xeny Lucy Lawless a bystrosť Katniss Everdeen z adaptácie dobrodružnej trilógie Hry o život.
Na projekte sa podieľajú aj pôvodní výkonní producenti Rob Tapert a Sam Raimi. Podľa nemenovaných zdrojov by tvorcovia uvítali spoluprácu aj so spomínanou Lucy Lawless. Novozélandská herečka sa pritom nedávno vyjadrila, že by reboot uvítala bez ohľadu na to, či by si v ňom zahrala. Nový seriál sa má na televízne obrazovky dostať budúci rok.
Seriál Xena vznikol ako spinoff série Herkules (1995-1999), v ktorom sa bojovníčka Xena objavila po prvý raz. Spolutvorcom Xeny bol spomínaný Rob Tapert, ktorý je od roku 1998 manželom Lawless. V seriáli si zahrala aj Renée O'Connor, ktorá stvárnila Xeninu spoločníčku v dobrodružstve Gabriellu. Seriál dva razy nominovali na Primetime Emmy za pôvodnú skladbu. Na túto cenu ho päťkrát nominovali aj za pôvodnú hudbu, pričom v roku 2000 sa skladateľovi Josephovi LoDucovi nomináciu podarilo premeniť na víťazstvo.





Mjanmarský súd včera uznal za vinných dvoch novinárov za porušenie mediálneho zákona, ktorého sa dopustili urážkou prezidenta. Zároveň im udelil pokutu vo výške jedného milióna kyatov (744,5 eura), informovala o tom agentúra AP.
Pokutu súd udelil šéfredaktorovi denníka a jeho zástupcovi. Deväť ďalších členov redakcie týždenníka Myanmar Herald súd obvinení zbavil.
Celý prípad vznikol po tom, ako týždenník minulý rok v novembri uverejnil rozhovor s politickým analytikom, ktorý v ňom označil úradujúceho prezidenta Theina Seina za blázna, v dôsledku čoho sa ho mjanmarské ministerstvo informácií rozhodlo žalovať.
Prípad bol vnímaný ako jeden z tých, ktorými sa vláda snaží zastrašiť médiá pred parlamentnými voľbami. Tie sa uskutočnia v novembri tohto roka.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

K zmrazeniu účtov verejnoprávnej televízie TVR včera prikročil rumunský finančný úrad. Dôvodom sú nahromadené dlhy štátu a nerešpektovanie splátkového kalendára dohodnutého v roku 2012, informovala agentúra APA.
Podľa rumunskej agentúry Mediafax, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje v TVR, môže dnešné opatrenie viesť k zablokovaniu aktivít tohto elektronického média.
TVR uzavrela finančný rok 2014 so stratou viac ako 81 miliónov lei (18,35 milióna eur). Celkové dlhy televízie dosahujú 700 miliónov lei, z ktorých je 440 miliónov dlhom štátu.
Príjmy z reklamy sú zákonom limitované, navyše v Rumunsku platia koncesionári najnižšie poplatky v rámci Európskej únie - v prepočte 11 eur ročne na domácnosť.

Holandsko a Poľsko plánujú spustiť ruskojazyčnú tlačovú agentúru, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie holandského ministra zahraničných vecí Berta Koendersa.
"Bude to príležitosť poskytovať objektívne informácie pre ruské médiá," konštatoval Koenders.
"Okrem tlačovej agentúry plánujeme na rovnaký účel spustiť aj televízny kanál," uviedol poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna.
Podľa televízie TVN24 Schetyna povedal, že projekt televízie sa vnímajú ako holandsko-poľskú iniciatívu, ale chcú, aby sa k nemu pripojili aj ďalšie krajiny. Cieľom je dosiahnuť, aby sa slobodné informácie dostali do Ruska a do ruskojazyčných oblastí vo východnej Európe.
Podľa Schetynu by takáto televízia mohla vyrábať aj materiály, ktoré by využívali už existujúce televízie, prípadne internetové ruskojazyčné servery. Projekt by sa mohol začať na budúci rok. Konferencia o financovaní projektu by sa mala uskutočniť 10. septembra vo Varšave.


Troch španielskych nezávislých novinárov, ktorí zmizli v Sýrii, pravdepodobne uniesli, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske médiá.
Traja muži - Antonio Pampliega, José Manuel López a Ángel Sastre - pracovali na investigatívnej reportáži v sýrskom meste Aleppo, kde sa únosy novinárov vyskytli už aj v minulosti.
Podľa predsedníčky združenia španielskych novinárov FAPE Elsy Gonzálesovej všetci traja Španieli prekročili 10. júla turecko-sýrske hranice a od 12. júla sa nikomu neozvali.
"Nevieme (či boli spolu), keď v Aleppe pracovali na svojej investigatívnej reportáži, vieme len to, že pred necelým rokom uniesli v tej istej oblasti iných troch španielskych novinárov," povedala pre španielsku televíziu Gonzálesová. "V tejto oblasti prebiehajú prudké boje, takže je dôvod na obavy," dodala podľa agentúry DPA predsedníčka FAPE.
Španielske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o prípade vie a "pracuje na ňom".
Aleppo, pred vypuknutím občianskej vojny komerčná metropola Sýrie, je v súčasnosti bojovou zónou. Mesto čiastočne kontroluje sýrska armáda a čiastočne povstalecké sily. Bojuje sa tam od júla 2012.

Copyright © TASR 2015

21. 7. 2015

Zomrel Ladislav Horáček

Zomrel Ladislav Horáček


Majiteľ českého knižného vydavateľstva Paseka Ladislav Horáček, ktorého sužovali dlhodobé zdravotné ťažkosti, zomrel dnes v nemocnici vo veku 68 rokov. Informoval o tom server Lidovky.cz s odvolaním sa na básnika a redaktora Michala Šandu. Úmrtie potvrdilo prostredníctvom Facebooku aj samotné vydavateľstvo.
Horáček označoval Paseku za prvé súkromné ponovembrové vydavateľstvo.
Prvou publikáciou, ktorú svojho času vydal, bol Váchalov Krvavý román, na ktorý neskôr nadviazal ďalšími prácami rovnakého autora, ale aj mnohými inými publikáciami. Za diela Jiřího Grušu, Ivy Procházkovej, Iréne Nemirovskej, Pavla Šruta a ďalších získal tento vydavateľský dom viacero ocenení Magnesia Litera, ale aj Ceny Ministerstva kultúry ČR za najkrajšiu knihu roka.
Nosným dielom vydavateľstva bol rozsiahly projekt Velké dějiny zemí Koruny české, na ktorom spolupracovala Paseka so špičkovými historikmi.
Horáček, rodák z pražskej štvrte Vinohrady, sa živil príležitostnými prácami. V rokoch 1968-1974 vyštudoval na FF UK v Prahe obor filozofia-politická ekonómia. Neskôr pracoval v zlievarni Poldi Kladno a ako vedúci tamojšej knižnice, od roku 1980 bol redaktorom v Stredočeskom vydavateľstve a paralelne aj domovníkom a kuričom.
V decembri 1989 založil vydavateľstvo Paseka, ktoré riadil až do svojej smrti a ktoré v uplynulom štvrťstoročí vydalo viac ako 1500 knižných titulov.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Na maratón rozhlasového vysielania pozýva Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v stredu 22. júla na terasu budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave. Od 8:00 do 22:00, okrem páuz od 13:00 do 14:00 a od 19:00 do 20:00, tu na všetkých čaká živé vysielanie Rádia Slovensko, Rádia Regina, Rádia Devín a Rádia_FM. Digitálne okruhy Slovenského rozhlasu (SRo) Rádio Junior a Rádio Litera pre svojich priaznivcov pripravili od 16:00 do 19:00 odposluchy. Konkrétne od 16:00 do 17:00 zaznie rozprávka Tri zlaté vlasy deda Vševeda a následne román Hermana Melvillea Biela veľryba. Celkovo verejnoprávny rozhlas ponúkne na terasách tzv. obrátenej pyramídy osem a pol hodín živého vysielania - spravodajstva, publicistiky, rozhovorov so zaujímavými hosťami, medzi iným krátko popoludní špeciálne vydanie Z prvej ruky. Agentúru SITA o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kadáš.
Živé vysielanie SRo z terás obratnej pyramídy, na ktorých možno nájsť kaviareň, komunitnú záhradu i tieň, odštartuje o 8:00 Rádio_FM. Program Ráno na eFeMku avizuje rozhovor a hudobné vstupy kapely Bad Karma Boy. O 9:00 vstúpi do živého vysielania Rádio Regina so svojím magazínom, napríklad i na tému, aké nové plodiny prináša zmena klímy v poľnohospodárstve. Rádio Slovensko ponúkne spomínané špeciálne vydanie Z prvej ruky od 12:30 do 12:57. Moderátor Michal Katuška v ňom s vyslanou redaktorkou RTVS v Aténach Tamarou Lištiakovou a analytikom prediskutuje situáciu v Grécku, medzi iným rozoberú aký vplyv majú úsporné opatrenia na bežných Grékov. Spravodajstvo po pauze vystrieda od 14:00 do 16:00 Rádio Devín, vo vysielaní ktorého Zuzana Golianová prezradí viac o aktuálnom filmovom dianí. Až do 20:00 čakajú návštevníkov rozhlasovej terasy odposluchy internetových rádií Junior a Litera. Od 20:00 a do 22:00 sa naživo z terasy SRo opäť prihlási Rádio Slovensko. Jeho vysielanie na tému Hry povedú moderátorky Zuzana Šebestová a Sandra Vychlopenová. Viac podrobností o živom vysielaní SRo možno nájsť na internetovej adrese: http://slovensko.rtvs.sk/clanky/kultura/85255/maraton-vysielania-zo-zahrady-pod-pyramidou.
V komunitnej záhrade na terase SRo možno každú nedeľu až do 13. septembra vždy o 21:15 vidieť kvalitný film. RTVS tu totiž 19. júla odštartoval prvý ročník Letného kina. V ponuke sú tituly z distribučných spoločností Film Europe Media Company a Asociácie slovenských filmových klubov, ako sú tragikomické argentínsko - španielske Divoké historky, írska dráma Akoby som tam nebola, dokument o Amy Winehouse "Amy" či severský horor Keď zvieratá snívajú a ďalšie. Leto v komunitnej záhrade, ktorú udržiava a prevádzkuje OZ Jedlé mesto, prinesie po stredajšom živom vysielaní rádií SRo už vo štvrtok 23. júla koncert skupiny Polemic. Na terasu sa presunie i Letná Demovnica FM live Rádia_FM, ktorá bude hľadať nových doteraz neobjavených hudobníkov a kapely. Vstup na všetky podujatia Pod pyramídou je voľný. Viac informácií o programe Letného kina možno nájsť na - http://www.rtvs.sk/televizia/clanky/84740/letne-kino-pod-pyramidou.
Terasu pod obrátenou pyramídou SRo otvorili vlani 16. septembra. Miesto, ktoré bolo pre verejnosť roky uzavreté, ponúka posedenie na čerstvom vzduchu, kaviareň a pravidelne aj kultúrny program. Projekt spolu s RTVS pripravilo občianske združenie Jedlé mesto.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Novú službu - mestský rozhlas online sprístupnila pre svojich obyvateľov v tomto období handlovská radnica. Prostredníctvom nej môžu aktuálne informácie o dianí v meste, ktoré odznejú v rozhlase, dostávať elektronickou formou. Informovala o tom referentka pre marketing a komunikáciu Mestského úradu v Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.
"Službu môžu využiť tí z našich obyvateľov, ktorí sú v čase vysielania rozhlasu v práci, prípadne ho dobre nepočujú alebo sa nachádzajú mimo jeho dosah," uviedla Moravčíková Timurová.
Priblížila, že správy si môžu Handlovčania dať zasielať prostredníctvom e-mailu, prípadne formou sms. "V prípade, ak majú záujem o túto službu, je potrebné, aby sa bezplatne zaregistrovali na stránke mestskyrozhlas.sk," dodala.



Copyright © TASR 2015

Reakcia na zavádzajúci článok v denníku SME

Reakcia na zavádzajúci




článok v denníku SME
Denník Sme v dnešnom vydaní v článku s titulkom: Glváč dal zarobiť firme od Rattaja z J&T“ predviedol svojim čitateľom hrubú manipuláciu faktov. Redaktor Peter Kováč narába v článku s nepravdivými a vymyslenými údajmi. Pri zákazke na dodávku pohonných látok pre Ministerstvo obrany SR došlo k výraznej úspore v porovnaní z predchádzajúcim obdobím až 40 percent. Ministerstvo obrany sa touto úsporou pre daňových poplatníkov niekoľkokrát verejne pochválilo.
Autor článku si však túto podstatnú informáciu o úspore nevšimol, alebo ju zámerne obišiel. Čitateľom radšej podsunul informácie podľa toho, ako sa mu to hodilo. Do roku 2012 platil rezort obrany za dodanie jednej tony nafty 99,56 USD, po spomínanej súťaži je dnes cena 59,90 USD. Spomínané verejné obstarávanie bolo v súlade so zákonom, zverejnené v slovenskom aj európskom vestníku. V súťaži a elektronickej aukcii sa zúčastnili štyri spoločnosti. V e - aukcii sa začalo súťažiť na sume 165 USD, výsledkom bolo zníženie ceny na už spomínaných 59,90 USD.
Autor nesprávne v článku uvádza, že štyri spoločnosti, ktoré sa zúčastnili v elektronickej aukcii ponúkali najnižšiu cenu motorovej nafty. Spoločnosti v e-aukcii ponúkali najnižšie náklady na dodanie jednej tony nafty. Nepravdivý je aj titulok „Glváč dal zarobiť takmer 12 miliónov eur firme od Rattaja z J&T“, ktorý je klamstvom.
Ministerstvo obrany SR odmieta špekulácie v článku typu: „to nevyzerá na náhodu“. Chceme upozorniť, že v krátkej dobe ide o ďalší útok od rovnakého autora s cieľom podsúvať verejnosti klamstvá. Je nepochopiteľné, že denník Sme dokáže informáciu o výraznej úspore pre daňových poplatníkov prekrútiť a podsúvať čitateľom zavádzajúce informácie. Tieto aktivity denníka Sme považujeme za mediálnu kampaň proti rezortu obrany. Ministerstvo obrany SR trvá na tom, čo pred mesiacom napísalo v reakcii na iný zavádzajúci článok v denníku Sme. Rozhodne sa nebude riadiť záujmami finančnej skupiny Penta, ktorá je vlastníkom tohto média.
Ministerstvo obrany SR využije právo na opravu a v súvislosti s nepravdivými informáciami pripravuje podanie ďalšej žaloby. Transparentný a zákonný proces s úsporou verejných zdrojov pre daňových poplatníkov je objektívnym faktom a výsledkom spomínaného verejného obstarávania.



TASR informoval Komunikačný odbor MO SR.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americký herec Joseph Gordon-Levitt sa predstaví ako hosť v pripravovanej štvrtej sezóne seriálu The Mindy Project (2012). Tridsaťštyriročný rodák z Los Angeles stvárni v prvej epizóde novej série producenta reality šou menom Matt. Táto epizóda bude zobrazovať alternatívny svet hlavnej postavy Mindy Lahiri v podaní Mindy Kaling, v ktorom bude spomínaný Matt jej manželom. Termín premiéry štvrtej sezóny, ktorá bude mať 26 dielov, zatiaľ neoznámili.
Joseph Gordon-Levitt je známy z filmov Halloween: H20 (1998), 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím (1999), Bláznivý (2001), G. I. Joe (2009), Počiatok (2010), Premium Rush (2012), Návrat Temného rytiera (2012) či Looper (2012). Zahral si aj v seriáloch Doktorka Quinnová (1993 - 1998), Takí normálni mimozemšťania (1996 - 2001), Tie roky sedemdesiate... (1998 - 2006) alebo Vražedné čísla (2005 - 2010). Za stvárnenie Toma Hansena v 500 dní so Summer (2009) ho nominovali na Zlatý glóbus a Independent Spirit Award. Ďalšiu nomináciu na Zlatý glóbus si vyslúžil úlohou pacienta s rakovinou v snímke 50/50. Fanúšikovia a fanúšičky ho mohli vidieť aj v životopisnej historickej dráme Lincoln (2012) Stevena Spielberga. Predvlani predstavil na festivale Sundance svoj celovečerný režisérsky debut - komédiu Lásky Dona Jona, v ktorej si spolu so Scarlett Johansson a Julianne Moore i sám zahral.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Britská mediálna skupina Pearson skúma predaj renomovaných hospodárskych novín Financial Times (FT) po tom, ako o ne prejavili záujem viacerí potenciálni kupci. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.
Podľa týchto zdrojov si Pearson vypočul ponuku potenciálnych kupcov. Odhaduje sa, že predaj novín by spoločnosti mohol vyniesť až 1 miliardu libier (1,43 miliardy eur).
Vzhľadom na fakt, že ide o neformálne ponuky, mená záujemcov o noviny nie sú známe. Podľa agentúry Bloomberg o kúpu FT sa môžu zaujímať veľké vydavateľské spoločnosti, ako je Axel Springer, prípadne investori z Európy, Blízkeho východu aj Ázie.

Copyright © TASR 2015

20. 7. 2015

RVR NEWS

RVR NEWS


Licenčná rada v prvom polroku tohto roka najčastejšie pokutovala za reklamu. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) od januára do konca júna uložila 57 sankcií, z nich 38 vo forme finančných pokút, ostatné boli nefinančné sankcie a upozorňovali na porušenie zákona. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, z 38 uložených pokút sa najviac - 16 týkalo porušenia ustanovení upravujúcich vysielanie reklamy. Išlo najmä o nedodržanie pravidiel zaraďovania reklamy a prerušovania programov reklamou, čiže množstva a frekvencie vysielania reklamy. Spolu 15 pokút dala rada za porušenie zákonných pravidiel ochrany maloletých, sedem pokút udelila za nedodanie záznamov vysielania na vyžiadanie RVR, šesť pokút sa týkalo vysielania audiotextových súťaží, konkrétne porušenie ustanovení o čestnosti a slušnosti reklamy a telenákupu a ochrane spotrebiteľa a napokon päť pokút dala rada za porušenie pravidiel objektivity a ochrany ľudskej dôstojnosti. Niektoré sankcie RVR dala za viaceré porušenia zákona o vysielaní a retransmisii.
Najvyššia pokuta, ktorú licenčná rada dala v 1. polroku 2015, bola 15-tisíc eur. Rada ju uložila vysielateľovi televízie Joj Plus, spoločnosti MAC TV s.r.o. za opakované porušenie ochrany maloletých, nedodržanie "systému označovania (JSO) programov podľa vekovej vhodnosti". Išlo o porušenia ešte z roku 2013 a "o vec vrátenú Najvyšším súdom SR, takže šlo o opätovné rozhodnutie rady," objasnila Jelčová. Za nesprávne označovanie programov logom o ich vekovej prístupnosti, teda za porušenie pravidiel ochrany maloletých (JSO) dala rada v prvom polroku i druhú najvyššiu pokutu. Sankciu 12-tisíc eur uložila vysielateľovi televízie Markíza, spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o. "za odvysielanie programu Myšlienky vraha o cca 16:00, ktorý bol označený ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 12 rokov, pričom v dňoch 9. júla a 12. augusta 2014 obsahoval detailné a naturalistické zobrazenia násilných aktov, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pre maloletých divákov do 15 rokov". Zároveň tento program 17. júla a 5. augusta 2014 "obsahoval zobrazenie násilia na živých bytostiach, najmä zobrazenie krutej násilnej smrti človeka bez pocitov ľútosti, preto mal byť označený ako nevhodný a neprípustný pre maloletých divákov do 18 rokov", informovala ďalej SITA hovorkyňa RVR.
Treťou najvyššou sankciou je pokuta 10-tisíc eur. Rovnako ako v predošlom prípade ju licenčná rada dala vysielateľovi televízie Markíza, spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o., v tomto prípade však išlo o porušenie zákonných pravidiel vysielania reklamy. Televízia podľa RVR od 14. do 17. júla 2014 vysielala komunikát propagujúci koncert Richarda Müllera a skupiny Fragile, "ktorý naplnil definíciu reklamy, a preto v uvedených dňoch v 28 prípadoch zvýšil celkový povolený 12-minútový časový rozsah reklamy vždy o cca 30 sekúnd".
Podrobnosti o rozhodnutiach RVR možno nájsť na jej webe, konkrétne na http://www.rvr.sk.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Magda Paveleková

Zomrela Magda Paveleková




Vo veku 84 rokov zomrela dnes nadránom slovenská herečka Magda Paveleková. TASR to potvrdil umelecký riaditeľ Teatro Wüstenrot Rudolf Geri, ktorého o tom informovala rodina zosnulej umelkyne.
"Odišla jedna úžasná herečka, legendárna a nezabudnuteľná matka predstavená z muzikálu Mníšky. Celé roky bol tento muzikál spájaný s jej menom. Len posledné roky, keď sa prejavila u nej choroba, jej rolu prevzala jej najlepšia priateľka Gizka Oňová," povedal Geri.
Dodal, že každé jedno predstavenie Mníšok bolo ukončené pozdravom Majde Pavelekovej, ako ju všetci volali, so želaním dobrého zdravia a skorého návratu. Pripomenul, že herečka väčšinu svojho umeleckého života prežila na Novej scéne.
Magda Paveleková účinkovala v televíznych inscenáciách, vo filmoch či muzikáloch. Jedným z jej najznámejších bol už spomínaný muzikál Mníšky. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku. Ako prvý o herečkinom úmrtí informoval portál čas.sk.


Copyright © TASR 2015

Zomrel Alex Rocco

Zomrel Alex Rocco



Vo veku 79 rokov zomrel v sobotu 18. júla americký herec Alex Rocco, známy najmä ako Moe Greene z kultovej kriminálnej drámy Krstný otec (1972). Rodák z Cambridgeu v štáte Massachusetts prehral boj s rakovinu. Naposledy vydýchol vo svojom losangeleskom dome. Jeho dcéra Jennifer, ktorú mal s prvou manželkou Sandrou Elaine Rocco, prostredníctvom sociálnej siete Facebook zverejnila báseň, ktorú venovala svojmu otcovi. Zaspomínala si v nej na spoločne strávené chvíle a opísala bolesť zo straty milovaného človeka.
„Tí, ktorí sme mali to šťastie ho spoznať, sme boli požehnaní. Dával tie najlepšie rady, hovoril tie najlepšie a najneslušnejšie vtipy a bol prvý, kto vás objal a pobozkal, keď ste to potrebovali. Kto ho poznal, musel ho milovať. Odpočívaj v pokoji,“ vyjadril sa Jeffrey Dean Morgan, ktorý si s Roccom zahral v seriáli Mesto divov (2012 - 2013).
Alexander Federico Petricone sa narodil 29. februára 1936. Vyrastal v Bostone a neskôr sa zamestnal ako barman. V 60. rokoch minulého storočia začal chodiť na hodiny herectva k Leonardovi Nimoyovi. Hereckú kariéru odštartoval drámou Motor Psycho (1965). V rokoch 1990 až 1997 prepožičiaval hlas Rogerovi Meyersovi Jr. v seriáli Simpsonovci (1989). S hercom, režisérom, komikom a spevákom Alanom Arkinom spolupracoval na snímkach ako Freebie and the Bean (1974), Hearts of the West (1975), Rafferty and the Gold Dust Twins (1975) alebo Fire Sale (1977). Objavil sa tiež vo filmoch ako The St. Valentine's Day Massacre (1967), The Friends of Eddie Coyle (1973), Rabbit Test (1978), The Stunt Man (1980), Herbie a poklad Inkov (1980), Pápež musí zomrieť (1991), Chyťte ho! (1995), To je náš hit! (1996), Svadby podľa Mary (2001), Zabiť eso (2006) či Dokážte mi vinu (2006). Za vedľajšiu úlohu v sitkome The Famous Teddy Z (1989 - 1990) mu v roku 1990 udelili cenu Primetime Emmy. Jeho druhou manželkou bola Shannon Wilcox, s ktorou sa oženil v roku 2005.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

O svatém Kamilu slunce má největší sílu

O svatém Kamilu slunce

má největší sílu


Jednotka lepšie
Dvojka horšie.   
Spolu lepšie - 14.50 % .


Markíza  ešte horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu  lepšie, ale hlboko pod tridsať  - 27.00%



JOJ lepšie.
JOJ PLUS rovnako.
WAU lepšie.
SENZI rovnako.
RIK rovnako- nikto
Spolu horšie- 21.90%



TA 3 horšie. 


Jednotka - 8.80 % ;
Dvojka - 5,70 % ;
Markíza - 18.80 % ;
TV DOMA - 4.90 % ;
DAJTO- 3.30%
TV JOJ – 15.20 % ;
JOJ PLUS- 3.80 % ;
WAU -2.30 %;
SENZI- 0.60 %
RIK -0,0%
TA 3 - 2.00 %